Dodaj do ulubionych

Dnia 1 września roku pamiętnego....

01.09.03, 10:06
Dnia 1 września roku pamiętnego....
Mieszkańcy Warszawy pamiętający o rocznicy wybuchu drugiej światówki
wywiesili biało-czerwone dla uczczenia pamięci bohaterów września \'39. Pod
figurą Chrystusa Miłosiernego na POTOKu Żoliborskim zaświeciły sie pierwsze
znicze. CHWAŁA BOHATEROM - Niech Pan przyjmie Ich w szeregi Swoich zastępów.
Obserwuj wątek
    • Gość: Demostenes Re: Dnia 1 września roku pamiętnego.... IP: *.poczta / 10.112.0.* 01.09.03, 10:36
      tygrys01 napisał:

> Dnia 1 września roku pamiętnego....
      > Mieszkańcy Warszawy pamiętający o rocznicy wybuchu drugiej światówki
      > wywiesili biało-czerwone dla uczczenia pamięci bohaterów września \'39. Pod
      > figurą Chrystusa Miłosiernego na POTOKu Żoliborskim zaświeciły sie pierwsze
      > znicze. CHWAŁA BOHATEROM - Niech Pan przyjmie Ich w szeregi Swoich zastępów.

Jakież to zgodne z ideą chrześcijaństwa... nadstawianie drugiego policzka
      itp... Cieszę się, że nie jestem aż tak zakłamany jak ty... Nie dlatego, że
      uważam, że bohaterowie nie zasługują na pamięć, ale dlatego że nie mieszam do
      tego boga chrześcijan, który jest przeciwny walce (vide 5 przykazanie).
      Przyznaj się po prostu do nacjonalizmu, a zasłużysz na uznanie za uczciwość i
      odwagę. Ubieranie tego w pseudoreligijne piórka jest tylko oszustwem, w dodatku
      kiepskim.
      Jeżeli koniecznie już musisz w to wplątywać swojego boga, to módl się za ich
      grzeszne dusze, aby im przebaczył śmiertelny grzech zabójstwa...

Ja uważam, że należy ich wychwalać za to że ryzykowali życiem by zabić obcych w
      obronie interesów rodaków. Wrogów Polski zabić i zniszczyć!!!
      • Gość: Normals Re: Dnia 1 września roku pamiętnego.... IP: 195.94.207.* 01.09.03, 10:48
        Internauta Demostenes ma za złe internaucie tygrysowi, że ów probuje zrozumieć
        Boga. Przecież jest oczywistym, że tylko internauta Demostenes ma do tego prawo.
        • Gość: Demostenes Re: Dnia 1 września roku pamiętnego.... IP: *.poczta / 10.112.0.* 01.09.03, 11:02
          Gość portalu: Normals napisał(a):

> Internauta Demostenes ma za złe internaucie tygrysowi, że ów probuje
          zrozumieć
          > Boga. Przecież jest oczywistym, że tylko internauta Demostenes ma do tego
          prawo
          > .

Dzięki za uznanie dla mojej elokwencji i orientacji w temacie. Tak miło być
          kochanym... A co do zrozumienia, to na ile sposobów można zrozumieć słowa "Nie
          zabijaj"?

Pozdrawiam z wyżyn intelektualnych
          • Gość: Misio Re: Dnia 1 września roku pamiętnego.... IP: *.dop.krakow.pl 01.09.03, 11:13
            Gość portalu: Demostenes napisał(a):

na ile sposobów można zrozumieć słowa "Nie zabijaj"?

Izraelici starotestamentowi rozumieli to dość wąsko, chodziło o nie zabijanie
            Żyda, wegetarianie dzisiaj podchodzą dość szeroko,
            wybierz co chcesz, z ekologicznym pozdro
          • Gość: Normals Re: Dnia 1 września roku pamiętnego.... IP: 195.94.207.* 01.09.03, 11:13
            Internautę Demostenesa nic nie jest w stanie zawstydzić. Po co się wstydzić,
            skoro on samego Boga na wskroś przjerzał i sens myśli Jego wychwytuje z taką
            łatwością.

