Dodaj do ulubionych

Zimowe/sniegowe, letnie, wielosezonowe na lodzie:

07.12.10, 12:54

www.youtube.com/watch?v=GlYEMH10Z4s
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Zimowe/sniegowe, letnie, wielosezonowe na lod 07.12.10, 13:54
      Kolejny dowód dla tych, których i tak się przekonać nie da.
      Ktoś kto jeździł choć sezon na zimówkach dowodów nie potrzebuje... i nawet w mieście poniżej dobrych wielosezonówek nie zejdzie.
      Ktoś, kto ma nasrane we łbie, założy wątek podobny temu pt. "śmigający na letnich..." z forum Auto-Moto i będzie dumny, że "nie dał się nabić w butelkę przemysłowi oponiarskiemu".
      • nazimno Eksperyment jest bezdyskusyjny. 07.12.10, 14:03
        Dalem to glownie dla tych, ktorzy slowna paplanina usiluja zastapic rzeczowe argumenty.

Dla tych, dla ktorych problemem nie jest to jak kompetentnie wybrac ogumienie,
        tylko to, jakie na tym ogumieniu sa ikonki i literki.

Dla tych, ktorzy twierdza, ze nie ma opon zimowych tylko sa opony sniegowe.

Dla tych, ktorzy twierdza, ze te zimowe/sniegowe daja korzysci tylko na sniegu.
        (I takie tam jeszcze inne wolne dywagacje.)

A jak na prawde - kazdy moze sobie obejrzec na filmiku.

• nazimno Ooooo, ten tak wlasnie twierdzi: 07.12.10, 14:05

forum.gazeta.pl/forum/w,510,119553368,119581966,Specjalnosc_zakladu_kawa_na_lawe.html
          I jeszcze sie przy tym upiera.
        • a_weasley Jak eksperyment to eksperyment 07.12.10, 15:08
          forum.gazeta.pl/forum/w,510,73490229,73490229,Letnie_vs_zimowe_w_zimie.html
          (wiem, że się powtarzam, ale nie wszyscy zauważyli)
          • nazimno Oczywiscie, ze to widzialem. 07.12.10, 15:41
            Slowa, slowa, slowa.
            Dalej twierdzisz, ze opony sniezne sa lepsze tylko na sniegu?
            Opony deszczowe sa lepsze pewnie tylko na deszczu.
            Opony slicki sa dobre pewnie tylko na suchym.

Opony zimowe to pewnie (wg Ciebie):

"brudne narzedzie manipulujacego zmotoryzowana spolecznoscia przemyslu oponiarskiego, skorumpowanego z zakladami wymiany opon w celu wyludzania od zdezorientowanych wlascicieli pojazdow znacznych sum pieniedzy przeznaczanych na organizowane dla kierownictwa tance hulanki i swawole w luksusowych hotelach "spa", gdzie uwodzone sa w okresie zimowym biedne zrozpaczone studentki, ktore poddajac sie tym praktykom, ratuja swoje budzety przeznaczone na edukacje".

Samo zlo.Teraz dobrze?

• nazimno Zapomnialem dodac: 07.12.10, 15:53
              "A do tych siedlisk rozpusty, rui i porobstwa (spa) wszyscy dojezdzaja wlasnie na zimowkach
              zwanych przez a_weasleya "sniegowymi" " (oby dojezdzali, amen)

PS
              A komu nie wystarczaja sniegowe/zimowki niech zalozy lancuchy.
              Natomiast niech zaden idiota nie wybiera sie dzisiaj w gory na letnich.

• edek40 Re: Zimowe/sniegowe, letnie, wielosezonowe na lod 07.12.10, 14:10
        > Ktoś kto jeździł choć sezon na zimówkach dowodów nie potrzebuje... i nawet w mi
        > eście poniżej dobrych wielosezonówek nie zejdzie.

Wielosezonowki sprawdzaja sie rowniez w gorach. Wiem, bo sprawdzalem, a skoro pisze, znaczy ze zyje ;)

> Ktoś, kto ma nasrane we łbie, założy wątek podobny temu pt. "śmigający na letni
        > ch..." z forum Auto-Moto i będzie dumny, że "nie dał się nabić w butelkę przemy
        > słowi oponiarskiemu".

A jednak cos w tym jest. To nabicie to nie tylko wydatki, ale rowniez wykreowanie podobnych zachowan do tych, ktorymi charakteryzuja sie posiadacze aut z dobrym autocasco i licznymi asystentami trakcji - bolesna bezmyslnosc, bo mam topowe opony zimowe, ESP, ABS, TLS i takie tam, a jak wdzwonuje, to mam assistance i AC.

Jesli zas chodzi o edka, to naprawde ciezko mi sie przekonac do walorow zimowek w naszych szeroksciach geograficznych. Pisalem juz kiedys o tym. Rok temu bylem w polowie pazdziernika w gorach. Spadl obfity snieg. Gorale slizgali sie na swoich letnich oponach i stali w dzikich kolejkach do wulkanizacji. A ja na all-season mialem to w d... A pod koniec urlopu snieg stopnial, a temperatura doszla do 15oC. Wprawdzie ci ktorzy zalozyli zimowki przezyli, ale zapewne troszke dostalo sie w d... oponom. A ja na all-season....
        • qqbek Re: Zimowe/sniegowe, letnie, wielosezonowe na lod 07.12.10, 16:38
          edek40 napisał:

> Wielosezonowki sprawdzaja sie rowniez w gorach. Wiem, bo sprawdzalem, a skoro p
          > isze, znaczy ze zyje ;)

Ja nigdzie nie twierdzę, że wielosezonówki to zło wcielone. Co więcej, uważam że lepsza jest dobra wielosezonówka od kiepskiej opony zimowej.

> A jednak cos w tym jest. To nabicie to nie tylko wydatki, ale rowniez wykreowan
          > ie podobnych zachowan do tych, ktorymi charakteryzuja sie posiadacze aut z dobr
          > ym autocasco i licznymi asystentami trakcji - bolesna bezmyslnosc, bo mam topow
          > e opony zimowe, ESP, ABS, TLS i takie tam, a jak wdzwonuje, to mam assistance i
          > AC.

To nie zależy od opon, ale od aktywności tej szarej galaretki pomiędzy naszymi uszami.
          Ja mam zimówki i wcale nie jeżdżę na nich tak, jak gdybym sobie "godmode" w Quake-u włączył.
      • a_weasley Każdy Cyryl ma swoje metody 07.12.10, 15:02
        Qqbek napisał:

> Kolejny dowód dla tych, których i tak się przekonać nie da.
        > Ktoś kto jeździł choć sezon na zimówkach dowodów nie potrzebuje...

Tak się składa, że przerobiłem i kombinację z wymianą, i z wielosezonowymi. I istotnej różnicy nie widzę, poza ruszaniem na ubitym śniegu, gdzie rzeczywiście na zimówkach zabuksować trudniej.
        • qqbek Re: Każdy Cyryl ma swoje metody 07.12.10, 16:34
          a_weasley napisał:

> Qqbek napisał:
          >
          > > Kolejny dowód dla tych, których i tak się przekonać nie da.
          > > Ktoś kto jeździł choć sezon na zimówkach dowodów nie potrzebuje...
          >
          > Tak się składa, że przerobiłem i kombinację z wymianą, i z wielosezonowymi. I i
          > stotnej różnicy nie widzę, poza ruszaniem na ubitym śniegu, gdzie rzeczywiście
          > na zimówkach zabuksować trudniej.
          >

Przerabiałem zeszłej zimy jazdę dwoma, niemalże identycznymi, samochodami. Jeden na kiepskich zimówkach (Dębica Frigo 2), drugi na dobrych wielosezonówkach (GY Vector 4 Seasons). Powiem tak- tylko na śniegu i lodzie Dębice były lepsze, na wodzie zaś były wręcz niebezpieczne.
          Całe szczęście miałem też porównanie w postaci dobrych zimówek (GY UG7+)... i po tym doświadczeniu na trwałe przesiadłem się na wymiany sezonowe.
          Rozumiem jeżdżących na wielosezonówkach. Przy małych przebiegach rocznych (poniżej 10-12 tysięcy kilometrów) po prostu nie opłaca się zmieniać opon, bo sparcieją, zanim zjedziesz bieżnik.
          Przy przebiegach wyrabianych przez moje dwa autka (powyżej 18.000 km rocznie) nie ma żadnej różnicy. I tak zajadę obecne opony zanim będą się nadawały do wymiany ze względu na wiek.
          Pozostaje koszt przekładki i przechowywania kół... ze sto kilkadziesiąt złotych w skali roku.
          To chyba jedyny haracz płacony przemysłowi oponiarskiemu.

Za to świadomość, że jadę tam, gdzie wszyscy inni utknęli jest bezcenna.
    • tiges_wiz a co to za opony byly? 07.12.10, 15:07
      jak by wzieli goodyeara, to by sie niezle zdziwili na tym lodzie.
      wyniki z ADAC.

tiges.blox.pl/2010/02/Do-kitu-te-moje-wielosezonowki.html
      • rrc84 Re: a co to za opony byly? 07.12.10, 15:25
        tiges_wiz napisał:

> jak by wzieli goodyeara, to by sie niezle zdziwili na tym lodzie.
        > wyniki z ADAC.
        >
        > tiges.blox.pl/2010/02/Do-kitu-te-moje-wielosezonowki.html

Lub Dębice Navigator 2 - identyczny wzor bieznika co Goodyear Vector 3.
        • tiges_wiz Re: a co to za opony byly? 07.12.10, 15:33
          nie przesadzaj, miedzy navigatorami a vectorami 5 i EV-2 (nie mowiac juz 4 Sesons) jest przepasc)

zupelnie przeprojektowana opona.
      • nazimno Ja nie podalem linku reklamowego. 07.12.10, 15:44
        Nie reklamowalem opon tylko pokazalem tych, ktorzy uzyli METODY do ich testowania.
        Zreszta juz a_weasley skomentowal: "kazdy Cyryl ma swoje metody".
        I mial racje.

Przeciez posty reklamowe powinny "wylatywac", prawda?
    • tomeck3145 Fajnie fajnie 07.12.10, 16:42
      Wszystko fajnie, wierze w wyniki tego testu.

Tylko że ja zimą jeżdzę najczęściej po mokrej jezdni w przy temperaturach ok 0 stopni, a nie po lodzie czy śniegu. Gdy jest poniżej zera, to na jezdnie sypie się sól, i dalej pozostają mokre.

Czy można gdzieś prosić o taki teścik na mokrej (solonej) nawierzchni przy temperaturze 0 stopni?

Pozdrawiam!
      • nazimno testy masz tu (ADAC): 07.12.10, 17:09

www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/default.aspx
        • tomeck3145 Re: testy masz tu (ADAC): 07.12.10, 17:19
          A mogę prosić o konkretnego linka? Ja na prawdę nie znam niemieckiego.
          • qqbek Re: testy masz tu (ADAC): 07.12.10, 17:27
            tomeck3145 napisał:

> A mogę prosić o konkretnego linka? Ja na prawdę nie znam niemieckiego.

Było się języków uczyć :)
            • tomeck3145 Re: testy masz tu (ADAC): 07.12.10, 17:40
              Znam kilka języków obcych w tym dwa dość biegle - ale nie ma wśród nich niemieckiego.
              • qqbek Re: testy masz tu (ADAC): 07.12.10, 18:29
                tomeck3145 napisał:

> Znam kilka języków obcych w tym dwa dość biegle - ale nie ma wśród nich niemiec
                > kiego.

Gratuluję!
                Znam dwa biegle (wśród nich niemiecki), dwa inne w stopniu tzw. "komunikatywnym" i pracując kiedyś jako pracownik działu rekrutacji pewnej firmy nie jestem w stanie uwierzyć w żadne stwierdzenie pt. "dość biegle".
                Nie ma "dość biegle"... nawet "biegle" w CV najczęściej okazuje się "o tyle, o ile, o drogę zapytam, do najbliższej knajpy trafię, piwo zamówię, ale niewiele więcej" :)

Są też translatory online, które w wypadku tłumaczenia na j.polski zwracają dość koślawe wyniki, ale z tłumaczeniem na j.angielski lub francuski z j.niemieckiego już takich strasznych problemów nie mają. Niechęć do ich używania potwierdza jedynie moją pierwotną tezę.
                • tomeck3145 Re: testy masz tu (ADAC): 08.12.10, 09:23
                  > Niechęć do ich używania potwierdz
                  > a jedynie moją pierwotną tezę.
                  Niczego nie potwierdza. Co najwyżej fakt pracy w kadrach potwierdza twoje nikłe kompetencje i prawdopodobne problemy z logiką, tudzież frustrację wywołaną skończeniem bezwartościowych studiów, ale to problem niezwiązany z oponiarstwem. Co do logiki - powiedz mi, jak ma się wklejenie linka do niemieckojęzycznej strony do prośby o film przedstawiający testy trzech rodzajów opon na mokrej nawierzchni?

PS - mam certyfikaty. Z języków tych, dwóch.
                  • nazimno Ahah, znasz jezyk, ok: 08.12.10, 11:33
                    Zacznij od tego:

www.tirerack.com/videos/index.jsp
                    A reszte sam sobie znajdz samodzielnie.
                    Znasz przeciez jezyk i umiesz sie poslugiwac slowami kluczowymi.
                    I nie narzekaj juz tyle, bo "zal serce sciska".
                    Certyfikaty sa dobre tylko w CV.
          • tiges_wiz Re: testy masz tu (ADAC): 07.12.10, 17:28
            masz dla 195
            Tekst linka
          • nazimno Prosty slowniczek: 07.12.10, 17:45
            Tam, gdzie wystepuje przedrostek "Winter" chodzi o zime.
            Tam, gdzie wystepuje przedrostek "Sommer" chodzi o lato.
            Reifen to opony.
            • tomeck3145 Re: Prosty slowniczek: 07.12.10, 17:56
              O kurde - niesamowite. Zupełnie inaczej niż np. w angielskim, w życiu bym się nie domyślił... Ale prosiłem o wyniki testów opon zimowych, całorocznych i letnich na mokrej nawierzchni w temperaturach ok 0 stopni - nie na lodzie.

Btw - domyślam się, że lód po niemiecku to Eis, a pewnie nawet i das Eis.

Widać, że znajomość niemieckiego to jedyne, czym się możesz szczycić, bo nie rozumiesz prostego pytania.... wierzę w to, że opony zimowe zachowują się lepiej na śniegu i lodzie, ale dlaczego nie ma testów sprawdzających ich przyczepność w zimowych warunkach miejskich?
              • nazimno Re: Prosty slowniczek: 07.12.10, 18:18
                Twoje zimowe warunki miejskie to po prostu mokra nawierzchnia.
                Po niemiecku "bei Nässe". tyle, co do j. niemieckiego.

A moze by tak nieco wlasnej pracy wlozyc, a nie tylko zarzucac, czym "to sie moge szczycic"?
                Nie jestesmy w przedszkolu, prawda?

Jesli zas znasz angielski, to ja juz niczego nie rozumiem.
                Nie mozesz sobie znalezc podobnych informacji uzywajac slow w znanym Ci jezyku?
                Oranyboskie, chcialoby sie rzec.
                • tiges_wiz Re: Prosty slowniczek: 07.12.10, 18:23
                  translate.google.pl pomoze .. tlumaczy tez strony (koślawo, bo koślawo, ale zorientować się idzie)
              • nazimno Zimowki sa rowniez dobre na mokrej nawierzchni. 07.12.10, 18:31

www.reifenfachhandel.eu/winterreifen-nokian-wr-g2-mit-sehr-kurzem-bremsweg-bei-naesse-und-eis/
                Pokazane opony zachowuja sie bardzo dobrze na mokrej nawierzchni.

Problem polega na tym, ze opony letnie wykonywane sa z mieszanki gumy,
                ktora w niskich temperaturach jest zbyt twarda i traci wlasnosci typu "grip"
                czyli ma niewystarczajaca przyczepnosc, na skutek braku mozliwosci
                odksztalcania sie.

W jezyku angielskim jest taka masa publikacji na ten temat, ze na prawde
                nie rozumiem Twojej bezsilnosci w znajdowaniu materialu do czytania.
                • tomeck3145 Re: Zimowki sa rowniez dobre na mokrej nawierzchn 07.12.10, 20:49
                  > W jezyku angielskim jest taka masa publikacji na ten temat, ze na prawde
                  > nie rozumiem Twojej bezsilnosci w znajdowaniu materialu do czytania.

Oryginalne pytanie:
                  "Czy można gdzieś prosić o taki teścik na mokrej (solonej) nawierzchni przy temperaturze 0 stopni? "

Czyli: czy jest też filmik, gdzie te 3 beemwice na 3 różnych oponach pomykają po mokrej nawierzchni. Zamiast tego, kilkanaście postów jałowej dyskusji. Nigdzie nie twierdziłem, że zimówki są lepsze lub gorsze na mokrym. Stwierdziłem tylko, że rzadko lub w ogóle nie jeżdzę po śniegu i lodzie.

Buziaczki ;)
                • crannmer Re: Zimowki sa rowniez dobre na mokrej nawierzchn 07.12.10, 21:21
                  nazimno napisał:
                  > Problem polega na tym, ze opony letnie wykonywane sa z mieszanki gumy,
                  > ktora w niskich temperaturach jest zbyt twarda i traci wlasnosci typu "grip"
                  > czyli ma niewystarczajaca przyczepnosc, na skutek braku mozliwosci
                  > odksztalcania sie.

Czyzby?
                  forum.gazeta.pl/forum/w,510,30567955,30567955,Opony_letnie_lepsze_od_zimowych_tez_ponizej_7_C.html
                  • pacanek_ten_prawdziwy Re: He he crannmer ty ryzykancie !!! 07.12.10, 22:05
                    Hallo crannmer !!!!!

Oj ,oj czy ty wiesz co ty robisz sprzeciwiajac sie nazimno ?????
                    Obojetnie,czy masz racje,czy nie ,zastanow sie co ty ryzykujesz !!!

Pozdrawiam spacanialy pacanek
                    ktory jest naprawde pacanem bo sie odwazyl naszej wyroczni forumowej napisac,ze nie wszystko co sie swieci to zloto ..........
                    I dlatego zostalem " ukarany :
                    "Przechwalanie sie natomiast "jakimi to Ty argumentami wielkiej wagi operujesz"
                    zakrawa juz na kpienie z samego siebie - no coz, sam nazwales sie pacankiem,
                    w dodatku prawdziwym, trafny wybor to byl, musze Ci przyznac tym razem racje. "

Brak argumentow zastepuje sie ( w jego oczach ) obazami , wycieczkami osobistymi i jego najwiekszym jego sukcesem jest nasmiewanie sie z nicku !!!! He he
                    A ja tylko cytowalem i przetlumaczylem to na jezyk polski co pisano o nowelizacji ustawy o warunkach zimowych w prasie niemieckiej.
                    A moglem wybrac przeciez prase angielska to by siem chyba tak nie podniecil -
                    • nazimno Pelne przedszkole z tym placzem... 08.12.10, 10:13
                      raz do kontika_71, potem do jureeka, teraz do crannmera...

PS
                      Nie zmieniaj nicka.
                  • nazimno Co do wiary, wole wyniki ADAC. 08.12.10, 10:10
                    Jak sam dobrze wiesz wyniki takiego testu zaleza w znacznym stopniu od
                    wybranego odcinka drogi i stanu faktury nawierzchni, co ma decydujacy wplyw
                    na przyczepnosc i oczywiscie wyniki testow.

Opony zimowe ze wzgledu na strukture lamelkowa beda miec zawsze lepsze wyniki
                    na nawierzchniach mokrych o powierzchni gladkiej, na lodzie, na sniegu.

Opony letnie na wilgotnych nawierzchniach o strukturze nieregularnej i chropowatej beda miec wyniki lepsze od zimowych, poniewaz o przyczepnosci w tym przypadku decyduje wlasnie bardziej struktura nawierzchni niz technologia bieznika.

Niestety na nawierzchniach gladkich i mokrych opony letnie w temperaturach okolo 0°C to porazka i ryzyko poslizgu.

Sa to czynniki znane i nie udawaj, ze o nich nie wiesz.

Z punktu widzenia warunkow zimowych, cechujacych sie znaczna rozpietoscia zmiennosci
                    warunkow drogowych, opony zimowe sa jedynym rozsadnym wyborem.

To, ze w pewnych szczegolnych warunkach opony letnie moglyby sie okazac nieco lepsze,
                    w zadnym stopniu nie wplywa na opinie na temat stosowania opon zimowych w trudnych warunkach.

O przydatnosci decyduje ocena wielostronna, a nie tylko wybrany przypadek szczegolny.
                    Podstawowym problemem testow opon jest to, ze testy te nie sa przeprowadzane
                    w jednorodnych warunkach, bo i tory i drogi i kierowcy i samochody sa rozne.

Komus jednak nalezy zaufac i tym kims jest dla mnie zespol ADAC, a nie
                    redaktor z "Der Spiegel". W informacji, na ktora sie powolaliscie, nie ma nic na temat
                    rodzaju testowego odcinka nawierzchni, a szkoda.

I tyle.
                    • nazimno Jesli sie komus ADAC "nie podoba", to tu jest test 08.12.10, 10:18

www.tcs.ch/main/de/home/auto_moto/tests/reifen.html
                      A oni jednak na zimie znaja sie nie najgorzej.
                    • tiges_wiz Re: Co do wiary, wole wyniki ADAC. 08.12.10, 11:34
                      i slusznie, jednak oni twierdzą, że na lodzie wielosezonowe są w czołówce, a i czasem najlepsze.
                      • nazimno Nie mam zamiaru kwestionowac takiej tezy. 08.12.10, 11:41
                        Powyzej napisalem, dlaczego oni sami moga dochodzic do roznych wynikow.

Gdy przewertujesz publikacje na ten temat z kilku ostatnich lat bardzo sie zdziwisz
                        jak czesto znajdziesz rozbieznosci tych testow.

Porownaj test ADAC i TCS.
                        Porownaj test "Stiftung Warentest".
                        Porownaj testy skandynawskie (Nor./Swe./Fin.)
                        Porownaj testy kanadyjskie i USA (DOT i inne)

W mojej opinii ADAC trzyma sie produktow europejskich i w nich ma trafne rozeznanie.

• tiges_wiz Re: Nie mam zamiaru kwestionowac takiej tezy. 08.12.10, 11:53
                          www.tcs.ch/main/de/home/auto_moto/tests/reifen.RightColumn.0002.CtxLinkDownloadFile1.pdf/4071_TCS-WinterreifenTest-2010_Serie65_185-65_R_15_T_de.pdf
                          Obejrzałem sobie to i wynik jest podobny do ADAC.
                          4Sesons mają bardo dobry winik na suchym i lodzie i są polecane. Plasują się na podobnej pozycji jak w testach ADAC. Zresztą reszta opon też. Zmiany pozycji są niewielkie.
                          • nazimno Wniosek: 08.12.10, 12:19
                            to oznacza, ze i jedni i drudzy staraja sie dochowac pewnych standardow procedur.

Zmiany pozycji sa i musza byc. Dramatycznych rozbieznosci nie ma, a powod jest
                            linijke wyzej. "4 Seasons" wypadaja rzeczywiscie pozytywnie.

Zimowki i wielosezonowki beda miec swoich klientow wedlug profilu kryteriow zakupu.

Wyszukiwanie jakiegos szczegolnego przypadku, ktory daje przewage jednym czy drugim
                            nie ma wiekszego sensu, poniewaz liczy sie ocena wielostronna ze wzgledu na zmiennosc
                            warunkow w zimie.

Jedno jest pewne: jazda na letnich przy obecnej pogodzie to ryzyko wlasne i nie tylko.
                            I jeszcze jedno jest pewne: NIE KUPOWAC TANDETY.
                            Cena, jaka sie za to placi jest tylko iluzorycznie niska.

PS
                            Powertuj jednak inne testy, bo warto.

• tiges_wiz Re: Wniosek: 08.12.10, 12:33
                              uż wertowałem ;)
                              Jeżeli znasz Wrocław, to wiesz, jak zmienne tu są warunki. Śniegu na drogach w sumie mało, ale bywa gołoledź. Więc musi to być opona niezła na lodzie i wytrzymująca -10 w październiku i +15 w grudniu ;)

"Położenie Wrocławia na przedpolu Sudetów pociąga za sobą występowanie zjawisk fenopochodnych. Występują one średnio 18 dni w roku. Zjawiska te są zauważalne zwłaszcza zimą, kiedy to przy silnym, suchym wietrze dochodzi do gwałtownego wzrostu temperatury powietrza. Miało to miejsce np. 21 lutego 1990, gdy temperatura we Wrocławiu wzrosła do +20,1 °C"

Jakbym mieszkał w Suwałkach, to był wagi rozłożył inaczej ;).
                              Atak mi nie straszna pogoda ;).
                              Mnie tylko ciekawi, że w Polsce jest temat pomijany. Jak widać i Niemcy i Szwajcarzy testują także opony całoroczne, a u nas nic. A są rejony w kraju, że jest to najlepszy wybór. Oczywiście mówimy tu o dobrych oponach, a nie wynalazkach.
                              • nazimno Masz racje. 08.12.10, 13:02
                                To jest wlasnie to, co nazwalem "profilem kryteriow zakupu".
                                Dodatkowo sa ludzie, ktorzy jezdza wylacznie po miescie.

U nas w kraju (PL) nie widze zadnej zaintereowanej instytucji, ktora moglaby takie testy
                                w sposob profesjonalny przeprowadzic z pozytkiem dla kierowcow.

Jest natomiast cala masa warsztatow, ktore upychaja ludziom
                                opony z data produkcji sprzed kilku nawet lat (ktos w mojej rodzinie, nieswiadoma kobieta,
                                tak zostala wlasnie "zalatwiona", powiedziano jej, ze dostala "aktualnie najlepsze opony").

Dlatego trzeba samemu zainteresowac sie tematem, aby nas inni nie robili
                                bezkarnie w konia.

• nazimno Norwegia: 08.12.10, 11:50

www.naf.no/Forbrukertester/Dekk/Dekktester/Vinterdekktest-2008/Poengoversikt-vinterdekktest-2008/
                      • nazimno I Szwecja: 08.12.10, 11:51

www.consumersearch.com/snow-tires/review
    • tomeck3145 Re: Zimowe/sniegowe, letnie, wielosezonowe na lod 08.12.10, 14:44
      Wykwit gazetowej twórczości motoryzacyjnej:

"Szwajcaria
      W Szwajcarii nie ma obowiązku stosowania opon zimowych, ale jeśli spowodujemy kolizję, a nasz samochód wyposażony jest w opony letnie, lub zimowe o głębokości bieżnika poniżej 4 mm, to ubezpieczyciel może odmówić nam wypłaty odszkodowania, a policja obarczyć nas odpowiedzialnością za jej spowodowanie."

ale jeśli spowodujemy kolizję (...) to (...) policja (może) obarczyć nas odpowiedzialnością za jej spowodowanie.

jeśli spowodujemy kolizję (...) to (...) policja (może) obarczyć nas odpowiedzialnością za jej spowodowanie.

jeśli spowodujemy kolizję (...) to (...) policja (może) obarczyć nas odpowiedzialnością za jej spowodowanie.

Nie wiem w sumie, czy ten artykuł jest wiarygodny, ale jeśli tak - to czemu Szwajcarzy nie przymuszają ludzi do jazdy na zimówkach? Czyżby nie każdy jeździł w kopnym śniegu i po jeziorze Genewskim, i czyżby dostrzegli, że niektóre samochody w ogóle nie wyjeżdzają poza osolony teren zabudowany?
      • nazimno Szwajcarzy uwazaja, ze kazdy dorosly 08.12.10, 14:59
        czlowiek odpowiada za swoje czyny sam. Czyli oni uwazaja, ze kasa jest najlepszym nauczycielem czlowieka. A czlowiek ma tam z reguly kase.

Niemcy natomiast postawili na nakaz, poniewaz maja zupelnie inna skale ruchu na swoich drogach i autostradach i nie chca ich blokowac wypadkami w zimie.

Po prostu inna koncepcja osiagniecia tego samego.
        Nie rozumiem jak to moze dziwic.

• pacanek_ten_prawdziwy Re: ADAC testy tu i tam !!!! 08.12.10, 19:40
          Hallo !!!!!

Juz powoli slabi mnie to slawetne ADAC !!!!
          ADAC testy tu i tam - kto zaplaci ten ma !!!!

Wybieralem sie do opola na wszystkich swietych w tym roku .
          Zajrzalem w google na pogode dlugoterminowa i zdecydowalem sie na wyjazd na oponach
          letnich !!!!!
          Kolega, czlonek ADAC, wierzacy tej organizacji,zadzwonil do nich,aby jemu doradzili na jakich oponach pojechac !!!!
          He he odpowiedz byla taka jakiej ja oczekiwalem :
          od pazdziernika do wielkiejnocy nalezy jezdzic na oponach zimowych - rada ze strony ADAC!!
          Taka jest " Faustregel " - w oczach ADAC !!
          Skorzystal jeszcze i ich uslugi zaplanowania trasy przejazdu , he he
          Wybrali jemu - a co mozna bylo innego sie spodziewac _ A4 z tym tlokiem na drodze i z robotami drogowymi he he - sam sobie winien ze mnie nie posluchal i nie jechal
          A-7 - A -38 - A 14 i dopiero na A-4 kolo Dresna . Oj nastal sie chlopczyna , oj nastal .
          Ja wolniej jezdzacy pilem juz kawe po obiadku w opolu a on jeszcze jechal he he

Zgodnie z zapowiedziami dlugoterminowymi pogody bylo cieplo i slonecznie ( 15-18 ° )
          jeszcze w dzien zaduszny .
          Pozniej nastapilo ochlodzenie ( 10-12 °) i nadeszly deszcze w ktorych to wracalismy do niemiec .
          Ja na letnich , kolega na zimowych .
          Na szczescie nie bylo groznach sytuacji na drodze - ale pytanie kto bol lepiej przygotowany do drogi - ten co sam mysli czy ten co uwierzyl ADAC ????
          Bo wierzac tej to tabelce :
          www.spiegel.de/img/0,1020,530164,00.jpg
          to w razie czego to droga hamowania kolegi byla by dluzsza od mojej o jakies 5 i 7 metrow a to moze o zyciu decydowac - Nie wszystko co sie swieci to zloto i nie wszystko co sie uslyszy od ADAC to prawda !!!!!

Mysl sam nawet jak jestes uznanym pacanem ktory sie spacanil - taka moja rada !!!

Pozdrawiam pacanek
          • nazimno Byles dobrze przygotowany. 09.12.10, 10:42
            Na zlosc ADAC pojechales na letnich.
            Na zlosc babci wybijesz sobie pewnie zabka albo dwa zabki,a moze ubijesz sobie glowke.

PS
            A gdyby meterolodzy sie pomylili?
            Wyszedlbys na: "pacana ktory sie spacanil", ale .... co ja mowie...
            Ty JUZ nim jestes.

Tez pozdrawiam.
            • pacanek_ten_prawdziwy Re: Byles dobrze przygotowany. 09.12.10, 18:24
              nazimno napisał:

Na zlosc ADAC pojechales na letnich.

NIe na zlosc ADAC pojechalem na letnich - tylko pomyslalem samodzielnie
              i przedewszystkim sprawdzilem NIENIECKA dlugoterminowa pogodynke .
              I ta NIEMIECKA pogodynka nie moze i nie pomylila sie !!!!
              CO ??? Czemu nie moze ???
              He he bo ona jest NIEMIECKA jak i jedyny sluszny klub ADAC !!!!
              A guru twierdzi - co adac to jedyne sluszne -

pozdrawiam pocanek

> Na zlosc babci wybijesz sobie pewnie zabka albo dwa zabki,a moze ubijesz sobie
              > glowke.
              >
              > PS
              > A gdyby meterolodzy sie pomylili?
              > Wyszedlbys na: "pacana ktory sie spacanil", ale .... co ja mowie...
              > Ty JUZ nim jestes.
              >
              > Tez pozdrawiam.
          • nazimno Kilka uwag: 09.12.10, 10:45
            Przeczytaj jeszcze raz to:

forum.gazeta.pl/forum/w,510,119598563,119631450,Co_do_wiary_wole_wyniki_ADAC_.html
            PS
            Piszac :

""" ADAC testy tu i tam - kto zaplaci ten ma !!!!"""
            powinienes miec swiadomosc, ze jest to goloslowne oskarzenie o korupcje. Pomysl chlopie, zanim cos zapacankujesz, ok?

Mnie Twoje pcankowanie nawet bawi, ale ICH juz z pewnoscia NIE.
            • pacanek_ten_prawdziwy Re: Kilka uwag: he he nazimno !!!! 09.12.10, 18:52
              Hallo nazimno !!!!!

Napisales :
              """" ADAC testy tu i tam - kto zaplaci ten ma !!!!""" powinienes miec swiadomosc, ze jest to goloslowne oskarzenie o korupcje. Pomysl chlopie, zanim cos zapacankujesz, ok?
              Mnie Twoje pcankowanie nawet bawi, ale ICH juz z pewnoscia NIE."

He he nazimno he he a co jest zlego w zdaniu:
              """" ADAC testy tu i tam - kto zaplaci ten ma !!!!"""
              Nalezy tylko to zdanie do konca zrozumiec tak ja ja mialem twoje :
              Przeciwmgielne z tylu: 50m gwarantowane. zrozumiec !!!

Otoz zdanie :

ADAC testy tu i tam - kto zaplaci ten ma !!!!
              odnosi sie do twioch wielu podawanych linkow - a ja twierdza ze kto zapkaci skaldke czlonkowska i zostanie czlonkiem ADAC ten ma te testy bez szukania tu i tam .

He he a kto to sa ci twoi tajemniczy ONI ????

A i jak widze to muszeaby cie zadowolic napisac prawde co do opisywanego wyjazdu .
              Wiec zaczynam jedynie sluszna i prawdziwa historie

Juz powoli slabi mnie to slawetne ADAC !!!! Jacy oni se pomocni i sluzebni w stosunku do swych czlonkow !!!! Juz prawie nic nie mozna samemu zadecydowac .
              Wybieralem sie do opola na wszystkich swietych w tym roku . przed wyjazdem zadzwonilem do ADAC - z prozba o pomoc w zorganizowaniu wyjazdu . Po podaniu terminu od - do
              zostalem poinformowany ze w tym okresie bedzie cieplo ( 12-17 °) w zwiazku z czym zalecaja wyjazd na oponach letnich bo wiedza ze mam dobre - kupowane na podstawie ADAC testow .
              A prozbe o wybranie mi drogi spelniono po krotkim wywiadzie gdzie przyznalem sie ze naleze do samotnikow.
              I dlatego zamiast puscic mnie A4 gdzie mozna bylo sobie w tych dniach postac w korkach , a co zatym idzie miec duzo i dlugo towarzystwo,wyslano mnie A-7 na A-38 nastepnie na A-14 i dopiero na zapchana A-4 .
              Na zapytanie dlaczego proponuja jazde na oponach letnich wyslano mi ta o to fotke :
              www.spiegel.de/img/0,1020,530164,00.jpg

I musze przyznac ze objechalem ta trase bez problemow !!!!!

Pozdrawiam pacanek co sie ADAC slucha he he

Ps :
              Ej nie budz mnie taki piekny mam sen

A specjalnie do nazimno :
              100 = 50 lub 100 = 60 lub 100 = 70

• pacanek_ten_prawdziwy Re: Kilka uwag od fachowca - on musi wiedziec !!! 09.12.10, 19:33

Hallo koledzy !!!!

Kilka uwag od fachowca - on musi wiedziec !!!

moto.onet.pl/1632839,1,holek-radzi-jak-jezdzic-zima,artykul.html?node=40742
                Pozdrawiam pacanek

Ps: ale jak sie z nim nie zgadzacie to prosze jego nie wyzywac , bo on za to nie wziol honorarium
    • smcalfa Re: Zimowe/sniegowe, letnie, wielosezonowe na lod 18.12.10, 16:24
      Ja tam jestem za obowiązkiem posiadania zimowych opon:
      dysonans.blox.pl/2010/12/Opony-zimowe.html
      • tiges_wiz Re: Zimowe/sniegowe, letnie, wielosezonowe na lod 18.12.10, 16:29
        tylko ze nic z tego twojego wpisu nie wynika. takie myślenie zyczeniowie.
        pierwszy raz tez slysze argument, ze ktos nie kupuje zimowek bo sa drogie.
        • smcalfa Re: Zimowe/sniegowe, letnie, wielosezonowe na lod 18.12.10, 19:13
          O!!!
          to jakie słyszysz? Bo ja tylko cena opon, cena założenia i problemy z przechowywaniem
          • a_weasley Wyszukiwarka nie gryzie 18.12.10, 22:44
            Przeczytaj ten wątek, a jeśli Ci tego mało, wrzuć do wyszukiwarki forum "zimówki" i będziesz wiedział, stokrotko polna, a nad nią szumiał gaj.
            • smcalfa Re: Wyszukiwarka nie gryzie 19.12.10, 14:00
              Jak na razie testy ADAC pokazują, że można znaleźć takie warunki, w których zimowe opony są porównywalne do wielosezonowych. I że te warunki występują w kilku procentach przypadków. A w pozostałych 90% zimówki są zapewne lepsze, czy może ADAC przetestowało różnice we wszystkich występujących na drogach warunkach?
              • smcalfa Re: Wyszukiwarka nie gryzie 19.12.10, 14:03
                I tu jeszcze co nieco o wnioskowaniu:
                dysonans.blox.pl/2010/12/Statystyka.html
              • tiges_wiz Re: Wyszukiwarka nie gryzie 19.12.10, 19:57
                jakbys zajrzal na test y adac to bys wiedzial, ze testuja w roznych warynkach sucho, mokro, lod, snieg i dodatkowo oceniaja komfort i zuzycie opony
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka