Dodaj do ulubionych

ul. Grochowska 312/314 Fabryka Pomp

11.01.09, 23:50
Zawsze zastanawiałem się dlaczego po tym adresem jest pusty plac.
Tym bardziej, że teren Kamionka był gęsto zabudowany przez wiele
isntniejących tu zakładów produkcyjnych: PZO, RYGAWAR, B-cia
BORKOWSCY, PERUN. Intrygował mnie stojący tu budynek parterowy z
poddaszem w charakterze "dworku" lub raczej zabudowy przedmiejskiej
sprzed 1916 r. (przed przyłączeniem do Warszawy).
Dziś udało mi się rozwiazać zagadkę.
Była tu Fabryka Pomp inż. Stefana Twardowskiego:
www.powen.pl/historia/warszawa/

Zdjęcie 5 wykonane z podwórza Fabryki w perspektywie zamyka
ów "dorek" oraz kamienice przy ul. Grochowskiej 331 i 333
Proszę porównać:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,746,75230045,89662326.html
Wystarczy zajrzeć do książki telefonicznej z 1938 i spojrzeć na
Ortofotomape z 1945 i wszystko jasne.

Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • palker Re: ul. Grochowska 312/314 Fabryka Pomp 12.01.09, 00:28
      zobaczymy jak działa BBcode
      tiny.pl/vxgc" border="0" alt="tiny.pl/vxgc">
      • palker Re: ul. Grochowska 312/314 Fabryka Pomp 12.01.09, 00:35
        https://tiny.pl/vxgc
        • palker Re: ul. Grochowska 312/314 Fabryka Pomp 12.01.09, 00:37
          udało sie a chodziło mi o to, ze na małym zdjęciu widać dworek z Grochowskiej
          • zbyszek_33 Re: ul. Grochowska 312/314 Fabryka Pomp 12.01.09, 18:53
            palker napisał:

> udało sie a chodziło mi o to, ze na małym zdjęciu widać dworek z
            Grochowskiej

Rzeczywiście budynek "dworku" na zdjęciu wygląda uroczo- przejrzysta
            bryła budynku, jasne elewacje i te dwie facjatki na poddaszu.
            J. Zieliński w tomie 4 "Atlasu architektury ulic Warszawy" pisze, że
            jest to "jeden z najstarszych zachowanych budynków przy Grochowskiej.
            Wymaga dalszych badań".
            Kto rozwiąże zagadkę przybliżonej daty powstania budynku ?
            Natomiast projekt nowych zabudowań fabrycznych został zatwierdzony
            przez Magistrat w maju i wrześniu 1928 roku
            Pozdrowienia
            • andrzej_b2 Re: ul. Grochowska 312/314 Fabryka Pomp 13.01.09, 09:29
              zbyszek_33 napisał:

> Kto rozwiąże zagadkę przybliżonej daty powstania budynku ?

„Zagadkę” rozwiązał już Zieliński podając, że budynek wybudowano „zapewne ok. 1850 r.”.
              Czyżby były jakieś podstawy do kwestionowania tej daty?

Pozdrawiam :-)
              • andrzej_b2 100 LAT... i jeszcze raz! 13.01.09, 18:36
                www.powen.pl/historia/warszawa/
                Pozwólcie, że w wątek fabryki wplotę swój motyw osobisty.
                Zdjęcie piąte na ww. stronie pokazuje ujęcie z dziedzińca fabryki w kierunku ul. Grochowskiej. Można tę sytuację doskonale odnieść do zdjęcia, które pokazał nam palker.
                Widać tam fragment „dworku”, a w ostatnim tle kamienice: Grochowska 327 i 329. Tak się składa, że obie współprojektował Witold Matuszewski – syn mojej nauczycielki licealnej p. Marii Matuszewskiej – autor domów magistrackich przy ul. Podskarbińskiej, szkół przy Narbutta, Żelaznej i in. Drugi jej syn to Ryszard Matuszewski znany eseista, krytyk literacki i tłumacz. Ciekawostką jest, że p. Maria do 83 roku życia pracowała w szkole jako nauczycielka astronomii i geografii. Miała zawsze fenomenalną pamięć i do końca utrzymywała sprawność fizyczną. A gdy w 1983 r. obchodziła 100 LAT urodzin, na tę uroczystość przybyło kilka jej pierwszych uczennic, z których kilka liczyło sobie sporo ponad 80 lat!

Adres całej posesji Warszawskiej Fabryki Pomp, jak już przypomniał nam Zbyszek, to Grochowska 312/314. Ciekawostką jest, że sąsiednia posesja należąca do WSK-Grochów (d. fabryki B-ci Borkowskich) – na rogu Grochowskiej i Gocławskiej – jeszcze do początków lat 60. XX wieku nosiła adres Grochowska 306/308 (Tak do dziś figuruje na dokumentach firmowych). Gdzie zatem podziała się posesja Grochowska 110? Znów sięgam do zakamarków pamięci, z których wyłaniam pod tym adresem obraz drewnianej budy, żółtej czynszowej kamienicy. Była obskurna i wystawała poza linię zabudowy ul. Grochowskiej, miała brudne i zaniedbane schody. Jeszcze w r. 1957 gościł mnie tam mój kolega licealny Rysiek R-a. Może była domem robotniczym Borkowskich albo fabryki Twardowskiego, i z jakich lat pochodziła? Chyba zostanie to już na wieki tajemnicą. Padła pod kilofami pod rozbudowę fabryki WSK-Grochów. Widać ją na fotomapie z 1945 r. i wcześniej.
                foto2.m.onet.pl/_m/e56632d45b83342fab51c2ec4f94924e,21,19,0.jpg
                Pozdrawiam :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka