Dodaj do ulubionych

gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie?

15.04.08, 21:17
Wkrótce czeka mnie przeprowadzka z Wrocławia do Warszawy związana z awansem w
pracy (niestety przybędzie Wam jeszcze czterech przyjezdnych ;) Kompletnie nie
znam Waszego miasta i nie wiem gdzie szukać mieszkania do wynajęcia. Biuro
znajdować się będzie prawdopodobnie gdzieś w centrum, ale chciałabym poznać
Wasze opinie na temat przyjaznych miejsc dla rodzin z małymi dziećmi, z łatwym
dojazdem do centrum, zielonych. Proszę o opinie gdzie szukać mieszkania?
Obserwuj wątek
    • Gość: Stop Napływowi Re: Dw Centarlny IP: *.chello.pl 15.04.08, 21:21
      Najlepsze kwatery są na Dw Centarlnym
    • aghatta1 Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 15.04.08, 21:26
      właśnie tego sie spodziewałam po przeczytaniu kilku postów na tym forum, cóż i
      tak nic nie zdziałasz swoimi dobrymi radami, bo mam zamiar zamieszkać w ładnym,
      czystym i ciekawszym miejscu. I nie zatrzymasz "napływu". Poza tym mam zamiar
      sie jeszcze rozmnażać i co ty na to? Może mnie znajdziesz i wyrzucisz z Warszawy?
      • Gość: nowowarszawiak Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.chello.pl 15.04.08, 21:28
        wpadaj tu do wawki i pokaz tym debilom ze to my tu zadzimy ta wiocha
        • Gość: antyburak Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.eranet.pl 16.04.08, 00:09
          > wpadaj tu do wawki i pokaz tym debilom ze to my tu zadzimy ta
          wiocha

skoro juz wyrwales sie ze swojej obory i poczuwasz sie do
          bycia "nowowarszawiakiem" to szarpnij się na kilkadziesiat zloty i
          kup sobie słownik ortograficzny. Jezeli Cie nie stac bo nadal
          splacasz po rodzinie 500zl ktore dostales na pekaes i oplacenie
          kawalerki wynajmowanej w 5 osob to pojdz do biblioteki (uwaga trudne
          slowo) i zrob sobie kopie strony ze slowem "rządzić" - powinienes
          sie zamknac w 15 groszach.
          • Gość: gość Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.08, 14:39
            złotyCH...ale Ty chyba też słownika nie masz...a jak masz, to i tak Ci na nic,
            jak widać...ładnie na półce wygląda, prawda?
        • Gość: gonzo Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.chello.pl 29.04.08, 09:55
          ta wiocha daje ci pracę i utrzymanie... nie gryź ręki która cię karmi... przez
          takich burków jak ty czasami wstydzę się przyznać, że jestem rodowitym
          warszawiakiem... zjazd do mamusi świnie karmić... chamie bez szkoły...
      • Gość: Dobry duszek Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.chello.pl 15.04.08, 21:29
        Najlepsze mieszkania masz na szmulkach cisza i spokój ceny umiarkowane dogodna
        lokalizacja dobry dojazd do centrum
        pozdrawiam i zapraszam na szmulki
      • weekenda Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 15.04.08, 21:31
        Ursynów :) bo ja tu mieszkam :) a na poważnie: dojeżdżasz 15 min do
        centrum metrem, kupa młodych ludzi tu mieszka więc znajdziesz tu
        sporo młodych rodziców, jest zielono, przestrzennie. dla mnie to
        jedyny wybór :) witaj w Warszawie! :)
        • Gość: Dobry duszek Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.chello.pl 15.04.08, 21:39

Ursynow jest drogi i do dupy wpadaj na szmulki
    • warzaw_bike_killerz Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 15.04.08, 21:52
      Centrum i nie zawracaj sobie glowy niczym innym. W centrum masz wszystko i nie
      musisz sie chwalic czasem dojazdu.
      • voyager747 Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 15.04.08, 21:59
        Mokotów jest bardzo fajny, też można blisko metro coś znaleźć.
      • koszatek Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 15.04.08, 22:26
        Ja bardzo miło wspominam mieszkanie w śródmiejskiej części Muranowa (blok
        ceglany z 1958 roku).
        Teraz mieszkam na Muranowie Zachodnim (nie wiedzieć czemu nazwanym w MSI
        "Nowolipkami") i też jest ok.
    • eridan JW construction buduje tak pięknie.. 15.04.08, 22:06
      Prycza w pryczę. No, najlepiej to pewnie gdzieś na grodzonych
      osiedlach. Zawsze to i bezpieczniej i mniej śmierdzi i "element"
      się nie włóczy. Po co mieszać się z chamstwem? A jak pewnie wiesz,
      każdy warszawiak to urodzony cwaniak i hochsztapler, co to gotowy
      jest przyjezdnym nawet i kolumnę Zygmunta sprzedać i oszwabić bez
      skrupułów.Tia, tylko te grodzone getta ci zostają.Pzdr
    • Gość: ritzy zaban. Posluchaj, Kobitko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 22:39
      Wez se plan Wawy. Taki, gdzie jest zaznaczona linia metra. Nastepnie
      popatrz, czy gdzies w okolicy tego metra nie ma takich duzych plam
      zielonych. To sa parki, ogrody. I zapytaj sie nas: co sadzicie o
      miejscu takim to a takim.

Zwracam jedynie uwage, ze miejsca, o ktorych wspominam, sa znacznie
      drozsze od innych. To moze byc spora kasa. I pamietaj tez o parkingu.

Pewnym wysjciem moze byc zamieszkanie po prawej (wschodniej) stronie
      Wisly, zwanej Praga. Wisla na mapie to taka blekitna (najczesciej)
      wstazeczka. Na Pradze (to dzielnica Wawy, a nie miasto w Czechach)
      jest taniej, a czas dojazdu do Srodmiescia krotszy niz z wielu
      innych dzielnic. Ale mieszkajac na Pradze nie mozesz szpanowac ani
      sie lansowac. I metra przez Wisle jeszcze nie ma. Natomiast jak
      dzieci podrosna, to juz bedzie.
      • Gość: Sheila Re: Posluchaj, Kobitko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 23:01
        ciekawa jestem jakim zakompleksionym facetem jesteś skoro masz czas
        i ochotę na wypisywanie takich bzdur,bo już przy innych tematach
        widziałam Twoje wpisy...

Do Aggathy: polecam Saską Kępę i Śródmieście oczywiście :)
      • aghatta1 wszystkim dziekuję 15.04.08, 23:03
        a szczególnie Tobie ritzy zaban. Tak mi to łopatologicznie uświadomiłeś czego
        szukam :). Rzeczywiście przy wyborze będę się kierować linią metra. Jak będę
        miała coś konkretnego na oku - zapytam.
    • Gość: nikt Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.08, 07:56

Cześć przyszła warszawianko! :-)

Jeśli ma być spokojnie, blisko centrum i zielono - zdecydowanie
      sprawdź Mokotów (najlepiej ten Górny) albo, ewentualnie, Żoliborz.
      Następny w kolejce faktycznie może być Ursynów, a jeśli te dzielnice
      trochę za drogie (Mokotów jest chyba teraz najdroższy w Warszawie,
      Żoliborz i Ursynów do najtańszych też nie należą), to możesz szukać
      na Kabatach - to trochę dalej, ale metrem jesteś w centrum 20 minut.

Plus Mokotowa i Żoliborza jest taki, że to tradycyjne dzielnice
      inteligenckie i takich palantów, jak większość z tych, co Ci
      odpowiadają, nie uświadczysz ;-) Zresztą, na ulicach ich raczej w
      ogóle nie widać i nie słychać, chyba nie ruszają tyłków od swoich
      komputerów.

Zapraszamy, niech Ci się tu u nas podoba! :-)
      • Gość: nikt Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.08, 09:46
        No i przeciez jeszcze Saska Kepa. Az dziw, ze nikt o niej dotad nie
        wspomnial. To po drugiej stronie Wisly, ale bardzo blilsko centrum -
        takie "miasto w miescie", o bardzo specyficznym mikroklimacie,
        zupelnie tam inaczej niz w pozostalej prawobrzeznej czesci Warszawy.
        • tom_aszek Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 16.04.08, 13:06
          Gość portalu: nikt napisał(a):

> jeszcze Saska Kepa. Az dziw, ze nikt o niej dotad nie
          > wspomnial. To po drugiej stronie Wisly, ale bardzo blilsko centrum

I właśnie dlatego, że po drugiej stronie wisły, nikt o niej dotąd nie wspomniał.
          Bo autorka pisała o dobrym dojeździe a zalety Saskiej Kępy są skutecznie
          przekreślane przez wady dojazdu (zwłaszcza samochodowego) Saska Kępa <=> lewy brzeg.
          • Gość: radekk Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.08, 21:48
            kiepski dojazd z Saskiej Kępy!? Poniatowski jest znacznie luźniejszy niż Łazienkowski czy Śląsko-Dąbrowski, a jeśli ktoś dojeżdża tramwajem to super sprawa. 6 minut i jesteś w samym centrum.
            • achzarit Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 28.04.08, 17:17
              Na SK trzeba kalkulować obecność Instytutu Księdza Jankowskiego i
              (oby nie) w niedalekiej przyszłości kawiarni i księgarni tegoż.
              To trochę obniży rangę tej części Pragi.
    • tom_aszek Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 16.04.08, 08:53
      Gratulujemy awansu, zapraszamy do Warszawy i nieśmiało przypominamy o wysłaniu odpowiedniego formularza NIP-3 do właściwego US :)

Rady dotyczące lokalizacji mieszkania blisko metra są słuszne, ale ja radziłbym przede wszystkim sprawdzić _dokładnie_ gdzie będzie biuro. Bo "centrum" to określenie mało pracyzyjne, może być rzeczywiście blisko metra, ale może byc np. na Muranowie albo na JPII (czyli alei Jana Pawła II, któa dość długa jest), albo przy pl. Zawiszy. Wszystko to centrum ale nie przy metrze i może dojazd tramwajem czy autobusem będzie lepszy.
      Choć z drugiej strony... trasa metra przynajmniej się nie zmieni, w przeciwieństwie do częstych zmian pozostałych linii komunikacyjnych.

Komentarzami się nie przejmuj, Ritzy czy wzd to lokalny folklor, wbrew pozorom sympatyczny :)
      • jan-w Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 16.04.08, 09:08
        Trzeba jednak brać pod uwagę, że pracę też się zmienia. Firmy też zmieniają
        położenie. Nie ma sensu kupować mieszkanie kierując się tylko obecnym adresem
        pracodawcy.
        • tom_aszek Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 16.04.08, 09:18
          jan-w napisał:

> pracę też się zmienia. Firmy też zmieniają
          > położenie. Nie ma sensu kupować mieszkanie kierując się tylko obecnym adresem
          > pracodawcy.

Święta racja, ale autorka pisała o mieszkaniu _do_wynajęcia_.
          • jan-w Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 16.04.08, 09:28
            Rzeczywiście. To co innego.
    • Gość: zebi Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.aster.pl 16.04.08, 09:41
      Agatha, nie przejmuj sie jadowitymi odpowiedziami. Na tym forum
      wylewa swoje zale grupa frustratow, ktorym w zyciu nie udalo sie NIC
      poza tym, ze urodzili sie w Warszawie. Za wszyskie swoje porazki
      wina przyjeznych i zawsze zachowuja sie bardzo agresywnie.

Rzeczywiscie, rada zebys poszukala mieszkania w poblizu metra jest
      dobra. Oczywiscie, sa to drozsze mieszkania. Jesli jestes na
      stanowisku i potrzebujesz prestizowego adresu to wez pod uwage Stary
      Mokotow, Zoliborz, Kabaty. Tylko nie daj sie nabrac a jakies
      blokowisko, ktore wcisna Ci jako Mokotow.
      Osobiscie uwazam, ze na poczatek fajnym pomyslem jest tez
      Srodmiescie, bo dzieki temu szybko poznasz miasto (ale jesli masz
      samochod, to parkowanie w niektorych czesciach Srodmiescia jest
      bardzo uciazliwe). Powodzenia.
      • Gość: dikson Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.08, 23:35
        > stanowisku i potrzebujesz prestizowego adresu to wez pod uwage Stary
        > Mokotow, Zoliborz, Kabaty.

Weź mnie chłopie nie rozśmieszaj. Kabaty ekskluzywne?? Weź nie wkręcaj kobiety
        bo nie zna Warszawy i jeszcze uwierzy. Kabaty to zadupie, obrzeża miasta, tam
        jeszcze niedawno krowy na polach się pasły. Żoliborz ekskluzywny? A niby co tam
        takiego ekskluzywnego? Osiedle Ruda i Potok czy bloki przy Kochanowskiego,
        Conrada i Słowackiego? A może Chomiczówka która jest takim samym zadupiem jak
        Kabaty tylko że z drugiej strony Warszawy? Na Starym Mokotowie masz tylko
        ekskluzywną część willową. Ekskluzywny to jest Wilanów, Stare Miasto i ścisłe
        centrum a nie jakieś ogrodzone getta na Kabatach.

A Tobie Agatha radzę okolice ulic Namysłowskiej, Dąbrowszczaków, Szymanowskiego,
        pl. Hallera. Tu mieszkam. Jest cicho, spokojnie, jest gdzie pójść z dzieciakami.
        W okolicy są 4 place zabaw - na skwerku przy ul. Ratuszowej, przy fontannie na
        pl. Hallera, jest w Parku Praskim, jest ogródek jordanowski przy Namysłowskiej.
        Prak Praski jest ładny i czysty, można pojeździć z dzieciakami na rolkach, na
        rowerze. Można się z nimi wybrać na spacer nad Wisłę (dziki brzeg), do ZOO,
        latem na basen na Namysłowskiej. Jest też sztuczna plaża nad Wisłą. A wszystko
        to masz tak blisko że starczy parę minut piechotą. Punkt komunikacyjny jest
        bardzo dobry, do Metra przy pl. Bankowym masz bezpośredni dojazd dwoma
        tramwajami, metro jest planowane przy dw. Wileńskim (10 minut piechotą). Jeśli
        chcesz centra handlowe no to masz Tesco na Stalowej, CH Wileńska przy dworcu
        Wileńskim, ok 10 minut samochodem masz do Arkadii, 15 minut do CH Targówek i CH
        Marki a tam to już masz wszystko tak jak w Arkadii. W zimę lodowisko na
        Namysłowskiej, fajna górka w Parku Praskim w sam raz na sanki. Jest kilka
        przedszkoli, dobra podstawówka przy ul. Brechta. Ogólnie to jest jedna z
        najlepszych miejscówek w Warszawie. Przyjedź i sama zobacz :)
        • jan-w Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 17.04.08, 17:24
          Gość portalu: dikson napisał(a):
          > tramwajami, metro jest planowane przy dw. Wileńskim (10 minut piechotą). Jeśli
          > chcesz centra handlowe no to masz Tesco na Stalowej, CH Wileńska przy dworcu
          > Wileńskim, ok 10 minut samochodem masz do Arkadii, 15 minut do CH Targówek i CH
          > Marki

Zapomniałeś dodać że to metro w odległości 10 minut było w planach na 2012 rok,
          ale już wiadomo ze nie będzie. Że rejon ten (dworca) zwany jest trójkątem
          bermudzkim, gdyż samochody, ludzie i inne rzeczy znikają tam w biały dzień.
          • Gość: dikson Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 19:16
            Od urodzenia tu mieszkam i jeszcze nic mi nie zginęło. Jakoś żadnego samochodu
            mi nie chcieli ukraść ani nawet graja wyciągnąć z niego. Nie wspominając o
            komórce którą często zostawiam na noc w samochodzie bo zapominam zabrać. Nie
            słyszałem też nic żeby komuś z mojego podwórka okradli mieszkanie albo
            przynajmniej piwnicę. Coś tam na pewno się zdarza ale na pewno nie więcej niż w
            innych okolicach. Kiedyś Park Praski i skwerek przy Ratuszowej to było miejsce
            schadzek różnych dziwnych typów i wtedy było niebezpiecznie. Ale to stare
            dzieje. Kiedyś pl. Hallera był niebezpieczny, teraz już jest w porządku. Ja tu
            mieszkam i nie narzekam. Nie zamieniłbym tej lokalizacji na żadne inne miejsce w
            Warszawie.
            • jan-w Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 17.04.08, 19:47
              > Od urodzenia tu mieszkam i jeszcze nic mi nie zginęło.
              To jest właśnie różnica między sytuacją twoją, a założycielki tego wątku.
              • Gość: dikson Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 19:50
                > To jest właśnie różnica między sytuacją twoją, a założycielki tego
                > wątku.

I co? Myślisz że na dzień dobry sprzątną jej brykę, obrobią chatę, pobiją męża a
                jej samej wyrwą torebkę a dzieciaka będą gnębić? Nie przesadzaj. Za kablowanie
                to można mieć pewne problemy z miejscowymi ale jak ktoś mieszka i zachowuje się
                normalnie to nic nikomu nie grozi :) A na pewno nie więcej niż innym.
                • jan-w Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 17.04.08, 20:08
                  > Za kablowanie to można mieć pewne problemy z miejscowymi ale jak ktoś >
                  mieszka i zachowuje się normalnie to nic nikomu nie grozi
                  Widzę że się zgadzamy co do sytuacji w tym rejonie. Różni nas tylko ocena co
                  jest normalnym zachowaniem. Dla większości ludzi, pomoc w ujęciu złodzieja to
                  obywatelski obowiązek. Dla niektórych - naganne "kablowanie". Nie każdy ma
                  ochotę, aby normy zachowania wyznaczał mu lokalny półświatek.
                  • Gość: Dikson Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 21:56
                    Źle mnie zrozumiałeś. Tu nie chodzi o żadne zgłaszanie przestępstw typu gwałt,
                    pobicie, kradzież bo to oczywiste że zgłosić trzeba jeśli się dzieje. Chodzi mi
                    po prostu o bycie człowiekiem a nie gnidą jak to już ktoś na innym forum ładnie
                    określił. Jeśli jest taka sytuacja że przyjdą do mnie znajomi, siedzimy sobie
                    przy piwku, jest głośno, jest już po 22giej, ktoś obok ma małe dziecko i chce
                    żeby była cisza to niech przyjdzie jak sąsiad do sąsiada i powie o co chodzi.
                    Nikt go za to nie pobije, nikt go nie zje. Przeproszę i będzie ciszej. Ale jak
                    ktoś zachowa się jak taki krawaciarz co to od razu łap za komórę i dzwoni na
                    policję bo nie potrafi poprosić o ciszę, no to ja dojdę kto to kabluje. I wtedy
                    konfident będzie miał uprzykrzone życie bo wszyscy będą wiedzieli że to gnida.
                    Jakoś wszelkie złe rzeczy przytrafiają się właśnie gnidom. Przypadek jakiś albo
                    takiego pecha mają ;) Ktoś tam może wyrypać mu szybę w nowym Oplu i wyciągnąć co
                    się da, nikt niczego przecież widzieć ani słyszeć nie musi, w końcu w nocy
                    ludzie śpią. Oczywiście szanse na wykrycie sprawców są zerowe. No i w końcu
                    gnida wyprowadzi się z wynajmowanego mieszkania i puści w świat famę jaka to na
                    Pradze straszna przestępczość. A wcale tak nie jest.
                    • Gość: mokotowianin Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 22:28
                      Pięknie nam siebie i swoją okolicę zareklamowałeś, nie ma co.
                      Zapraszamy na Plac Hallera! Uff, jak się cieszę, że mieszkam na
                      spokojnym Mokotowie.
                      • voyager747 Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 17.04.08, 22:35
                        Ja też mieszkam na Mokotowie i też się z tego cieszę. Jak szukałem mieszkania to
                        brałem pod uwagę Mokotów i Ochotę.
                      • Gość: dikson Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 23:12
                        > Pięknie nam siebie i swoją okolicę zareklamowałeś, nie ma co.

Co masz do mnie?

> Uff, jak się cieszę, że mieszkam na spokojnym Mokotowie.

Mam kolegów na Mokotowie i bywam czasem u nich o różnych porach. Mamy godzinę
                        22.53 i u mnie na praskim podwórku jest cicho. Czasami ktoś sobie przejdzie. Nie
                        ma hołoty, anie jedna ani druga brama nie jest obstawiona przez menelików ani
                        przez dresiarzy. Jak jestem na Mokotowie to ciągle widzę jakieś ekipy na
                        osiedlach. Na Blacharskiej przyczepiła się do mnie i do kolegi ekipa miejscowych
                        blokersów. My tylko do Globiego szliśmy, nie zaczepialiśmy nikogo. To ja od
                        dworca Wschodniego jak przyjeżdżam pociągiem po 22, po 23 w nocy, przechodzę
                        przez Brzeską, Ząbkowską, Białostocką, Wileńską, Inżynierską (podobno
                        najniebezpieczniejsze ulice Warszawy) i nigdy nikt mnie nie zaczepił, co
                        najwyżej jakiś pijaczek prosił o parę groszy bo mu do flaszki zbrakło. Dostał
                        albo i nie dostał, dostał to grzecznie podziękował, nie dostał to przeprosił i
                        odszedł. Jest w porządku. Brzeska i okolice to jest Stara Praga, pl. Hallera i
                        okolice to Nowa Praga. To wszystko zostało wybudowane po wojnie, Stara Praga
                        jest przedwojenna. Granice widać gołym okiem. Nowa Praga jest dużo spokojniejsza
                        niż stara. Tu place zabaw choć ogólnodostępne to nie są zdewastowane, bramy
                        trochę pomazane jak wszędzie. Trawniki w niektórych miejscach zaadaptowane na
                        ogródki z kwiatami i jakoś nikt tego nie niszczy. Tu jest kultura, tu masz
                        większość rodowitych Warszawiaków lub przynajmniej Warszawiaków w II albo III
                        pokoleniu a nie świeżo przybyłych ze wszystkich stron kraju jak na tych
                        wszystkich ogrodzonych gettach na Kabatach, Tarchominie, Białołęce, Bemowie i
                        dalekim Żoliborzu. Tu panują nieco inne zasady współżycia sąsiedzkiego, bo nikt
                        nie ma wiejskiej mentalności i wbitej do głowy miedzy oraz płota za którym każdy
                        jest panem na włościach. Zaproponowałem Agacie moją okolicę, bo Wrocław to też
                        duże miasto i nie powinna mieć problemów z aklimatyzacją w innym dużym mieście.
                        Sama oceni czy jej mentalność jest bliższa normalnemu człowiekowi który czuje
                        się członkiem lokalnej społeczności i nie sra we własne gniazdo, czy też bliżej
                        jej do krawaciarstwa ze strzeżonych ogrodzonych osiedli na zadupiach miasta.
                        • voyager747 Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 17.04.08, 23:28
                          Każdy lubi swoją okolicę i to jest ok.
                        • krwe Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 05.05.08, 09:47
                          Dikson jesteś super gosć!
                          Zgadzam się z Tobą chociaż kocham sródmieście.
                          pozdro!
            • Gość: imc Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: 77.116.164.* 15.05.08, 23:50
              mozna troche dokladniej? kto sie kiedys spotykal w Parku Praskim i przy Ratuszowej?
        • Gość: zebi Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.aster.pl 19.04.08, 11:28
          Do Diksona: od kiedy mieszkasz w Warszawie? Od dwoch lat?
          Conrada i pare innych miejsc, ktore wymieniasz drogie dziecko z
          prowincji, to sa BIELANY a nie Zoliborz. Wez plan i doucz sie
          troche, a potem wypowiadaj. Pozdrawiam.
          • Gość: dikson Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.subscribers.sferia.net 19.04.08, 15:17
            > drogie dziecko z prowincji, to sa BIELANY a nie Zoliborz.

Weź mnie niuniuś nie wkur. bo ja mam 32 lata i nie jestem dziecko a
            w Warszawie mieszkam od urodzenia więc wiem co jest co. Ja pamiętam
            jeszcze stary podział dzielnic którego taki warszawiak spod Kielc
            pamiętać nie może. No to przypomnę. Wtedy była Praga Północ, Praga
            Południe, Mokotów, Wola, Śródmieście, Ochota i Żoliborz a Bielany to
            była po prostu część Żoliborza.
        • Gość: gienek Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.chello.pl 03.05.08, 19:26
          Żoliborz ekskluzywny? A niby co tam
          > takiego ekskluzywnego? Osiedle Ruda i Potok czy bloki przy
          Kochanowskiego,
          > Conrada i Słowackiego?

Kochanowskiego i Conrada to nie Żoliborz ćwoku.
    • Gość: marco Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.chello.pl 16.04.08, 09:58
      Dojazd do centrum najlepszy będzie metrem więc wzdłuż lini metra
      szukaj. Całkiem nieżle jest z komunikacją z Woli i Bemowa. Jeżeli
      myślisz o spacerach i zieleni to stary Żoliborz i Bemowo w okolicach
      Fortów Bema (zrobili tam fajny park) a także wszystko wokół innych
      warszawskich parków
    • Gość: xxxx Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.08, 12:18
      Nie wiem czy najlepiej, ale dobrze się mieszka na Ochocie, np. w okolicach Parku
      Szczęśliwickiego - Włodarzewska, Opaczewska, Drawska. Dobra infrastruktura,
      szybki dojazd do centrum.
      • aghatta1 Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 16.04.08, 12:56
        jeszcze raz dziękuję za rady. Szczerze powiedziawszy dopiero teraz zaczęłam sie
        wgryzać w mapę Warszawy i Wasze odpowiedzi pozwoliły mi nakreślić jej obraz w
        mojej wyobraźni, bo wstyd sie przyznać, ale nigdy nie byłam w naszej pięknej
        stolicy.. Zapytałam już teraz, choć tak jak pisałam nie znam jeszcze konkretnego
        adresu naszego biura (myślę, że to też będzie w większej mierze moja decyzja
        gdzie się znajdzie). Nie lubię przeprowadzek w ciemno, do Wrocławia
        przeprowadzić się też było trudno, ale wynajmowałam mieszkanie na starym
        mieście, jednak w Warszawie chyba nie będzie mnie stać na taki luksus, aby
        zamieszkać w ścisłym centrum. Firma płaci mi za mieszkanie jakąś część,jednak
        tylko przez trzy miesiące. Metro jest dla mnie bardzo ważne (we Wrocławiu
        komunikacja to wielki chaos), mąż jednak musi przemieszczać się samochodem,
        ponieważ ma wiele wyjazdów bezpośrednio do klienta. Jak będę wiedziała coś
        więcej na temat lokalizacji biura to na pewno napiszę. Dziękuję i pozdrawiam.
        • Gość: xxx Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.08, 14:32
          Coś się wyszuka. Nie przejmuj się tymi burakami, w internecie pełno różnego
          rodzaju sfrustrowanej hołoty, tutaj zwłaszcza nimi obrodziło, choć do onetu
          jeszcze trochę brakuje.
        • dolcevita69 Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 17.04.08, 16:15
          Witaj Napływie :)
          Ja też jestem przyjezdna ale już zamieszkana na stale w Warszawie. Zapraszam na prive, jeżeli będziesz potrzebować bardziej szczegółowych informacji lokalnych, zwłaszcza gdy los rzuci Was na "tańszy", praski brzeg.

Pozdrawiam
          • Gość: daniello.easy Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: 89.35.241.* 17.04.08, 19:28
            Polecam Grochów - z ronda Wiatraczna jedziesz tramwajem 20 minut do
            centrum , samochodem podobnie - ja do centrum Warszawy jak muszę
            jechać samochodem , to jadąc mostem Świętokrzyskim jestem w 15-20
            minut. Zresztą powstaje tam trochę nowych budynków , a ceny mieszkań
            są trochę niższe niż w innych dzielnicach , poza tym jest tam klimat
            bardziej małych miasteczek niż Warszawy - co dla mnie akurat jest
            plusem
            • Gość: mieszkanko ja bym chciala mieszjkac na ZLOTEJ 44 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 23:17
              moze jak kiedys wygram w totka albo w domku o nazwie OPERA
        • bazyl_f Re: Kabaty vs Praga 21.04.08, 22:12
          Kabaty może są i fajne ale jak się mieszka tuż przy lesie i korzysta
          przede wszystkim z metra - bo to jest jednak 15 km od Centrum a w
          ostatnich latach samochodów przybyło a dróg jakoś nie bardzo.
          Poza tym to wielkie, ciasne i drogie blokowisko (drogie jak na
          blokowisko). Poza tym jeśli nie chcesz iść na spacer do lasu to tak
          naprawdę nie bardzo jest gdzie pójść.
          Gdybym miał wybierać blokowisko wybrałbym Kabaty lub Ursynów.

A jeśli nie blokowisko ...

No właśnie, kupno lub wynajęcie mieszkania w ciekawszych rejonach
          Mokotowa, Śródmieścia, Ochoty czy Żoliborza może być sporym
          wydatkiem. Na tym tle niedoceniana Praga jest atrakcyjna, a będzie
          jeszcze bardziej - metro powstanie w ciągu kilku lat, a
          uporządkowanie terenów wokół stadionu zmieni oblicze całkiem sporej
          części Pragi.
          Polecam okolice Katedry Praskiej oraz Parku Skaryszewskiego
          (najładniejszy obok Łazienek teren zielony w mieście).
        • mezzanine78 Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 26.04.08, 23:13
          również polecam mokotów - najlepiej koło łazienek (okolice ulicy gagarina) oraz
          górny mokotów (między puławską a niepodległości i wołoską);

na ursynowie najlepsze są kabaty (bo blisko lasu i same nowe osiedla) i z tych
          samych względów moczydło (ale to dalej od metra);

blisko centrum i przyjemnie (cicho i praktycznie brak komunistycznych bloków)
          mieszka się na powiślu, z tym że to już śródmieście i może być drogo;

tańszą i z dobrym dojazdem do centrum jest też wola - okolice centrum handlowego
          wola park - po północnej stronie jest lasek na kole, po południowej stronie
          górczewskiej park, w okolicy jest też dobra infrastruktura - hala sportowa, dwa
          baseny, szkoła i wspomniane centrum handlowe; niestety jest brzydziej niż na
          mokotowie, czy powiślu - wiecej bloków;

jeśli bedziesz miała jakąś konkretną lokalizację na oku, a nie macie w wawie
          znajomych możesz pisac na mejla może jakoś będę mógł pomóc?

pozdrawiam Wrocław, który strasznie lubie :-)
          • Gość: aga Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.acn.waw.pl 27.04.08, 20:40
            tarchomin ćmielowska-moje ulubione miejsce na świecie, niestety
            musze wracać do Wrocka.Tak przy okazji mieszkanie 3 pokojowe ładne
            sprzedam pilnie:)
            Spring13@op.pl
    • courtney.love Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 20.04.08, 16:45
      Najlepiej się tu nie przeprowadzaj. Warszawa przy Wrocławiu to jak
      sracz przy bazylice św. Piotra. Nie polecam!!!
      • le.chujarek Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 20.04.08, 17:49
        > Warszawa przy Wrocławiu to jak sracz przy bazylice św. Piotra.

nie wiem jak ty, ale ja częściej chodzę do kibla niż do kościoła.
        • Gość: jo ja mieszkam w hiszpani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.08, 18:52
          nie dosc ze cieplo tanio , pieknie to nie marzne ani nie mokne
          • voyager747 Re: ja mieszkam w hiszpanii 20.04.08, 20:26
            Cieszymy się z Twojego szczęścia. Jeśli mieszkasz w Hiszpanii, to dlaczego
            piszesz z polskiego IP?
            • Gość: do voyagera a dlatego ze mam tez chate w Wa-wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.08, 23:43
              proste.
              • voyager747 mieszkanie w Warszawie a nie w Hiszpanii, proste 28.04.08, 23:14
                No to jesteś super, po prostu moje gratulacje. Pytanie brzmi: gdzie najlepiej
                zamieszkać w Warszawie, to może napisz gdzie masz tę chatę( w Warszawie) i czy
                jest tam fajnie, proste.
    • kamizela0 Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 21.04.08, 21:12
      Nikt ci o tym, nie napisał ale jesli masz dzieci w wieku
      przedszkolno i wczesnoszkolnym to przed podjęciem decyzji wejdź na
      forum dziecko i zapytaj o szkoły i przedszkola w okolicy na która
      się zdecydujesz. W niektórych dzielnicach miejsce nawet w prywatnym
      przedszzkolu jest trudne do zdobycia, a w szkołach przeopełnione
      klasy i wielozmianowe zajęcia. Powodzenia
    • Gość: qq Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 22:13
      Ja mieszkam na Grochowie, przy Rondzie Wiatraczna, swietny dojazd do Centrum (15
      minut jazdy tranwajem do Muzeum Narodowego), zajezdnia tramwajowa, blisko jedem
      z najladniejszych parkow Warszawy- Skaryszewski. Dzielnica nie cieszy sie
      najlepsza slawa, ale moim zdaniem jest spokojnie.
      Mieszkanie kupili mi rodzice(jestem studentem), gdybym mial wybor
      przeprowadzilbym sie na Zoliborz: duzo zieleni, metro, ladna architektura- ceny
      niestety tez "ladne"- na razie poza moim zasiegem, ale w przyszlosci kto wie.
      Radze Ci tez przemyslec kwestie przeprowadzki: Warszawa to specyficzne miasto,
      trudne do pokochania, aczykolwiek "da sie lubic" szczegolnie pieniadze, ktore
      sie w stolicy zarobia " dadza sie lubic", ale czy kasa to wszystko?- moim
      zdaniem nie. Pozdrawiam i zycze trafnych wyborow.
      • allija Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 27.04.08, 01:53
        Rzeczywiście, "swietny" dojazd z Grochowa. Moze i jest 15 minut do
        centrum ale przedtem musisz postać 20-30 min na przystanku a później
        podróżowac w ścisku. A samochodem w korkach przez most. Już nie
        wspomne o całej reszcie. Mojej znajomej z tamtych okolic jakiś
        dresiarz przystawił nóż do szyi kiedy chciała pomóc napadanej
        właśnie kobiecie. Kiedy na dokladkę obrobili jej świeżo urządzone
        mieszkanie to nie wytrzymała i wynosła się na lewy brzeg miasta.
        Park Skaryszewski? Moze bym poszła pod warunkiem, ze z obstawą. Co
        ty opwiadasz, rodzice kupili ci tam mieszkanie bo było tanio i tyle.
        Z daleka od prawej strony Wisły. Tylko po lewej stronie a i to nie
        wszędzie. Mokotów może kiedys i był ekskluzywny, teraz tam jest
        jeden z większych wskaźników przestępczości. Śródmieście? Brud,
        hałas i smród, okna otworzyć nie mozna bez szkody dla uszu i nosa.
        Tylko na trasie metra, zostaje więc Żoliborz albo Ursynów. Żoliborz
        znam słabo, na Ursynowie też trzeba wiedziec gdzie, są miejsca gdzie
        jest mało sympatycznie.
        Ja osobiscie mieszkam na Kabatach /części Ursynowa/, jestem bardzo
        zadowolona i nie żałuję. Doskonały dojazd metrem, takze samochodem
        bez problemu dojeżdżasz blizej centrum /dalej to juz jak w całej
        Warszawie/, czyste powietrze i bezpiecznie. Ale tu na pewno będzie
        drogo.
        • nadinka_nadinka Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 27.04.08, 11:51
          kabaty - blokowisko jak każde inne, może bardziej zadbane i nowe. Jedyny plus to
          bliskość metra.
          • jan-w Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 27.04.08, 12:17
            Jest jeszcze kilka istotnych plusów. Bezpośrednie sąsiedztwo lasu. Dużo basenów,
            małych knajpek (ciągną się całymi pasmami), brak dresów i meneli, dobra baza
            wypadowa dla cyklistów.
        • Gość: ja Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 22:14
          > Rzeczywiście, "swietny" dojazd z Grochowa. Moze i jest 15 minut do
          > centrum ale przedtem musisz postać 20-30 min na przystanku

Smieszna jestes 20 minut- ngdy tyle nie czekalem

www.ztm.waw.pl/
          moze najpierw sprawdz zanim cos napiszesz.

Mojej znajomej z tamtych okolic jakiś
          > dresiarz przystawił nóż do szyi kiedy chciała pomóc napadanej
          > właśnie kobiecie

Oczywiscie dresiarzy po prawej stronie miasta nie ma wcale, co to wogole za
          argument, a moich znajomych skroili w centrum.

> Park Skaryszewski? Moze bym poszła pod warunkiem, ze z obstawą.

Chyba wszedzie potrzebna Ci obstawa w takim razie.

> ty opwiadasz, rodzice kupili ci tam mieszkanie bo było tanio i tyle.
          > Z daleka od prawej strony Wisły.

Przynajmniej w wieku 21 lat mialem juz 70 metrowe mieszkanie, ciekawe gdzie Ty
          mieszkasz i ile masz lat.

> Ja osobiscie mieszkam na Kabatach /części Ursynowa/, jestem bardzo
          > zadowolona i nie żałuję. Doskonały dojazd metrem, takze samochodem
          > bez problemu dojeżdżasz blizej centrum /dalej to juz jak w całej
          > Warszawie/, czyste powietrze i bezpiecznie. Ale tu na pewno będzie
          > drogo.

Drogo to pojecie wzgledne.
          Kabaty to niezle
          zadupie:maps.google.pl/maps?f=q&hl=pl&geocode=&q=warszawa,+polska&ie=UTF8&z=14
          pomimo metra, wcale nie jest blisko, w dodatku do metra trzeba dojechac.
          Szybciej do centrum bedzie z wiatracznej na 100 %. A tak wogole to wyluzuj
          kobieto, to moja subiektywna ocena Grochow, mi zyje sie tu dobrze. Obejrzyj
          sobie Magde M to serial dla takich jak Ty, albo zrob zakupy w Arkadii to miejsce
          dla takich jak Ty.

• allija Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 29.04.08, 00:33
            Mieszkałam różnie, także na Pradze, na Mokotowie, w Śródmiesciu, na
            tzw starym Ursynowie a teraz na Kabatach wiec jakies pojecie mam.
            Krzystam nie tylko z własnego samochodu ale tez i czasami
            komunikacji miejskiej i nie raz zdarzyło mi sie czekac własnie po 20-
            30 minut na przystanku, ostatnio kilka dni temu, czyli dane jak
            najbardziej aktualne.
            Oczywiscie, miales w wieku 21 lat ...itd, itp, i pewnie z tego
            powodu Żoliborz jest w sferze twoich marzeń, jak sam piszesz. Poza
            tym co to za argument i czego ma dowodzić?
            Kabaty to zadupie dla tych co tu nie mieszkaja a chcieliby. Nie wiem
            jakim cudem musisz /wg ciebie/ dojezdzać do metra, ja jesli chce
            jechac metrem to zwyczajnie ide, jakies 5 minut a na pociąg czekam 3
            minuty, to jest nie do przebicia, żadnym tramwajem czy autobusem.
            A tak w ogóle to to co napisałam wcześniej i teraz to nie moja
            subiektywna ocena, to fakty. I jak bys sie nie sadził to i tak ich
            nie zmienisz.
            • Gość: ja Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 22:35
              > Mieszkałam różnie, także na Pradze, na Mokotowie, w Śródmiesciu, na
              > tzw starym Ursynowie a teraz na Kabatach wiec jakies pojecie mam.

Ale na Grochowie nie mieszkalas wiec pojecia nie masz

> Krzystam nie tylko z własnego samochodu ale tez i czasami
              > komunikacji miejskiej i nie raz zdarzyło mi sie czekac własnie po 20-
              > 30 minut na przystanku, ostatnio kilka dni temu, czyli dane jak
              > najbardziej aktualne.

Ciekawe na jakim przystanku i kiedy, obok przystanku Rondo Wiatraczna jest
              przystanek Wiatraczna, tranwaje jesdza bardzo czesto.

Oczywiscie, miales w wieku 21 lat ...itd, itp, i pewnie z tego
              > powodu Żoliborz jest w sferze twoich marzeń, jak sam piszesz. Poza
              > tym co to za argument i czego ma dowodzić?

Za kase jako moge uzyskac ze sprzedazy tego mieszkania moge spokojnie kupic cos
              mniejszego na Zoliborzu, ale moim zdaniem sie nie oplaca.

> Poza
              > tym co to za argument i czego ma dowodzić?

Ma to tego doowodzic, ze ze nie jestem jakas sfrustrowana baba z Kabat, ktora
              traumy zyciowe odreagowuje na forum GW

> Kabaty to zadupie dla tych co tu nie mieszkaja a chcieliby. Nie wiem
              > jakim cudem musisz /wg ciebie/ dojezdzać do metra, ja jesli chce
              > jechac metrem to zwyczajnie ide, jakies 5 minut a na pociąg czekam 3
              > minuty, to jest nie do przebicia, żadnym tramwajem czy autobusem.

A nie przyszlo Ci do glowy, ze nie kazdy ma 5 minut drogi do metra, niekyorzy
              musza dojezdzac autobusem lub tramwajem

> Kabaty to zadupie dla tych co tu nie mieszkaja a chcieliby

Spokojnie moge przeprowadzic sie na Kabaty, ale to dla mnie za daleko, nigdy nie
              chcialbym mieszkac na tym banalnym blokowisku .

> A tak w ogóle to to co napisałam wcześniej i teraz to nie moja
              > subiektywna ocena, to fakty. I jak bys sie nie sadził to i tak ich
              > nie zmienisz.

Fakty sa takie, ze wszedzie w Warszawie mozesz oberwac, a Grochow jest calkiem w
              porzadku, fakty a tez takie ze jestes jakas nerwowa.

• Gość: bazyl_f Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.acn.waw.pl 30.04.08, 22:49
              Mieszkam na Kabatach i czasami myslę o nich "zadupie".
              Las fajny jest, ale jak nie chcesz do lasu to nie bardzo jest gdzie
              pójść - brak parków, sensownych placów zabaw, można pospacerować
              między płotami.
              Plus to niezła infrastruktura.

Mieszkałem na starym Ursynowie, nie było gorzej - bloki brzydsze,
              ale więcej zieleni i przestrzeni.

Polecam poszukiwanie miejsc niedocenianych - w trosce o portfel:)
              • Gość: cristianku Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: 62.97.2.* 02.05.08, 15:38
                a moze nad jezoro garda ? ochhhh.... tyle zielonego :) i fajna
                pogoda:)
              • jan-w Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 02.05.08, 16:07
                Brak parków? Nigdzie w Warszawie nie buduje się tylu kolejnych parków co na Kabatach. Obecnie 4 m.in. z rezerwatami rzadkich zwierząt:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11115
                • Gość: bazyl_f Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.acn.waw.pl 08.05.08, 00:11
                  Parków się nie buduje.
                  Nie wystarczy posadzić trawkę i kilka młodych drzewek lub uregulować
                  staw by powstał park.
            • Gość: Stary Warszawiak Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.mrr.gov.pl 13.05.08, 12:22
              E-4 też kursuje co 3 minuty, 9-tka również. Jeszcze coś by się
              znalazło.
              A Kabaty to dla mnie nic ciekawego. Sam beton. Chodzisz wzdłuż
              ogrodzeń ponieważ dookoła tylko betonowe nowoczesne getta z
              kawałkiem zieleni na dziedzińcu. Z okna widać jakiego płynu do
              zmywania używa sąsiad. Po prostu super.
              To juz stare blokowiska na Ursynowie są 100 razy fajniejsze: jest
              przestrzeń i dużo zieleni a nie nowoczesne "studnie" jak na Kabatach.
              Sam mieszkam na Służewcu ale odkąd pobudowali tu biurowce i pojawili
              się nowi mieszkańcy to jest syf jakich mało. Samochodu nie ma gdzie
              zaparkować, same rejestracje z Poznania , Kielc, Wrocławia, Mławy,
              Ciechanowa itd., długo by wyliczać. Naprawdę mam dosyć. Kiedyś było
              inaczej... lepiej!
    • Gość: żartowniś Najlepiej w Radomiu ;)))) IP: *.chello.pl 23.04.08, 18:14
    • ssen dowcipni jestescie 28.04.08, 02:35
      wszystko zalezy od funduszy

patriotyzm lokalny kaze mi reklamowac ochote :P

I to raczej jej stara czesc na wschod od pl. narutowicza (4-5 pietrowe kamienice) albo dalej w kierunku filtrow troche nizsze (czytaj drozsze) lub wille (duzo duzo drozsze).

Plusy
      - ciezko o ludzi w sasiedztwie pokroju piszacych w tym watku, samo z siebie powinno byc decydujace :D
      - blisko do centrum (tram co chwile 5-10 min w zaleznosci w ktore miejsce)
      - wysokie mieszkania z duzymi oknami - nie czujesz sie jak w trumnie
      - zadbane budynki ze spora iloscia zieleni, zadnej ruiny w okolicy nie uswiadczysz
      - 2 male parki z placem zabaw (kompletnym! :D) w poblizu (sue ryder & sklodowskiej), troche dalej ale tez blisko Pole Mokotowskie, w zasiegu tez Park Szczesliwicki.
      - troche 'zdziadziala' dzielnica = przy zameldowaniu pewne miejsce w przedszkolu/zlobku co w przypadku innych dzielnic nie jest oczywiste.

Minusy
      - ciezko zaparkowac, ale generalnie wszedzie ostatnio trudno (za to komunikacja miejska imo jedna z lepszych)
      - drozej niz w wiekszosci dzielnic
      - z racji gabarytow wiekszosc budynkow bez wind
      - malo przybytkow typu kawiarnia/restauracja (pubow troche sie znajdzie), ale do centrum blisko wiec za to pol minusa :>

Tak czy inaczej polecam najpierw pozwiedzac albo przynajmniej spojrzec na spacerownik, jesli jest dostepny jeszcze na stronach gazety (nie chce mi sie sprawdzac).
      • amoniak2 Re: dowcipni jestescie 28.04.08, 15:31
        Jeśli mogę coś doradzić to blisko pracy - szkoda życia na stanie w
        korkach! Właściwie w każdym miejscu Warszawy można odnaleźć fajne
        miejsca. :)
        • Gość: czarodziejka Re: dowcipni jestescie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.08, 10:27
          zgadzam sie z przedmówcą jeśli tylko wynajmujesz to szukaj w ścisłym centrum,
          gdzieś koło parków najlepiej - okolice Łazienek, ujazdowskiego, może Powiśle?
          Jeśli chcesz kupić to już poszukaj na miejscu. Ja wybrałam miejsce przed którym
          wszyscy mnie ostrzegali, i teraz to ja mi wszyscy zazdroszczą dojazdu i
          okolicy:D i szukają mieszkań koło mnie:) tak jak pisze amoniak - wszędzie można
          znaleźć fajne miejsca:)
          • Gość: do czarodziejki Czarodziejko - zdradź, gdzie mieszkasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 10:45
            Niedługo i ja będę wybierać dla siebie nowe mieszkanie. I choć mieszkam w
            Warszawie całe życie, to też będę miała z tym problem. Bo tam, gdzie
            mi się podoba (np. Saska Kępa, Stare Miasto) jest po prostu za drogo.
            Zdradź mi, Czarodziejko, gdzie mieszkasz?
    • Gość: gość Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.polgeol.pl 07.05.08, 12:16
      Osobiście mieszkam na obrzeżach warszawy, konkretnie w Wesołej.
      Cicha , spokojna dzielnica , raczej willowa, dużo lasów, ptaki
      ćwierkają za oknem, ogólnie sielanka. Niestety za ten spokój płacę
      utrudnieniami w dojeździe do Centrum (jest kolejka podmiejska,
      komunikacja miejska 3-4 autobusy i prywatna - niestety jeśli chodzi
      o komunikacje miejską często stoi się w korkach). Za to nie ma
      problemu z przedszkolem ani szkołą a to też ważne.
      Mieszkałam długi czas na Grochowie. Jest ok ale tylko w niektórych
      miejscach. Jeśli chodzi o szybki dojazd do Centrum polecam Saską
      Kępę, okolice ul.Waszyngtona (tramwaje, autobusy - nigdy nie
      czekałam dłużej niż 10 min., ponadto jest duży wybór różnych linii).
      Niestety Praga nie jest prestiżową dzielnicą.
      Na pewno nie chciałabym mieszkać w Śródmieściu (hałas i smród
      spalin) i na ogólnie pojetym Ursynowie z przyległościami (po prostu
      nienawidzę blokowisk, gdzie kręci się multum anonimowych osób).
      Ursynów zresztą to też mało elegancka dzielnica. Ale to moje
      osobiste zdanie.
      wybierając lokalizacje mieszkania w warszawie trzeba brać pod uwage
      wiele czynników: dojazd do pracy, infrastruktura, parki, place
      zabaw, dostepność przedszkola/szkoły (ursynów i tarchomin to pod tym
      wzgledem tragedia), cena (im bardziej popularna dzielnica tym
      oczywiscie wyższa cena - kawalerka za 1000 zł/mies +opłaty to
      okazja), no i ilość ludzi, którą chcesz codzień mijać pod
      blokiem/domem (myślę ze to też ma ogromne znaczenie)
    • Gość: Stary Warszawiak Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.mrr.gov.pl 13.05.08, 12:23
      E-4 też kursuje co 3 minuty, 9-tka również. Jeszcze coś by się
      znalazło.
      A Kabaty to dla mnie nic ciekawego. Sam beton. Chodzisz wzdłuż
      ogrodzeń ponieważ dookoła tylko betonowe nowoczesne getta z
      kawałkiem zieleni na dziedzińcu. Z okna widać jakiego płynu do
      zmywania używa sąsiad. Po prostu super.
      To juz stare blokowiska na Ursynowie są 100 razy fajniejsze: jest
      przestrzeń i dużo zieleni a nie nowoczesne "studnie" jak na Kabatach.
      Sam mieszkam na Służewcu ale odkąd pobudowali tu biurowce i pojawili
      się nowi mieszkańcy to jest syf jakich mało. Samochodu nie ma gdzie
      zaparkować, same rejestracje z Poznania , Kielc, Wrocławia, Mławy,
      Ciechanowa itd., długo by wyliczać. Naprawdę mam dosyć. Kiedyś było
      inaczej... lepiej!

• Gość: Zwykły człowiek Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? IP: *.chello.pl 13.05.08, 19:58
        Do starego warszawiaka;
        Jesteś zwykłym Prostakiem i na pewno nie Warszawiakiem.
        Precz! jak ci ciasno w moim mieście, zgorzkniała miernoto.
    • czarna_lola Re: gdzie najlepiej zamieszkać w Warszawie? 15.05.08, 10:09
      gdzie najlepiej zamieszkac ( wynająć) zeby miec w miare blisko " z
      buta" lub szybki dojazd na Myśliwiecką ( Radio)? ważne: musi być
      zielono :)
      • czarna_lola Myśliwiecka 15.05.08, 10:10
        gdzie najlepiej zamieszkac ( wynająć) zeby miec w miare blisko " z
        buta" lub szybki dojazd na Myśliwiecką ( Radio)? ważne: musi być
        zielono :)
        • Gość: LPR Habdzin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.08, 10:43
          To spokojna wioska i nikt ci tu nie urządzi Masy Krytycznej w ostatni piątek
          miesiąca!
          • Gość: czarna_lola Re: Habdzin IP: *.chello.pl 15.05.08, 22:58
            rozumiem ze " z buta" na Mysliwiecka dojde badz na rowerze ? :)
            • horpyna4 Re: Habdzin 16.05.08, 09:17
              Nie za bardzo, ktoś sobie jaja robi.
              Myśliwiecka to okolice Łazienek, Agrykoli (na północ od Trasy
              Łazienkowskiej). Zielono i parkowo. Mieszkania blisko możesz szukać
              na Powiślu. Okolice raczej drogie.
              W drugą stronę to okolice Alej Ujazdowskich i Placu Trzech Krzyży -
              jeszcze drożej.
              • Gość: m mysliwiecka IP: *.centertel.pl 23.05.08, 00:09
                Jesli chodzi o Mysliwiecka to masz 3 opcje:

drogą - Solec, Powiśle, okolice Łazienek (Gagarina, Podchorążych)

średnią - Dolny Mokotów, Czerniaków, bliską Sadybę, Saska Kępa niedaleko trasy Ł.

tanią - Gocław, Gocławek, Ostrobramska (druga strona rzeki, ale niezły dojazd;
                to ostatnie osiedle dość podłe...)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka