piotr.jasinski 22.04.08, 10:17 A już się przyzwyczaiłem do tego sortowania, a tu firma Asmex taką niemiłą niespodziankę od lutego sprawiła. A Wy sortujecie? Czy jest jakaś inna firma z którą by można korzystną umowe podpisać? Pozdrawiam ekologicznie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilekobietamalat Re: śmieci sortowanie 22.04.08, 10:48 no wlasnie nie sortujecie. od dluzszego czasu nie moge sobie takiego wywozu zafundowac,wiec plastiki i makulature wyrzucam 'na miescie' ale to malo wygodne;) a jaka fimra asmex zrobila niespodzianke? bo to chyba wlasnie ta firme polecala mi znajoma.. Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: śmieci sortowanie 22.04.08, 11:13 a nie "aminex" ? ja z niej korzystam i faktyczni od niedawna za worki trzeba placic po kilka pln, ale i tak bede sortowal Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: śmieci sortowanie 23.04.08, 09:43 Aminex oczywiście. te kilka pln to się robi kilkanascie PLN - ostatnio zapłaciłem za trzy worki (makulatura, plastik, szkło) 18PLN. Chodzi mi o to, że motywacja "portfela" (która jak doświadczenie uczy jest znacznie skuteczniejsza od motywacji ideologicznych) się skończyła. Pryzpominam, że do niedawna, sortowane śmieci w ilosci jednego worka każdego rodzaju, były odbierane raz na dwa tygodnie bezpłatnie. Jeżeli ktoś produkował więcej musiał worki dokupić (z tego systemu były wyłączone worki trawowe). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kk_011 Re: śmieci sortowanie 24.04.08, 22:36 piotr.jasinski napisał: > Pryzpominam, że do niedawna, sortowane śmieci w ilosci jednego worka > każdego rodzaju, były odbierane raz na dwa tygodnie bezpłatnie. > Jeżeli ktoś produkował więcej musiał worki dokupić (z tego systemu > były wyłączone worki trawowe). Nie tylko trawowe, ale i na bio-odpady oraz na odpady nie podlegające segregacji. Teraz płacimy za wszystkie worki, a najwięcej za te zapełniane najszybciej czyli worki na tworzywa sztuczne. Sprawdzałem bodaj w styczniu w MZO w Pruszkowie. Tam też jest podobny system, ale jeśli dobrze pamiętam to odbiór odpadów poza segregacją (tzw. komunalne) wymaga podpisania umowy z firmą i są one odbierane z kubła. Wiem, że koszty łączne w moim przypadku byłyby porównywalne do usług Aminexu, ale niedogodności nieco większe bo MZO oddzielnie przyjeżdża opróżnić kubeł i oddzielnie po worki z segregacji. Dodatkowo zdaje się, że odpady segregowane odbierają dopiero po wcześniejszym, każdorazowym zgłoszeniu telefonicznym. A może to dotyczyło kubła... Na razie zostaliśmy przy Aminexie. Sortujemy odpady chyba od 5-6 lat i na pewno nie zrezygnujemy z tego, ale jeśli konkurencja będzie tańsza niż Aminex (byle nie działali jak firma z Opaczy) to na pewno zmienimy odbiorcę odpadów. Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: śmieci sortowanie 24.04.08, 22:44 > nie działali jak firma z Opaczy) kolejny raz cos slysze o jakiejs firmie z opaczy, ktora najwrazniej nie cieszy sie dobra opinia..ale co to za firma, i jak dziala?, tzn co zlego zrobila? (odnosze wrazenie ze moi smieciarze sa rowniez z opaczy,to wolalabym nie wspierac zlych rzeczy;)) Odpowiedz Link Zgłoś
i.g.a Re: śmieci sortowanie 25.04.08, 09:19 Tutaj: komorow.net/node/940 znajdziesz coś na temat firmy z Opaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: śmieci sortowanie 25.04.08, 20:52 o matko! dlaczego mi to umknelo! oczywiscie okazalo sie ze wlasnie oni zajmuja sie wywozem naszych smieci:/ ech, czas zmienic . powiedzcie mi jak z tym aminexem nawiazac wspolprace? bo 'strona w budowie' :> Odpowiedz Link Zgłoś
