piotr.jasinski Re: Gmina Komorów!!! 23.02.09, 11:49 Ciekawe, ciekawe - rano znalazłem ulotkę, ale pewnie jet to samo co na www. Zobaczymy, czy dyskusja będzie merytoryczna - w sensie co Komorów straci, a co zyska. Chyba, że naszym polskim zwyczajem, dyskusja ograniczy się do standardowej pyskówki :) Odpowiedz Link Zgłoś
algaria Re: Gmina Komorów!!! 03.03.09, 14:51 Wam się już w głowach poprzewracało. Myslicie że to tak łatwo i przyjemnie się rządzi? Podzielicie budżet podzielcie i długi. Pomysłodawcy w życiu się ciężko nie napracowali ale liczą na szybkie łatwe i duże pieniądze. Mam nadzieje że ten projekt ubzdurany w kilku chorych głowach nie przejdzie, wojewoda mazowiecki, który o tym musi zdecydować, będzie na tyle rozsądny że ten głupi pomysł odrzuci. Wasza gmina ma składać się z "miasta ogrodu Komorowa" Komorowa Wsi która nie chce być w waszej gminie i Granicy. Chcecie mieć tereny wiejskie by dostać diotacje z unii. Nowej Wsi już nie chcecie bo tam jest szkoła i przedszkole do finansowania. Chcecie być jak Podkowa Leśna a czy wy wiecie jakie są tam zasady budowy i robudowy domów, plan zagospodarowania przestrzennego, jak wiele rzeczy w związku z mieszkaniem w mieście ogrodzie jest uciążliwych dla mieszkańców? Zróbcie referendum niech mieszkańcy zainteresowanych terenów (Komorowa, Granicy, Nowej Wsi i Komorowa Wsi) się w tej sprawie wypowiedzą,a wtedy okaże się ile ludzi was popiera. Chore gadanie chorych ludzi, którzy przegrali w wyborach na wójta, bo mieli małe poparcie i mam nadzieje że taksamo skończy wasz projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: Gmina Komorów!!! 03.03.09, 16:24 Zróbcie referendum niech mieszkańcy zainteresowanych terenów (Komorowa, Granicy > , > Nowej Wsi i Komorowa Wsi) się w tej sprawie wypowiedzą,a wtedy okaże się ile > ludzi was popiera po to wlasnie zostaly rozeslane deklaracje poparcia:) ale ta wrogosc bijaca z twojego posta, jest okropna:/ to jakas zazdrosc, czy cos? Odpowiedz Link Zgłoś
algaria Re: Gmina Komorów!!! 04.03.09, 14:24 Nie zazdrość tylko rozczarowanie i żal Mi nie zależy czy będę należała do gminy Michałowice czy Komorów. Zawsze Nowa Wieś była spychana na szary koniec. I wy też nas nie chcecie. (bo trzeba finansować szkołę i przedszkole bo jak inaczej wytłumaczycie to że nie chcecie Nowej Wsi) Po waszym podziale nie będziemy należeć ani do Michałowic (jest niemożliwe byśmy mogli do nich należeć gdyż nie bedziemy z nimi połączeni granicami) ani do was. Może nas weźmie z łaską Pruszków a może Nadarzyn a może Brwinów. Wiem napisaliście na stronach waszej gminy że jak chcemy do was należeć to mamy podjąc uchwałę powołać grupę inichjatywną i rozpocząć proces odłaczania od Michałowic. Ale taki proces trwa, łatwiej by było gdybyście nas odrazu chcieli. Naprawdę nie zazdroszczę (bo i nie ma czego) ale jestm waszym wrogiem za to że odrzucacie nas jak śmieci. Nie sztuką jest gospodarować gminą bez większych wydatków ale gospodarować gminą z wydatkami. Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: Gmina Komorów!!! 04.03.09, 14:43 no ale przepraszam, tudno zeby mieszkancy komorowa, starali sie o to,zeby mieszkancom nowej wsi bylo lepiej:) chyba jednak, zamiast siedziec i plakac, ze nas nie chca, warto by bylo cos zrobic,zeby jednak chcieli. zwroc uwage ze w komorowie tez jest szkola i moze to faktycznie, bylo by za duzo jak dla tak malej gminy? nie wiem, nie znam sie do konca na tym jak finansowane sa szkoly i jak wyglada budzet gminy,wiec nie bede sie wypowiadac. Odpowiedz Link Zgłoś
vglodz Re: Gmina Komorów!!! 04.03.09, 15:41 Nie rozumiem Twojego zagubienia i obaw. Jeśli nie Michałowice (gmina), to na pewno nie Komorów (miasto). Chciałabyś być kolonią "królestwa komorowskiego" z burmistrzo-królem "Przemysławem I Antyunijno-BBN-owskim" i damą dworu "Ewą Poropowsko-Peowiacką"? Bo ja na Twoim miejscu nie. Chciałbym zwrócić Ci jeszcze uwagę na jedno. Gdzieś ok. 1/3m - 1/2 mieszkańców obecnego Pruszkowa mieszka na terenach wyłączonych ze wsi... Nowa Wieś (np. tzw. Osiedle Staszica, część osiedla Bolesława Prusa). Związki z Pruszkowem są dla Nowej Wsi bardziej oczywiste niż z Komorowem. Tym bardziej, że np. PSM już sporo na terenie Nowej Wsi inwestuje i niedługo mieszkańcy zbudowanych przez spółdzielnię domków będą stanowili znaczącą część z liczącej ponad 1800 osób społeczności "wsi", a właściwie Osiedla Nowa Wieś. A co do szkoły, to pozostawił bym ją tam, gdzie jest, czyli w "części wiejskiej miasta i gminy Komorów". Dotacje gminy na oświatę w skrajnych przypadkach sięgają połowy budżetu, a subwencja państwa nie pokrywa całości wydatków. Skoro do szkoły w Granicy (tylko zwyczajowo nazywanej "szkołą w Nowej Wsi") uczęszcza ponad połowa uczniów z Granicy, to nie ma powodów, aby brać (przez Nową Wieś) na siebie całość kosztów jej utrzymania (gdyby N.W. pozostała w gminie Michałowice lub przeszła gdzie indziej). Odpowiedz Link Zgłoś
algaria vglodz 04.03.09, 19:45 Masz rację, nie chcę należeć do "Królestwa Komorowskiego I" Wolę Pruszków - tylko czy on sprostałby utrzymaniu naszej miejscowości na takim samym poziomie jaki był do teraz? Na razie nie mam się czym martwić i obym długo nie musiała. p.s Osiedle Staszica nie stoi na ziemiach Nowej Wsi ale na terenach majątku hrabiego Potockiego - Helenów (do których należała również i Nowa Wieś wyodrębniona po parcelacji tego majątku pod koniec XIX w. ale to jest inny teren niż w/w osiedle) Odpowiedz Link Zgłoś
vglodz Re: vglodz 04.03.09, 20:54 Muszę zakwestionować Twoją wiedzę historyczną. Osiedle Staszica i Osiedle Bolesława Prusa zostały zbudowane na terenach Nowej Wsi. Pierwsze, na tzw. Nadawce (starsi ludzie w Nowej Wsi powiedzą Ci, co to znaczyło - rzuć hasło "zrzeczenie się serwitutów" przez rzeczonego hrabiego), w całości należącej do mieszkańców Nowej Wsi, stopniowo wyprzedawanej przed II wojną światową pod lichą zabudowę podmiejską pruszkowskiego "proletariatu", a pod koniec PRL wywłaszczonej "pod bloki". Trudno będzie znaleźć w Nowej Wsi ludzi, którzy uprawiali na terenie dzisiejszych pruszkowskich osiedli żyto i ziemniaki, ale jak będziesz miała szczęście, to znajdziesz... P.S. Na marginesie. Ciekawostki: 1. Cały cmentarz w Pruszkowie jest położony na byłych terenach Nowej Wsi. 2. Sieć kanalizacyjna do Komorowa zaczyna się... na terenie Nowej Wsi. Komorów ma SUW, my odbieramy to co zostaje po... Co będzie, jak w Nowej Wsi przestaną działać przepompownie? 3. Na terenie wsi ma domy sporo byłych i obecnych notabli miasta Pruszków. Świadczy to o tym, że nie jest to miejscowość tak marginalna, jakby sugerowali "przyjaciele" w Komorowa. A więc głowa do góry! Oszołomstwo przeminie, Nowa Wieś zostanie... Odpowiedz Link Zgłoś
vglodz Re: vglodz 04.03.09, 21:21 A jednak przekłamałem: nie było to zrzeczenie się serwitutów przez hrabiego Potockiego, ale odwrotnie: "wykup" serwitutów przez hrabiego od chłopów z Nowej Wsi w zamian za przeważnie jednomorgowe działki na tzw. Parceli Nowa Wieś, czyli "Nadawce" (obecne Osiedle Staszica). A co do uwłaszczenia włościan w Nowej Wsi (i wydzielenia im odpowiednich gospodarstw). Nastąpiło to w wyniku "najwyższego ukazu o nadziałach chłopów", a ten był tuż po Powstaniu Styczniowym. W tym zakresie, lokując parcelację Nowej Wsi pod koniec XIX wieku, Wikipedia myli się - nastąpiło to wcześniej, choć, parając się w przeszłości historią, nie potrafiłem znaleźć w archiwum odpowiedniej tabeli likwidacyjnej... Odpowiedz Link Zgłoś
algaria Re: vglodz 04.03.09, 23:22 Masz rację niektóre źródła podają że Nowa Wieś powstała już w połowie VIII w.- jako dobra w majątku Helenów jednak nie ma na to dokumentów. Po powstaniu styczniowym ziemie podzielono między kilka rodzin które pobudowały domy na terenach dzisiejszej NW i było ich 11 kominów (tak dawniej mówili) Jednak najstarszy dom pochodzi z 1901 r. inne się nie zachowały a na terenach osiedla Staszica były uprawne pola w/w mieszkańców. Cieszę się że jeszcze ktoś interesuje się historią naszej wioski bo to bardzo rzadkie zjawisko. A ten wątek nie jest chyba miejscem na porównywanie naszych wiadomości historycznych i miłą dyskusję. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vglodz Re: Gmina Komorów!!! 04.03.09, 20:32 W kwestii formalnej. Jest coś takiego jak "terytorium zamorskie" (oczywiście jest to tylko nazwa potoczna). Istniało ono np. w dawnym województwie stołecznym - Zabieżki i okoliczne tereny należące do "stołecznego" były wyspą otoczoną przez gminy woj. siedleckiego. Przez kilkadziesiąt lat, w PRL i w III Rzeczpospolitej nie zmieniono tego stanu (aż do likwidacji "49" i powstania "16"), co może świadczyć, że taki stan nie musi być ze szkodą dla kogokolwiek. Podobnie jest w gminie Brwinów, które ma "terytoria zamorskie" po drugiej stronie miasta Podkowa Leśna. Też trwa to od lat 70-tych ub. wieku i jak do tej pory nie ma wielkich chęci do zmiany tego stanu - tzn. żadna ze wsi "po drugiej stronie Podkowy" nie chce przyłączyć się do "miasta ogrodu". Wręcz przeciwnie - rozwijają się tak dynamicznie, że podkowiańscy sąsiedzi zaczęli zabiegać o zablokowanie nowej zabudowy, tłumacząc to ochroną swoich interesów "miastoogrodowych" (było o tym niegdyś głośno w lokalnej prasie). Tak więc można i tak zrobić (tzn. zgłosić akces do Brwinowa), choć nie zamierzam gloryfikować sytuacji w mieście i gminie Brwinów, gdzie widoczna jest od lat walka między radnymi "wsiowymi" i "miejskimi" (nie oceniam poziomu intelektu i kultury, gdyż ci pierwsi przerastają często o co najmniej głowę tych drugich). Na razie jest stan równowagi, ale np. gdyby do gminy dołączono Nową Wieś, to byłaby szansa na koalicję z podobnymi - mentalnie i ludnościowo - Kaniami i Otębusami. A wtedy - Nowa Wieś, Kanie i Otrębusy rządzą! I to w ponad 20-tysięcznym mieście... To tylko dwie opcje - są oczywiście też inne... To dowód na to, że niekoniecznie Nowa Wieś jest "skazana" na bycie z Komorowem. Równie realną opcją jest także dalsze współistnienie Nowej Wsi z resztą gminy Michałowice. A szkoła w Granicy? Od tego są porozumienia i można przekazywać prowadzącej szkołę "we wsi Granica" (ściślej: w jednostce geodezyjnej Granica)odpowiednią część subwencji oświatowej przypadającą na jedno dziecko. A reszta finansowania ? Z budżetu Miasta Ogrodu Komorów. Jak przeczytałem na stronie nowej gminy będzie ona krezusem finansowym... Niech wreszcie coś dołoży do Nowej Wsi (bo jak do tej pory, jak obserwuję, Nowa Wieś dokłada do rozwoju Komorowa), tym bardziej, ze dostanie szkołę rozbudowaną, z piękną halą sportową, boiskiem i kortami tenisowymi i na pewno społeczności Nowej Wsi nic za to nie zapłaci... Odpowiedz Link Zgłoś
algaria Re: Gmina Komorów!!! 04.03.09, 23:32 W ogóle Komorów dostanie nawet swoje "państewko" dobrą infrastrukturą: gaz, woda, kanalizacja to że trzeba kilka ulic zmodernizować to błachostka. Znam Podkowę stamtąd pochodził mój ojciec i ostatnio załatwiałam coś w tamtym urzędzie, koszmar. Brwinów jest ok szczególnie jeśli chodzi o sąsiedztwo podobnym nam Kaniom i Otrębusom, tylko do urzędu daleko.... :) (wiem marudzę) A swoją drogą ciekawe co tam było na dzisiejszym zebraniu mieszkańców królestwa przeszła gmina czy nie przeszła? Odpowiedz Link Zgłoś
zby21 Re: Gmina Komorów!!! 05.03.09, 09:21 Takiego chamstwa i arogancji ze strony prowadzącego zebranie p. M.J. dawno nie widziałem. Najtragiczniejszym momentem było wyśmianie i sponiewieranie staruszka zabierającego głos. To jest oblicze ludzi, którzy za wszelką cenę chcą rządzić - nawet po trupach. Przykre, że zapisał się do nich i sprawę firmuje ks. proboszcz Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: Gmina Komorów!!! 08.03.09, 22:25 > Wam się już w głowach poprzewracało Będę wdzięczny za zostawienie oceny stanu mojej głowy właściwym lekarzom oraz nie zwracanie się do mnie w liczbie mnogiej. Nie jestem ani rzecznikiem Zarządu Osiedla Komorów, ani też Komitetu na Rzecz Gminy Komorów (czy jak to się tam nazywa). Jestem mieszkańcem Komorowa od blisko czterdziestu lat (moja rodzina nieco dłużej). Ponieważ nie jestem specjalistą, chcę posłuchać m e r y t o r y c z n y c h argumentów za i przeciw. I podjąć decyzję - być może referendum nie jest takim głupim rozwiązaniem. Na razie są epitety i niewiele konkretów. Tak jak pisałem - z obu stron niestety. Miłego wieczoru (lub dnia) Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: Gmina Komorów!!! 09.03.09, 20:08 Potwierdzam, że jak na razie mało konkretów. Bardziej są to przepychanki słowno-pisane niż dyskusja nad problemem, który - tego nie da się zaprzeczyć - pojawił się w świetle dziennym :-) Jak na razie jedynym konstruktywnym argumentem "PRZECIW" nowej gminie jest to, że obszary po obu stronach Alei Kasztnowej bedą należały nadal do Gminy Michałowice. To oznacza, że Komorowianie nie będą mieli prawa głosu przy zmianie zagospodarowania tego terenu. Jak dla mnie jest to argument konkretny. W całym mnóstwie słów usiłuję znaleźć konkretne "ZA" i jakoś mi to się rozmywa. Może ktoś pomoże? Nie chodzi mi tu o wielkość budżetu, tylko raczej korzyści wynikające z gospodarowania pieniędzmi, jak zmieni się sytuacja mieszkańców? Ich wpływ na to co się w Komorowie i okolicy dzieje? Nie neguję pomysłu tworzenia nowej gminy, ale chciałabym dowiedzieć się jakie korzyści mogą płynąć dla Komorowa? Może jakieś przykłady z Podkowy? Macie jakieś pomysły? Podzielcie się :-) Odpowiedz Link Zgłoś
algaria Re: Gmina Komorów!!! 09.03.09, 22:50 tigrissimo napisała: > > korzyści mogą płynąć dla Komorowa? Może jakieś przykłady z Podkowy? Macie jakie > ś > pomysły? Podzielcie się :-) Podkowa! Znam Podkowę od przeszło 35 lat i nic się nie zmieniała jest taką przedwojenną sypialnią co prawda mają kanalizację wodę ale to jest chyba standard. Mają bardzo duże podatki :-)np za nieruchomości. Każda działka miasta ogrodu to w wiekkszości las (tak musi być) na którym nic nie postawisz, aha i najmniejsza działka budowlana w Podkowie to min 1500 - 2000m. Są bardzo ścisłe przepisy zagospodarowania przestrzennego i urbanizacji co do wysokości domu, zajmowanej przez niego powieżchni kąta nachylenia dachu itp. Fakt jest cicho i zielono i strasznie dużo komarów latem :-). Mam wrażenie że czas się tam zatrzymuje a jak już się ruszy o płynie bardzo wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: Gmina Komorów!!! 10.03.09, 10:17 algaria napisała: > Podkowa jest taką przedwojenną sypialnią. Mają bardzo duże > podatki :-)np za nieruchomości. Każda działka miasta ogrodu to w > najmniejsza działka budowlana w Podkowie to min 1500 - 2000m. Są > bardzo ścisłe przepisy zagospodarowania przestrzennego i > urbanizacji co do wysokości domu, > zajmowanej przez niego powieżchni kąta nachylenia dachu itp. Mam > wrażenie że czas się tam zatrzymuje a jak już się ruszy o płynie > bardzo wolno. No to mi się bardzo podoba :) Chociaż nie sądzą, zeby to się udało w Komorowie - Podkowie udało się w na przełomie lat 80 i 90 zablokować minimalną wielkość działki budowlanej, Komorów nie miał takiego szczęścia niestety choć próby były. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
depresja123 Re: Gmina Komorów!!! 27.03.09, 12:15 Ja obserwuję Podkowę od 35lat.I nic tam się nie zmienia. Może poza wodę , kanalizacją i Pałacykiem. Drogi te same. A jak spadnie śnieg to odsnieżony jest Brwinów i Żólwin. A Podkowa nie. A mieszkańcy narzekają. Odpowiedz Link Zgłoś
tu_artur Re: Gmina Komorów!!! 05.03.09, 19:58 No i co Piotrze, marzenia z dzieciństwa utoną w populiźmie i mrzonkach nie popartych wiedzą, gdzie wiedzą chyba nawet nie chwilą refleksji - żal ......... Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: Gmina Komorów!!! 08.03.09, 22:15 no cóż... na spotkaniu nie byłem (sprawdzałem śnieg w Dolomitach :)) więc wypowiadał się na jego temat nie będę. Zdążyłem się jednak już zorientować czytając trochę informacji w necie, że dyskusja toczy się według standardowych polskich wzorców. Z obu stron niestety. Nie wiem czy chcę zabierać głos, tak na szybko - aż tak kiepsko jest w tej Podkowie Arturze jak pisała powyżej algaria? miłego... Odpowiedz Link Zgłoś
kat_tu Re: Gmina Komorów!!! 05.03.09, 11:10 żenujący poziom spotkania, buta i arogancja pana Jeżewskiego nie zna granic, elementarny brak szacunku do ludzi (przykład wyśmiania starszego pana, niedopuszczenia do głosu ludzi z Komorowa Wsi), brak merytorycznej dyskusji, zebranie przybrało formę agitacji na rzecz ludzi koniecznie chcących dorwać się do władzy po trupach i kosztem skłócenia wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
algaria Re: Gmina Komorów!!! 05.03.09, 11:40 kat_tu napisała: > żenujący poziom spotkania, buta i arogancja pana Jeżewskiego nie zna > granic, elementarny brak szacunku do ludzi (przykład wyśmiania > starszego pana, niedopuszczenia do głosu ludzi z Komorowa Wsi), brak > merytorycznej dyskusji, zebranie przybrało formę agitacji na rzecz > ludzi koniecznie chcących dorwać się do władzy po trupach i kosztem > skłócenia wszystkich. I wychodzi cała "kultura" z Komorówa - wedle ich hasła - Kulturalny Komorów - to widac słychać i czuć Nic dodać nic ująć Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: Gmina Komorów!!! 05.03.09, 12:26 algaria napisała: > kat_tu napisała: > > > żenujący poziom spotkania, buta i arogancja pana Jeżewskiego nie zna > > granic, elementarny brak szacunku do ludzi (przykład wyśmiania > > starszego pana, niedopuszczenia do głosu ludzi z Komorowa Wsi), brak > > merytorycznej dyskusji, zebranie przybrało formę agitacji na rzecz > > ludzi koniecznie chcących dorwać się do władzy po trupach i kosztem > > skłócenia wszystkich. > > I wychodzi cała "kultura" z Komorówa - wedle ich hasła - Kulturalny Komorów - t > o > widac słychać i czuć Nic dodać nic ująć smiem twierdzic, ze nie o kulture w tym przypadku akurat chodzi. kultura osob ktore na tym spotkaniu byly to ich sprawa, istotniejsze dla mnie jest wiec, nie co pani basia miala na sobie,i jak pan zdzisio sie zachowywal, a co zostalo ustalone, powiedziane, co moze miec jakis konkretny wplyw na nasze przyszle zycie w komorowie. Odpowiedz Link Zgłoś
depresja123 Re: Gmina Komorów!!! 27.03.09, 12:21 "kultura osob ktore na tym spotkaniu byly to ich sprawa, " ????? A dla mnie to bardzo ważna sprawa. Mieszkam wśród tych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: Gmina Komorów!!! 27.03.09, 12:38 ale nie to bylo przedmiotem spotkania:> chcialam przeczytac o konkretach, a z tego co pamietam(nie chce mi sie czytac calej dyskusji) dowiedzialam sie tylko o kulturze;> Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: Gmina Komorów!!! 05.03.09, 12:25 miasta.gazeta.pl/warszawa/1,95190,6346129,Komorow_wypowie_wojne_secesyjna_.html Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: Gmina Komorów!!! 11.03.09, 08:38 "Jak na razie jedynym konstruktywnym argumentem "PRZECIW" nowej gminie jest to, że obszary po obu stronach Alei Kasztnowej bedą należały nadal do Gminy Michałowice. To oznacza, że Komorowianie nie będą mieli prawa głosu przy zmianie zagospodarowania tego terenu. Jak dla mnie jest to argument konkretny. " a skad to wiesz? tzn. z tego co zostalo mi przekazane ze spotkania, faktycznie cos tam z tymi terenami pokrecili,ale chbya jeszcze inaczej.. ze polowa mialaby zaliczac sie do gminy komorow, a polowa do gminy michalowice.. ale nie zaglebialam sie zbytnio w temat, dlatego pytam:) dlugo przed tym jak o pomysle gminy uslyszalam, nie raz slyszalam(i sie w wiekszosci zgadzalam) teorie o tym,ze gmina michalowice jest za duza.. w sensie jej rozciaglosci:) cos w tym faktycznie jest, skoro o glupie lampy na mojej ulicy (ja jestem granica, wiec juz w ogole jakas wiocha zapomniana:>) walczylismy 10 lat! o droge walczymy od 15 i nadal nie wywalczylismy. z kazda odpowiedzia szanownego wojta, dostaje ciezkiej cholery:> nie da sie tez ukryc, ze czesc gminy jest hmm, bardziej ukochana:) (mam na mysli opacz, michalowice..) wiec na taki moj 'chlopski rozum', mniejsza gmina bylaby jakims rozwiazaniem problemow walczenia o wszystko (ale i wiekszej dbalosci o to co juz jest) ..ale jak mowilam, nie zaglebialam sie zbytnio, nie znam sie tez kompletnie na tym jak gmina funkcjonuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
tu_artur Re: Gmina Komorów!!! 11.03.09, 09:43 Proszę spojrzeć na podział ewidencyjny gminy Michałowice i wszystko będzie jasne. Np. szkoła w Nowej Wsi wybudowana jest na gruncie z obrębu Granica. pola przy "Kasztanowej" w sumie pomiędzy AK, Ireny, Mazurską a Utratą blisko 220 ha, z czego 170 jest własnościa - wieczyste użytkowanie SGGW, a 50 ha ( obok ronda Świstaka lub Królika to na AK jest własnością Gminy, grunt dzierżawiony jest znanym biznesmenom z Płochocina ) Wszystko to są informacje jawne i ogólnodostępne. ja cały czas będę jak mantrę powtarzał, zorganizować się wygrać wybory, zaprowadzić swój porządek. ps. A w Podkowie Piotrze, żle może nie jest, ale zmiany są konieczne. Zależy co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
lubieniufy Re: Gmina Komorów!!! 17.08.09, 20:30 Możemy tylko żałować, że jako gmina nie mamy tych 50ha o których piszesz. A żeby wygrać wybory, to trzeba pociągnąć za sobą całą gminę a nie tylko Komorów, więc nikt nie startuje z Komorowa, bo zdają sobie z tego sprawę Odpowiedz Link Zgłoś
kamo007 Re: Gmina Komorów!!! 20.07.09, 13:55 o to czy coś jest zrobione czy nie w danej miejscowości to bym raczej radnych pytała wójt tylko podpisuje to co uchwali rada, a co robią radni można bardzo szybko sprawdzić - są przecież dostępne sesje i uchwały, jak nie w internecie to w urzędzie Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: Gmina Komorów!!! 23.07.09, 08:17 Czy cos się dzieje w sprawie utworzenia nowej gminy? Teraz po smierci wójta sytuacja trochę się zmieniła. Ma kto jakie wieści? Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: Gmina Komorów!!! 25.07.09, 10:30 do wyborow napewno bedzie spokoj, bo miejscowym dzialaczom powrocila nadzieja na stolek obecnej gminy. jak sie nie uda to "pomysl" pewnie wroci Odpowiedz Link Zgłoś
lubieniufy Re: Gmina Komorów!!! 17.08.09, 20:38 W tym roku już nie ma szans na podział. Juz było posiedzenie i ta sprawa nie była rozpatrywana. Oprócz Komorowa (i tez nie w całości) nikt się na podział nie zgadza więc marne szanse. W przyszłym roku wybory samorządowe, więc pewnie nie będą mieszać w granicach administracyjnych . Odpowiedz Link Zgłoś