gdabski 16.02.09, 10:19 Najciekawsza ta stacja metra na wizualizacji :D A poza tym jest jasne: formalnie inwestor może i ma rację, moralnie - jest szmatą. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arspen Najlepsze jest tam metro :))) 16.02.09, 10:28 Kiedy wiadomo od dawno, że miasto zrezygnowało z tej linii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: World Re: Najlepsze jest tam metro :))) IP: *.nyc.res.rr.com 16.02.09, 16:01 Czemu takie male te wiezowce? Czy w Waszawie beda kiedykolwiek ogromne drapacze chmur? Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Stacja metra jest zgodna z planem 16.02.09, 10:35 Witam, Stacja metra w tym miejscu jest zgodna z zapisami jeszcze obowiązującego planu winnicy południowej (plan uchwalony w 2002 r.). Niestety, ale, wg mnie, w zgodzie z obowiązującym planem są też wnioski o zbudowanie tam proponowanego przez BARC osiedla. Co do lokalizacji pętli tramwajowej, to do miejskich urzędników dwa tygodnie temu zostało skierowane rozwiązanie problemu, który był także przedmiotem artykułu w GW: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34889,6254264,Most_Polnocny_i_tylko_pol_linii_tramwajowej.html Jeśli urzędnicy nie zaczną być "gwałtownie i na siłę" przeciw, to powinno wszystko zostać rozwiązane w ten sposób: www.radny.com.pl/pisma/tw/ztm-tram090204petla_win-.pdf Zapraszam do krótkiej lektury i obejrzenia mapek. Preferowane przeze mnie warianty to warianty "c": www.radny.com.pl/pisma/tw/ztm-tram090204petla_win-w1c.jpg a zwłaszcza 2c: www.radny.com.pl/pisma/tw/ztm-tram090204petla_win-w2c.jpg Pozostałe warianty: www.radny.com.pl/pisma/tw/ztm-tram090204petla_win-w1a.jpg www.radny.com.pl/pisma/tw/ztm-tram090204petla_win-w2a.jpg www.radny.com.pl/pisma/tw/ztm-tram090204petla_win-w1b.jpg www.radny.com.pl/pisma/tw/ztm-tram090204petla_win-w2b.jpg I szkicowy wygląd ul. Światowida: www.radny.com.pl/pisma/tw/ztm-tram090204petla_win-zal7.jpg Pozdrawiam www.radny.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Re: Stacja metra jest zgodna z planem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.09, 11:02 > Niestety, ale, wg mnie, w zgodzie z obowiązującym planem są też > wnioski o zbudowanie tam proponowanego przez BARC osiedla. Pan też, jak BARC, uważa, że harmonizacja to sztuka godzenia przeciwieństw, że osiedle BARC nie sąsiaduje z osiedlem Winnica, bo pomiędzy nimi jest rezerwa na planowaną ulicę oraz, że BARCowi ktoś ukradł dęby z działki niedługo potem, jak ją kupił? Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Stacja metra jest zgodna z planem 16.02.09, 16:47 Napisałem, że wniosek o pozwolenie na budowę jest wg mnie w zgodzie z planem. Nie mnie rozstrzygać co to jest harmonizacja. Co do pozostałych faktów, zwłaszcza wycięcia dębów (pomników przyrody), to ktoś im pomógł się wyciąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryba 118-metrowe wieżowce nie zaszkodzą Białołęce? IP: *.spray.net.pl 16.02.09, 10:37 jestem ciekawy, który Bank w dobie kryzysu udzieli kredytu na taką inwestycje? Być może przezs firmy barc dysponuje gotówką i sa własne pieniądze postawi takie monstrum. Jestem ciekawy kto chciał by w czyms takim zamieszkać przeciez to będzie cud archiektury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ronald Re: 118-metrowe wieżowce nie zaszkodzą Białołęce? IP: *.chello.pl 16.02.09, 18:09 Ależ Ryba, to nie chodzi o to, żeby bank udzielił kredytów! Firma BARC chce mieć działkę z takimi warunkami, po to by móc ją drogo opchnąć w lepszych czasach. Teraz warunki zabudowy są ważne bezterminowo Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: 118-metrowe wieżowce nie zaszkodzą Białołęce? 16.02.09, 22:50 Nieprawda, wz i zt są ważne do czasu uchwalenia planu, chyba, że zanim plan zostanie uchwalony, zostanie wydane pozwolenie na budowę na podstawie tych wz i zt. Ale o co chodzi z wz i zt? Tu deweloper stara się o pozwolenie na budowę w oparciu o plan miejscowy. Pozdrawiam www.radny.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ronald Panie Tarantula! IP: *.chello.pl 16.02.09, 23:44 Jaki to niby plan miejscowy skoro jest żenująco niekonkretny i pozwala na podobne chore interpretacje???? Jeśli developer stara się od razu o pozwolenie na budowę to tym gorzej, bo oznacza, że albo sam będzie rychło budował, albo opchnie to komuś kto to zrobi. I nie powinieneś jako radny sankcjonować podobnego cymbalstwa jakim jest stawianie w tej okolicy 118-metrowych wieżowców. To, że coś jest zgodne z literą niedoskonałego prawa, nie oznacza, że jest zgodne ze zdrowym rozsądkiem. A jako radny jesteś od tego, żeby czuwać nad wykonywaniem (stosowaniem) prawa, a nie tylko od tego żeby jak tępy urzędnik je ślepo wykonywać - w dodatku nie w interesie społecznym, tylko w interesie chciwego developera. Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: Panie Tarantula! 17.02.09, 10:30 > Jaki to niby plan miejscowy skoro jest żenująco niekonkretny i > pozwala na podobne chore interpretacje???? Ale jeśli jest plan, to warunków zabudowy się nie wydaje. Pozwolenie na budowę od razu. A że plan zawiera błąd, to oczywiście racja. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DAVOS Re: 118-metrowe wieżowce nie zaszkodzą Białołęce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 12:52 ZADEN BANK GAMONIU MYSLISZE ZE JAK JEST KRYZYS TO JUZ WSZYSTKO STANIE W PIZDU ZE JUZ WSZYSCY SIE POZAMYKAJA W DOMACH I BEDA CZEKAC AZ KRYZYS MINIE !!!!! CO ZA DEBIL TERAZ JEST WLASNIE CZAS NA INWESTYCJE BO JAK RUSZY WSZYSKO ZA JAKIS CZAS TO ZNOWY TACY GAMONIE JAK TY OBUDZA SIE Z REKA W NOCNIKU!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q 118-metrowe wieżowce nie zaszkodzą Białołęce? IP: *.171.115.82.static.crowley.pl 16.02.09, 11:06 Mam nadzieję że panujący kryzys uwali takie sk...łe firemki jak Barc!!! Czego im serdecznie życzę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walec Barc to DNO IP: *.acn.waw.pl 16.02.09, 11:28 Ludzie - To osiedle to koszmar architektoniczny. W zielonych rejonach warszwy powinno się budować osiedla przyjazne dla ludzi z niską zabudową otoczone zielenią, towrzące klimat. Firma BARC postawi betonowego kadłuba (kasa, szybko kasa, kasa), który z czasem przeistoczy się w slams z 25 sąsiadami na piętrze.Jestem ciekaw kto w tym będzie chciał mieszkać. Na szczęście jest duży wybór na rynku a ludzie już nie tacy głupi. Życzę szybkiego bankrutctwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ronald Re: Barc to DNO IP: *.chello.pl 16.02.09, 18:10 Przyjezdni z wiochy kupią wszystko niestety, więc nie masz racji Koszmarki JW Destruction na Białołęce nie miały problemów z nabywcami, podobnie slumsy typu Regaty czy Derby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wajman widzieliście ich inne inwestycje? IP: *.acn.waw.pl 16.02.09, 11:41 To lepiej popatrzcie co i jak ta firma buduje. Im chodzi tylko aby jak najwięcej upchać na jak najmniejszej powierzchni.A ludzie muszą w nich mieszkać i żyć jak w trzecim świecie. Z jednej strony dobrze że jest kryzys to może takie GNIDY znikną z rynku na zawsze. Koszmarne drapacze na zielonych obrzeżach miasta - kompletna głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TAR Re: widzieliście ich inne inwestycje? IP: *.stat.gov.pl 16.02.09, 14:58 Widziałam na Pasłęckiej "osiedle pod Dębami". KOSZMAR. a jeszcze jak posłuchać ludzi tam mieszkających...Pasłęcka jest niedaleko planowanych wież. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb Spoko, i tak nic nie zbudują IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 16.02.09, 15:19 Kiedy tysiące mieszkań stoi pustych, nie powstanie tak absurdalna inwestycja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu BARC - niedoróbki, bylejakość i chamstwo IP: *.spray.net.pl 16.02.09, 12:21 Nie kupujcie tu mieszkań - to gorzej jak JW Construction!!! Odpowiedz Link Zgłoś
db192 118-metrowe wieżowce nie zaszkodzą Białołęce? 16.02.09, 12:22 Harmonizacja z otoczeniem to dokładnie głównie dostosowanie wysokości budynków. Litości! Czy ktoś poza deweloperem w tej sprawie ma przytomnego prawnika? Poza tym - ludny Tarchomin dostanie kolejne setki mieszkańców, którzy nie będą mieli gdzie zaparkować samochodu, posłać dzieci do przedszkola i szkoły, nie będą mogli dojechać do centrum miasta rano w czasie poniżej godziny itp. Chyba o tym też trzeba pomyśleć (tu szczególnie uwaga do Pana Radnego). Działania związane z infrastrukturą powinny iść albo równocześnie albo z wyprzedzeniem, bo dewelopera nie obchodzą sprawy, o których powyżej, a ludzie dopóki nie zamieszkają to będą liczyć, że jakoś to będzie - a potem przeklną swoją decyzję i zaczną myśleć o wyprowadzce na Ursynów... Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: 118-metrowe wieżowce nie zaszkodzą Białołęce? 16.02.09, 22:57 Ja wydaję pozwolenie na budowę? To co mogłem zrobić, to zrobiłem: radny.com.pl/uchwaly/05winnica_uchwalone080423.pdf A teraz przedkładam Radzie kolejną uchwałę: radny.com.pl/uchwaly/13mpzp_projekt090213.doc Jeśli ktoś pomyśli, że uchwałami to se można..., to niech dokładnie zaznajomi się z ustrojem Warszawy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 118-metrowe wieżowce nie zaszkodzą Białołęce? IP: *.aster.pl 16.02.09, 12:39 Monotonia w zakresie wysokości prowadzi do skandalu jakim jest zabudowa pod kreskę = 12m (decycja oplanisty - oszołoma) w rejonie ul.Głębockiej na Bródnie. Jeszcze się tam buduje a mi juz wstyd za qpę g..... ! Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: 118-metrowe wieżowce nie zaszkodzą Białołęce? 17.02.09, 10:33 Jeszcze by tam wieżowców brakowało. A i tak nie jest dobrze, obejrzyj sobie osiedle derby na zdjęciach satelitarnych - straszne. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś 118-metrowe wieżowce nie zaszkodzą Białołęce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.09, 12:45 dostosowywanie to nie znaczy zrównywanie. Pomiędzy dwoma a trzydziestoma piętrami jest sporo miejsca na rozsądny kompromis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j 118-metrowe wieżowce nie zaszkodzą Białołęce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.09, 13:16 Na Zielonej Białołece w okolicach ul.Lewandów miała byc zabudowa jednorodzinna (maks. 2,5 kondygnacyjne) z ewentualnym dopuszczeniem niskiej wielomieszkaniowej + ze wzgldu na podmokły teren dużo powierzchni biologicznoczynnej ...no i jest jedno osiedle domków wokół którego powstają dwa osiedla bloków-klocków JW Construction. Kogo to obchodzi? Gminę? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona 118-metrowe wieżowce nie zaszkodzą Białołęce? IP: *.aster.pl 16.02.09, 15:57 Ta firma wybudowała już obok osiedle Pod Dębami wyglądające jak slumsy w Rumunii - blok na bloku, balkon przy balkonie, wąziutkie przejścia pomiędzy blokami - dwa wózki dziecięce nie mogą się minąć. Tymczasem bezpośrednio przy planowanym miejscu nowej inwestycji stoi modelowe osiedle Winnica - wygrywało nawet konkursy na najpiękniejsze osiedle i zagospodarowanie terenu. Jest przestronne, niewysokie, są na nim zachowane stare drzewa, ma piękne ogrody, z mieszkań na parterze wychodzi się bezpośrednio do ogródka, spory plac zabaw pod lasem. Nie mieszkam na nim, ale chodzę na spacer. Naprawdę genialny pomysł, żeby w rejonie, gdzie jak do tej pory uchowała się naprawdę przyjazna człowiekowi zabudowa - wyłącznie domy jednorodzinne i Winnica postawić taki koszmar. Wyobraźcie sobie, że za płotem wymarzonego domku staje wam 100 metrowy walec zasłaniając słońce. Dodam, że obok jest las, łąki z bażantami, zaglądają dziki i lisy. I coś mi się obiło o uszy, że las ma być częściowo wycięty, żeby zrobić drogę dojazdową do osiedla... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarchominiak 118-metrowe wieżowce nie zaszkodzą Białołęce? IP: *.aster.pl 16.02.09, 22:44 zapraszam na osiedle "pod dębanmi" - jedenm śmietnik na osiemnaście bloków - połowa to ośmiopiętrowe, samochody parkujące na wszystkich chodnikach i trawnikach w promieniu 250 metrów od osiedla. Zapraszam tych " pseudourzędników na to osiedle - niech zobaczą co i jak buduje BARC,a potem niech sie zastanwowią co chcą zafundować mieszkańcom Białołęki. Odpowiedz Link Zgłoś
szkarlupien Re: 118-metrowe wieżowce nie zaszkodzą Białołęce? 17.02.09, 13:08 dokładnie tak jest, dopóki nie zobaczyłem tego osiedla-koszmar jak ze snów- to nie wierzyłem... na żadnej ścianie nie można powiesić plazmy... bo tego ściana nie wytrzyma. piece na olej - w sumie normalne ale dlaczego na ostatnim piętrze? Jak jest awaria to śmierdzący i toksyczny olej zalewa wszystko do parteru. Jest taki blok od strony parku, który aby powstał zgodnie z prawem (fundament nie może być za blisko lasu) został częściowo osadzony na filarach. A dokładnie pierwsze piętro. Parter jest mocno cofnięty pod budynkiem. Zawsze jak to widzę zastanawiam się kim trzeba być aby kupić takie mieszkanie. Od północy, las i cofnięte okna pod budynkiem dobrych kilka metrów? W piwnicy jest widniej... no chyba, że były za darmo rozdawane... Do tego te blisko siebie bloki, zwłaszcza... 10 piętrowe... mieszkańcy poniżej 4 piętra słońca nie mają szans zobaczyć ale za to widzą bardzo dokładnie co sąsiad je, robi i w ogóle... I jedna z najważniejszych rzeczy... parę tysięcy ludzi i nie ma żadnego parkingu... to dopiero ciekawostka... Nie licząc prywatnego garażu, który Barc wybudował dla mieszkańców i sprzedał prywatnemu inwestorowi, który teraz robi złoty interes wynajmując miejsca postojowe. Nie można ich kupić czyli becelowanie wieczne.... Generalnie urzędnicy, którzy zgodzili się na ta budowę w normalnym kraju byli by już wyautowani. Ale to osiedle Pod Dębami można jeszcze przełknąć. Natomiast to co zamierza teraz zrobić Barc, to degradacja terenu porównywalna z kopalnią odkrywkową w środku Puszczy Kampinoskiej. No i ciekawe, że Zieloni nic nie protestują. Przecież budowa tego osiedla, w tym miejscu, w takiej skali to większa degradacja środowiska niż budowo np. drugiej nitki ul.Andersa!!! Ale jakoś dziwnie się składa, że Zieloni nie protestują przy komercyjnych projektach…. Panie Burmistrzu Białołęki czas się zastanowić nad Swoją przyszłością i działacze PO nad Swoją… czajka, bazar, most północny, tramwaj do połowy Tarchomina i do tego zwykły a nie obiecany szybki, tramwaj z żerania, brak szkół, przedszkoli… Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krys 118-metrowe wieżowce nie zaszkodzą Białołęce? IP: *.aster.pl 16.02.09, 22:52 Czy Białołeka to musi być ciagle skazana na wszystkie plagi i stać się miejscem wszystkich do wrzucania wszystkiech chorych pomysłów urzędników 1. spalarnia ścieków i osadów z tych ścieków 2 stały brak mostu Północnego 3. osiedla - potworki budowane przez JW Costr oraz BARC 4. brak rozsądnej drogi dojazdowej do Mostu Grota 5. brak możliwości budowy linii metra, bo jacyś urzędnicy "zapomieli", że 50 lat ich dziadowie i ojcowie trzytmali teren pod rezerwę na stację postojową dla metra, a teraz dziwnym trafem teren ten kupiła firma developerska - a właściwie pseudo-developerska o nazwie BARC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ginio MUSI !!! Niestety! IP: *.riz.pl 17.02.09, 17:28 Dopóki mieszkają tu wiejskie kmioty głosujące na przygłupów z chorymi wizjami. W Wariatkowe wszyscy debile czują się dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarantula 118-metrowe wieżowce nie zaszkodzą Białołęce? IP: *.aster.pl 16.02.09, 23:05 .. budowałeś na piasku i zawaliło się... Pamiętacie budowle na miejscu dawnego Kina Moskwa - to nie była zemsta tych z Moskwy, to była zemsta Boga lub Losu - ja uważacie to była zemsta za pychę. Przecież ten teren jest podmokły - nikt w okolicy nie buduje tu piwnic, bo podciekają wodą gruntową. Ciekawe jakie odwierty geologoczbne i ile ich zrobi BARC - bo patrząc co sie dzieje na Osiedlu pod Dębami to dwa na głębokość dwóch metrów. A potem budynek będzie się walił i pękał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał 118-metrowe wieżowce nie zaszkodzą Białołęce? IP: *.jmdi.pl 17.02.09, 22:30 Niezależnie od kwestii jakości rządzenie na Białołęce, braku odpowiednich wizji i zagospodarowania przestrzennego i deweloperów itp. pozwolę sobie zauważyć, że wysokie budynki niekoniecznie muszą być złe a koncepcja, że musimy budować nisko tam gdzie jest nisko jest zwykłym stereotypem. Co więcej patrząc na ten cały śmietnik Miasta Stołecznego trochę się dziwię, kiedy oburzenie skanalizowane jest pod nazwą "wysoki budynek". W całej Białołęce jest tysiące niskich ruder które należałoby od ręki wyburzyć, ale o tym pisze się mało lub wcale - rzuć hasło wysoko budynek a oburzeniu nie ma końca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyBARC 118-metrowe wieżowce nie zaszkodzą Białołęce? IP: 88.220.167.* 18.02.09, 09:37 Artykul bardzo przyjazny Barc-owi i jego prezesowi Bratkowskiemu. Ciekawe, przeciez jego brat pracuje w Wyborczej. i pewnie nie chce zaszkodzic braciszkowi. To juz nie pierwsza akcja, gdzie wyborcza pomaga Bratkowskiemu. wystarczy wpisac na forach Barc, bratkowski i juz wszystko jasne.... w nagrode redaktorzy dostana mieszkania na 118m z widokiem na Modlinską, nowy wezel i oczyszczalnie ciekow 'czajki" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominos 118-metrowe wieżowce nie zaszkodzą Białołęce? IP: *.chello.pl 19.02.09, 19:56 Bardzo dobrze znam ten teren i uważam że to jakieś nieporozumienie, żeby na peryferiach miasta stawiać takie giganty przpominające World Trade Center. Nie przekonują mnie argumenty inwestora. Myślę, że kieruje się jedynie chęcią zysku. Z niedużej działki wciskając na nią kilkuset lokatorów, chce osiągnąć niebotyczny zysk, w stosunku do wartości terenu. Przekonywanie, że z najwyższych pięter budynku będzie można podziwiać dolinę Wisły, albo Zalew Zegrzyński jest hipokryzją, bo jak można mówić o pięknych widokach niszcząc harmonie krajobrazu. Nie jestem przeciwny przeciwko ekspansji miasta w tym kierunku,ale uważam że nowa zabudowa powinna uwzględniać istniejącą już.Przy planowanych budynkach znajdują się domki jednorodzinne. Budynki najwyższe posiadają cztery piętra. Poza tym w niedalekiej odległości biegnie strefa ochronnego krajobrazu Warszawy, która powinna być granicą w rozwoju miasta. Nie widzę więc sensu budowania Manhatanu tam, gdzie nie ma warunków do rozwoju.Sam osobiście uważam i zwracam się z tym apelem do redaktorów, że na takie kontrowersyjne tematy powinny być urządzane konsultacje społeczne. Przecięż przestrzeń miasta, jest dobrem wspólnym wszystkich jej mieszkańców, a nie tylko jednego dewelopera. Jeżeli chcemy mieć ładne miasto, ładne ulice, ładne parki, budynki którymi możemy się jako mieszkańcy szczycić, a tym samym być lepiej postrzegani, nie może by przestrzeń była dziełem przypadku, czy modelowana tylko chęcią zysku. Przykładem z perpspektywy mieszkańca i użytkownika terenu , że dbałość o detale miejsca opłaca się w czasie mogą być przedwojenny Żoliborz, czy Stare Bielany. Dlaczegoby nie tworzyć takie przestrzenie:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś