Dodaj do ulubionych

Warszawa starych ludzi

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 08:29
Jak to "skazana jest na wiadomości w Radiu Maryja"? Może pan naukowiec
porozmawiałby ze słuchaczami Radia M. - oni doskonale wiedzą, czego chcą
słuchać, i nic tu nie ma do rzeczy, że w takiej wiochmeńskiej Esce program
jest "za szybki".
Obserwuj wątek
    • ogul_bobra Warszawa starych ludzi 23.01.09, 08:40
      Wawa nie jest przyjaznym miastem dla dziadków.
      Po pierwsze ceny. Nasze miasto jest drogie. Emeryta nie stać na kino, teatr
      czy nawet basen. Mój sąsiad emeryt ostatnio był w teatrze w latach
      dziewięćdziesiątych, a chętnie by chodił częściej, ale jest emerytowanym
      nauczycielem więc go nie stać. Emeryt nie pójdzie też do restauracji - co
      najwyżej do baru mlecznego. Po drugie sklepy. Dziadki nie robią zakupów w
      hipermarketach, bo nie mają samochodu. Oni chcą robić zakupy pod nosem, a pod
      nosem dobrych sklepów brak. Albo drogie albo Biedronki. Po trzecie
      komunikacja. Nieraz widziałem starsze osoby, które boją się wsiąść nie tylko
      do metra ale i do tramwaju bo za duży tłok. Mieszkam na Ochocie - dzielnicy
      dziadków i nieraz jeżdżę tramwajem do pracy, więc widzę takie sceny często.
      Poza tym starsze kulejące osoby ścigające się do jednego wolnego miejsca w
      tramwaju (pozostałe zajęte przez dziadków) to też nie jest niecodzienny widok
      w mojej dzielnicy.
      Więc jak czytam jakąś utytułowaną głowę, która twierdzi, że Wawa jest dla
      dziadków bo uniwerek otworzył wydział trzeciego wieku, to mi się chce śmiać
      • turzyca Re: Warszawa starych ludzi 24.01.09, 03:35
        Wejsciowka do teatru to 5 do 15 zlotych, tylko w teatrze Kwadrat, gdzie
        frekwencja siega 120%, wejsciowka oznacza miejsce stojace. We wszystkich innych,
        mozna spokojnie dostac miejsce siedzace, czesto w pierwszych rzedach - nie
        zlicze ile przedstawien obejrzalam za ulamek ceny biletu.
        Do kina tez mozna pojsc w granicach 12 zlotych, Luna miala tanie poniedzialki po
        5 zl.

Co do sklepow - dzika ta Ochota, czy co, w Carefourze na Targowku w ciagu dnia
        osoby starsze stanowia wrecz przewazajaca czesc klientow, bo niskopodlogowy
        autobus podjezdza pod drzwi sklepu. Ale z drugiej strony wiele starszych osob
        woli zaplacic wiecej, ale miec swoja pania Kasie, ktora zawsze zagada i zna
        upodobania, wiec odlozy gazete, chleb i ulubiony serek.

I jesli Wawa nie jest miastem przyjaznym seniorom, to ja bym bardzo chciala sie
        dowiedziec, ktore polskie miasto jest bardziej przyjazne. Gdzie sa bilety do
        teatrow za zlotowke, a reszta przebogatej oferty kulturalnej za darmo, gdzie
        komunikacja miejska sklada sie wylacznie z niskopodlogowych pojazdow, gdzie
        sklepy sa i tanie i pod nosem, gdzie seniorzy maja zapewniona swietna opieke
        medyczna i gdzie zycie nie ma zadnych mankamentow.
        A gdzie nie ma nawet tego, co oferuje Warszawa?
      • Gość: *** Re: Warszawa starych ludzi IP: *.acn.waw.pl 26.01.09, 15:31
        boja się wsiaść? jezdze codziennie na zajęcia na banacha nie wazne ktora godzina
        a emerytow setki wiecej niz studentow - mimo ze caly kampus ochota z 5 wydzialow
        i to studenci nie moga wejsc a emeryci tylko krzycza i sie kloca i nie wazne czy
        8 rano czy 10 czy 12 zawsze tlok i krzycza i jeden w drugim uderzy i nikt nie
        przeprosi
      • aleks652 Re: Warszawa starych ludzi 01.09.10, 15:06
        Czy ja wiem? Po pierwsze seniorzy nie
        wynajmują mieszkań i nie spłacają za nie kredytów. Nie żyją w amoku konsumpcji
        bo z reguły są na to już za mądrzy. Są więc w stanie wysupłać 20 zł na teatr raz
        w miesiącu. A w małej miejscowości musisz do tych 20 zł dołożyć następne 20 na
        dojazd
      • Gość: Basia Re: Warszawa starych ludzi IP: *.tktelekom.pl 28.08.13, 16:43
        W 100% się z Panem zgadzam
        www.magazyn-seniora.com/
    • nie_gol_bobra stary człowiek i nie może 23.01.09, 10:54
      starsi ludzie nie płacą podatków więc im się nie należy tyle co młodym.
      zamiast uczyć dziadków obsługi kompa powinni poprawić edukację dzieci
      • hajota Re: stary człowiek i nie może 23.01.09, 12:16
        nie_gol_bobra napisał:

> starsi ludzie nie płacą podatków więc im się nie należy tyle co młodym.
        > zamiast uczyć dziadków obsługi kompa powinni poprawić edukację dzieci

Jak to nie płacą?! Ne bredź, od każdej emerytury odprowadzany jest podatek i
        składka zdrowotna.
        • Gość: pty-sia Re: stary człowiek i nie może IP: 217.153.238.* 23.01.09, 12:45
          i jeszcze VAT od kupowanego towaru
      • jhbsk Re: stary człowiek i nie może 12.05.09, 08:16
        nie_gol_bobra napisał:

> starsi ludzie nie płacą podatków

Dokształć się osiołku.
      • Gość: hehe Re: stary człowiek i nie może IP: *.dynamic.chello.pl 28.08.13, 19:28
        Panie ładny, uknij się pan w ten pusty łeb i ogól bobra.
    • alomdi ..okropni single... 25.01.09, 11:23
      panie doktorze, nie wiem skad ma pan wiedze o singalach, ale nasza wiedza sie bardzo rozni.
      pracuje, jestem managerem w jednej z warszawskich firm. jestem singlem.
      i to co obserwuje zupelnie odbiega od tego co pan powiedzial
      owszem, ja i moje kolezanki z pracy (wszystkie powyzej 27rz). odkladamy cos na "przyszlosc", wszystkie jestesmy same, ale nie oznacza to ze jest to nasza decyzja.
      i nie zamierzam rzucac sie na pierwszego lepszego faceta, tylko dlatego by spełnic swoj obywatelski obowiazek, czyjsc za maz i urodzic conajmniej 2 dzieci. juz raz bylam mezatka i wiem ze decyzja o zwiazku i o dzieciach musi byc swiadoma a nie pod presja srodowiska.

Ci okropni single - nie zawsze sa tymi egoistami z wyboru. prosze o tym pamietac, zwlaszcza udzielac wywiadu, prowadząc rozmowe ktora bedzie gdzies opublikowana.

prosze zrobic badania,a potem sie wypowiadac.
      owszem są ludzie ktorym wygodnie jest byc samemu
      ale sa ludzie ktorzy chetnie by sie zwiazali.
      i nie ma co wkladac wszystkich do jednego worka

pieniadze odkladam co mc - gdyż:
      - nikt mi nie da 110% pewnosci ze za kilka miesiecy /lat bede miala prace, bede zarabiala co najmniej tyle co teraz
      - nie chce liczuc na to ze na starosc spadnie mi kasza manna i Polska ktora swiadomie wybralam jako kraj w ktorym pracuje i zyje (owszem urodzilam sie tu, ale to ze nie wyjechalam - jest moja decyzja) stanie sie panstwem super opiekunczym i bede miala "ptasie mleczko"
      - nei lubie byc zalezna od kogos, obserwuje swojch sasiadow (mieszkam w budynku zbudowanym ponad 20 lat i mam bardzo zroznicowanych wiekowo sasiadow)i ich przyklad pokazuje ze posiadanie dzieci nie gwarantuje opieki na starosc - to nie sa juz te czasy gdy rodziny byly wielopokoleniowe, zreszta ciezko bylo by na tych kilkudziesieciu metrach.
      - niechce miec dziecka i wychowywac go na przyszłego opiekuna.
      dla mnie dzieci sie ma "dla swiata" a nie egoistycznie jako przyszłą niańkę. moim Rodzicom bardzo dziekuje za to ze swojej 4ce dzieci pozwalaja na to zebysmy żyli wlasnym zyciem, kazde z nas mieszka w roznych czesciach kraju.

a tak poza tym:
      - zakupy spozywczo (itp) robie niewchodzac z domu, nie lubie super i hipermarketow. zbyt duzo hałasu, nachalnosci itp. bywam w nich na zasadzie "poznawaczej", a wiec jest to mozliwe teraz, tylko ze nie wszyscy wiedza ze jest taka mozliwosc. moze czas by pomoc spoleczna poznała takie metody? moze czas by stworzyc system informacji społecznej - chociaz to akurat bylo by reklamowaniem prywatnych firm;p
      - w szkole podstawowej, nasza wychowawczyni zapropnowała zeby kazde z jej podopiecznych, opiekowalo sie jakimis samotymi starszymi ludzmi - niezleaznie od pomocy spolecznej. Co kilka dni jezdzilam do mojej "rodziny". I to było fajne, dzięki temu ja poznałam przemiłych ludzi, których głownie słychałam, poprostu byłam. zastanawial sie Pan nad tym jak zroganizwoac opieke i towarzystwo dla ludzi uwiezionych w blokach, ktorzy czesto uwiezieni sa w nich (ograniczone mozliwosci poruszania sie, brak windy, poreczy przy schodkach przed blokiem, krzywe chodniki itp) czy ich swiat musi konczyc sie na TV i na opieraniu łokci na poduszkach?
      skoro wiemy ze jest coraz mniej rodzinwielopokoleniowych mieszkajacych pod jednym dachem, ze dzieci nie widza swoich dziadkow przez tygodnie (np mieszajcych w drugiej czesci polski) moze warto bylo by uruchomic program gdzie dzieci beda mogly poznac osoby starsze i odwrotnie?
      kawa za 1zł, sklepy dla starszych osob, wejscie na basen - nie rozwiaza problemu. Moja sasiadka z 3ciego pietra - nieskorzysta z tego, nie jest w stanie wyjsc z mieszkania.

• Gość: Grażyna, Ursynów Warszawa starych ludzi IP: *.chello.pl 11.05.09, 22:22
      __CHLEB typu KR-IRL, to zdrowie i energia dla STARSZYCH !!
      Aby taniej żyć powinniśmy zdecydowanie UPIEC dla siebie __CHLEB typu KR-IRL.
      Zjadamy mniej innych produktów, jesteśmy syci, również biologicznie prawidłowo odżywieni, zwłaszcza jako ludzie STARSI. To ważne !!
      BRAWO; za elementarnie prosty i łatwy przepis, dla naukowców z __INSTYTUTU IRL KRAKÓW.
    • Gość: EUROpejczyk Warszawa starych *malkontentów* IP: *.acn.waw.pl 11.05.09, 23:46
      Stare baby i dziadki cechują wyjątkowe postawy ROSZCZENIOWE. Uważają, że z racji
      osiągnięcia jakiegoś tam wieku, generalnie powyżej siedemdziesięciu, wszystko im
      się należy. Tutaj, teraz, natychmiast a najlepiej od młodych. Młodzi to w ogóle
      są po to, żeby usługiwać starym. Mają mieć oczy dookoła głowy i tylko czuwać,
      czy jakiejś babie nie trzeba ustąpić miejsca albo nieść siatki. Z ustępowaniem
      miejsc to jest specyficzna sprawa, jako że staruchy jeżdżą ZA DARMO a
      dwudziesto-trzydziestoparolatki muszą płacić całą kwotę za metro, tramwaj itd. I
      co w zamian mają? Mają obowiązek ustąpić miejsca, gdy tylko jakiś dziadyga czy
      babina wejdzie do autobusy i zacznie lachą w podłogę nawalać, żeby jej ktoś
      młody natychmiast miejsca ustąpił. Taka to socjalistyczna sprawiedliwość: ten co
      płaci pełną stawkę musi stać, a ten co jeździ za darmo to ma jeszcze
      pierwszeństwo do miejsca siedzącego. To jest właśnie całą filozofia pokolenia
      trzeciego wieku wychowanego w komunie i uważającej, że wszystko im się należy za
      darmo a młodzi mają im nadskakiwać, usługiwać i okazywać szacunek.
      Ja nie mam żadnego szacunku, poważania ani chęci pomocy widywanym na ulicy
      starym babom, dziadom, zwłaszcza śmierdzącym.
      Starzy ludzie śmierdzą, kłócą się na potęgę i popatrzcie na ich miny! Miny
      agresywne, skrzywione, niechętne wszystkiemu i każdemu na kogo patrzą. Ja też im
      jestem niechętny i do pomocy nie skory. Ich mój los nie obchodzi, oni żyją swym
      własny, egoistycznym, roszczeniowym ego, więc ja też żyję swoim i ich problemy
      mi wiszą. Zatem pełna wzajemność. Ja nie usługuję żadnym babolom, które żyją z
      moich podatków. Staruchy permanentnie narzekają na młodych, ciągle ich obgadują,
      krytykują a gdyby nie ci młodzi, zapracowani, to te wszystkie stare
      roszczeniostwo to by z głodu pomarło, bo z czego niby oni mają emerytury, służbę
      zdrowia, darmową komunikację, jak nie z wysokich podatków, które płacą młodzi,
      pracujący. Więc te pyskate, niesympatyczne dziadygi i moherowe babcie, to
      powinne mi mówić głośno i wyraźnie DZIĘKUJĘ, że ze swojej pracy, płacy zapewniam
      im michę a one jeszcze żądają, narzekają i pyskują!
      • Gość: Ania Re: Warszawa starych *malkontentów* IP: *.aster.pl 12.05.09, 00:19
        Tak wygląda człowiek, którego zapomniano wychować.
      • jhbsk Re: Warszawa starych *malkontentów* 12.05.09, 08:17
        Gość portalu: EUROpejczyk napisał(a):

> Stare baby i dziadki cechują wyjątkowe postawy ROSZCZENIOWE.
        Szczyt chamstwa. Mam nadzieję, że ciebie na starość też tak potraktują.
      • Gość: Stary Re: Warszawa starych *malkontentów* IP: *.chello.pl 12.05.09, 08:35
        Też będziesz stary,i też będziesz śmierdział.Chociaż,tak naprawdę,śmierdzisz już
        dzisiaj-chamem i prostakiem.
        Jeśli żyją jeszcze twoi Rodzice,daj im do poczytania swoje wypociny.Niech
        wiedzą,jakiego bydlaka wychowali.
        • Gość: wnuczka Re: Warszawa starych *malkontentów* IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.09, 13:10
          gdzie można nabyć opaskę na rękę(lub inny gadżet podobny) która w razie
          potrzeby będzie mogła połączyć z nami lub pogotowiem ratunkowym .
          Bardzo pilne z góry dziękuje i pozdrawiam serdecznie.
          • Gość: beret Re: Spacyfikowac walka z bezrobociem IP: *.pools.arcor-ip.net 01.09.10, 16:56
            mlodzi do roboty przy starych. Zakupy, pomoc domowa,dbanie o higiene
            osobista i golenie bobra, spacery, zalatwianie kolejek do lekarza,
            masarze, zmiana pampersow. W ramach walki z nierobstwem i
            monotonia.Pustostany na getta dla starych oplaty niech daje kasa
            chorych zus krus i rzad. Zadnych lewizn ukrainskich i prywatnych
            domow.Pelna kultura socjalna. Starzy polscy emeryci chcia polskich
            wykwalifokowanych pracownikow bo na to sobie zasluzyli
            • Gość: EUROpejczyk Re: Spacyfikowac walka z bezrobociem IP: *.acn.waw.pl 01.09.10, 19:10
              A niech se chcą i dużo im tego chcenia nie zostało. Ja staruchom nie pomagam i nie będę pomagał. Żyją z mojej pracy, z moich podatków i zamiast powiedzieć dziękuję, to jeszcze gęby drą, że im mało. I uprzedzam - żadnego gadania, że one też mnie utrzymywały. Studiowałem za własne pieniądze, nie chorowałem przewlekle, do szkoły podstawowej byłem zmuszany przez państwo, więc nie muszę nic spłacać. Staruchy są wszechobecne i roszczeniowo nastawione. Potrafią tylko narzekać i krytykować. Cudem jest znalezienie uśmiechniętej starszej pani. Wszystko co widzę, to są ohydne stare baby o wykrzywionych gębach pełnych wrogości i zniecierpliwienia. W komunikacji miejskiej jeżdzą ZA DARMO a domagają się ustępowania miejsca od płacących normalną stawkę za przejazd. Stare baby całe dnie przesiadują w poczekalniach państwowych przychodni. I ja mam jeszcze pomagać?? W ŻYCIU! Mam je tam, gdzie światło nie dochodzi! Uprzedzam, darujcie sobie gadki, że ja też będę stary. Będę, ale nie będę miał tak antypatycznego ryja i nie będę miał tak roszczeniowego stosunku do innych. Ja dbam tylko o siebie i inni mnie nie interesują. Nie wymagam od innych, aby interesowali się mną.
              • Gość: beret Re: Spacyfikowac walka z bezrobociem IP: *.pools.arcor-ip.net 01.09.10, 20:01
                z twoich antypatycznych szczekniec w klawiature wynika, ze gebe masz
                juz teraz zmasakrowana chorymi emocjami
              • maciej508 Re: Spacyfikowac walka z bezrobociem 02.09.10, 05:41
                On ma sporo racji!Mam 64 lata od 4 lat na emeryturze i też obserwuję
                te miny bez uśmiechu,ciągle skrzywione,niezadowolone(żonie zwracam
                uwagę żeby się więcej uśmiechała)Dbarz tylko o siebie i bardzo
                dobrze,ja też(sierota)dbałem o swoje wykształcenie i to co mam
                dzisiaj(emerytura 1474zł)zupełnie mi wystarcza.APEL do ludzi
                starszych-WIĘCEJ UŚMIECHU(NIC NIE KOSZTUJE).Daj sobie trochę luzu i
                się tak nie irytuj.Ale mimo wszystko pozdrawiam że miałeś swoje
                zdanie napisać co myslisz(dużo ludzi też).
              • buggi Re: Spacyfikowac walka z bezrobociem 02.09.10, 09:25

> A niech se chcą i dużo im tego chcenia nie zostało. Ja staruchom nie pomagam i
                > nie będę pomagał. Żyją z mojej pracy, z moich podatków i zamiast powiedzieć dzi
                > ękuję, to jeszcze gęby drą, że im mało. I uprzedzam - żadnego gadania, że one t
                > eż mnie utrzymywały. Studiowałem za własne pieniądze, nie chorowałem przewlekle
                > , do szkoły podstawowej byłem zmuszany przez państwo, więc nie muszę nic spłaca
                > ć. Staruchy są wszechobecne i roszczeniowo nastawione. Potrafią tylko narzekać
                > i krytykować. Cudem jest znalezienie uśmiechniętej starszej pani. Wszystko co w
                > idzę, to są ohydne stare baby o wykrzywionych gębach pełnych wrogości i zniecie
                > rpliwienia. W komunikacji miejskiej jeżdzą ZA DARMO a domagają się ustępowania
                > miejsca od płacących normalną stawkę za przejazd. Stare baby całe dnie przesiad
                > ują w poczekalniach państwowych przychodni. I ja mam jeszcze pomagać?? W ŻYCIU!
                > Mam je tam, gdzie światło nie dochodzi! Uprzedzam, darujcie sobie gadki, że ja
                > też będę stary. Będę, ale nie będę miał tak antypatycznego ryja i nie będę mia
                > ł tak roszczeniowego stosunku do innych. Ja dbam tylko o siebie i inni mnie nie
                > interesują. Nie wymagam od innych, aby interesowali się mną.

Chrzanisz,bos mlody,ale wierz mi,ze z czasem zmienisz zdanie, tyle tylko,ze
                wtedy nawet pies z kulawa noga nie spojrzy w twoja strone. Nawet mu sie nie
                bedzie oplacalo podniesc tylnej lapy.
                • Gość: za europejczyka Re: Spacyfikowac walka z bezrobociem IP: *.adsl.inetia.pl 02.09.10, 21:14
                  za to Ty bugi ługi i tyle możesz!
                  • buggi Re: Spacyfikowac walka z bezrobociem 03.09.10, 00:25
                    Gość portalu: za europejczyka napisał(a):

> za to Ty bugi ługi i tyle możesz!

Tak,Europejczyk z pewnoscia podziekuje Tobie za takie wstawiennictwo. Moze
                    podniesie tylnia lape. Jeszcze jest mlody,to i sprawny.
                    • billy.the.kid Re: Spacyfikowac walka z bezrobociem 03.09.10, 08:28
                      europejczyku-cóś q..a masz taką minkę jakbyś CYTRYNĘ WP...AŁ.
                      • Gość: stary.k. Re: stara z klasa a bez usmiechu IP: *.pools.arcor-ip.net 03.09.10, 12:01
                        www.polityka.pl/kultura/rozmowy/302303,1,rozmowa-z-prof-barbara-skarga.read
                        ot i cala prawda o nas ot i po ptokach
              • tom_aszek Re: Spacyfikowac walka z bezrobociem 04.07.13, 00:43

> też będę stary. Będę, ale nie będę miał tak antypatycznego ryja

Bardziej antypatycznego niż teraz już chyba nie możesz mieć...
      • Gość: hehe Re: Warszawa starych *malkontentów* IP: *.dynamic.chello.pl 28.08.13, 19:30
        Odezwał się "europejczyk", jak z koziej doopy trąba. Cham i prostak ze słomą w butach.
    • Gość: Iza Re: Warszawa starych ludzi IP: *.tktelekom.pl 03.07.13, 15:42
      Niestety nie tylko warszawskich seniorów nie stać na wiele rzeczy.
      www.likwidacja-barier.pl
    • tom_aszek To są problemy warszawskie? 04.07.13, 00:39
      " Może zacząć od gazet. Powinny mieć większą czcionkę (...) Taki sam problem jest z dokumentami, drukami urzędowymi czy instrukcjami obsługi.(...) Problemem jest załatwienie nawet najdrobniejszej sprawy na poczcie czy w urzędzie, gdzie masowo pojawiły się automaty z karteczkami zawierającymi numerki. (...) Także telewizja i radio, gdzie mówi się szybko i niewyraźnie, często na tle jakiejś muzyki, nie jest dla starszych osób, które słabiej słyszą.(...) To samo dotyczy kin. Starsi ludzie rzadko chodzą do kin nie dlatego, że nie mają pieniędzy, ale dlatego, że nie mają szans przeczytać napisów. "

Litości... To są problemy warszawskie? W innych miastach jest większa czcionka w gazetach i wyraźniej mówią w radiu?
    • mareknowak123456 Warszawa starych ludzi 14.05.14, 14:18
      Patrząc na inne miasta, to w stolicy jest w porządku (choć oczywiście tych możliwości powinno być jeszcze więcej i łatwiejszy do nich dostęp).
      W Warszawie też z pewnością będzie się zmieniać rynek prywatnych usług, realizujący potrzeby osób starszych. Coraz częściej potrzebne jest wsparcie dla ich rodzin, by odciążyć dzieci lub wnuków od stałej opieki ( bo jak na razie to się dopiero rozwija, mało jest profesjonalnych firm tak pomagających). Dla przykładu - mojej kuzynki mama mieszka w Warszawie i skorzystała z usług firmy Opiekaipomoc i była mile zaskoczona i zadowolona.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka