Gość: VTEC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.09, 09:32 Juz widze jak ci handlarze ida na garnuszek. Przeciez juz dawno na tym garnuszku panstwa sa. Wiec o co cho? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bb Jest bat na dziki handel? IP: *.acn.waw.pl 17.04.09, 09:38 to że ktoś nielegalnie handluje np. pietruszką, nie znaczy że nie bierze pomocy z opieki socjalnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: World Re: Jest bat na dziki handel? IP: 195.90.102.* 17.04.09, 17:25 Nareszcie jakiś dobry pomysł! Dosyć tego dziadostwa i tandety! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Krepski Zamknij sie pan radny-bezradny Maciejowski IP: *.elka.pw.edu.pl 17.04.09, 09:42 "Proponowane rozwiązania wzbudziły wczoraj wątpliwości radnych PiS. - To uderzenie w ubogie babcie z pietruszką! Przegonieni z ulic handlarze pójdą na garnuszek pomocy społecznej - alarmował Maciej Maciejowski." To im zafunduj emerytury. To ma byc europejskie miasto a nie stolica Monglii. Lechu K. nie umiał sobie z tym poradzić, więc nie przeszkadzaj pan dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Jest bat na dziki handel? IP: *.rednet.pl 17.04.09, 09:48 Brawo za inicjatywę. Oczywiście populiści z PiS już próbują mieszać grrrrr.... Czas skończyć z tym dziadostwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Jest bat na dziki handel? IP: *.acn.waw.pl 17.04.09, 09:52 jeszcze wysokie mandaty za grafitti i może Warszawa zacznie wyglądać jak miasto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bardu Re: Jest bat na dziki handel? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 09:53 Trudno mi uwierzyć, że coś się zmieni. Który to już pomysł urzędników na zlikwidowanie dzikiego handlu? A poza tym dlaczego dopiero od października? Mamy dopiero kwiecień. Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: Jest bat na dziki handel? 17.04.09, 09:58 Od października? Czyli kolejny MARTWY PRZEPIS. A przez ten czas - i później przez późną jesień i zimę, obrońcy handlarzy na pewno coś wymyślą... Poza tym handlujący cwaniaczkowie, a zwłaszcza ci, którzy wynajmują sobie pracowników, dotąd nie tylko kantowali z podatkami, ale jeszcze z góry mandaty wliczali sobie w koszta... Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Jest bat na dziki handel? 17.04.09, 10:11 Nie uwierzę, dopóki nie zobaczę. Od lat nikt nie jest w stanie wyplenić tego bajzlu z ulic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Jest bat na dziki handel? IP: *.aster.pl 17.07.09, 22:24 wogóle władze warszawy nie radzą sobie z nielegalnym handlem dalej zajmują chodniki gdzie ta wysoka opłataktóra miała odstraszać na początku czerwca handlarze rozstawiali stragany na tarchominie przy ćmielowskiej po 14 a teraz normalnie od samego rana czyżby już urzędnicy napracowali się i nie pobierają opłat albo dogadują się równieżdużo stolików jest przy targowej i nie tylko pieprznik w całej warszawie wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Od lat własnie wiosną znajdują ten bat. 17.04.09, 10:39 I od lat ten bat na straganiarzy ma rozpocząć funkcjonowanie tuż po sezonie największego wysypu straganiarzy. Kiedy znajdzie się bat na tyłki wymyślających kolejny bat na straganiarzy? Bat, który zmusi ich w końcu do działania, a nie tworzyli kolejne tony makulatury. Przecież rozwiązanie jest banalnie proste: ZDM, ZGN, ZTP i SM to organy miejskie, wystarczy, że wspólnie wezmą się w końcu do likwidowania nielegalnego handlu, nie bacząc, po której stronie miedzy stoi stragan, bo jeśli stoi na terenie miejskim, to każdy organmiejski ma obowiązek zareagować bez oglądania się na innych. Należy po prostu skończyć z ciągłym niedasizmem i spychtechniką w rodzaju to nie jest teren w naszym zarządzie. Jeśli poszczególne zarządy nadal nie będą potrafiły ze sobą współpracować i nadal będą się przerzucały odpowiedzialnością, to należy zlikwidować te organy i w ich miejsce powołać jeden. Dyrektorów wysłać na zieloną trawkę, a ludzi zza biurek wysłać na ulice - niech zarabiają na swoje pensje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszak Re: Jest bat na dziki handel? IP: *.chello.pl 17.04.09, 10:42 To ile teraz wyniesie łapówka dla Strażnika Miejskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
pan_i_wladca_mx Re: Jest bat na dziki handel? 17.04.09, 13:44 Gość portalu: kaszak napisał(a): > To ile teraz wyniesie łapówka dla Strażnika Miejskiego? no wlasnie, przeciez o to sie wszytsko rozbija, mafia handlarzy dogaduje sie ze straznikami, mozna to zaobserwowac gdy ktos nowy rozlozy straganik obok, natychmiast mandacik! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EUROpejczyk Bat najlepszym batem! IP: *.acn.waw.pl 17.04.09, 11:11 Nie opłatami przepędźcie brudasów z ulic z BATEM! Najnormalniejszym batem. Energicznie lać przez plery, po d...ach i konfiskować stragany hołocie. Już po pierwszym porządnym laniu i puszczeniu w skarpetkach dadzą sobie siana! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Jest bat na dziki handel? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 12:58 Ci nielegalni handlarze powinni byc wywozeni do osrodkow pracy przymusowej, a ich towar rekwirowany w poczet kosztow ich resocjalizacji... Panstwo, ktore pobiera podatki nawet od najmniej zarabiajacych, ma zapewnic prace kazdemu, kto jej chce, oraz zapedzic pasozytow do uczciwej pracy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx ZARAZ,zaraz! IP: *.acn.waw.pl 17.04.09, 13:26 Czy ja dobrze zrozumialem?Oplata 500 zl dziennie ma byc poebierana od legalnie handlujacych na miejscach targowych i targowiskach przeznaczonych do handlu? "W miejscach przeznaczonych do handlu zniknie opłata "od metra" - zastąpi ją opłata "od głowy". Jej wysokość ma być uzależniona od lokalizacji - miasto zostało podzielone na strefy. Na Mokotowie, w Śródmieściu, na Woli i Ochocie opłata będzie wynosiła aż 500 zł dziennie. - Jej wysokość ustaliliśmy na podstawie najczęściej oferowanych na stoiskach towarów - informuje dyrektor Tymińska. Najwięcej zapłacą sprzedawcy żywności (pieczywo, owoce i warzywa) i artykułów przemysłowych (sznurówki, bielizna, filmy DVD)." No wydaje mi sie,ze ktos sie z koniem na lby pozamienial.Ja rozumiem walke z NIELEGALNYM handlem,ale pobieranie oplaty od legalnie handlujacych na targowisku w wysokosci 500 zl dziennie to rabunek w bialy dzien.Jesli to zostanie wcielone w zycie,to zwolennicy bazarow moga sie zegnac z ta forma zakupow. Jesli wiec to co przeczytalem w tym artykule nie jest jakas kosmiczna pomylka,to znaczy ze ktos ma chec na tereny na ktorych stoja bazary-bo innego wytlumaczenia tej kolosalnej bzdury nie widze. Nie jestem jakims szczegolnym zwolennikiem tej formy robienia zakupow,ale gdy znikna bazary ,to ceny w zwyklych sklepach skocza od razu o kilkadziesiat procent.Dyrektor Tyminska i PO maja swoja forme walki z kryzysem-dobic tych,ktorych i tak juz nie stac na za duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
herrrkagan Re: ZARAZ,zaraz! 17.04.09, 14:25 Handel uliczny moze sie przniesc na bazary. U Rozyckiego jest dzis sporo miejsca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: ZARAZ,zaraz! IP: *.acn.waw.pl 17.04.09, 14:48 no i wlasnie o oplaty na bazarach mi chodzi z artykulu wynika,ze za dzien handlu w miejscu na ktorym ten handel jest dozwolony,a wiec np na bazarze,handlarz bedzie placil 500 zl. chore,czynsz wiekszy jak w centrum handlowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx To jest walka z handlem,nie tylko z nielegalnym IP: *.acn.waw.pl 17.04.09, 15:37 nie sadze,zebys miala racje w artykule mozna przeczytac,ze do tej pory obowiazywala oplata 30 zl/m2.Przy przecietnym stoisku mogla by wynosic ok 60-120 zl(gdyby nie wspomniane problemy z wycena i sciagalnoscia).Mozemy tez przeczytac,ze oplata wynosic bedzie az 500.Z tresci artykulu wynika tez,ze za handel w niedozwolonym miejscu oplata bedzie taka sama.Moge sobie oczywiscie wyobrazic ,ze sa artykuly ,na ktorych mozna na czysto zarobic dziennie 500 ,ale na pewno nie sa to sznurowadla(400zl dziennie).Jakis debil te stawki wymyslal? Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: To jest walka z handlem,nie tylko z nielegaln 17.04.09, 15:47 Czekaj kixx, z tego co pamiętam, na targowisku płacisz opłatę targowiskową raz na miesiąc. ustaloną przez zarząd targowiska/bazarku. Ta opłata w wys. 500/400 PLN nie będzie więc dotyczyła bazarów i targowisk. Natomiast faktycznie wygląda to tak, że kwiaciarze np. ci z Nowego Światu róg Chmielnej (mający zgodę na handel) i kwiaciarze z Nowego Światu róg Wareckiej (bez zgody na handel) zapłacą dokładnie tę samą stawkę. Czyli, czy handlujesz legalnie, czy nie i tak dostaniesz po dupie. A to faktycznie totalne wypaczenie sensu całej tej akcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: To jest walka z handlem,nie tylko z nielegaln IP: *.acn.waw.pl 17.04.09, 15:54 obus mial racje ale fragment " Bywa, że inkasenci (to zewnętrzne firmy wynajmowane przez burmistrzów) często brali tylko tyle, ile handlarze chcieli im zapłacić. Tak było np. na targowiska przy Powsińskiej i św. Bonifacego, gdzie handlarze płacili miastu ledwie 10 zł dziennie" zmusza mnie,aby sadzic ze to sa tylko pobozne zyczenia. Przywolany jest jednak przyklad targowiska Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: To jest walka z handlem,nie tylko z nielegaln 17.04.09, 16:06 Ręki sobie nie dam za to obciąć, ale to targowisko chyba nie jest oficjalne i ma coś w rodzaju statusu "tolerowane" jak to między stacją metra Centrum a Dw. Śródmieście. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 PS. teraz zauważyłem, że to tekst G. Lisickiego 17.04.09, 15:55 To nazwisko daje niemal 100% pewność, że w tekście są błędy merytoryczne. Niestety, ten typ tak ma. (A teraz przybiegnie na forum pan Lisicki i będzie się wyzłośliwiał), że znów go atakuję...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: PS. teraz zauważyłem, że to tekst G. Lisickie IP: *.acn.waw.pl 17.04.09, 16:02 jedyne co mnie przekonuje,ze Ty masz racje to zdrowy rozsadek. Tak kretynskiego rozwiazanie chyba nawet nasze "liberalne "PO nie jest w stanie wymyslic Odpowiedz Link Zgłoś
jola-5851 Re: PS. teraz zauważyłem, że to tekst G. Lisickie 18.04.09, 00:02 Tak ten G.Lisicki to wielkie "gie" pisze takie gó... robi zdjęcie stoiska i pisze,że wszystko jest nie legalne "dzikie" a ja wynajmuje legalnie teren prywatny i płacę co miesiąc dzierżawę.Szkoda, że ten "gazeciarz" od siedmiu boleści nie zapytał się o legalność!!! WIELKI PAPARAZZI jest żenujący.Gazeta Wyborcza powinna się zastanowić kogo zatrudnia.Wierzyłam,sądziłam,że jest to porządna i wiarygodna gazeta a to jest zwykły brukowiec i już nigdy jej nie kupię chyba, że zabraknie mi podpałki w piecu.Dla wszystkich czytelników szacuneczek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: servus_fugitivus Tu jest potrzebny nie bat tylko Batman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 14:11 zamiast bufetowej Odpowiedz Link Zgłoś
herrrkagan Re: Tu jest potrzebny nie bat tylko Batman 17.04.09, 14:24 Otoz tu. Bufetowa za bufet, a Batman na prezydenta Gotham City, to jest Warszawy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z zagranicy Wszedzie na swiecie jest uliczny handel IP: *.science.uva.nl 17.04.09, 15:03 Obudzcie sie, Warszawiacy! Naprawde chcecie byc skazani na drogie butiki i sieci handlowe? Wiele bogatszych miast nie chce. Na calym swiecie jest drobny handel uliczny, gdzie kazdy moze sprzedac starocie czy nieuzywane ksiazki, a drobni sprzedawcy sprzedaja jablka czy sznurowadla. Jest zorganizowany, ale na pewno nie zaporowa cena. Szkoda, ze Ratusz dziala przeciw ubogim ludziom, ktorzy chca sprzedac sznurowadla i kupic tansze warzywa. Nie podoba mi sie tez obciazanie Strazy Miejskiej. Powolano ja do sciagania kieszonkowcow i chuliganow. Zamiast tego zajela sie staruszkami handlujacymi pietruszka. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Wszedzie na swiecie jest uliczny handel 17.04.09, 15:11 Skoro u siebie tolerujesz nielegalnych handlarzy, niepłacących podatków, zaśmiecających miasto i zastawiających chodniki to twój problem. Warszawiacy brudu i syfu nie chcą. Na taki handel jest miejsce na targowiskach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: styp Re: Wszedzie na swiecie jest uliczny handel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 15:52 Babcie przeżyły Hitlera ale już Tuska i Hani nie przeżyją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z zagranicy Kto lubi placic drozej? IP: *.science.uva.nl 17.04.09, 16:50 Niech kupuje i nie przeszkadza innym. Warszawiacy popieraja uliczny handel bo inaczej nikt by nie kupowal. Walka z handlem to raczej import zza Buga, kiedy gdzie sowiecki mial kupowac w centralnym zaopatrzeniu a prywatna inicjatywa byla ideologicznie zla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EUROpejczyk Re: Kto lubi placic drozej? IP: *.acn.waw.pl 17.04.09, 21:32 Co znaczy warszawiacy popierają uliczny handel? Rzecznikiem wszystkich warszawiaków jesteś czy jak? Mnie się to cholernie nie podoba i jako jeden z wielu warszawiaków domagam się bezwzględnego przepędzenia handlarstwa z chodników miejskich! Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Kto lubi placic drozej? 18.04.09, 09:16 Otóż to. To, że w Warszawie są również brudasy, którym ten chodnikowy syf nie przeszkadza nie znaczy, że warszawiacy mają to tolerować. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 To nie tak. 17.04.09, 15:19 Pokaż mi miasto, na zachód od Odry, gdzie nie da się przejść pomiędzy straganami. Pokaż miasto, gdzie handluje się czym się da i gdzie się da, zajmując miejsce bez wiedzy i zgody właściciela. Pokaż mi miasto, gdzie handlarz nie miusi odprowadzać opłat i podatków od swojej działalności. Widzisz teraz różnicę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z zagranicy Re: To nie tak. IP: *.science.uva.nl 17.04.09, 16:43 dorsai68 napisał: > Pokaż mi miasto, na zachód od Odry, gdzie nie da się przejść pomiędzy straganami Amsterdam, na przyklad. Tradycja pchlich targow jest w calej Holandii i chyba tez w Niemczech i Francji. Osobiscie wolalbym, zeby z 'porzadku' zaimportowano raczej dbalosc o estetyczna architekture zamiast puszek z blachy, nie budowanie osiedli bez drog dojazdowych, sprzatanie smieci, dbanie o parki (a nie zabudowanie dookola), policje nie nachalna, ale zapewniajaca bezpieczenstwo. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: To nie tak. 17.04.09, 16:51 Gość portalu: Z zagranicy napisał(a): > Amsterdam, na przyklad. A to sporo się w tym mieście od upadku żelaznej kurtyny zmieniło. Jak widać, nie każdemu otwarcie na wschód wyszło na dobre. :D > Tradycja pchlich targow jest w calej Holandii i chyba tez w Niemczech i Francji. Pewnie. I nikt nie ma nic przeciwko. Jest jednak różnica między pchlim targiem w mieście, a pchlim miastem. > Osobiscie wolalbym, zeby z 'porzadku' zaimportowano raczej dbalosc o estetyczna > architekture zamiast puszek z blachy, nie budowanie osiedli bez drog > dojazdowych, sprzatanie smieci, dbanie o parki (a nie zabudowanie dookola), > policje nie nachalna, ale zapewniajaca bezpieczenstwo. > > Tyle. Kochany, tak to Ci tylko w Erze dopasują! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Jest bat na dziki handel? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 15:55 ten dziki handel jest często jedynym zarobkiem. Nie korzystają ci ludzie z pomocy społecznej, bo nikt im nie da pieniędzy na zapłacenie 600 zł na czynsz, 200 zł na elektryczność, telefon, internet. A za co żyć i utrzymać np. dzieci?. Ciekawe czy Radni znają realia egzystencji (koszyk dóbr i usług), a może ten koszyk wyliczyli? ciekawe jak on wygląda. "Jeżeli lud jest głodny, to dlatego, że możni za dużo jedzą". Za to żyć?. A może chodzi o to, żeby kraść?. Bazary miasto likwiduje, uliczny handel likwiduje, miejsca pracy likwiduje a co zostawia????. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Jest bat na dziki handel? 26.05.09, 19:05 Bazary są od takiego handlu, nie ulice! Mam serdecznie dosyć dziadostwa, przez które ciężko się przecisnąć ulicą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abo Re: Jest bat na dziki handel? IP: 217.17.38.* 26.05.09, 19:39 Nic się nie zmieni. Tyle razy były próby zrobienia czegokolwiek z dzikim handlem i jak to się skończyło każdy widzi. Wystarczy przejść się ze stacji metra Centrum w kier. PKP Śródmieście i jak na dłoni zabawę w kotka i myszkę handlarzy ze SM. A wystarczy trochę dobrych chęci ze strony SM i wykonywanie przez nich obowiązków do których zostali powołani. Czasem jest ogłaszana "akcja" np.zefir która powoduje zanik dzikiego handlu na kilka dni po czym wszystko wraca do poprzedniego stanu rzeczy. Dlatego uważam że nic sie nie zmieni w temacie. Jest tylko jeden sposób na pozbycie się tych zawalidróg z miejskich chodników. Po prostu nie kupować od ulicznych straganiarzy i problem rozwiąże się sam lecz dopóki będzie zainteresowanie kupnem tandety dopóty bedzie istniał w Warszawie dziki handel i nie zmienią tego żadne przepisy wymyślane przez naszych "bez"-radnych. Odpowiedz Link Zgłoś