Gość: ali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 18:24 Jankesi sprzedaja nam latajace trumny a my włazimy im w dupe za przeproszeniem za taki złom. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotrosz25 Re: F-16 znowu ląduje awaryjnie 28.07.08, 19:47 Lubie "specjalistów" od lotnictwa, jak ~ali, można się śmiać z ich głupoty, tylko szkoda że zaraz znajdą się tacy, którzy im uwierzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemek/waw Re: F-16 znowu ląduje awaryjnie IP: *.aster.pl 28.07.08, 22:04 Nie roszczę sobie pretensji do bycia znawcą lotnictwa i stąd moje pytanie: czy naprawdę w takich sytuacjach, oby jak najrzadszych, wojskowy samolot musi lądować akurat na Okęciu, prawdopodobnie wstrzymując spory ruch pasażerski? Nie istnieje już lotnisko wojskowe gdzieś tam pod Mińskiem Mazowieckim? Rozumiem, sytuacja awaryjna, nagła potrzeba, ale to juz nie pierwszy raz. Czy to jedyne dostępne lotnisko w okolicy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fred Re: F-16 znowu ląduje awaryjnie IP: *.spray.net.pl 29.07.08, 01:36 Na Okeciu stacjonuja przeszkoleni mechanicy i awionicy na F-16? Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Dobry DOWCIP. 30.07.08, 18:46 Gość portalu: Fred napisał(a): > Na Okeciu stacjonuja przeszkoleni mechanicy i awionicy na F-16? Dobry Dowcip ! (całe szczęście, że ze znakiem zapytania) Okęcie to po prostu największy PARKING w Polsce ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piaseczno Re: F-16 znowu ląduje awaryjnie IP: 85.219.142.* 29.07.08, 10:01 Gość portalu: przemek/waw napisał(a): > Nie roszczę sobie pretensji do bycia znawcą lotnictwa i stąd moje > pytanie: czy naprawdę w takich sytuacjach, oby jak najrzadszych, > wojskowy samolot musi lądować akurat na Okęciu, prawdopodobnie > wstrzymując spory ruch pasażerski? Polecam zagłębić się w dostępnych informacjach. Czy zajęcie pasa na 3 min spowodowałoby twoją czarną wizję? Zabawne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemek/waw Re: F-16 znowu ląduje awaryjnie IP: *.aster.pl 29.07.08, 12:06 Owszem, sam manewr lądowania, później wyhamowania, wreszcie zatrzymania, może zajmuje 3 minuty, ale - może się mylę - chyba od momentu zgłoszenia przez pilota kłopotów z maszyną wdrażana jest cała procedura ratunkowa, jak ją zwał tak zwał, i znów może się mylę, związana z wstrzymaniem operacji w powietrzu i na ziemi - jeśli jest inaczej, dzieki za uswiadomienie mnie w tej materii. I szerzej - chodzi mi o to, że jest lekko niepoważne a i niebezpieczne chyba, jeśli już trzeci raz F16 musi lądować właśnie na lotnisku cywilnym, obsługującym sporo lotów pasażerskich. Czy naprawdę nie ma w regionie Warszawy innego czynnego lotniska, wojskowego? Wiem, że te w Modlinie i Nowym Mieście są w stanie ... rozkładu, ale co właśnie z tym Mińskiem, też już szlag je trafił? Jeśli tak, to ja bardzo przepraszam, rzadko się unoszę, ale nasuwa mi się jedno powiedzonko: "g...o chłopu nie zegarek". Sprawiliśmy sobie jakieś cudo, które może lądować tylko na Krzesinach i akurat Okęciu? Istna megalomania i żenada. I żeby było jasne, nie wnikam tu w awaryjność F16 bo nie mam danych porównawczych innych podobnych samolotów, ale o jak widać śmieszną infrastrukturę naziemną, zaplecze logistyczne, itp. I taka refleksja, jakby w tym momencie kłopoty miał jakiś samolot pasażerski podchodzący do Okęcia? Bum? :-( Pozdrawiam - P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemek/waw dla uściślenia IP: *.aster.pl 29.07.08, 12:47 Sorki, że sam pod sobą, ale sprecyzuję: to juz chyba trzecie awaryjne lądowanie F16 na Okęciu, więc zastanawiam się, czy za każdym razem pasażerskie Okęcie było jedynym dostępnym / najbliższym lotniskiem? Bo jeśli tak, to właśnie z tego powodu coś mi tu nie gra. Pozdrawiam - P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartezz Re: F-16 znowu ląduje awaryjnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 20:09 poczytaj troche w necie o doskonalosci aerodynamicznej platowca, porownaj ow parametr f16 i np b733 i bedziesz wiedzial dlaczego siadal na okeciu, a nie w minsku, czy poznaniu. bedziesz tez wiedzial, jaka bylaby sytuacja, gdyby w miedzyczasie zepsul sie benek: gdzie moze doszybowac benek, a gdzie f16... maja troche inna manewrowosc, troszke inaczej buduja krag nadlotniskowy... a i swoja droga w takiej sytuacji obowiazuja je inne procedury. nie ma sensu zadawac glupich pytan, skoro sie tak malo wie o sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemek/waw Re: F-16 znowu ląduje awaryjnie IP: *.aster.pl 29.07.08, 21:20 Pomimo Twojej pewnej kąśliwości miło mi, bo widzę, że trafiłem na kogoś, kto się zna na tej dziedzinie. Wstukałem to co podpowiedziałeś w wyszukiwarkę i mam wobec tego pytanko czy dobrze zrozumiałem: przypuśćmy, że na 10000m jest benek i f16, obu siadają silniki (tfu tfu!), dalej doleci benek, tak? W takim razie uznaję argument, że OK, niech sobie wczoraj a wcześniej 2 razy F16 wylądował na tym nieszczęsnym Okęciu. I drugie pytanie: F16 znów ma awarię (tfu tfu!), gdzieś nad tym regionem, jest w takiej samej odległości od Warszawy i od Mińska Maz., pogoda na obu trasach identyczna, itp. - czy MUSI wylądować na Okęciu czy MOŻE wylądować w Mińsku? Mnie chodzi po prostu o to, czy jest alternatywa? Bo jeśli nie, no to ręce opadają, mnie przynajmniej. Załóżmy, że mieszkam w jakiejś norze gdzie mam słownie jedno gniazdko elektryczne i lampkę 40W. Aż tu nagle coś mnie nachodzi żeby pokazać sie sąsiadowi i kupuję jakiś wypasiony zestaw stereo/quadro/hifi na 1000W, i nie dość, że jak chcę toto włączyć to muszę odłączyć lampkę ale jeszcze korki siadają. Sorry, takie porównanie przyszło mi do głowy - właśnie dlatego, że się na tych sprawach nie znam. Dlatego też zadaję te głupie pytania - będę wdzięczny za rozjaśnienie mi w głowie, jako laikowi, którego cały związek z lotnictwem sprowadza się do kilku lotów w roku, własnie z tegoż Okęcia. Pozdrawiam i z góry dziękuję :-) Odpowiedz Link Zgłoś
perculator F-16 znowu ląduje awaryjnie 29.07.08, 03:28 Powszechnie wiadomo od wielu lat, ze F-16 sa wadliwie zaprogramowane i ciagle awarie spowodowaly, ze ani kanadyjskie ani amerykanskie lotnictwo nie kupuje F-16 tylko F-17. Polscy "specjalisci" nie chcieli tego sluchac tylko jak zaslepiency nabyli zakup za rzekome przyszlosciowe "offsets" (ofsety?). Madry Polak po szkodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: F-16 znowu ląduje awaryjnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 20:12 f17???? hmmmmmmm jakas nowosc chyba... a jesli przypadkiem myslales o f18, to jest tyle drozszy od f16, co f22 od f18 ;) czyli w ch.. duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
perculator Re: F-16 znowu ląduje awaryjnie 30.07.08, 05:57 F-17 nazywa sie Cobra (Kobra), producentem jest Northrop F-18 to Hornet (Szerszen), producent: McDonnel-Douglas F-117 - Night Hawk (Nocny jastrzab), producent: Lockheed Lepiej zaplacic troche wiecej za dobra maszyne niz kupic tanio i placic wciaz za reperacje. Nie sadzisz? w odpowiedzi do (b) na: Gość portalu: b napisał(a): > f17???? hmmmmmmm jakas nowosc chyba... > a jesli przypadkiem myslales o f18, to jest tyle drozszy od f16, co f22 od f18 ;) czyli w ch.. duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek To był pasażerski F-16? 29.07.08, 14:30 Tak tylko pytam, bo to forum o komunikacji miejskiej, a tu ląduje myśliwiec bardzo wojskowy. F16 = środek komunikacji miejskiej z bardzo ograniczoną liczbą miejsc siedzących i stojących? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemek/waw Re: To był pasażerski F-16? IP: *.aster.pl 29.07.08, 15:12 no własnie całkiem mozliwe, że pasażerski, skoro widać, że tylko na pasażerskim lotnisku może usiąść... Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: To był pasażerski F-16? 29.07.08, 15:53 Gość portalu: przemek/waw napisał(a): > całkiem mozliwe, że pasażerski, skoro widać, że tylko na > pasażerskim lotnisku może usiąść... W takim razie to mało efektywny środek transportu pasażerskiego. W razie czego lepiej jednak zamówić zwykłą taksówkę niż F16 :) Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka F-16 to nowy rodzaj miejskiej komunikacji? 29.07.08, 17:54 Czy władze miasta stołecznego Warszawy zakupiły nowy środek transportu miejskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemek/waw Re: F-16 to nowy rodzaj miejskiej komunikacji? IP: *.aster.pl 29.07.08, 21:23 Sorry, to Redakcja wrzuciła komentarze do tego artykułu na to forum, przestanę smęcić jak uzyskam odpowiedź :-) Nie chcę tu śmiecić ale naprawdę się zaniepokoiłem tym, o czym napisałem wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: A dokąd kursuje F-16? 30.07.08, 09:13 gatto-nero napisał: > Czy to jest może ten tramwaj, co jedzie z Rakowieckiej na Żerań? Tak jest. Ten sam, który rusza z przystanków z piskiem opon, a z JPII w Słonimskiego skręca z kontrolowanym poślizgiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: A dokąd kursuje F-16? 30.07.08, 17:51 tom_aszek napisał: > gatto-nero napisał: > > > Czy to jest może ten tramwaj, co jedzie z Rakowieckiej na Żerań? > > Tak jest. Ten sam, który rusza z przystanków z piskiem opon, a z JPII w > Słonimskiego skręca z kontrolowanym poślizgiem :) Dodam jeszcze do tego, że to tramwaj zwany pożądaniem ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemek/waw Re: A dokąd kursuje F-16? IP: *.aster.pl 31.07.08, 07:08 albo nowa taksówka powietrzna MPT :-))) Cóż, jak widać, łatwo kogoś obsobaczyć, ale żeby udzielić prostej odpowiedzi - hmm, to już wyzsza szkoła jazdy (pilotażu). Oczywiście to nie do Offki ani Tom_aszka :-) Na marginesie, tv podała, że ta awaria zdarzyła się gdzieś nad Mazurami, i teraz już w ogóle nie qmam (Szymany? Orneta?)... Nie marudzę już, pozdrowionka i miłego dzionka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: A dokąd kursuje F-16? 31.07.08, 08:48 0ffka napisała: > Dodam jeszcze do tego, że to tramwaj zwany pożądaniem ;)))) A wiesz, że coś jest na rzeczy z tym pożądaniem... zwłaszcza, gdy przy metrze Dworzec Gdański wsiada/wysiada duża grupa młodych klientek pobliskiej Arkadii, ubranych odpowiednio do panujących upałów... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Dziś 5 F-16 znów lądowało awaryjnie na Okęciu 28.10.08, 12:20 Koniecznie trzeba powiększyć ten terminal, ruch pasażerski rośnie :)) Odpowiedz Link Zgłoś