Gość: Mai Tai IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.04, 00:38 Zaden! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Funky --> Mai Tai IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 11:43 To wracaj do swoich kurnikow w Psich Budach, malkontencie szary, tam ci sie architektura spodoba i bedziesz mogl tez psioczyc do woli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja_ga Re: --> Mai Tai Kiedy wyniki??? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.01.04, 20:31 Mam nadzieję, że M e t r o p o l i t a n...:) PS. A jeśli nie, to i tak mój zachwyt nie minie. Odpowiedz Link Zgłoś
santakasia Re: Architektoniczny "Ulubieniec Warszawy 2002-20 05.01.04, 11:45 a ja zagłosowałam na 8, czyli budynek WBK na roku Królewskiej i Marszałkowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
elkaa3 Re: Architektoniczny "Ulubieniec Warszawy 2002-20 05.01.04, 11:47 Zdecydowanie Metropolitan Fostera. Zjawiskowy:)) Odpowiedz Link Zgłoś
jaadwiga Re: Architektoniczny "Ulubieniec Warszawy 2002-20 06.01.04, 12:30 Wysłałam 10 sms-ów na Metropolitan! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: Architektoniczny "Ulubieniec Warszawy 2002-20 IP: 195.116.92.* 06.01.04, 17:03 ... nie wiem jak można głosować na tego szkaradnego szklaka, który w ogóle nie pasuje do szlachetnego otoczenia!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (M) etro !! METRO DW. GDAŃSKI ! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.01.04, 20:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Architektoniczny "Ulubieniec Warszawy 2002-20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.04, 19:06 Zdecydownie stawiam na METROPOLITAN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Architektoniczny "Ulubieniec Warszawy 2002-20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.04, 19:03 Najładniejszy budynek w Warszawie to Metropolitan. Jego walory poznają mieszkańcy Warszawy w III kwartale 2004r. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Architektoniczny "Ulubieniec Warszawy 2002-20 05.01.04, 12:01 Ja się waham nad jednym z trzech wymienionych. Metropolitan, bo go bardzo polubiłem, bo wykreował fascynującą przestrzeń (wiem, miałem o tym więcej napisać, ale jakoś się nie zebrałem), Domek Ogrodnika, bo mnie intryguje, jak cały kompleks BUWu (a te dwa są przecież ze sobą właściwie nieporównywalne) a Edipresse, bo praca tam była prawdziwą przyjemnością (i mówię teraz o budynku, nie o samej redakcji, choć tam też); budynek jest naprawdę odrestaurowany z ogromnym wyczuciem, a przy tym bardzo nowoczesny i funcjonalny. Tylko tego akurat nie może zobaczyć w całości ktoś, kto nie był w środku i tu pojawia się znów mój podstawowy problem; do większośc tego typu nowych biurowców nikt nie wpuści zwykłego człowieka, tym bardziej młodego, w bluzie z kapturem, gdy ten powie, że chciałby sobie pooglądać, bo go interesują nowe rzeczy w Warszawie. Od biedy, legitymacja wydziału architektury PW otwiera ponoć część drzwi. Socjologii już nie. Zaraz za pierwszą trójką widzę nowy budynek przy Mysiej, który jest świetnie wpasowany w okolicę i też zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Minus za nazwę. No i Agora - bardzo ciekawa architektura, bardzo miły budynek, intrygujący i jednocześnie przyjazny. Pozostałe budynki to dla mnie już tylko mniej lub bardziej anonimowe biuriowce, choć nie sposób odmówić im nowoczesności i gustu, to już o wielkiej sympatii mowy być nie może. __________________________ Roody102 Poprawcie, k...a, logowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
santakasia Re: Architektoniczny "Ulubieniec Warszawy 2002-20 05.01.04, 12:18 ja pracuję na terenie kompleksu BUW-u, niestety nie w Domku Ogrodnika, ale w domku z mostkiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niby-Architekt Dlaczego?!?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.04, 13:17 Dlaczego nie zgłoszono do końkursu Arcydzieła, jakim niewątpliwie jest kopalniana wieża wyciągowa ze sztolnią ukośną, czyli budynek TPSA?!!? Przecież ta ozdoba architektoniczna wywołuje jedno tylko pragnienie - natychmiastowego podwyższebnia budynku Dip-Service o następne 15 kondygnacji, byle tylko to szkaradztwo załonić!!! A prawdziwe nieszczęscie to to, że konstrukcja tech chałupy raczej takiego dodatkowego ciężaru nie przeniesie... Odpowiedz Link Zgłoś
fima Ja się nie waham. Tylko Edipress. I "Rialto" 06.01.04, 01:44 Nie dlatego, żeby mi się nie podobała nowa architektura miasta: ach, te galerie, z których sie nie chce wychodzić! Tej po prostu nie potrzeba pochwał i wyróznień, bo i tak będzie powstawała, raz lepsza raz gorsza i właściwie "na obecnym etapie" nie widzę żadnej różnicy między Focusem czy Metropolitanem (co Pan na to, panie profesorze K.?) - ot, taka sobie średnia europejska, którą w każdym mieście można zobaczyć. Natomiast jeśli w szranki konkursu wystawiono przywróconą do wspaniałości dawną kamienicę to trzeba właśnie ją wskazać jako coś nadzwyczajnego w dziedzinie kultury urbanistycznej tego miasta - tak często tu przeklinanego za brak ducha, urody i charakteru. Co polecam rozważyć tym, co wołają "Warszawa chce wieżowców" ale najchętniej łażą po Krakowskim, Piwnej i Mokotowskiej. a roody102 napisał: > Ja się waham Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Funky O! Rialto ... MNIAM, MNIAM !!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.01.04, 12:25 Pyszny kasek. Lazilem w srodku, odrestaurowany z pietyzmem, mozna sie czepiac roznych szczegolow, no i to otoczenie dosc przypadkowe, ale coz ... MNIAM, MNIAM ! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Ja się nie waham. Tylko Edipress. I "Rialto" 06.01.04, 13:35 Właśnie zostałem przekonany; Edipresse. __________________________ Roody102 Poprawcie, k...a, logowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Re: Ja się nie waham. Tylko Edipress. I "Rialto" IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 06.01.04, 20:21 Edipress to naprawde świetny przykład jak dbać o jeszcze istniejące i bardzo nieliczne przedwojenne kamienice. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Architektoniczny "Ulubieniec Warszawy 2002-20 08.01.04, 02:56 No tak, ja właśnie spostrzegłem, że się tylko o kilku nominowanych wypowiedziałem. Po kolei więc. O Edipresse już starczy. Liberty Corner. Bardzo fajny budynek. Bryłą nawiązuje – i to udanie – do sąsiedniego gmachu PAP, podziałami okien do swoich bezpośrednich sąsiadów. Wszystko wykonane w dobrym kamieniu, sprawia wrażenie solidnej konstrukcji. To cenne, bo wiele biurowców – szczególnie wysokich – wygląda tak, jakby było z tektury, nie budzą zaufania. Nazwa, jak mniemam, ma nawiązywać od historii ulicy Mysiej. Tylko czemu nie po polsku? Ktoś musi w końcu przełamać ten opór. „Róg wolności” brzmi tak samo pretensjonalnie przecież. Schowany w ulicy Brackiej nie stworzył jednak żadnej nowej przestrzeni, raczej ją domknął, ale zbieg Brackiej, Mysiej i Nowogrodzkiej nigdy nie było zbyt przyjemnym miejscem. Metropolitan zasłużył na wiele więcej i ja to kiedyś napiszę ;) Jestem fanem tego budynku i miejsca, jakie stworzyl. Jestem jego zdecydowanym zwolennikiem i kiedys o tym wspomne jeszcze :-) Agora. bardzo nowoczesny budynek z intrygującym wnętrzem – przestronny hol ciągnie się przez cały parter. Właściwie będąc w nim ciężko się domyślić gdzie są biura. Przyjazny, transparentny i podobno ma fajny taras ;-) Domek Ogrodnika też jest fajny. Jestem miłośnikiem BUWu jako takiego, ten dodatek dobrze został wpasowany. Kształtem przypomina trochę stodołę, ale zdaje się, że taki był zamysł. Skoro stoi nad sztucznym strumykiem w najnowocześniejszym ogrodzie Warszawy, to musi jednak mieć w sobie coś więcej, niż tylko kształt. I ma; ekologiczne zasilanie w energię. Ciekawy eksperyment, znów dobrze pasujący do architektonicznego pomysłu na BUW – łączenia przyrody z nowoczesnością. Centrala Kredyt Banku, Biurowiec przy Alejach Ujazdowskich i siedziba Reprografu to dla mnie budynki anonimowe. Widziałem je kilka razy, ale za rzadko bywam w ich okolicy, by móc napisać coś więcej. Są dla mnie anonimowe, ale to nie zarzut. Biuroweic LOTu właściwie też, bo widziałem go tylko raz, ale za to zrobił na mnie większe, pozytywne wrażenie. Nie bardzo umiem wyrazić, co mi się w nim podobało, może to, że dla mnie pojawił się tam nagle, to znaczy nie obserwowałem procesu budowania. I nagle takie coś. Zgrabne, z dobrą proporcją i ładnie wykończone, przynajmniej na pierwszy rzut oka. A przy tym ciężkie, monumentalne, ale przeszklone, nie przygniatające. Interesujące, choć w sumie bez jakiejś rewelacji. No i Centrum Królewska. Dla mnie totalne nieporozumienie, zarówno w konkursie, jak i na Królewskiej. Po przekątnej tego skrzyżowanie stoją przykłady dobrej, nowoczesnej architektury. W pozostałych dwóch rogach, tak jak i przed owymi przykładami, pozostała wolna przestrzeń. Całe miejsce prosiło się o jakieś spójne wykończenie. W jednym roku przestrzeń otwarta na Park Saski, w pozostałych dyskretnie domknięta tworzyć mogła w tym miejscu plac. Centrum Królewska to wstawiony w to miejsce kloc. Nie pasuje do niczego. Jest dwa razy za wysoki, nie domyka więc pierzei Marszałkowskiej. Nie koresponduje z sąsiadem na Królewskiej, ale też nie zasłania tego też niezbyt udanego budynku. W dodatku sam w sobie jest brzydki – rozjeżdża się ku dołowi, jakby się powoli rozpuszczał i spływał. No i te dziury, zupełnie niepotrzebne. Od samego początku byłem na nie i tak już zostanie. Roody102 Odpowiedz Link Zgłoś
fima Centrum Królewska a "spójne zakończenie" 08.01.04, 11:49 roody102 słusznie napisał: >Całe miejsce prosiło się o jakieś > spójne wykończenie. W jednym roku >przestrzeń otwarta na Park Saski, w > pozostałych dyskretnie domknięta tworzyć >mogła w tym miejscu plac. Centrum > Królewska to wstawiony w to miejsce kloc. Spójne wykończenie zostało zaproponowane przez wklęsłą elewację banku na przeciwległym rogu. Byłoby więc to rondo (Plac Marszałkowski?) zamykające Marszałkowską jak rondo placu Unii, które ją otwiera - gdyby pozostałe narożniki też zabudowano na wklęsło. Centrum Królewska złamało tę koncepcję i jest przykładem że w Warszawie jakaś architektura jest, ale urbanistyki nie ma. Może obecny energiczny naczelny architekt to zmieni? Odpowiedz Link Zgłoś
pam_pa_ram_pam Aj, Aj, Aj! 09.01.04, 15:07 Aj, aj, aj! Źle się dzieje w Żydowskiej Gminie Warszawskiej! W plebiscycie rozpisanym przez koszerną ponad wszelką wątpliwość Gazetę Wyborczą nie dano nawet szansy wystąpienia czołowej inwestycji koszernego ponad wszelką wątpliwość Goluba przy Rondzie Jazdy Polskiej. Czyżby słynna żydowska solidarność schodziła na psy tak samo jak ta polska "Solidarność" ?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: nAJLEPRZY BUDYNEK W HISTORI WARSZAWY IP: *.NYCMNY83.covad.net 09.01.04, 20:47 TO JEST NAPEWN PALAC KULTURY. I MOZE ZNAJDUJA SIE TACY CO CHWALA NORMANA FOSTERA, KPF, ... ZALOZENIE PLACU DEFILAD I TEJ WSPANIALEJ WIEZY BEDZIE SYMBOLEM WARSZAWY NA TYSIACE LAT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja_ga Re: NAJLEPSZY BUDYNEK W HISTORI WARSZAWY IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.01.04, 21:00 Poprawiam, bo patrzeć się nie daje... PS. A teraz proszę już pisać, co sie komu podoba? PS2.Mnie - zdecydowanie Metropolitan Normana Fostera:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja_ga Re: NAJLEPSZY BUDYNEK W HISTORII WARSZAWY IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.01.04, 21:02 Jeszcze czegoś nie zauważyłam, kurczę... Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Anyway... 09.01.04, 22:05 Thanks to you on behalf of Norman Lord Foster of Thamesbank, Mark Sutcliffe, Darron Haylock and rest of the Team of Battersea. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fekek zdankiewicz Hm, whatever... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.04, 23:02 tak ci na odjezdne napisali? To są grzeczne ludzie. chaladia napisał: > Thanks to you on behalf of Norman Lord Foster of Thamesbank, Mark Sutcliffe, > Darron Haylock and rest of the Team of Battersea. > Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Nie.... 09.01.04, 23:49 Nie, składaliśmy sobie telefonicznie i mailowo zyczenia noworoczne, gdy powiedziałem im, że taki plebiscyt u nas jest i że ludzie dobre słowo za naszym budynkiem czasami piszą, to poprosili, żeby podziękować... tak więc te "thanks" są do Was, nie do mnie. Trzeba przyznać, że to bardzo fajny zespół, dobrze wspominamy (ja i cały polski project team) całe te trzy lata. Jak się doda, że JEMSów reprezentowali M.Miłobędzki i Iza Leple, czyli też baaardzo sympatyczni ludzie, to naprawdę było miło i przyjemnie, aż nie jak w przeciętnym polskim piekiełku. Trzeba by też oddać sprawiedliwość Geoffreyowi Palmerowi z Rogera Prestona + Partners za równie sympatyczne podejście do projektu instalacyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaadwiga Re: Mister Metropolitan.... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.01.04, 00:15 Cieszę się, że akurat Ty się cieszysz:) Dla mnie ten budynek jest zjawiskowy i napisałam już o tym na Forum, wysłałam nawet 10 smsów:) PS. No! A teraz wyślę jeszcze 10! PS2. A nawet, jak nie wygra - dla mnie i tak zostanie Mister Metropolitan. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alienor Re: Architektoniczny "Ulubieniec Warszawy 2002-20 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.04, 13:28 Uważam, że zmieszczenie wśród konkursowych budynków Metropolitan jest wielką pomyłką. Nie chodzi mi o walory estetyczne samej budowli ale jej położenie. Metropolitan zasłonił widok na Teatr Wielki i zupełnie nie pasuje do zbytkowego charakteru placu Piłsudzkiego. Powinniśmy zabiegać o rewitlizację śródmieścia a nie na siłę wpasowywać nowoczesną architekturę w miejsca, gdzie ona nie pasuje. Umiejscowienie Metropolitan uważam za skandaliczne (i nie jest to wyłącznie moja opinia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaadwiga Re: Architektoniczny "Ulubieniec Warszawy 2002-20 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.01.04, 13:51 Pozwól, że pozostanę przy swoim zdaniu:) PS. Zapominasz, że Metropolitan, to dopiero początek zabudowy Pl. Piłsudskiego. Zobaczysz wtedy, jaki to genialny budynek, kiedy zobaczysz całość. Z odbudowanymi pałacami. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Gdyby Allenor znał historię Warszawy... 10.01.04, 19:19 ... o "czystość" architektóry której tak walczy, to by wiedział, że te "plecy" Teatru Wielkiego projektował Pniewski po II Wojnie Światowej, a przy tym nieco się śpieszył i był mocno zdenerowowany, bo za nim stał NKWDzista z odwiedzionym Naganem... To nie żart. Pniewski zaprojektował pierwotnie odbudowę (raczej rozbudowę) TW aż do linii obecnego Metropoltana, ale ponieważ plan ewakuacji KC PZPR zakładał, że na Placu będzie lotnisko awaryjne dla lekkich samolotów, to musiało starczyć miejsca na pas startowy, więc budynek trzeba było "cofnąć" o ponad 100 metrów, a fasadę w pośpiechu doprojektowano. A poza tym, Allenor - przejdź się do Teatru Wielkiego, wejdź przez tylne wejście, wjedź windą na 2 piętro i zobacz wiszącą na ścianie ogromną fotografię Placu z 1938 roku. Widać wyraźnie, że cały teren zajmowany obecnie przez Metropolitana był zabudowany obskurnymi czynszówkami z nieszczególnie wyglądającymi podwórkami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaadwiga Re: Gdyby Allenor znał historię Warszawy... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.01.04, 19:59 Jak zwykle, niezawodny Chaładia:) Pozdrawiam. PS. Na tyłach budynku przez lata była jedyna w tamtych czasach agencja artystyczna "Pagart" Pokoje - klitki, ciemne korytarze i tylko...schody w normie estetycznej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alienor Re: Architektoniczny "Ulubieniec Warszawy 2002-20 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.04, 13:31 Zgadzam się z opinią, że żaden z proponowanych budynków nie zasługuje na tytuł "Ulubieńca Warszawy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja_ga Re: Architektoniczny "Ulubieniec Warszawy 2002-20 IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.01.04, 20:28 W sobotę minął termin nadsyłania kandydatur. Kiedy wyniki? Już nie możemy się doczekać:) Odpowiedz Link Zgłoś