Dawno z gór nie schodziłem, bom je ukochał wielce, ale zawsze pozdrawiam kolegę
            z wyżyn.
            • Gość: Demostenes Re: Dnia 1 września roku pamiętnego.... IP: *.poczta / 10.112.0.* 01.09.03, 11:39
              Gość portalu: Normals napisał(a):

> Internautę Demostenesa nic nie jest w stanie zawstydzić. Po co się wstydzić,
              > skoro on samego Boga na wskroś przjerzał i sens myśli Jego wychwytuje z taką
              > łatwością.
              >
              >
              > Dawno z gór nie schodziłem, bom je ukochał wielce, ale zawsze pozdrawiam
              kolegę
              >
              > z wyżyn.

A czego też miałbym się wstydzić? Niech się wstydzą ci, co maja powody.
              A tak przy okazji... "Gott mit uns" to też rzeczywistość i w dodatku ta sama...
              Czy nie jest to nieco dziwne?
              1. Ten sam bóg po dwóch stronach konfliktu,
              2. Zabijanie w imię religii miłości i przebaczenia (czyż nie tym jest bóg
              chrześcijan?)
              3. Usprawiedliwianie nacjonalistycznych wartości religią (wolę nacjonalizm)

A dajże spokój kolego Normals z Wyżyn.

Pozdrawiam.
              P.S.
              Nigdy nie wstydźcie się swoich poglądów, dopóki ktoś nie udowodni wam ponad
              wszelką wątpliwość, że są naiwne i nieprzemyślane. Wtedy nie wstydźcie się
              przyznać do błędu i uczcie się z tego doświadczenia. Wstyd jest wrogiem rozumu.
          • d.z Re: Dnia 1 września roku pamiętnego.... 01.09.03, 11:17

> Gość portalu: Normals napisał(a):
            >
            > > Internauta Demostenes ma za złe internaucie tygrysowi, że ów probuje
            > zrozumieć
            > > Boga. Przecież jest oczywistym, że tylko internauta Demostenes ma do tego
            > prawo
            > > .
            >
            > Dzięki za uznanie dla mojej elokwencji i orientacji w temacie. Tak miło być
            > kochanym... A co do zrozumienia, to na ile sposobów można zrozumieć
            słowa "Nie
            > zabijaj"?
            >
            > Pozdrawiam z wyżyn intelektualnych

"hej cieniu, nie próbuj udawać słońca"
            myśl staroindyjska X w. p.n.e.
            • Gość: Demostenes Re: Dnia 1 września roku pamiętnego.... IP: *.poczta / 10.112.0.* 01.09.03, 11:40
              d.z napisał:

(...)
              > "hej cieniu, nie próbuj udawać słońca"
              > myśl staroindyjska X w. p.n.e.

Indie dla Indian
              Polska dla Polaków
              • Gość: MK1 Re: Dnia 1 września roku pamiętnego.... IP: *.apcc.com 01.09.03, 13:57

> d.z napisał:
                >
                > (...)
                > > "hej cieniu, nie próbuj udawać słońca"
                > > myśl staroindyjska X w. p.n.e.
                >
                > Indie dla Indian
                > Polska dla Polaków

Ksieza na ksiezyc...::))

