Gość: pytaczon IP: *.spokonet.com 11.06.09, 00:30 Od razu zaznaczam ze nie jestem zadnym rusofobem wrecz przeciwnie szanuje ten jezyk i kulture rosyjska ale niech mi ktos wytlumaczy po co rosyjski w niektorych szkolach srednich i wyzszych ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: buuuu Re: po co rosyjski w niektorych szkolach? IP: *.aster.pl 11.06.09, 11:09 Po to samo co inne języki - żeby się nauczyć. Szczególnie,że znajomość rosyjskiego jest bardzo przydatna. Odpowiedz Link Zgłoś
errud Re: po co rosyjski w niektorych szkolach? 11.06.09, 11:41 przydatna do czego ? czy rosyjski to ktorys z jezykow unii europejskiej? a moze Rosja to taki bogaty narod ze tam nikt sie angielskiego nie uczy bo kazdy na swiecie uczy sie rosyjskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ponury Re: po co rosyjski w niektorych szkolach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 15:10 errud napisał: > przydatna do czego ? > czy rosyjski to ktorys z jezykow unii europejskiej? Nie i właśnie dlatego. W czasach słusznie minionych uczono nas rosyjskiego na siłę i chyba tylko jednostki lubiły te zajęcia. Jednak, właśnie znajomość tego języka zaowocowała tym, że zdobyłem pięcioletni kontrakt w zachodnim koncernie, który budował infrastrukturę telekomunikacyjną w Rosji. Zachodni specjaliści, inżynierowie, echnicy, uczą się royjskiego rozumiejąc, że to nadal bardzo ogromny rynek na ich usługi, a więc i ogromne pieniądze do zarobienia. My, będac sąsiadami, odwaracamy się do tych oczywistych zysków dupą i oddajemy rynek rosyjski bez walki. A wszystko to tylko i wyłącznie z absurdalnych ksenofobicznych powodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cocon Rosjanie w UE IP: 193.46.186.* 16.06.09, 09:20 Powinien być językiem UE ponieważ w Estonii Rosjanie stanowią 20% mniejszość narodową a na Łotwie 40% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: po co rosyjski w niektorych szkolach? IP: *.aster.pl 11.06.09, 12:36 Czyżbyś zgadzał się z jednym z wielkich Rosjan, że "najbardziej komiczna jest niepotrzebna nikomu działalność"? Każdy język może się przydać - szczególnie europejski. Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: po co rosyjski w niektorych szkolach? 11.06.09, 12:40 Kiedyś rosyjski był obowiązkowym. Dziś żałuję, że nie przykładałam się do nauki niego. Nie przepadam za Rosjanami, ale mam paru znajomych. Poza tym ten język przydaję się na Internecie. Warto znać język tak egzotyczny, jak rosyjski i pomagać np Anglikom, lub Francuzom w tłumaczeniu z tegoż języka. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Egzotyczny? 11.06.09, 15:18 Jeżeli rosyjski jest egzotyczny, to jak nazwać Twój komentarz? Egzotyczne, to jest suahili. Języka rosyjskiego, jako języka ojczystego używa 145 mln ludzi, jego znajomość deklaruje ponad 250 mln. osób. Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy 145 mln, a ilu jest trzezwych? 11.06.09, 15:35 Czytalem gdzies szacunki, ze ok. 75% mowiacych rosyjskim jako ojczystym jezykiem jest w ciagu doby "zdziebko napitych". Pozostale 25% to przewaznie ci, ktorzy sa chorzy i nie sa w stanie pojsc do sklepu po pol litra, a nie maja kogo wyslac. A znajomosc rosyjskiego wsrod 100 mln "nie ojczystych" wynika stad, ze byl to jezyk kolonizatorow, uzywany w urzedach, wymiarze sprawiedliwosci, srodkach masowego przekazu etc. Jego znajomosc byla po prostu warunkiem przetrwania w skolonizowanym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka rosyjski nie ma liter łacińskich 11.06.09, 15:51 Żaden człowiek posługujący się tylko alfabetem łaciński nie przeczyta i nie zrozumie rosyjskiego, jeśli nie uczył się go. Dla Anglika czy Francuza język rosyjski jest tak samo egzotyczny, jak chiński, czy suahili. PS Rosja dla Zachodu to dzicz. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: rosyjski nie ma liter łacińskich 11.06.09, 21:19 Przezabawny argument. Nie uczą się rosyjskiego, bo nie znają alfabetu. Dla tego tzw. zachodu, do niedawna wszystko na zachód od Odry to była dzicz i kraina białych niedźwiedzi. Dziś granica nieco się przesunęła. Cóż, nie wiem, jak traktować cywilizowanych ludzi z zachodu określających obszar im nieznany "dziczą" tylko dlatego, że nie mają bladego pojęcia o jego historii i potencjale. Hehehe... A potem jedzie jeden z drugim cywilizowany człowiek zachodu do Petersburga czy Moskwy i gały wywala. Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: rosyjski nie ma liter łacińskich 12.06.09, 01:15 No oczywiście pod warunkiem, ze wcześniej go nie ukatrupią gdzieś na jakims parkingu - przyklad całkiem niedawny. To jest dzicz, pomimo zewnetrznych oznak cywilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: rosyjski nie ma liter łacińskich 12.06.09, 03:13 allija napisała: > No oczywiście pod warunkiem, ze wcześniej go nie ukatrupią gdzieś na > jakims parkingu - przyklad całkiem niedawny. > To jest dzicz, pomimo zewnetrznych oznak cywilizacji. Dokładnie Allija :) Zgadzam się Tobą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobon Re: rosyjski nie ma liter łacińskich IP: 193.46.186.* 16.06.09, 09:35 Dziki jest ten, kto tak myśli. Alfabet łaciński jest jednym z najmłodszych na świecie. Cyrylica jest mocą i całym urokiem j. rosyjskiego. Komuś TV i inne media wyprały już dokładnie mózg żeby nie zauważać wspólnych korzeni słowiańskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zomber Re: po co rosyjski w niektorych szkolach? IP: 193.46.186.* 16.06.09, 09:24 Jak język naszych pradziadów może być egzotyczny ? Raczej angielski jest porównywalny do suahili. Odpowiedz Link Zgłoś
szaser Re: po co rosyjski w niektorych szkolach? 11.06.09, 13:26 Rosja jest, była i będzie naszym największym sąsiadem. Poza tym to największy naród słowiański, a Polacy to właśnie Słowianie!, Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: po co rosyjski w niektorych szkolach? 11.06.09, 15:27 To proste. Po minionych czasach zostało wielu nauczycieli tego języka, na etatach w szkolach, cos trzeba było z nimi zrobić ale niby co? Zostali i bardzo często jako drugi język, oprócz angielskiego, jest właśnie rosyjski. Ale nie martw się, już się wykruszają, z racji wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: po co rosyjski w niektorych szkolach? 11.06.09, 15:33 przy sprzedaży swinerk wolacy usiłowali z ruskim gadac po inglisz. ruskie powiedzieli-to my was w żopie mamy. i tak ruskie zamiast z wolski bierą prosiaczki i szyneczki od niemców.i śwaby,i ruskie som oczień zadowolone. Odpowiedz Link Zgłoś
arek103 Obowiazkowo powinien byc tylko angielski 11.06.09, 18:24 Wg mnie absolutnie obowiazkowo powinien byc wszedzie angielski, ew. do wyboru dodatkowo drugi jezyk - francuski, hiszpanski, czy ew. inne, jak wloski, rosyjski, arabski czy niemiecki. Na pewno rosyjski jest przydatniejszy niz niemiecki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HAsch Re: po co rosyjski w niektorych szkolach? IP: *.chello.pl 12.06.09, 08:32 A moja mama mawiała ucz się rosyjskiego bo trzeba znać język swoich wrogów. Tymczasem, tak naprawdę, nauczyłem się go kiedy pracując we francji miałem kontakt z rosjanami. To wspaniali ludzie, inną sprawą jest ich rząd. A rosyjska kultura wniosła tyle do polskiej że nawet nie zdajecie sobie z tego sprawy. Inną rzeczą jest fakt iż dzięki mojej znajomości tego języka, dogaduję się, wp. na węgrzech, gdzie trwa jednak dominacja niemieckiego, a właśnie to jest język ich, niegdysiejszych, ich wrogów. Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: po co rosyjski w niektorych szkolach? 12.06.09, 15:57 Gość portalu: HAsch napisał(a): > A rosyjska kultura wniosła tyle do polskiej że nawet nie > zdajecie sobie z tego sprawy. Spokojna Twoja *** Zdajemy i bardzo żałujemy ! Polską jest zadupiem Europy, dzięki dziczy rosyjskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he he he Re: po co rosyjski w niektorych szkolach? IP: *.chello.pl 12.06.09, 16:29 0ffka napisała: > Polską jest zadupiem Europy, dzięki dziczy rosyjskiej. a nie zydowskiej ? ha ha ha ha ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: po co rosyjski w niektorych szkolach? 12.06.09, 16:42 Gość portalu: he he he napisał(a): > a nie zydowskiej ? Czy Izrael, albo USA są zadupiami swoich kontynentów? Według mnie nie! :) PS Ale Ty he.he.he może sobie lubić ruskich okupantów, co mi tam... Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: O losie... 12.06.09, 18:06 bo rosjanki to NAJPIĘKNIEJSZE NA ŚWIECIE DZIEWCZYNY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loser Re: O losie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 19:19 W Petersburgu są Rosjanki jak w Paryżu paryżanki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: O losie... IP: 94.230.21.* 13.06.09, 13:49 3% polskiego eksportu idzie do Rosji, a więc niektórym może się przydać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pryzmat Re: po co rosyjski w niektorych szkolach? IP: *.chello.pl 13.06.09, 17:12 Patrząc jedynie przez pryzmat ostatnich, powojennych, ale i rozbiorowych, czsów to fakt można mieć wiele zastrzeżeń. Ale ile straciła by poska literatura, malarstwo i wiele innych dziedzin sztuki. Udawanie że sztuka rosyjska jest nieistotna to, uważam, ignorancja. Bo Puszkin, Tołstoj, Gogol, Dostojewski ale i Wysocki, którego Obława śpiewana była w czasie każdego buntu i jest nadal. Poczytajcie, a jak już POZNACIE, to wiele piękna i tak umknie bo przeczytanie tych dzieł w orginale to dopieo cymesik. Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Pryzmat, nie mylic z Prymitywem 13.06.09, 17:20 Czekalem na taki wpis i na te 5 nazwisk, ktore jak mantra powtarzane sa przez rusolubow. Wymien wiecej. Albo pojedz do Rosji i tam gdzies, w jakims Irkucku, pogadaj sobie o kulturze z napotkanymi na ulicy pijakami. Badz w Moskwie pojdz do budynku Komitetu Centralnego wciaz legalnie dzialajacej - i majacej duze wplywy - Partii Komunistycznej i tam zapytaj sie tow. Ziuganowa co sadzi o "Archipelagu Gulag" Solzenicyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pryzmat Rosja IP: *.chello.pl 13.06.09, 20:12 No ztymi zapijaczonymi to wyprawa do Irkucka wcale nie jest potrzebna, wystarczy kiedy wyjdę z domu to zanim dotrę do auta już mam takich dokoła "mistrzu na browarek" i znimi też nie pogadasz o sztuce. Tacy są wszędzie. Ziuganow, a podobnych wśród maszych politykierów nie widzisz ? Co zaś do wymienionych nazwisk to fundament. Poczytaj jak skończysz to podpowiem ci następne. Nie jestem rusofobem. Widzę co się dzieje w rosji, ale to tylko, jak i u nas szum medialny. Jak pisał bp. Krasicki"..wiesz dla czego dzwon głośny? bo wewnątrz jest prużny." A rosjanie mawiają "Cisze jedziedziesz, dalsze budziesz" I dlatego widać Putina czy Ziuganowa, ale mało kto zna nazwisko Laszenko czy Mirski. A oni działają są rosjanami, a fakt że są patriotami swego kraju, nie preszkada im widzieć świata jakim jest. A jaka jest,w polsce, ocena Berezy Kartuskiej w wykonaniu marszałka Piłsudskiego? Tak samo gułag i Sołżenicyn w rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: po co rosyjski w niektorych szkolach? IP: *.aster.pl 13.06.09, 18:01 "Ale ile straciłaby polska literatura, malarstwo i wiele innych dziedzin sztuki". To oczywiście prawda, ale nie zapominaj o fascynacji Rosjan polską kulturą i literaturą. Takie okresy też mamy we wzajemnych relacjach. Wyżej napisałeś rzecz zgodną z prawdą, ale to są ogólniki. Z Polski już w XV wieku przenikały na ówczesną Ruś niektóre elementy naszej kultury. Ponadto szerzyła się znajomość języka polskiego. Weź pod uwagę, że nasz język w bardzo szybkim czasie stał się tam językiem najbardziej powszechnym. Co dzisiaj może nas trochę dziwić. Mało tego, ze wszystkich języków obcych był używany najczęściej. Tak to sobie szczęśliwie trwało przez wiek XVI, by w XVII wieku zamienić się w prawdziwie polską erę (szczególnie chodzi mi o literaturę i kulturę). To wtedy na dobre pojawia w literaturze naszych sąsiadów tematyka polska. Dlatego dobrze jest pamiętać, że nie tylko my im coś zawdzięczamy, ale oni nam też. Lepiej byłoby napisać, że to wzajemne czerpanie było obustronne - zgodnie z prawdą. I wracając do twojego zdania, straty także byłyby po obu stronach. Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: po co rosyjski w niektorych szkolach? 13.06.09, 16:35 Trzeba zapytać ludzi, którzy teraz pośredniczą w różnych rozmowach pomiędzy tymi za naszą zachodnią granicą, a tymi za naszą wschodnią granicą. Mam takich paru znajomych, którym znajomość rosyjskiegi i angielskiego (jednocześnie) dała sporo.. Sam dziś wiele już nie pamiętam, ale sporo artykułów, różne rzeczy w internecie... przydaje się czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: po co rosyjski w niektorych szkolach? 13.06.09, 16:51 Ja rowniez zaluje, ze nie przykladalem sie do rosyjskiego. Czytam jednak cyrylice i co nieco rozumiem. Nauka kazdego jezyka jest pozyteczna i w wielu sytuacjach praktyczych moze okazac sie przydatna. Rynki wschodnie sa dla polskich przedsiebiorcow lakomym kaskiem, tym bardziej, ze ogromnym i o ogromnym potencjale. Jadac tam, inwestujac, dobrze znac jezyk rosyjski. Mowienie o dziczy raczej dotyczy osob slabiej wyksztalconych, nie umiejacych inaczej patrzec na swiat niz poprzez uproszczenia, dosc zreszta prymitywne. Katedry slawistyki sa na najwiekszych uniwersytetach swiata, a jezyk rosyjski jest wsrod jezykow slowianskich bezwzglednie najwazniejszy. Ale nawet gdyby tak nie bylo, nauka i znajomosc obcego jezyka jest wwymiarze indywidualnym bardzo korzystna, poszerza horyzonty, uelastycznia mowe, gimnastykuje umysl. Przeciwnicy uczenia sie moga ogolnie zapytac po co sie uczyc czegokolwiek, ale niezmiennie trudno im wyjasnic to zagadnienie tak by to zrozumieli. Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Re: po co rosyjski w niektorych szkolach? 13.06.09, 17:09 Ale pytanie nie bylo, czy nalezy uczyc sie jezykow (ktore poszerzaja horyzonty i gimnastykuja umysl), bo to jest truizm i banal, ale czy nalezy uczyc sie konkretnego jezyka - rosyjskiego. Jak Ci byc moze wiadomo, czlowiek nie ma nieograniczonego w zyciu czasu na nauke. Nalezy wiec wybierac. Natomiast czy tonace w wodce polnocno-azjatyckie stepy sa dzicza, czy nie, tego nie rozstrzygniemy tutaj. Pomysl jednak przez chwile, jesli oczywiscie znajdziesz czas uczac sie rosyjskiego - jezyka kultury, jaki wklad wniosla sowieto-bolszewia do cywilizacji swiata w XX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: po co rosyjski w niektorych szkolach? 13.06.09, 17:24 klosowski333 napisał: > Mowienie o dziczy raczej dotyczy osob slabiej wyksztalconych, nie umiejacych > inaczej patrzec na swiat niz poprzez uproszczenia, dosc zreszta prymitywne. Ty zaś ze swoja miłością do Rosji jesteś szczytem intelektualisty, wybitnego naukowca. Pisze to studentka Andrzeja Drawicza o ile wiesz kim był ten pan, ale skoro bredzisz coś o slawistyce to może, może... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E-19 TW „KowalskiI”, „Zbigniew” - Andrzej Drawicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.09, 17:54 www.abcnet.com.pl/tw-kowalski-zbigniew-andrzej-drawicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: po co rosyjski w niektorych szkolach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.09, 21:36 >Pisze to studentka Andrzeja Drawicza No to Drawicz chyba się w grobie przewraca, że się dochował tak wysoce kulturalnej studentki, która Rosję podsumowuje słowem "dzicz". Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: po co rosyjski w niektorych szkolach? 13.06.09, 21:45 Gość portalu: gościu napisał(a): > No to Drawicz chyba się w grobie przewraca... Gościu pamiętaj, że ruch to zdrowie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
karolciawawa Re: po co rosyjski w niektorych szkolach? 13.06.09, 20:37 rosyjski jest bardzo przyszłościowym językiem. Praktycznie każdy znajomy który dobrze opanował ten język (trzech ich mam) pracuje właśnie dzięki jego znajomości. Firma handlowa, biura turystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: po co rosyjski w niektorych szkolach? IP: *.chello.pl 17.06.09, 07:12 Dziczą i prymitywami są ludzie, którzy uważają, że znajomość języka rosyjskiego jest niepotrzebna. Jestem, na szczęście, z pokolenia, które miało ten język w szkole. I dzięki niezłej znajomości byłam w wielu ciekawych miejscach. A zapijaczone łby są w takim samym stopniu w co drugim polskim mieście. I pozwolę sobie na przypuszczenie wielu z Was ma trunkowych krewnych. Rosyjski jest równie potrzebny jak angielski czy niemiecki: i w handlu i w turystyce i w...nauce. Tak w nauce. Tylko zakute łby tego i tak nie będą wstanie pojąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he he he Re: po co rosyjski w niektorych szkolach? IP: *.chello.pl 19.06.09, 12:20 www.tvnwarszawa.pl/-1,1605757,0,,swietojanska_strasse__czyli_angielski_straznika,wiadomosc.html ha ha ha - Ten...yyyyy... ten thousand - oznajmiła. Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka dla miłośników Rosji 22.06.09, 15:32 Rosjanie: Polska chciała napaść na ZSRR jz 2009-06-22, ostatnia aktualizacja 2009-06-22 12:22 Z okazji obchodzonego dzisiaj w Rosji, na Ukrainie i Białorusi Dnia Pamięci i Żałoby, rosyjska państwowa telewizja wyemitowała reportaż, który oskarża Polsce o spiskowanie z Niemcami przeciwko ZSRR. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,6743306,Rosjanie__Polska_chciala_napasc_na_ZSRR.html Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: dla miłośników Rosji 23.06.09, 11:17 Tobie, podobnie jak naszym politykom, totalnie poplątały się pojęcia. Fakt, że mamy taką a nie inną historię i że tę historię władze Rosji próbują zniekształcić i zakłamać, w żaden sposób nie powinien wpływać na ocenę Rosji jako rynku dla usług i towarów! W tym właśnie tkwi cały problem tzw. polityki wschodniej Polski, na Rosję patrzy się przez pryzmat carskiego zaborcy i komunistycznego okupanta, nie bacząc jednocześnie na to, że dziś Rosja jest krajem, na którym właśnie Polacy i polskie firmy mają ogromne szanse rozwoju. Przez kilka lat rynek rosyjski był jednym z głównych odbiorców usług i towarów mojej firmy, występowaliśmy na nim zarówno we własnym imieniu, jak i jako pośrednik dla firm skandynawskich. Prosperowaliśmy doskonale, praktycznie do 2005 roku, gdy nowy rząd RP wprowadzi "nowy rozdział" w stosunkach polsko-rosyjskich, w wyniku której nasze fimy, by pozostać na rosyjskim rynku, musiały zadowolić się przedstawicielstwem zachodnich koncernów i pod ich szyldem, sprzedawać swoje usługi i produkty. Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: dla miłośników Rosji 23.06.09, 13:21 Nie pomieszało się :) Zgadzam się, że Rosja to dobry rynek dla polskich firm, ale Rosjanie nie chcą naszych towarów :) Inteligencja zeuropeizowana z serialu Moja Moskwa to niestety wyjątek i prawdziwi Rosjanie nigdy nie dopuszczą do władzy ludzi z mentalnością np pani Politkowskiej. Tacy Rosjanie jak ona są mordowani przez mafijną swołocz wybieraną przez większość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baburiba Ja wam skażu IP: *.acn.waw.pl 23.06.09, 10:42 Cztoby kto-to poniał kagda inostrańcy /znaczit russkije/ russkim matom gawariat Odpowiedz Link Zgłoś
emiriel Re: po co rosyjski w niektorych szkolach? 23.06.09, 11:34 chiński byłby bardziej przydatny, ale handel ze wschodem (bliższym) nadal łatwiejszy jest ze znajomością rosyjskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Ставка боль IP: *.ovz33.hc.ru 23.06.09, 13:14 www.intv.ru/view/?film_id=73020 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he he he Re: Ставка IP: *.chello.pl 23.06.09, 13:30 spasiba balszoje wam, eta haroszyj polski film pazdrawliaju was Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ernie Re: po co rosyjski w niektorych szkolach? IP: *.171.171.85.static.crowley.pl 16.09.09, 16:44 Bo to piękny język i piękna kultura. Poza tym nasz sąsiad. Odpowiedz Link Zgłoś
arek103 rosyjski ok, nie wiem po co niemiecki 18.09.09, 18:38 Gość portalu: pytaczon napisał(a): > Od razu zaznaczam ze nie jestem zadnym rusofobem wrecz przeciwnie > szanuje ten jezyk i kulture rosyjska ale niech mi ktos wytlumaczy po > co rosyjski w niektorych szkolach srednich i wyzszych ? Rosyjski jest ok i latwy dla nas, i jak ktos podrozuje na wschod jest to jezyk przydatny. Poza tym latwy dla nas. Nie wiem natomiast po co niemiecki, ktory jest uczony czesciej niz rosyjski. Ani ladny, ani praktyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he he he Re: rosyjski ok, nie wiem po co niemiecki IP: *.chello.pl 18.09.09, 18:45 żydzi lubią niemiecki Odpowiedz Link Zgłoś