sibeliuss 29.06.09, 08:09 Jedno jest pewne, naiwnym ten, kto oczekuje, że chętnych na dojeżdżanie pod samo biurko będzie mniej. Ludzie są co raz bardziej leniwi (i co raz grubsi). Liczę na objęcie płatnym parkowaniem całej dzielnicy Śródmieście. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xxx Re: Od środy strefa płatnego parkowania większa IP: *.acn.waw.pl 29.06.09, 08:32 A ja bym liczył - gdybym nie znał tego leniwego bydła, które rządzi - że zamiast protez jaką jest rozszerzanie strefy płatnego parkowania wybudują parkingi. Ponieważ ludzie korzystają z samochodów, psim obowiązkiem urzędasów żyjących za nasze pieniądze jest budowa parkingów. Odpowiedz Link Zgłoś
tom.krakus Re: Od środy strefa płatnego parkowania większa 29.06.09, 09:00 > Ponieważ ludzie korzystają z samochodów, psim obowiązkiem urzędasów > żyjących za nasze pieniądze jest budowa parkingów. Ponieważ ludzie korzystają z życia psim obowiązkiem urzędasów żyjących za nasze pieniądze jest rozdawania pieniędzy. Pomyśl człowieku co by było gdyby nie było SPP. Nie pamiętasz co się działo w Śródmieściu, gdy chwilowa SPP została zawieszona (po rozwiązaniu umowy z Waparkiem)? - Parkingi TAK - na granicy przyszłej Obwodnicy Śródmiejskiej - za darmo dla posiadaczy karty miejskiej. - Zatrudnić dodatkowych kontrolerów tak by podnieść skuteczność ściągania opłat. - Podnieść opłaty za 3 i kolejne godziny do 10 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutek Re: Od środy strefa płatnego parkowania większa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.09, 09:34 a nie lepiej było 500 milionów złotych przeznaczyć na parkingi a nie dać w prezencie Walterowi ( Legii ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb Miasto nie wiedziałoby co robić z pieniędzmi... IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 29.06.09, 09:59 ...gdyby skrupulatnie sprawdzano parkujących. Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Re: Od środy strefa płatnego parkowania większa 29.06.09, 13:27 > a nie lepiej było 500 milionów złotych przeznaczyć na parkingi Nie lepiej, bo każdy kolejny parking oznacza więcej samochodów przyjeżdżających i wyjeżdżających każdego dnia. A jak wyglądają wylotówki, chyba nie muszę opowiadać. Chyba, że miejsca na nowych parkingach (zapewne podziemnych) będą oznaczały bezwzględną liwkidację miejsc na powierzchni. Wtedy tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozsadny Re: Od środy strefa płatnego parkowania większa IP: *.moodys.com 29.06.09, 11:21 Natomiast najwieksza i nierozwiazana dla mnie zagadka jest dlaczego strefa omija lukiem okolice tzw. Kolonii Staszica czyli rejon zamkniety ulicami Krzywickiego, Raszynska i Fitrowa. Przeciez to jakis zart! Wszystkie inne ulice w tym rejonie naleza do strefy a tam zostala wysepka. Czyzby bylo tak dla wygody pobliskich prominentnych urzedow i ich pracownikow? Bo innego wytlumaczenia nie widze. Moze "Stoleczna" zajelaby sie rozwiazaniem tej "zagadki"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek Ciekawe dlaczego Straż Miejska "nie dostrzega"?? IP: *.mofnet.gov.pl 29.06.09, 08:49 Przy zejściu do Stacji Metra Pole Mokotowskie od ul. Rakowieckiej przy Budynku Dyrekcji Poczty Polskiej (dawny SGGW) stoją samochody zaparkowane przy samym wejściu do metra na chodniku. Mimo zgłaszanych interwencji nikt ze Straży Miejskiej się tam nie pojawia, nie nakłada mandatu. Sprawia to warazenie "porozumienia". Dziwne aktywna Staż Miejska w wypisywaniu mandatów za złe parkowanie omija te samochody...Podobna sytucja jest na sąsiedniej ul. Bruna od strony ogrodzenia SGGW pomimo ustawionych znaku "zakazu zatrzymywania się" samochody parkują, przejeżdzająca, przechodząca Straż Miejska "nie dostrzega" - Daje przyzwolenie na łamanie prawa co dla poniektórych..Ciekawe dlaczego??? Jak długo to będzie trwać? Odpowiedz Link Zgłoś
jijiji Re: Ciekawe dlaczego Straż Miejska "nie dostrzega 29.06.09, 09:34 Luz, ale za to obok BUW-u gdzie stoja samochody, ktore nikomu nie przeszkadzaja ani nie tamuja ruchu, Straz zjawia sie regularnie i zaklada blokady. Albo rzeczywiscie jest to formacja skorumpowana albo nieudolna, bo nie reaguje tam, gdzie w pierwszej kolejnosci powinna - w obu przypadkach nalezaloby to cos rozwiazac. A co do strefy - byla szansa, by pojawienie sie parkometrow uporzadkowalo na Powislu chaos parkingowy i zwrocilo wreszcie ludziom chodniki. Ale juz widac, ze ZDM swoim zwyczajem wyrysowuje miejsca parkingowe wlasnie na chodnikach - czyli znow jestesmy w epoce urbanistycznego kamienia lupanego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zmotoryzowany Re: Ciekawe dlaczego Straż Miejska "nie dostrzega IP: 193.57.220.* 29.06.09, 10:35 Moze jak jeden pieszy z drugim pieszym z tego watku kiedys wreszcie sie dorobia swojego samochodu i zaczna pracowac w drugiej czesci Warszawy gdzie ciezko jest sie dostac "z buta" wroca do swoich bezmyslnych komentarzy pisanych na tym forum i je odpowiednio poprawia. Smiac mi sie chce jak zbuntowani nigdy nie parkujacy w platnych strefach z prostego powodu czyli braku samochodu najglosniej krzycza w temacie, ktory ich bezposrednio nie dotyczy. Zwiekszyc oplaty? Powiekszyc strefy? Kto Wam ludzie placi za takie brednie? Wiecie ile kosztuje parkowanie w strefie przez 8h dziennie? Czy zdajecie sobie sprawe, ze w naszym kraju sa jedne z nagorszych drog w calej Unii Europejskiej a oplaty sa jednymi z najwiekszych? U nas zamiast budowac drogi stawia sie znaki ograniczajace predkosc na juz istniejacych drogach + informacje o koleinach. Do tego ustawia sie fotoradary i parkometry. Ciekawe na co ida te pieniadze i kto to wszystko rozlicza... Zastanowcie sie bezmyslni chodziarze i postawcie sie na miejscu osob zmotoryzowanych zaczym zaczniecie wylewac swoje glupie komentarze w publicznym miejscu jakim jest to forum. Odpowiedz Link Zgłoś
tom.krakus Re: Ciekawe dlaczego Straż Miejska "nie dostrzega 29.06.09, 10:53 > Moze jak jeden pieszy z drugim pieszym z tego watku kiedys wreszcie > sie dorobia swojego samochodu i zaczna pracowac w drugiej czesci Warszawy Od 10 lat mam prawo jazdy. Codziennie robię od 25 do 50km po mieście. Pracuję w centrum. I nie mam problemu z SPP. Chcę parkować w centrum - płacę. Nie chcę - jadę KM lub rowerem (z dzieckiem - przedszkole też mam w centrum). Dziś prywatne auto zostawiłem w domu, przyjechałem rowerem, a wrócę samochodem służbowym (zaczynam dyżur). Rower włożę do środka. > Zastanowcie sie bezmyslni chodziarze i postawcie sie na miejscu osob > zmotoryzowanych zaczym zaczniecie wylewac swoje glupie komentarze > w publicznym miejscu jakim jest to forum. i vice versa. Coś ciekawego do poczytania: www.miastowruchu.pl/doc/miasto_w_ruchu_ebook.pdf Może trochę zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek Re: Ciekawe dlaczego Straż Miejska "nie dostrzega IP: *.mofnet.gov.pl 29.06.09, 12:59 HAHAHA parodia polega że nieraz zgłaszałem pod 986 i nigdy się nie pojawili na Bruna i pod wejściem do Metra Pole Mokotowskie p[omimo zapewniej spawdzą funkcjonariusze:)). Swoją drogą to śmieszna ta służba mundurowa w pewnych miejscach "nie dostrzega" ciekawe dlaczego? Może inna śłużba by to wyjaśniła? Nawet formułki gotowe mają, ile dziennie jest zgłoszeń o złym parkowaniu w Warszawie:)) Śmiech na sali. Czują się bezkarni i w poważaniu mają mieszkańców którzy podatki płacą na ....każdy sobie doppowie Odpowiedz Link Zgłoś
tom.krakus Re: Ciekawe dlaczego Straż Miejska "nie dostrzega 29.06.09, 14:46 Gość portalu: Olek napisał(a): > HAHAHA parodia polega że nieraz zgłaszałem pod 986 i nigdy się nie > pojawili na Bruna i pod wejściem do Metra Pole Mokotowskie p[omimo > zapewniej spawdzą funkcjonariusze:)) Dzwoń jeszcze raz. Zapisuj numery zgłoszeń. Nękaj ich. Jesteśmy po tej samej stronie. Ja też nie jestem zadowolony z pracy SM. Patrz tutaj: forum.zm.org.pl/viewtopic.php?f=2&t=639&p=6354&hilit=parkowanie#p6354 10 zgłoszeń na to samo miejsce. Co prawda to prawda - skutek - żaden. Ale małymi krokami można coś osiągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raffi Re: Ciekawe dlaczego Straż Miejska "nie dostrzega IP: *.broadband.pl 29.06.09, 11:03 Gość portalu: Zmotoryzowany napisał(a): > Moze jak jeden pieszy z drugim pieszym z tego watku kiedys wreszcie sie dorobia > swojego samochodu i zaczna pracowac w drugiej czesci Warszawy gdzie ciezko jest > sie dostac "z buta" Samochodu to się teraz dorabiać już nie trzeba. Każdy głupi kupi, to już nie towar luksusowy. A jak się kupi, to w drodze od domu do auta i od samochodu do pracy też jest się pieszym. Pieszym jest każdy z nas, kierowcami-nieliczni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek Re: Ciekawe dlaczego Straż Miejska "nie dostrzega IP: *.mofnet.gov.pl 29.06.09, 12:52 Jeśli omnie chodzi jestem jak najbardziej zmotoryzowany. W przeciwieństwie do ciebie samochodu nie musiałem się dorabiać jest dlamnie normalnąrzeczą powszedniego użytku tak jak szczoteczka do zębów. Znaki drogowe, przepisy są od tego żeby przestrzegać. Straż Miejska aby egzekwować równo od wszystkich- działania Straży Miejskiej w Warszawie są nakierunkowane na coniektórych, wybranych inni mogą łamaćdzieje się to z parkowaniem, handlem itp. Po co utrzymywać tak śmieszną formację i tolerować niekonstytucyjne zachowanie funkcjonariuszy publiucznych? Niby każdy równy wobec prawa, a jednak nie bo jedni mogą parkować w niedozwolonym miejscu a drugi nie! Odpowiedz Link Zgłoś
dorasia Re: Ciekawe dlaczego Straż Miejska "nie dostrzega 29.06.09, 13:19 Sam chrzanisz głupoty na publicznym forum. Wyluzuj, wysiądź z samochodu i się przejdź, to dobrze robi na nerwy i nie tylko. Strefa płatnego parkowania dotyczy głównie centrum Warszawy więc argument o kiepskiej komunikacji jest do poopy. Mam nieszczęście mieszkać przy pl.Bankowym i dostaję szału bo gdy już dopadnę wolne miejsce parkingowe, to muszę przeciskać się z siatami między samochodami parkującymi na każdym skrawku chodnika, bo pracujący w Błękitnym wieżowcu MUSZĄ do pracy przyjechać autkiem, jakby nie można było autobusem, tramwajem czy metrem.I muszą to autko postawić np. na ul. Corazziego pod zakazem zatrzymywania i postoju. Sądząc z rejestracji samochody te nie przyjechały z drugiej części Warszawy, a z różnych regionów Polski. Ja jak ma coś do załatwienia w centrum to korzystam z buta i środków komunikacji miejskiej, jak zapewne większość moich sąsiadów. Ty rozumiem, że dorobiłeś się właśnie samochodu i musisz się nim pochwalić? Jak Ci nie starcza na parkowanie przez 8h dziennie, to zacznij korzystać z buta. Taniej wyjdzie. I zdrowiej. A parkowanie w centrum KAŻDEGO miasta jest drogie, bo takie jest założenie płatnego parkowania w miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Re: Ciekawe dlaczego Straż Miejska "nie dostrzega 29.06.09, 13:19 > Smiac mi sie chce jak zbuntowani nigdy nie parkujacy > w platnych strefach z prostego powodu czyli braku > samochodu najglosniej krzycza > w temacie, ktory ich bezposrednio nie dotyczy. Dotyczy dotyczy. Wąchamy wasze smrody, słyszymy wasz hałas, zabijacie nas na przejściach wymuszając pierwszeństwo, chorujemy od zanieczyszczeń, nie możemy przejść zastawionymi chodnikami z wózkami dziecięcymi, z wózkami inwalidzkimi, czasami PO PROSTU nie możemy prześć, bo PAN samochodziarz nie zostawił ani pół metra, bo MUSIAŁ zaparkować. A my przejść już nie musimy? Chyba bym zdechł, zanim bym dołączył do tego upupionego wczesnym kapitalizmem tłumku codziennie wystającego po 2-3 godziny w korkach, w tych swoich ukochanych, ciężko zarobionych blaszakach. Fajne macie miny, jak przejeżdżam obok was na rowerku. Setki, jeśli nie tysiące samochodów zostawiam codziennie w tyle. To mi się chce śmiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Derduch Re: Ciekawe dlaczego Straż Miejska "nie dostrzega IP: 66.197.222.