• tygrys01 Re: Dnia 1 września roku pamiętnego.... 01.09.03, 11:43
        Jak widdać Demostenesie chcesz sobie zaskarbić przychylność "wypędzonych" a
        być może już niedługo panów Europy. Ale ze względu na twoje niezbyt czyste
        germańskie pochodzenie będziesz mogł żyć pod kuratelą Hunow jedynie jako
        niewolnikk drugiej kategorii. Ps. Nie staraj się być nauczycielem w kościele
        chrześcijańskim bo nie masz do tego ani kwalifikacji ani uprawnień. Urząd
        nauczycielski kościoła jest tylko jeden. Powinieneś zacząć odróżniać obronę
        życia przed bandytami od działania zbrodniarzy i bandytów. Jak tego nie
        potrafisz to twój kłopot. Dostałeś dość zwięzłą ale jakże czytelną odpowiedź
        od jednego z fotumowiczów "cieniu nie udawaj słońca"
        • Gość: inż. Mamoń Re: Dnia 1 września roku pamiętnego.... IP: *.poczta / 10.112.0.* 01.09.03, 11:46
          tygrys01 napisał:

> Jak widdać Demostenesie chcesz sobie zaskarbić przychylność "wypędzonych" a
          > być może już niedługo panów Europy. Ale ze względu na twoje niezbyt czyste
          > germańskie pochodzenie będziesz mogł żyć pod kuratelą Hunow jedynie jako
          > niewolnikk drugiej kategorii. Ps. Nie staraj się być nauczycielem w kościele
          > chrześcijańskim bo nie masz do tego ani kwalifikacji ani uprawnień. Urząd
          > nauczycielski kościoła jest tylko jeden. Powinieneś zacząć odróżniać obronę
          > życia przed bandytami od działania zbrodniarzy i bandytów. Jak tego nie
          > potrafisz to twój kłopot. Dostałeś dość zwięzłą ale jakże czytelną odpowiedź
          > od jednego z fotumowiczów "cieniu nie udawaj słońca"

A jednak Jezus pozwolił sie zabić...
          A życie jest tylko oczekiwaniem na zbawienie.
          Ja wolę być zabity niż zabić.
          Ale ja jestem chrześcijaninem.
          • Gość: Winnie Re: Dnia 1 września roku pamiętnego.... IP: *.dop.krakow.pl 01.09.03, 12:06
            Gość portalu: inż. Mamoń napisał(a):

> A życie jest tylko oczekiwaniem na zbawienie.<

Może zostańmy przy tym, że życie jest powieścią idioty.
            Panowie, Rozwijajcie dyskusję pod innym nagłówkiem, 1 września to 1 września, a
            wy kłócicie się o kwestie religijne. Jako apostata,chętnie się wtedy dopiszę.
          • tygrys01 Re: Dnia 1 września roku pamiętnego.... 01.09.03, 12:07
            Gość portalu: inż. Mamoń napisał(a):
            > A jednak Jezus pozwolił sie zabić...
            > A życie jest tylko oczekiwaniem na zbawienie.
            > Ja wolę być zabity niż zabić.
            > Ale ja jestem chrześcijaninem.
            ======================
            Zauważ tylko, że Jezus dał SIĘ zabić a nie wydawał na śmierć swoich uczniów.
            Podobnie bohaterowie września i ci co ginęli bezbroni, i co stawali w ich
            obronie z bronią w ręku idąc na prawie pewną śmierć byli jednak obrońcami
            niewinnych i bezbronnych a nie napastnikami a to jest chyba zsadnicza różnica.
            Próba rozgrzeszania zbrodniarzy i stawiania znaku rowności pomiedzy agresorem
            i napadniętym to jednak coś innego niż chrześcijańskie przebaczenie. Jako
            chrześcijaniniowi chyba nie trzeba tej zasadniczej rożnicy wyjaśniać.
            Otwierając ten post intencją moją było oddanie hołdu bohaterom. Wszelka proba
            stawiania znaku rowności pomiedzy katem i ofiarą przez Demostenesa jest
            odrażająca.
            • Gość: inż. Mamoń Re: tygrys01 IP: *.poczta / 10.112.0.* 01.09.03, 13:11
              Nie trzeba.

Wspomnij pierwszych chrześcijan i lwy.
              Oni nie walczyli z lwami tylko modlili sie o przebaczenie win, mimo, ze byłaby
              to obrona niewinnych.
              Nie walczyli także z Rzymianami tylko ich unikali, lub poddawali się.
              Nie zabijali. Bez względu na okoliczności.
              Nie da się tego samego powiedzieć np. o rycerzach wypraw krzyżowych (a szkoda).

Niezależnie od powyższego nie sądzę aby chodziło tu o zrównanie czy potępienie
              kogokolwiek a tylko o różnice w światopoglądzie.
              Demostenes nie sprzecza się z Twoją oceną polaków którzy walczyli i zginęli w
              II WŚ (o ile dobrze rozumiem) tylko kłóci się z aspektem religijnym. A jeśli
              tak, to trudno mu nie przyznać choćby częściowo racji...

A uwaga o modlitwie za nich jest jak najbardziej słuszna. Chyba przyznasz mi
              rację Tygrysie, że na to zasługują aby sie za nich modlić?

Z wyrazami szacunku
              =========================
              "Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień"
        • Gość: Demostenes Re: Dnia 1 września roku pamiętnego.... IP: *.poczta / 10.112.0.* 01.09.03, 11:57
          tygrys01 napisał:

> Jak widdać Demostenesie chcesz sobie zaskarbić przychylność "wypędzonych" a
          > być może już niedługo panów Europy. Ale ze względu na twoje niezbyt czyste
          > germańskie pochodzenie będziesz mogł żyć pod kuratelą Hunow jedynie jako
          > niewolnikk drugiej kategorii. Ps. Nie staraj się być nauczycielem w kościele
          > chrześcijańskim bo nie masz do tego ani kwalifikacji ani uprawnień. Urząd
          > nauczycielski kościoła jest tylko jeden. Powinieneś zacząć odróżniać obronę
          > życia przed bandytami od działania zbrodniarzy i bandytów. Jak tego nie
          > potrafisz to twój kłopot. Dostałeś dość zwięzłą ale jakże czytelną odpowiedź
          > od jednego z fotumowiczów "cieniu nie udawaj słońca"

1. Czytaj uważnie zanim zaczniesz rzucać bezpodstawne oskarżenia.
          2. Jestem polskim nacjonalistą i jestem z tego dumny.
          3. Nie zasłaniam się żadną religią, bo uważam to za obłudę. Wystarczy mi
          przekonanie o wyższości Polski i polaków.
          4. Nie ma różnicy dlaczego zabijasz. Jeśli jesteś chrześcijaninem, to tak czy
          inaczej popełniasz grzech śmiertelny. Jeśli nie, to ocena moralna twojego czynu
          zależy od twojego światopoglądu. Twoja ofiara nie jest ani mniej zabita ani
          bardziej tylko z powodu usprawiedliwień.
          5. A wrogów Polski należy zabić nie z powodu wiary, tylko dlatego, ze są
          wrogami Polski.

Mam nadzieję, że to wyjaśni twoje wątpliwości.

Pozdrawiam.
          • Gość: Winnie Re: Dnia 1 września roku pamiętnego.... IP: *.dop.krakow.pl 01.09.03, 12:10

> 5. A wrogów Polski należy zabić nie z powodu wiary, tylko dlatego, ze są
            > wrogami Polski.
            >
            > Mam nadzieję, że to wyjaśni twoje wątpliwości.

"Zabijmy wszystkich, Bóg rozpozna swoich"
    • wszechwarszawiak 59 lat temu! 01.09.03, 14:55
      ...generalna ewakuacja Starego Miasta trwa.

Uciekinierzy wychodzą z kanału przy skrzyżowaniu Wareckiej z nowym Światem -
      obecnie niedaleko jest przystanek autobusowy Ordynacka. Podróż kanałami z
      Długiej trwala czasami ponad 8 godzin. Dziś można się przespacerować w ciągu 30
      minut.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka