irenka_n 01.04.09, 19:14 Mam pytanie: czy można gdzieś znaleźć informacje o granicach śródmiejskich parafii z 1907 roku. Albo może ktoś wie do jakiej parafii należały kamienice przy ulicy Złotej 49 i 50? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mooj Re: parafia śródmiejska przed I wojną 02.04.09, 14:22 Korzystając z wywołanego tematu (przy okazji: parafia p.w. Wszystkich Świętych przed Wielką Wojną) pozwolę sobie wstawić link dotyczący trochę innych zabytków - ksiąg metrykalnych i projektu ich opracowania sites.google.com/site/wszswwawametrykalia/ nie są to zabytki architektoniczne ale też kawałek historii serdecznie pozdrawiam P.S. Roku 1907 bezpośrednio na witrynce nie znajdziemy na razie, jak się uporamy z XIX wiekiem zobaczymy co dalej:) Odpowiedz Link Zgłoś
irenka_n Re: parafia śródmiejska przed I wojną 02.04.09, 16:29 Bardzo dziękuję za informację o parafii i za link do ksiąg metrykalnych. Szkoda, że nie ma roku 1907, bo właśnie o akt urodzenia ciotecznej babki mi chodzi. Mój tata przejrzał w archiwum ten rok, ale aktu urodzenia nie znalazł. Możliwości są dwie: albo coś przeoczył, albo moi pradziadkowie w roku 1907 nie mieszkali na Złotej (to nie jest do końca pewna informacja). Odpowiedz Link Zgłoś