Dodaj do ulubionych

Jelcz-ogórek znowu wyjedzie na ulice Warszawy

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.09.03, 23:52
Serdeczne pozdrowienia dla chlopakow, ktorzy przez te lata
grzebali w "ogorkach". Tutaj mamy jednego z ogorkow -
wersje "miejska". ale sa i inne - jest wersja "podmiejska" i woz
techniczny. Wszystkie sa w pelni sprawne i dopuszczone do ruchu.
Rowniez bedzie je mozna zobaczyc na Dniu Transportu Publicznego.
Warto przyjsc!
Obserwuj wątek
    • Gość: Wojtekus Orginalne ogorki byly bialo czerwone a nie zolto czerw IP: *.verona01.nj.comcast.net 18.09.03, 00:58
      • Gość: MisiekK Re: Orginalne ogorki byly bialo czerwone.... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.09.03, 01:16
        Z kolorem masz oczywiscie racje. Ten ogorek jest oryginalny,
        tyle, ze nie ma wlasciwych barw. Dzielo chlopakow z Jelcza. Jak
        pojawi sie mozliwosc zostanie przemalowany.
    • Gość: Wojtekus Orginalne ogorki byly bialo czerwone a nie zolto czerw IP: *.verona01.nj.comcast.net 18.09.03, 00:58
    • Gość: AM SKODA - KAROSA IP: 195.82.165.* 18.09.03, 08:59
      Ten Jelcz to właściwie montowana w Jelczańskich Zakładach czeska
      KAROSA (w Polsce robiono pudło, natomiast cały układ jezdny z
      silnikiem i kierownicą przywożono z Czechosłowacji). W podobny
      sposób powstawały SKOTY i dlatego kierownica komuś się
      skojarzyła - to wszystko powstawalo własciwie w zakładach TATRA
      i SKODA - nasz wkład był niestety niewielki. Chwała więc należy
      się braciom - Czechom.
      • d.z Re: SKODA - KAROSA 18.09.03, 09:22
        Tak wygląda oryginalna Skoda Karosa (niestety na szybko innych linków nie
        mogłem znaleźć)
        Skoda

a tak Jelcz "ogórek"
        ogórek

swego czasu po Warszawie sporo ich jeździło :)
    • Gość: Piotr Najlepiej wyremontowany ogórek znajduje się w Krakowie IP: *.lot.pl 18.09.03, 10:26
      Najlepiej wyremontowany ogórek znajduje się w Krakowie. Co
      więcej tamtejsi miłośnicy komunikacji, w przeciwieństwie do
      naszych potrafili dopilnować, by autobus pomalowano jak należy -
      góra biało-kremowa, dół czerwony, zderzaki pomarańczowe.
      Niemniej jednak Panowie z Klubu Miłośników Komunikacji Miejskiej
      robią kawał dobrej roboty.
      • Gość: Zadzior Re: Najlepiej wyremontowany ogórek znajduje się w IP: 62.233.239.* 18.09.03, 11:14
        Wszystko pięknie, tylko, że nasz ogórek jest oryginalny, a krakowski
        PRZERABIANY Z PODMIEJSKIEGO. Można to poznać chociazby po układzie okien po
        stronie kierowcy. A prawidłowy lakierek prawdopodobnie będzie położony jeszcze
        w tym roku, jeśli znajdą się fundusze.

Pozdrawiam
        Paweł "Zadzior" Zadrożny
        pawel.zadrozny@post.pl
        www.przegubowiec.com/remb/index2.html
        rey.idn.org.pl
        psrp.idn.org.plwww.spokojnaglowa.idn.org.pl/
      • Gość: MisiekK Re: Najlepiej wyremontowany ogórek znajduje się w IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 18.09.03, 12:01
        Jezeli dla ciebie jakosc zrobienia czegos to kolor lakieru, to znaczy, ze nie
        masz pojecia o czym piszesz. Zolty kolor (jak wiemy bledny) zrobili ludzie z
        Jelcza, ktorym ktos powiedzial, ze kolory stoleczne to zolty z czerwonym.
        Ponowne malowanie to koniecznosc rozebrania szyb, zabezpieczenia wnetrza itd.
        Aby uniknac niepotrzebnego rozbebeszania wozu chwilowo zolty zostal. Blachy
        beda przemalowane przy nadarzacej sie okazji przegladu blach i pojawienia sie
        pieniazkow na ten cel..
        • Gość: Piotr Re: Najlepiej wyremontowany ogórek znajduje się w IP: *.lot.pl 18.09.03, 12:38
          Lepiej przeczytaj dokładnie, to co napisałem.
          A poza tym jak kto: "ktoś powiedział"??? Czy remont również zlecał "ktoś", czy
          konkretnie jakaś osoba czy instytucja?
          Nie zarzucaj mi, że nie wiem o czym piszę, bo mam wrażenie, że leczysz swoje
          kompleksy. A tak na marginesie, to sporo najeździłem się kiedyś tymi
          autobusami, czego Ty chyba raczej nie możesz o sobie powiedzieć.
          Poza tym bardzo sobie cenię robotę ludzi z Klubu Miłośników Komunikacji
          Miejskiej i to drogą serdecznie ich pozdrawiam.
          • Gość: Zadzior Re: Najlepiej wyremontowany ogórek znajduje się w IP: 62.233.239.* 18.09.03, 12:45
            Ale MisiekK ma racje. Kolor lakieru to nie wszystko. Nasz "ogórek" to Jelcz
            MEX272, a krakowski to autorska przeróbka z wersji "wiejskiej".

Pozdrawiam
            Paweł "Zadzior" Zadrożny
            pawel.zadrozny@post.pl
            rey.idn.org.pl
            • Gość: Piotr Re: Najlepiej wyremontowany ogórek znajduje się w IP: *.lot.pl 18.09.03, 12:56
              Przecież ja nie powiedziałem, że kolor to klucz do sukcesu.
              Bardzo się cieszę, że to MEX272. A tak na marginesie, czy zachował się gdzieś
              Jelcz AP-021? Przegubowe ogórki były również piękne :)
              Pozdrawiam,
              • Gość: Zadzior Re: Najlepiej wyremontowany ogórek znajduje się w IP: 62.233.239.* 18.09.03, 13:03
                Z tego co mi wiadomo, to nie zachował się żaden przegubowiec. Ale nigdy nie
                wiadomo co kryją szopy w małych wioskach...

Pozdrawiam
                Paweł "Zadzior" Zadrożny
                pawel.zadrozny@post.pl
                rey.idn.org.pl
                • rafikxx Re: Najlepiej wyremontowany ogórek znajduje się w 19.09.03, 08:58
                  Gość portalu: Zadzior napisał(a):

> Z tego co mi wiadomo, to nie zachował się żaden przegubowiec. Ale nigdy nie
                  > wiadomo co kryją szopy w małych wioskach...
                  >
                  >

A co z Berlietem PR100, stojącym jeszcze niedawno w Norblinie? Czy nie ma
                  zakusów na jego remont.
                  ZTCP to był on jakiejś nietypowej konstrukcji.
                  W końcu Berliet tez stanowi część warszawskiej historii.
                  BTW: Wczoraj oglądałem po raz n-ty "Bruneta wieczorową porą". Berliet występuje
                  tam w kilu scenach...
                  • Gość: Zadzior Re: Najlepiej wyremontowany ogórek znajduje się w IP: 62.233.239.* 19.09.03, 14:19
                    Berliet PR100 stojący w Norblinie niestety nie jest własnością KMKM ani MZA
                    lecz Muzem Techniki. W związku z tym prawdopodobnie zgnije na placu placu
                    podobnie jak Chausson APH522 oraz piętrowy Bussing 5000 TU :-(((

Pozdrawiam
                    Paweł "Zadzior" Zadrożny
                    pawel.zadrozny@post.pl
                    rey.idn.org.pl

• Gość: InflanckA Re: Najlepiej wyremontowany ogórek znajduje się w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.03, 19:46
                MPK Krakow ma resztki spalonego przeguba.
          • Gość: MisiekK Re: Najlepiej wyremontowany ogórek znajduje się w IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 18.09.03, 12:59
            > Lepiej przeczytaj dokładnie, to co napisałem.

Przeczytalem.

> Nie zarzucaj mi, że nie wiem o czym piszę, bo mam wrażenie, że leczysz swoje
            > kompleksy.

Nie mam kompleksow. Najpierw zastanow sie nad soba, zanim napiszesz bzdure.
            Kolor lakieru nie swiadczy o jakosci roboty i zawsze mozna go zmienic.

> A tak na marginesie, to sporo najeździłem się kiedyś tymi
            > autobusami, czego Ty chyba raczej nie możesz o sobie powiedzieć.

Pudlo. Tez nimi jezdzilem ladnych pare lat.

> Poza tym bardzo sobie cenię robotę ludzi z Klubu Miłośników Komunikacji
            > Miejskiej i to drogą serdecznie ich pozdrawiam.

Dziekuje za docenienie i pozdrowienia.

Z mojej strony EOT.
            • Gość: Piotr Re: Najlepiej wyremontowany ogórek znajduje się w IP: *.lot.pl 18.09.03, 13:45
              Powtórzę jeszcze raz. Czytaj dokładnie tekst!!!
              A wtedy nie będziesz musiał tracić swojego cennego czasu na nieprzemyślane i
              uszczypliwe komentarze!!!
              Uwagi o zastanowieniu się nad sobą i o pisaniu bzdur proszę kierować pod swoim
              adresem. Myślę, że Ci się przydadzą.

• Gość: MisiekK Re: Najlepiej wyremontowany ogórek znajduje się w IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 18.09.03, 14:11
                > Powtórzę jeszcze raz. Czytaj dokładnie tekst!!!

Przeczytalem jeszcze raz. Wiec:
                "Najlepiej wyremontowany ogórek znajduje się w Krakowie. Co więcej tamtejsi
                miłośnicy komunikacji, w przeciwieństwie do naszych potrafili dopilnować, by
                autobus pomalowano jak należy - góra biało-kremowa, dół czerwony, zderzaki
                pomarańczowe."
                Ten z Krakowa i nasze sa tak samo dobrze wyremontowane. Niewlasciwy jest tylko
                kolor, co nie ma wplywu na jakosc samego remontu. Jak chcesz sie na temat
                remontu wypowiadac, to zajrzyj im wszystkim pod maski i porownaj srodki, bo po
                lakierze nic nie mozna powiedziec. Zreszta jak pisal Zadzior ogor z Krakowa to
                wlasnoprzerobka Krakusow - z wersji "podmiejskiej" zrobili "miejska"
                samodzielnie przesuwajac slupki, bo bali sie, ze Jelcz na taki numer nie da sie
                namowic. Napisalem:
                "Zolty kolor (jak wiemy bledny) zrobili ludzie z Jelcza, ktorym ktos
                powiedzial, ze kolory stoleczne to zolty z czerwonym. Ponowne malowanie to
                koniecznosc rozebrania szyb, zabezpieczenia wnetrza itd. Aby uniknac
                niepotrzebnego rozbebeszania wozu chwilowo zolty zostal. Blachy beda
                przemalowane przy nadarzacej sie okazji przegladu blach i pojawienia sie
                pieniazkow na ten cel.."
                Tak niestety jest, ze czasem ludzie bez konsultacji robia swoje nie wiedzac, ze
                robia zle. Ktos z remontujacych w Jelczu pomyslal, ze kolory stolicy to zolto-
                czerwone i stad sie one wziely. Czepianie sie koloru lakieru przy wypowiedziach
                o jakosci remontu oznacza pelna nieznajomosc tematu.

> A wtedy nie będziesz musiał tracić swojego cennego czasu na nieprzemyślane
                > i uszczypliwe komentarze!!!

Nie trace na nie czasu, tylko okreslam rzeczy po imieniu.

> Uwagi o zastanowieniu się nad sobą i o pisaniu bzdur proszę kierować pod
                > swoim adresem. Myślę, że Ci się przydadzą.

Wszystkie uwagi przyjmuje do rozwazenia. I vice versa.

Pozdrawiam
              • Gość: InflanckA Re: Najlepiej wyremontowany ogórek znajduje się w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.03, 19:44
                No, to mam pytanko do Ciebie - jak sie otwieraly klapy boczne w
                ogorku? I jakie mial on opony? Detkowe, czy bezdetkowe?
      • Gość: InflanckA Re: Najlepiej wyremontowany ogórek znajduje się w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.03, 19:38
        Tyle, ze jest to tylko imitacja autobusu miejskiego - w
        rzeczywistosci jest to samochod 'wsiowy'.
    • very_famous Re: Jelcz-ogórek znowu wyjedzie na ulice Warszawy 18.09.03, 10:31
      No to już wiem o co chodziło z tymi "ogórkami"!
      Mam jedno zdjęcie takiego autobusu, na pierwszym planie jestem ja - jeszcze w
      wózku.
      • Gość: Zadzior Re: Jelcz-ogórek znowu wyjedzie na ulice Warszawy IP: 62.233.239.* 18.09.03, 11:16
        To jeśli możesz, to wyślij mi to zdjęcie na priva. Wszelka dokumentacja się
        przydaje.

Pozdrawiam
        Paweł "Zadzior" Zadrożny
        pawel.zadrozny@post.pl
        rey.idn.org.pl
        • very_famous Re: Jelcz-ogórek znowu wyjedzie na ulice Warszawy 18.09.03, 19:36
          Jak je znajdę i zeskanuję to podeślę.
          PZDR
    • Gość: Zadzior Re: Jelcz-ogórek znowu wyjedzie na ulice Warszawy IP: 62.233.239.* 18.09.03, 11:19
      Gość portalu: MisiekK napisał(a):

> Serdeczne pozdrowienia dla chlopakow, ktorzy przez te lata
      > grzebali w "ogorkach".

Tylko dla chłopaków? Oj, nieładnie ;-)

Pozdrawiam
      Paweł "Zadzior" Zadrożny
      pawel.zadrozny@post.pl
      rey.idn.org.pl
      • Gość: MisiekK Re: Jelcz-ogórek znowu wyjedzie na ulice Warszawy IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 18.09.03, 11:55
        A przepraszam:)))) Dla pieknych i sympatycznych kobiet tez!
        Pozdrawiam
    • Gość: Zadzior Re: Jelcz-ogórek znowu wyjedzie na ulice Warszawy IP: 62.233.239.* 18.09.03, 11:23
      Gość portalu: MisiekK napisał(a):

> Serdeczne pozdrowienia dla chlopakow, ktorzy przez te lata
      > grzebali w "ogorkach".

Tylko dla chłopaków? Oj nieładnie ;-)

Pozdrawiam
      Paweł "Zadzior" Zadrożny
      pawel.zadrozny@post.pl
      rey.idn.org.pl
    • Gość: lexx Re: Jelcz-ogórek znowu wyjedzie na ulice Warszawy IP: *.pl / 192.168.168.* 18.09.03, 17:58
      super sprawa, pamietam takie z dziecinstwa, łza sie w oku kreci
    • Gość: lexx Re: Jelcz-ogórek znowu wyjedzie na ulice Warszawy IP: *.pl / 192.168.168.* 18.09.03, 23:19
      aha, jeszcze jedno, na wsi jezdziły ogórki z przyczepa tzw
      Karolcią
      PS: fajnie by było, jakby sie znalazł także przegubowiec
      • Gość: MisiekK Re: Jelcz-ogórek znowu wyjedzie na ulice Warszawy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.09.03, 23:26
        Wiesz.. Przyczepa to sie moze i sie znajdzie, ale z przegubem bedzie klopot
        • Gość: BZP Re: Jelcz-ogórek znowu wyjedzie na ulice Warszawy IP: *.ksp.wa.pl / 192.168.0.* 19.09.03, 08:50
          Wypożyczyć z Krakowa. Mają ładnie wyremontowaną przyczepę.
          Tylko czy nasz MEZ ma hak i i nstalacje do przyczepy?

Pozdrawiam
          BZP
          • d.z Re: A tu dokładne szczegóły:) 19.09.03, 09:22
            Oto dokładny program imprez:)

www.kmkm.waw.pl/dtp.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka