Gość: Tirinti IP: *.acn.waw.pl 23.09.08, 01:45 Lepiej niech zrobią dień bez parkomatu i bez radaru. A stłuczek było więcej bo pogoda była paskudna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pawlo Dzień z samochodem w dniu bez samochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 01:56 No i ja się dzisiaj zdecydowalem nie jechać samochodem. Myślalem że dzień bez samochodu to dzień bez samochodu, ale okazalo się, że zamiast biletu trzeba jeździć w autobusie z dowodem rejestracyjnym.. Ponieważ dokumentów nie zabralem, kupilem bilet (ulgowy dzienny ponieważ jestem studentem), i tu zaczely sie największe schody. Oczywiście wspanialy los chcial, ze w autobusie natrafilem na kanara, który zażyczyl sobie biletu i legitymacji. Traf chcial że legitymację zostawilem razem ze wszystkimi dokumentami w domu, więc przyznając się do jej braku dalem dowód do spisania. Cala historia skończylaby sie normalnie gdyby nie fakt że drogi pan kanar po spisaniu moich danych ulotnil się nie zostawiając mi żadnego kwitu. Podsumowywując dzień bez samochodu: 1.Wlaśnie znalazlem przyjemne zajęcie na wolny czas a mianowicie pisanie podań i odwolań oraz mily pobyt na ulicy senatorskiej 2.Jeżeli nie uda się wyjaśnic sprawy w ciągu 7 dni ( przypominam że nie mam żadnego nr. sprawy ani nr. kanara) 120zl lub wizyta komornika w przyszlości Jedank wolę mój samochód.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cepeliada Re: Dzień z samochodem w dniu bez samochodu IP: *.chello.pl 23.09.08, 07:37 Gapowe się płaci, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
alonso6 Re: Dzień z samochodem w dniu bez samochodu 23.09.08, 09:11 W poniedziałek Dzień bez Samochodu alonso6 22.09.08, 13:43 Odpowiedz Miałem dzisiaj przygodę z kontrolerem na stacji metra Marymont. Codziennie dojeżdżam tam autem z Bemowa i korzystam z parkingu P&R. Tak tez było i dziś. Przy czym za bramkami czekali kontrolerzy. Bilet posiadam normalny, kartę miejską. Przy czym karta kupiona nowa we wrześniu, bo poprzednia "zaginęła w akcji". Zapomniałem ją podpisać. Pech chciał, że młody kontroler mnie wybrał za cel. Wypisał mandat za nieposiadanie biletu - za brak podpisu. Pomimo mojej informacji że przyjechałem na parking samochodem nie powiedział nic na temat tego że dowód rejestracyjny, który miałem, upoważnia mnie dzisiaj do przejazdu. Ja ze zdenerwowania zapomniałem o tym dniu, tzn ze to własnie dzisiaj. Wiecie poniedziałek 7 rano człowiek ledwo zywy - nie chciało mi się juz dyskutować - nadgorliwość gorsza od faszyzmu. Moze ktoś z ZTMu przeczyta ten wątek, okaże ludzki gest i anuluje mi ten mandat... A moze gazeta mnie wesprze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piper Re: Dzień z samochodem w dniu bez samochodu IP: 193.24.24.* 23.09.08, 10:07 Nie licz na ludzki gest tylko zwróć się do rzecznika praw konsumenta (miejskiego) i napisz pismo do UOKIK. ZTM nie ma prawa wystawiać mandatów za brak podpisu - wystawianie biletu to sprawa przewoźnika, nie ma prawa za to karać pasażera (obowiązkiem tego jest jedynie zapłacić). Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: Dzień z samochodem w dniu bez samochodu 25.09.08, 15:18 Czy wiesz coś wiecej na ten temat? Ja dostałam mandat za rozmazany, choć nadal czytelny podpis na karcie miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nmx Re: Dzień z samochodem w dniu bez samochodu IP: 83.238.100.* 23.09.08, 17:50 Kolego, odezwij się do mnie na nonmaximus@tlen.pl - miałem wczoraj identyczną sytuację :( Odpowiedz Link Zgłoś
alonso6 Re: Dzień z samochodem w dniu bez samochodu 24.09.08, 10:09 Mail poszedł do Ciebie, dzięki za info. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cepeliada Dzień z samochodem w dniu bez samochodu IP: *.chello.pl 23.09.08, 07:39 > Po raz pierwszy ratusz postanowił zrobić taki prezent kierowcom. > Z okazji obchodzonego w całej Europie Dnia bez Samochodu mogli > jeździć komunikacją na podstawie dowodu rejestracyjnego. Nie prawda. Nie pierwszy raz. Proponuję wrócić do artykułów sprzed kilku lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skml Dzień z samochodem w dniu bez samochodu IP: 193.46.186.* 23.09.08, 07:47 Ja tam obchodziłem i jeździłem KM z dowodem rej. Z metrem, to rzeczywiście ktoś dał d.... . Nawet HGW zdziwiła się, jak ją o to w TV zapytali. Odpowiedz Link Zgłoś
maggreg Dzień z samochodem w dniu bez samochodu 23.09.08, 08:04 Wszyscy byli przygotowania do jazdy środkami komunikacji miejskiej tylko bez biletu nie można było dostać się do metra. Głupota władz czy przemyślane naciąganie warszawiaków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fylo zoFia Dzień bez samochodu powinien być wiosną lub latem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 08:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PW Lipna promocja, bo jak wejść do metra bez biletu? IP: *.polskieradio.pl 23.09.08, 08:19 Wczoraj próbowałem, licząc na otwarte bramki, w końcu zjechałem windą... jak wiele innych osób. Niepełnosprawni musieli poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Lipna promocja, bo jak wejść do metra bez bil 23.09.08, 08:25 Ja bym z chęcią rowerem ale jak ... ścieżek rowerowych nie ma a ja do odważnych samobójców nie należę i po ulicy jechać nie będę. Do tego dojeżdżam z miejscowości podwarszawskiej i na rowerze jadę tylko z domu na stację PKP bo potem do środka bicykla i tak nie upchnę, a jak upchnę to dostanę w głowę od pasażerów (bo za ciasno). Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 bo jak wejść do metra bez biletu 23.09.08, 08:28 Jak wejść do metra bez biletu? Obwiam się że można bez większego problemu biorąc z najbliższego kiosku Bezpłatną Wejściówkę do Metra (bilet wielokrotnego stosowania). Sęk w tym że użytkownicy samochodów nie mają zielonego pojęcia o biletach, rozkładach jazdy i trasach przejazdu. Wrzucenie tych sierot na jeden dzień do głębokiej wody (czyt. transportu miejskiego) to dość okrutne. Jeszcze się pogubią. I pogubili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ano Re: bo jak wejść do metra bez biletu IP: 155.140.133.* 23.09.08, 08:44 analogiczną sytuacją jest wsadzenie statystycznego pasażera komunikacji miejskiej do samochodu i kazać przejechać przez warszawę, nie wiem po co tyle złośliwości w twoim poście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: World Re: bo jak wejść do metra bez biletu IP: 195.117.230.* 23.09.08, 09:01 Gość portalu: ano napisał(a): > (...) nie wiem po co tyle złośliwości w twoim poście Wytykanie innym ich potknięć nie jest złośliwością samą w sobie. Ukrywanie nieporadności ludzi niczemu dobremu nie służy. Czy większość tego społeczeństwa ma nadal oczekiwać na pomocną dłoń od państwa i od innych na "prowadzenie przez życie" ? Osłony socjalnej ciągle mamy zbyt wiele w tym kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
sacerdote Re: bo jak wejść do metra bez biletu 23.09.08, 09:12 Pleciesz kolego... NIe znając języka ani rozkładów skapujesz się jak działa komunikacja w Paryżu albo Madrycie w 5 minut. W Warszawie jest permanentny brak informacji. Kupienie biletu w metrze wieczorem jest niemożliwe bo nie ma automatów. O dniu bez samochodu dowiedziałem się wczoraj wieczorem. I tak z premedytacją wybrałbym, samochów bo wciśnięcie się do kolejki rano nie jest przyjemne. Wszyscy dokoła zasmarkani i mokrzy i kaszlą w twarz. Przystanki ochlapywane przez kierowców, a prakingi P+R daleko od przystanków kolejki czy pętli autobusowych. Żeby zorganizować taki dzień trzeba mieć porządną infrastrukturę miejską a nie taki bałagan jak w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paw Re: bo jak wejść do metra bez biletu IP: *.centertel.pl 23.09.08, 10:58 Powiem ci coś kolego Porównywanie zmotoryzowanego warszawiaka chcącego jechać zbiorkomem do turysty-obcokrajowca (wkońcu Polak w Paryżu czy Madryci to turysta-obcokrajowiec) jest kompletnie nie na miejscu. Zresztą żyjemy w XXI wieku gdzie internet zdominował inne źródła informacji - no chyba że nie masz dostępu do internetu w Warszawie - to przepraszam. Jak masz to zapraszam na www.ztm.waw.pl - tam napewno dostaniesz wszystkie informacje potrzebne do poruszania się komunikacją miejską. Co do P+R to mam nadzieję że chodziło Ci o Połczyńską bo na Marymoncie P+R jest przy samej stacji :). Tym postem być może chciałeś dobrze ale robienie z kierowcy Sierotki- Marysi w własnym mieście nie wiedzącej o stronie ztm.waw.pl, i bojącej się pochlapać chcąc przejśc 100m z parkungu do tunelu jest obraźliwe Odpowiedz Link Zgłoś
potomar Re: bo jak wejść do metra bez biletu 23.09.08, 13:25 "biorąc z najbliższego kiosku Bezpłatną Wejściówkę do Metra" A były gdzieś wcześniej informacje o takich bezpłatnych wejściówkach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: bo jak wejść do metra bez biletu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 14:01 Jeżdżę komunikacją, a też nie wiem nic o takich bezpłatnych wejściówkach - nie wiem też dlaczego miałabym o nich cokolwiek wiedzieć, jeśli mam kwartalny bilet? Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Fanta-q...wa-stycznie. 23.09.08, 08:34 Teraz czekamy na dzień bez komunikacji miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Porazka gwarantowana IP: *.chello.pl 23.09.08, 09:36 Taka akcje mozna robic gdy w mieście jest swietna komunikacja i rozwinięta sieć metra, a nie w stolicy gdzie nedal w wiele miejsc nie ma dogodnej komunikacji. Nie rozumiem argumentów że dla idei w ten dzien powinno się przesiadać do komunikacji publicznej. Ludzie nie mają wolnego dnia tak jak np dzień bez samochodów w Amsterdamie w...niedzielę. Może ktoś nie zauważył ale ludzie uzywają samochodów takrze do pracy. Podobne akcji nie mają szans w Warszawie gdy będą robione w zwykły dzień pracy, nie będzie sprawnej i rozwiniętej sieci metra,a ruch tranzytowy nie zostanie usunięty z miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Dzień z samochodem w dniu bez samochodu IP: 81.219.116.* 23.09.08, 09:49 No i słusznie! Po co małpować idiotyzmy! Odpowiedz Link Zgłoś
pis_to_pic Pomysł fajny, organizacja do bani. 23.09.08, 09:50 Zamiast stworzyć prosty przekaz, promowany wraz z obchodami DNI TRANSPORTU PUBLICZNEGO, które odbywały 20-21 września. Gdzie 22 września byłby ostatnim dniem obchodów pod hasłem 22 jeździsz za darmo. Nie bez znaczenia jest fakt iż miasto, nie wykorzystuje możliwości komunikacji z mieszkańcami, np. metro projektory, oraz monitory w wagonikach, gdzie można przekazać właśnie taka informacje. Zdaje sobie sprawę iż ww. media należą do prywatnej firmy jednak, przy podpisywaniu umowy komuś zabrakło wyobraźni aby zapisać iż 10 % czasu emisji należy do miasta. A tak wyszło jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilk Dzień z samochodem w dniu bez samochodu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.08, 10:43 Zwracam się z pytaniem do autorów pomysłu podróżowania komunikacją miejską w dzień bez samochodu na podstawie dowodu rejestracyjnego, co miały zrobić osoby, które samochodem do pracy nie jeżdżą same? Codziennie jeździmy z żoną razem samochodem. Nie sądze, aby taki argument przekonał kanara. Żona z dnia bez samochodu wróciałaby z mandatem za jazdę bez biletu. Gratuluję pomysłu! Odpowiedz Link Zgłoś
m0cna Invisible 23.09.08, 10:48 Działacze z Invisible Pedal mogą liczyć tylko na invisible stojaki rowerowe m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Hipokryzja urzędasów IP: *.gprs.plus.pl 23.09.08, 12:48 poczytajcie jak urzędasy potraktowały dzień bez samochodu www.zw.com.pl/artykul/2,290411_Dzien_z_samochodem.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Dzień z samochodem w dniu bez samochodu IP: 194.181.0.* 23.09.08, 14:36 Nawet nie potrafimy zorganizować dnia bez samochodu........ To kompromitacja !!!!!!!!!!!!! Ciekawe kto to organizował.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bad przejazdy przez ronda IP: *.171.64.98.crowley.pl 23.09.08, 15:30 Nowa organizacja przejazdów przez Plac Zawiszy i rondo przy Centralnym skutecznie dezorganizuje ruch. Po tych "usprawnieniach" tworzą się ogromniaste korki i samochodów i tramwajów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liber Re: przejazdy przez ronda IP: *.sgcib.com 23.09.08, 16:56 Dokładnie tak. Co za psychol to wymyślił? Albo inna paranoja: Był skręt na rondzie przy Rotundzie w lewo (z Marszałkowskiej w Aleje w kierunku Pragi) z dwóch pasów. Był, i się w miarę sprawnie przejeżdżało. Ale kogoś swędziały łapki i nie dośc, że został teraz tylko jeden pas, to jeszcze nastawiano tam sygnalizatorów, że teraz się skręca na raty. Na puste rondo wjechac nie można. Efekt: Korek do skrętu w lewo sięga w szczycie Swiętokrzyskiej. Czy ktoś szalony dorwał sie do pulpitu sterującego tego całego ZSSR i sadystycznie bawi się naszym kosztem..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowcanaurlopie Re: przejazdy przez ronda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 19:33 w Brukseli Dzien bez samochodu byl w niedzielę. ogladalam krotka relacje - wiele osob wyciagnelo rowery, rolki. ulice byly puste - to znaczy bez aut. co prawda dopisala tez pogoda. teraz mam takie pytanie - jaki idiota w mniescie takim jak Wawa wymysla dzien bez samochodu w poniedzialek - przeciez tego dnia zjezdza sie najwiecej aut do miasta...????? i to we wrzesniu, gdzie prawdopodobienstwo deszczu jest znacznie wieksze niz np w czerwcu? Odpowiedz Link Zgłoś
godlus Dzień z samochodem w dniu bez samochodu 23.09.08, 19:48 zrobili by taką aukcję w czerwcu, lipcu to by miało sens. Kto w jesieni będzie rowerem jeździł...no może jakby jeszcze deszcz nie padał to by się dało ubrać ciepło i pędzić... -- chinszczyzna-warszawa.praktycznie.net/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter Dzień z samochodem w dniu bez samochodu IP: *.eranet.pl 23.09.08, 20:24 Akurat wczoraj pierwszy raz jechałem Metrem i od razu trafił mi sie kanar. Pokazałem mu dowód rejestracyjny ,a on dodatkowo poprosił mnie o pokazanie dowodu osobistego aby sprawdzić czy to mój samochód. Było to na stacji Centrum około 13.00.Ciekawe co by było jakbym miał dopiero co kupiony samochód i w dowodzie rejestracyjnym inne nazwisko ? Odpowiedz Link Zgłoś