* 29.06.09, 15:03 Po przeczytaniu twoich faszystowskich wypocin informuję: Jeżeli tylko mi jakiś frajerzyna na rowerku podjedzie pod koła będzie połamany, szczególnie jak przez pasy będzie przejeżdżał a nie prowadził swoją dziecięcą zabawkę. Ot tak, dla zabawy. Żałuję tylko że nie połamałem tego kretyna rano co jechał po Wisłostradzie łamiąc przepisy i utrudniając ruch, może to ty? Podludzie na rowerach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asyt Re: Ciekawe dlaczego Straż Miejska "nie dostrzega IP: *.acn.waw.pl 29.06.09, 20:37 No dobrze a jak trafisz na mnie ? Ja w zależności od pogody jeżdżę na rowerze lub samochodem. Uważam że roszczenie strefy o tamten kawałek miasta to haracz. Uwagi pt. kiedy w 2004 działo się jak zdjęli strefę na klika dni są zabawne i nieadekwatne do rzeczywistości. Opłaty są najwyższe w kraju. Wrocław, który ma podobna silę nabywczą mieszkańców, proponuje abonament w cenie ok 250 zł / miesiąc. Uważam też że włodarze powinni uczciwie przyznać iż jest to podatek, wpłacany do kasy miasta na rożne inwestycje. Tutaj moglibyśmy zacząć nową dyskusję czy np. budowa mostu północnego powinna być finansowana w ten sposób, czy np. nie podnieś opłat za bilety miesięczne. Uważam że kwota ok.80 zł za bilet nie jest adekwatna do rzeczywistych kosztów, a skoro Panowie i Panie tak krzyczący na tym forum że jestem świnia bo mam samochód i pozwalam sobie nim jeździć to chciałbym się przesiąść chciałbym mieć 1/4 standardu swojego samochodu czyli choć 0,5 metra odstępu od innych w autobusie/metrze/tramwaju. Klimatyzację i częstotliwość kursowania taka aby mój czas podróżny maksymalnie wzrósł o 15%. Wtedy mogę wydać 25 % miesięcznych kosztów używania samochodu ok. 600 zł paliwo + ok 600 zł parkowanie. Czyli 300 zł za bilet miesięczny. Czy wy też będziecie w stanie tyle płacić ? Czy pozostaniecie przy jęczeniu... bo wy waszych puszkach... Tak my naszych puszkach finansujemy podróż twojego tyłka w Autobusie. Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Re: Ciekawe dlaczego Straż Miejska "nie dostrzega 01.07.09, 18:59 > skoro Panowie i Panie tak krzyczący na tym > forum że jestem świnia bo mam samochód > i pozwalam sobie nim jeździć Ależ jeździj. Ale pogódź się z tym, że w samochodzie zużywasz znacznie więcej przestrzeni (miejskiej!) w przeliczeniu na osobę, niż w autobusie. Ponadto, w odróżnieniu od autobusu, Twój samochód zajmuje miejsce parkingowe przez cały boży dzień, a to znaczy że zabrałeś to miejsce społeczeństwu i w pewnym sensie zawłaszczyłeś. A miejsce w mieście jest drogie. Uwzględniając to, powinieneś liczyć się z odpowiednio zwięszkonymi wydatkami. A zbiorkom będzie jeździł szybciej, jeśli powstanie sieć buspasów separujących go od ruchu ogólnego. W części relacji już teraz zbiorkom jest znacznie szybszy. Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Re: Ciekawe dlaczego Straż Miejska "nie dostrzega 01.07.09, 18:45 > Po przeczytaniu twoich faszystowskich wypocin (...) > Podludzie na rowerach. jak tam pogoda w Tworkach? lekarstwa już dziś wziąłeś? Nawiasem, właśnie przegrałeś "dyskusję" (prawo Godwina). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Derduch Re: Ciekawe dlaczego Straż Miejska "nie dostrzega IP: 66.197.222.* 02.07.09, 16:31 Bez nawiasu: Wyszedłeś jak zwykle na idiotę(Prawo Derducha) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jtt Od środy strefa płatnego parkowania większa IP: 91.198.230.* 29.06.09, 11:18 To tylko w naszym kraju można coś takiego wymyślić: zrobić strefę płatnego parkowania przy stacji przesiadkowej metra. Ja zostawiam samochód przy dworcu gdańskim żeby nie pchać się nim przez całe miasto. Na Marymoncie w parkuj i jedź nie ma miejsc już o 8, wokół Placu Wilsonona mogłam jeździć i 20 minut żeby znaleźć miejsce, teraz mam pytanie do władz miejskich, które tak promują korzystanie z komunikacji miejskiej: gdzie mam zostawić swój samochód? Bo druga opcja jest taka, że będę jechać przez całe miasto na Mokotów tworząc tym samy większe korki :-( Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Re: Od środy strefa płatnego parkowania większa 29.06.09, 13:21 > teraz mam pytanie do władz miejskich, które tak promują > korzystanie z komunikacji miejskiej: gdzie mam zostawić > swój samochód? W garażu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Derduch Re: Od środy strefa płatnego parkowania większa IP: 66.197.222.* 29.06.09, 15:04 pavle napisał: > > teraz mam pytanie do władz miejskich, które tak promują > > korzystanie z komunikacji miejskiej: gdzie mam zostawić > > swój samochód? > > W garażu. A ty swoja zabawkę dziecinną na wsi, w szopie na grabie. Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Re: Od środy strefa płatnego parkowania większa 01.07.09, 18:47 > A ty swoja zabawkę dziecinną na wsi, w szopie na grabie. Ale ja Ciebie kotku nie pytałem, gdzie mam parkować swóje rowery. Odpowiedz Link Zgłoś
pitz Od środy strefa płatnego parkowania większa 29.06.09, 11:37 > W ZDM tłumacza, że nie trzeba tam stawiać parkomatów, skoro z ulicy > mogą korzystać tylko mieszkańcy. - Jeśli zakaz wjazdu jest łamany, > powinna się tym zająć straż miejska - mówi Adam Sobieraj, rzecznik ZDM. Niby się zgadza, tylko te kacapy reagują na to, na co im wygodnie. Jak w sobotę niechcący zaparkowałem przy Politechnice na postoju taksówek wśród wielu innych samochodów, to jakiś cierpiarz (serdecznie nie pozdrawiam) widocznie zadzwonił, bo SM bardzo sumiennie spełniała swoją rolę, bo łatwo, przyjemnie i narobić się nie trzeba (stojący na zakazach postoju ich nie interesowali, tylko ci na postoju taxi). Przyjechałem do dziadka do szpitala i objeździłem okolicę kilka razy i nie znalazłem kawałka miejsca. Chętnie stanąłbym nawet na płatnym parkingu, tylko żadnego tam nie ma. Ciekaw jestem czy jak bym do nich zadzwonił, że pod moim oknem o godzinie 24:00 10-ciu ABS-ów spożywa i się drze używając niecenzuralnych słów, to też byliby tacy chętni do interwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubert Pollak Od środy strefa płatnego parkowania większa IP: *.acn.waw.pl 29.06.09, 11:57 Dynasy - powinny by tam chowane w ziemię słupki, do których piloty by mieli tylko mieszkańcy, by się też otwierały automatycznie przy podjeżdżaniu samochodów uprzywilejowanych. Standard w wielu miejscach na zachodzie, widziałem też w Chorwacji i na Węgrzech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek Gronkiewicz Warszawę ciągnie do poziomu państw Afr IP: *.mofnet.gov.pl 29.06.09, 13:03 i nie należy ją porównywać z miastami, stolicami Europeskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juz nie Warszawiak Zaraz budzet Srodmiescia spadnie IP: *.speed.planet.nl 29.06.09, 18:23 Chcieli zarobic na parkomatach, straca wiecej na podatkach. I znowu bedzie narzekanie na spadek wplywow. I dlaczego firmy nie inwestuja w Warszawie? Dlaczego Srodmiescie zamiera wieczorem? Bo jest bez dojazdu, bez komunikacji miejskiej, bez parkingow, ze strefa platnego parkowania. Nie ma tez tysiaca innych rzeczy, ktore na swiecie przyciagaja ludzi do centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Od środy strefa płatnego parkowania większa 29.06.09, 23:38 najdziwniejsze w tym wszystkim jest dla mnie to, gdzie i w jaki sposób miejsca parkingowe namalowano. nie wiem co przyszło do głowy drogowcom, by na starej czerniakowskiej (i po jednej stronie wilanowskiej) wymalować linie na chodniku. od zawsze kierowcy stawiają samochody wzdłuż ulicy, w równych rzędach, tymczasem wymaga się od nich teraz, by stawali koślawo między drzewami, latarniami i koszami na śmieci; zostawiając do tego wąski pas dla przechodniów. zastanawiam się, jak między tymi drzewkami mają się zmieścić wielkie limuzyny i suv-y mieszkańców apartamentowca przy skrzyżowaniu ze śniegocką.. to nic, po prostu każdy będzie parkował jak parkował wcześniej - w tym przypadku najbardziej prawidłowo i logicznie jak to może być, w najbardziej cywilizowany sposób. żeby miasto zachęcało kierówców do rozjeżdżania chodnika, gdy nie muszą i nie chcą tego robić? dziwne, doprawdy. tak naprawdę to wydaje mi się, że po prostu pracownicy zdm nie chcąc się przemęczać z krążeniem wokół zaparkowanych samochodów i proszeniem kierowców o przestawienie aut podczas malowania, 'ułatwili' sobie robotę malując linie tam, gdzie było pusto i nic nie przeszkadzało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emkg Re: Od środy strefa płatnego parkowania większa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 10:28 Jestem mieszkańcem Powiśla - właśnie dotknęła mnie konieczność zakupienia 'abonamentu mieszkańca' - odkryłem,że jestem dyskryminowany jako właściciel samochodu OSOBOWEGO o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 2500 kg a myślę,że jest nas więcej : regulamin SPPN w par 6.1 pkt b) określa, iż : dopuszczalne jest parkowanie samochodu osobowego o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 2,5 tony,będącego jego własnością, współwłasnością lub pozostającego w jego użyciu napodstawie odpłatnej czynności cywilno-prawnej lub umowy użyczenia zawartej w formie aktu notarialnego, której są stroną. Jednocześnie ten sam par pkt 2. ogranicza moją wolność : Abonament, o którym mowa w ust. 1 lit b) może obejmować wyłącznie te miejsca postojowe w pobliżu miejsca zamieszkania, które są wyznaczone na jezdni lub w zatokach postojowych. Dlaczego ogranicza ? Otóż Kodeks Drogowy w par 47 umożliwia parkowanie samochodom OSOBOWYM na chodniku BEZ WZGLĘDU na ich DMC, jedynie z zastrzeżeniem pozostawienia minimum 1,5 metra szerokości chodnika do dyspozycji pieszych : Art. 47. 1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, pod warunkiem że: 1. na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju; 2. szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m; 3. pojazd umieszczony przednią osią na chodniku nie tamuje ruchu pojazdów na jezdni. 2. Dopuszcza się, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 2, zatrzymanie lub postój na chodniku przy krawędzi jezdni całego samochodu osobowego, motocykla, motoroweru lub roweru. Inny pojazd o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t może być w całości umieszczony na chodniku tylko w miejscu wyznaczonym odpowiednimi znakami drogowymi. Na tej podstawie sądzę, iż regulamin SPPN jest niezgodny z Ustawą - nie powinien dyskryminować żadnego uczestnika ruchu drogowego - dlaczego jedni maja prawo parkować na chodniku w pobliżu swojego miejsca zamieszkania a inni - są zmuszani do korzystania ze 'wskazanych' przez ZDM miejsc ? ZDM nie jest ustawodawcą i - chyba - jego przepisy nie powinny naruszać Ustawy i praw obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
tom.krakus Re: Od środy strefa płatnego parkowania większa 01.07.09, 13:22 Gość portalu: emkg napisał(a): > Jestem mieszkańcem Powiśla - właśnie dotknęła mnie konieczność zakupienia >'abonamentu mieszkańca' - odkryłem,że jestem dyskryminowany jako właściciel > samochodu OSOBOWEGO o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 2500 kg Niestety posiadanie SUV'a ma swoje złe strony :( A co do przepisów Art 47 PoRD IMHO nie jest sprzeczna z regulaminem SPP ponieważ: Art 47. Pkt 1. określa warunki parkowania na chodniku każdego pojazdu samochodowego o masie < 2.5t, kołami jednego boku a Pkt. 2 rozszerza go o parkowanie całym pojazdem na chodniku (pojazdem w sensie samochodu osobowego, motocykla, motoroweru lub roweru). Zachodzi więc wewnętrzna sprzeczność w PoRD -> wg. Pkt 1 twoje auto nie ma prawa stanąć na chodniku nawet kołami jednego boku, a wg. pkt 2 może parkować nawet na całym. W tej sytuacji należy skorzystać ze zdrowego rozsądku - chodniki nie są budowane na tak wielkie obciążenia i moim skromnym zdaniem każdy Sąd Grodzki tak czy inaczej ukaże Cię mandatem (gdybyś np. odmówił jego przyjęcia) Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Re: Od środy strefa płatnego parkowania większa 01.07.09, 19:07 > Zachodzi więc wewnętrzna sprzeczność w PoRD -> wg. Pkt 1 > twoje auto nie ma prawa stanąć na chodniku nawet kołami > jednego boku, a wg. pkt 2 może parkować nawet na > całym. moim zdaniem istotny jest zapis: 2. Dopuszcza się, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 2 i należy go odczytać następująco: konieczne jest spełnienie warunków: a) o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t (ust. 1) b) szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m (pkt 2) Inna sprawa, że faktycznie ustawa jest pokrętna. Do poprawki! Dzięki za zwrócenie uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
radzio_z Od środy strefa płatnego parkowania większa 30.06.09, 05:56 Mnie cholera bierze na powiększenie strefy platnego parkowania. Mieszkam w okolicy ulicy Bonifraterskiej i Franciszkańskiej, przy ambasadzie chińskiej. Z ręką na sercu mogę powiedzieć że na tych ulicach już parkują niemal wyłącznie ludzie mieszkający w tym rejonie. Nawet jeśli w ciągu dnia parkuje tu trochę kierowców chjcących zostawić samochód przed starą strefą płatnego parkowania, to nie urasta to do rangi problemu, bo obszar ten jest bardzo rozciągnięty. Z tego co się orientuję to strefa płatnego parkowania miała na celu zwiększenie luzu w centrach miast i wypchnąć z tamtąd samochody które przez 8h "blokują" jedno miejsce parkingowe innymi słowy skłonić ludzi do korzystania z komunikacji miejskiej. Problem w tym że okolice ambasady chińskiej to już żadne centrum miasta, nie ma tu biurowców (najbliższe to Intraco z własnymi parkingami i biurowiec na pl. Bankowym odległy o około 700 m). Coś mi się wydaje ze tu nikomu nie chodzi o rozładowanie centrów miast tylko skurczyły się dochody miasta, więc trzeba gdzieś te pieniądze znaleźć. Wiadomo że najłatwiej u kierowców. Kierując się ideą że rozładowujemy rejony gdzie kierowcy na obrzeżach strefy płatnego parkowania zostawiają swoje samochody, zaraz dojedziemy tą strefą do bielan i białołęki i w końcu SPP obejmie całe administracyjne granice Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bayer Re: Od środy strefa płatnego parkowania większa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 22:54 > Mnie cholera bierze na powiększenie strefy platnego parkowania. > Mieszkam w okolicy ulicy Bonifraterskiej i Franciszkańskiej, przy > ambasadzie chińskiej. Z ręką na sercu mogę powiedzieć że na tych > ulicach już parkują niemal wyłącznie ludzie mieszkający w tym > rejonie. Nawet jeśli w ciągu dnia parkuje tu trochę kierowców > chjcących zostawić samochód przed starą strefą płatnego parkowania, > to nie urasta to do rangi problemu, bo obszar ten jest bardzo > rozciągnięty. Tak się składa że ja też mieszkam koło ambasady chińskiej - na Wałowej. Z ręką na sercu mogę powiedzieć, że nie parkowali tutaj niemal wyłącznie ludzie mieszkający w tym rejonie. Jeszcze dwa tygodnie temu półgodzinny wypad samochodem za jakąś sprawą np. koło 14-tej powodował, że po powrocie drugie tyle czasu szukałem miejsca. Po wprowadzeniu SPP - jak ręką odjął i chwała urzędnikom za to ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek A ja na odwrót IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.09, 01:17 UWaga. A ja mam znacznie powazniejszy problem. Otóż założyłem swoją własną jednoosobową (jako właściciel) firmę - Spółkę z o.o. Zgodnie z regulaminem nie przysluguje mi (mojej firmie) abonament. Nikogo nie interesuje fakt, że nikogo nie zatrudniam, że firma jest mała i nic nie produkuje (usługi), a samochód służy mi jedynie do kontaktów ze zleceniodawcami. Firma ma swoje 10m2 w powierzchni mieszkania. I tu zaczynają się schody. Nie mogę przesiąść się do komunikacji publicznej, bo musiałbym płacić za parkowanie pod własnym domem. Co zatem moge zrobić??? Ruszyć na miasto i jeździć WSZĘDZIE samochodem. Kiedyś część spraw załatwiałem tramwajami, pieszo lub nawet rowerem. TERAZ MUSZĘ JEŹDZIĆ SAMOCHODEM PO MIEŚCIE. Będę zapychał Mokotów, część Ochoty, Włochy i Bielany. Mam nadzieję, że wkrótce dojdzie do tego Białołęka i Praga w centrum. A MOŻE KTOŚ MA JAKĄŚ RADĘ NA MÓJ PROBLEM??? Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Re: A ja na odwrót 01.07.09, 19:09 Nie rozumiem. Firma ma siedzibę w mieszkaniu, tak? Czy nie możesz więc wykupić abonamentu jako mieszkaniec? Rozumiem, że auto jest firmowe i to stoi na przeszkodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Od środy strefa płatnego parkowania większa IP: 78.133.158.* 01.07.09, 11:35 A ja się zastanawiam, czy poszerzenie strefy paradoksalnie nie przyczyni się do zwiększenia ruchu pojazdów w ścisłym centrum Warszawy. Część osób parkujących do niedawna na obszarach, które obejmuje nowa strefa i tak wsiądzie w samochód i przyjedzie do centrum. Kiedyś zostawiali oni samochód na przykład na Powiślu, Muranowie, Mariensztacie a teraz ? Teraz wiedząc, że i tak będą musieli zapłacić za parkometr przyjadą po prostu od razu do centrum bo niby dlaczego mieli by zostawiać samochód na Mariensztacie, płacić za parkometr za który i tak zapłacą no i iść kawał do pracy ? Zobaczymy po wakacjach. Problem komunikacji w mieście jest dość skomplikowany, tu naprawdę trzeba mądrych głów, ludzi z otwartymi umysłami, trochę wizjonerstwa, trochę podglądactwa jak to rozwiązano w innych miastach. Do tego dochodzą interesy polityczno-społeczo- finansowe, zamieszanie, byle jakość, niedecyzyjni niewychylający się przed szereg urzędnicy, brak elastyczności w działaniu. W Warszawie mamy drogi pod władaniem miasta, zarządu dróg wojewódzkich, Generalnej i kogoś tam jeszcze. Czy możliwa jest efektywna i twórcza współpraca pomiędzy nimi ? Na całość nakładają się jeszcze potrzeby transportowe miasta, dużo osób jeżdżących po Warszawie i na siłe kierujących się do Centrum bo innej drogi nie znają (a można by pojechać inaczej), do tego dochodzi publiczny transport miejski, brak dużych parkingów, brak świadomości transportowej i ekologicznej. Nieprzemyślane do końca inwestycje (np. zbyt mała liczba pięter parkingów Park&Ride), cyrki przetargowe, prowizorki transportowe, brak kultury kierowców i lekceważenie wszystkiego. Ech.... Mam nadzieje, że uda się Warszawie to wszystko uporządkować i będzie w końcu normalnie i że będzie to miasto dla ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Re: Od środy strefa płatnego parkowania większa 01.07.09, 19:14 > Część osób parkujących do niedawna na obszarach, które > obejmuje nowa strefa i tak wsiądzie w samochód i przyjedzie do > centrum. Jeśli tak będzie (trochę wątpię, cel jest taki żeby ludzie zostawiali samochody w garażach), to będzie znak że należy podnieść opłatę. > Problem komunikacji w mieście jest dość > skomplikowany, tu naprawdę trzeba mądrych głów, ludzi z otwartymi > umysłami, trochę wizjonerstwa, trochę podglądactwa jak to > rozwiązano w innych miastach. słusznie. a także odwagi, by zmieniać status quo. > Nieprzemyślane do końca inwestycje (np. zbyt mała > liczba pięter parkingów Park&Ride), raczej nieprzemyślana lokalizacja PiJ (Parkuj i Jedź)... > Mam nadzieje, że uda się Warszawie to wszystko uporządkować > i będzie w końcu normalnie i że będzie to miasto dla ludzi. Amen :-) Odpowiedz Link Zgłoś
radzio_z Re: Od środy strefa płatnego parkowania większa 02.07.09, 11:57 "Jeśli tak będzie (trochę wątpię, cel jest taki żeby ludzie zostawiali samochody w garażach), to będzie znak że należy podnieść opłatę." Zeby ludzie chcieli zostawiać samochody w garażach, powinniśmy mieć już dziś PRZYNAJMNIEJ dwie linie metra, oraz obwodnice całej Warszawy, aby ludzie którzy potrzebują się przedostać na drugi koniec miasta, nie musieli się przebijać przez centrum. Dziś sytuacja wygląda tak ze obecny układ metra (praca-dom) pasuje bardzo nielicznym, większość ludzi musi się przynajmniej raz przesiąść na transport naziemny, który stoji w korku raze ze wszystkimi innymi pojazdami. Przydałaby się też mniejsza częstotliwość zmian w komunikacji miejskiej. Nie ma to jak wyjść jak zwykle o znanej sobie porze na przystanek i zorientować się że od dziś ta linia koło Ciebie już nie jeździ. Wsiąść w coś aby dojechać do centrum i zobaczyć że linia o której myślałeś już nie jeździ koło twojej pracy. Ja w największym szczycie miałe pod domem (Śródmieście) linie którą mogłem dojechać na lotnisko i trzy którymi mogłem dojechać do pracy, dziś ani bez przesiadek nie dojade na lotnisko ani do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glasdupalas Od środy strefa płatnego parkowania większa IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.09, 15:55 A galas i tak parkuje wszedzie za darmo i mu to zwisaaaa Odpowiedz Link Zgłoś