kk_011 Re: śmieci sortowanie 25.04.08, 22:22 ilekobietamalat napisała: > powiedzcie mi jak z tym aminexem nawiazac wspolprace? > bo 'strona w budowie' :> Strona w budowie, ale dane kontaktowe tam są. Najlepiej zadzwoń. Na e-maile niby odpowiadają, ale z różną szybkością... Tylko może jeszcze sprawdź czy ktoś jednak nie będzie tańszy/lepszy. Spis firm uprawnionych do wywozu odpadów na terenie gminy Michałowice znajdziesz tutaj: michalowice.pl/index.php?cmd=zawartosc&opt=pokaz&id=51&lang= Jeśli znajdziesz czas i chęci na taką weryfikację to oczywiście mile widziane podzielenie się wnioskami :-). Odpowiedz Link Zgłoś
depresja123 Re: śmieci sortowanie 08.06.08, 20:50 Radzę zapomnieć o AMINEX-ie. Umowę przyślą pocztą po 10-ciu telefonach(może). Raportu o odebranych śmieciach nigdy nie dostałam. A Pani z A. dziwi się -jakto? Dodam że worek na plastik kosztuje 9zł. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: śmieci sortowanie 08.06.08, 22:51 co w takim razie polecasz na nową wieś ? wie ktos moze, jak MZO organizuje odbiór posortowanych śmieci ? Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: śmieci sortowanie 09.06.08, 21:20 Chyba to przerosło najśmielsze oczekiwania zakładów oczyszczania. Ludziskom weszło w krew sortowanie śmieci, ale brak odbiorców tychże :-) Mogłoby MZO wyjść na przeciw oczekiwaniom, ale ja nic nie słyszałam, by jakaś firma poza tą na A..., wspomnianą wyżej, odbierała posortowane śmieci. O zgrozo... Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: śmieci sortowanie 10.06.08, 07:13 szanowny wojt gminy michalowice, odpowiedzial mi,iz kazda firma zajmujaca sie na terenie gminy wywozem smieci, ma obowiazek odbireac tez smieci sortowane.. zapomnialam jedynie zapytac..co potem z nimi robia;> Odpowiedz Link Zgłoś
depresja123 Re: śmieci sortowanie 30.06.08, 20:25 Sama nie wiem co wybrać. Jest jeszcze firma z Gąsina EKO DAR. Worki sa po 2zł. ale trzeba podjechać do nich i kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: śmieci sortowanie 30.06.08, 21:04 > Sama nie wiem co wybrać. Jest jeszcze firma z Gąsina EKO DAR. Worki > sa po 2zł. ale trzeba podjechać do nich i kupić. 2 pln to nie 8 jak w animexie, warto chyba raz podjechac i kupic nawet z 10-15 sztuk i miec z glowy na rok. chyba sie nimi zainteresuje. dzieki za informacje Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: śmieci sortowanie 01.07.08, 12:44 Jakoś nie moge ich namierzyć. 2 PLN to już jest niezła zachęta do sortowania :) Jak ktoś by dysponował poszerzonymi informacjami (warunki umowy, czętotliwość odbioru, rodzaje śmieci itd) byłbym zobowiązany. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: śmieci sortowanie 01.07.08, 14:36 piotr.jasinski napisał: > Jakoś nie moge ich namierzyć. > 2 PLN to już jest niezła zachęta do sortowania :) > Jak ktoś by dysponował poszerzonymi informacjami (warunki umowy, > czętotliwość odbioru, rodzaje śmieci itd) byłbym zobowiązany. > > Pozdrawiam to chyba oni : "Eko-Dar" Błońska 27 , 05-800 Pruszków TEL (22) 7289324 wydaje mi sie ze moi rodzice mają z nimi umowe, pogadam z nimi jak to wygląda Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: śmieci sortowanie 02.07.08, 22:31 Brzmi sensownie, więc czekam na szczegółowe info. A co oni robią z odpadami, które odbierają. Nie trafiają na jakieś nielegalne wysypisko? Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: śmieci sortowanie 02.07.08, 22:32 a raczej składowisko, a nie wysypisko ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: śmieci sortowanie 15.07.08, 13:42 zadzwoniłem do ekodaru, odbierają makulature, szklo i plastik w pierwszy poniedzialek miesiaca, worki po 3 pln, jak sie zadzwoni i poda adres to przyjada z umowa. tak wiec ja animexowi podziekuje, skoro mozna duzo taniej Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: śmieci sortowanie 15.07.08, 14:21 o to chyba będa mieli dwóch kolejnych klientów Dzięki za info Odpowiedz Link Zgłoś
kk_011 Re: śmieci sortowanie 15.07.08, 15:53 piotr.jasinski napisał: > o to chyba będa mieli dwóch kolejnych klientów > > Dzięki za info Mam jeszcze kilka worków Aminexu, więc jeśli zostaniecie (bbastek13 i piotr.jasinski) wkrótce klientami EKO-DAR i potem polecicie ich sprawdzone już usługi to będą mieli trzech klientów więcej kosztem Aminexu ;-). Jeszcze pytanie do Was już prawie zdecydowanych na zmianę - co będziecie robić z odpadami nie mieszczącymi się w tych trzech kategoriach? Czy EKO-DAR też je odbierze - na jakich warunkach? Pytam bo wolałbym mieć jednego odbiorcę, który przyjeżdża raz po wszystkie frakcje odpadów niż kilku lub takich, którzy oddzielnie przyjeżdżają po segregowane i niesegregowane. Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: śmieci sortowanie 15.07.08, 16:01 > Jeszcze pytanie do Was już prawie zdecydowanych na zmianę - co będziecie robić > z > odpadami nie mieszczącymi się w tych trzech kategoriach? Czy EKO- DAR też je > odbierze - na jakich warunkach? > Pytam bo wolałbym mieć jednego odbiorcę, który przyjeżdża raz po wszystkie > frakcje odpadów niż kilku lub takich, którzy oddzielnie przyjeżdżają po > segregowane i niesegregowane. z tym bedzie chyba problem, bo z tego co zrozumialem odbieraja odpady tylko z tych 3 kategorii, tak wiec ani np.trawy/lisci ani nieposegregowanych nie wezmą, mi to nie przeszkadza bo i tak mam pojemnik ztm i kompostownik, ale to jest faktycznie ich wada. no i odbierają worki raz na miesiąc, a nie co 2 tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: śmieci sortowanie 15.07.08, 18:49 > mi to nie przeszkadza bo i tak mam > pojemnik ztm co ja napisałem - pojemnik ztm :O o mzo oczywiście chodziło :) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: śmieci sortowanie 15.07.08, 16:15 ja cały czas jestem klientem MZO (tak na wszelki wypadek), którzy odbierają ode mnie śmieci niesortowane lub jak zapomne worki wystawić albo z powodów jakis śmieci mnie zasypują. Jestem umówiony z Ekodarem na spotkanie 22.07 - zapytam o niesortowane. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kk_011 Re: śmieci sortowanie 15.07.08, 23:28 piotr.jasinski napisał: > ja cały czas jestem klientem MZO (tak na wszelki wypadek), którzy > odbierają ode mnie śmieci niesortowane lub jak zapomne worki > wystawić albo z powodów jakis śmieci mnie zasypują. > Jestem umówiony z Ekodarem na spotkanie 22.07 - zapytam o > niesortowane. OK, czekamy zatem na wieści (zakładam, że nie tylko mnie to interesuje). Obawiam się jednak, że to co po Tobie napisał bbastek13 zostanie potwierdzone czyli trzeba mieć drugiego odbiorcę odpadów do tego czego EKO-DAR nie odbierze..., a to w moim przypadku (korzystam tylko z Aminexu) może już nie koniecznie być opłacalne, a na pewno mniej wygodne. No cóż, poczekam na Wasze opinie, policzę raz jeszcze i może coś zmienię. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: śmieci sortowanie 23.07.08, 11:06 > > Jestem umówiony z Ekodarem na spotkanie 22.07 No i nie przyszli - grr. Zobaczymy co dalej. Będę informował na bieżąco... Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: śmieci sortowanie 23.07.08, 15:03 piotr.jasinski napisał: > > > Jestem umówiony z Ekodarem na spotkanie 22.07 > > No i nie przyszli - grr. > Zobaczymy co dalej. Będę informował na bieżąco... ja chcialem podjechac do nich do siedziby umowe podpisac, to powiedzieli ze lepiej nie, bo tam prawie caly czas nikogo nie ma :) Odpowiedz Link Zgłoś
kk_011 Re: śmieci sortowanie 28.07.08, 10:53 bbastek13 napisał: > > piotr.jasinski napisał: > > No i nie przyszli - grr. > > Zobaczymy co dalej. Będę informował na bieżąco... > > ja chcialem podjechac do nich do siedziby umowe podpisac, to > powiedzieli ze lepiej nie, bo tam prawie caly czas nikogo nie ma :) Uzyskane przez Was informacje sugerują, że albo tak zasuwają, że nie mają kiedy taczek załadować ;-), albo to taka firma co sprzedaje tylko szyld... Żeby jednak nie wypowiadać pochopnych osądów, poczekam na kolejne odcinki relacji Piotra i bbastka. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: śmieci sortowanie 31.07.08, 10:52 Lepsza połowa się dodzwoniła. Mają przyjść jutro lub w środę (w razie co mam dostać worki i umowe do skrzynki). Poprzenio mówili o workach po 2PLN, teraz wrócili do kwoty o której pisał bbastek czyli 3PLN). Bardzo niechętnie podpisują nowe umowy, bo "mają ich bardzo dużo". Będę informował na bieżąco... Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: śmieci sortowanie 31.07.08, 11:57 I jeszcze jedno. Troche niechcący znalazłem informacje o sąsiedniej gminie - Brwinowie. Tam zajmuje się wywozem segregowanych śmieci MZO Pruszków (mają podpisaną umowę z gminą. Odbierają dwa razy w miesiącu, przy czym pierwszy termin jest bezpłatny. www.brwinow.pl/content/view/346/162/ Jeżeli nie ma tam jakiś dodatkowytch kruczków, to jest to faktycznie fajne działanie proekologiczne gminy. Jakoś nie widzę podobnych inicjatyw naszych radnych/wójta. Czy może Zarząd Osiedla by się tym zainteresował? Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: śmieci sortowanie 31.07.08, 12:16 ja napisałem kilka dni temu maila do naszego MZO z pytaniem czy na naszym etrenie coś robią/mają zamiar robić z segregowanymi odpadami ale nie odpisali do tej pory Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: śmieci sortowanie 09.08.08, 17:55 Widziałam kilka kontenerów do segregacji odpadów na Komorowie. W końcu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: śmieci sortowanie 07.08.08, 11:20 Ha. Pierwszy sukces. Mam umowę (fajna, jednozdaniowa) i kilka worków na start. Nic nie wiem więcej bo umowę znalazłem w skrzynce a worki za płotem. Przy okazji - Pani z tej firmy powiedziała, że zwiększenie opłat ma również źródło w nas, Klientach, ponieważ nagminnnie nie przestrzegamy zasad sortowania (mam na myśli bardzo podstawowe zasady - plastik do plastiku, makulatura do makulatury itd). Odpowiedz Link Zgłoś
zby21 Re: śmieci sortowanie 11.06.08, 16:44 Wszystko o śmieciach w Gminie jest pod odnośnikiem biuletyn na stronie Gminy www.michalowice.pl Wydanie specjalne biuletynu poświęcone ochronie środowiska i gospodarce odpadami (2 145 KB) Odpowiedz Link Zgłoś