Dodaj do ulubionych

Bezodstepowcy i mgla.

03.12.13, 15:36
(jak widac na zdjeciu, nawet nie taka gesta, ta mgla)

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15067420,Karambol_w_Belgii__Zderzylo_sie_ok__100_samochodow_.html#BoxSlotII3img
Obserwuj wątek
    • samspade Re: Bezodstepowcy i mgla. 03.12.13, 17:41
      nazimno napisał:

> (jak widac na zdjeciu, nawet nie taka gesta, ta mgla)

Tyle że na zdjęciu nie widzimy mgły w momencie wypadku.
      • nazimno Ze smartfona sa aktualne. 03.12.13, 18:39
        Shoot&Mail -it, so simple it is.
        Watpie, aby czekano na "fotoreporterow".
        • samspade Re: Ze smartfona sa aktualne. 04.12.13, 12:44
          Jeżeli chodzi o zdjęcia w artykule to nie wiem czy czekano na fotoreportera. Czekano na służby jak widać na zdjęciach. Niezależnie czym zrobiono te zdjęcia.
          • nazimno ...nie zalapales... 04.12.13, 13:20
            Chodzilo o aktualnosc zdjec i gestosc mgly, ktora te zdjecia pokazuja zapewne tuz po wypadku.

Ta mgla byla calkiem znosna, a widocznosc mozna oszacowac ze zdjec.

• samspade Słowo klucz. Zapewne 04.12.13, 14:14
              Nie wiem czy te zdjęcia są zrobione tuż po wypadku. Jak widać na zdjęciach są zrobione już po przybyciu służb ratunkowych.
              A w wiadomościach podawali ze widzialność była prawie zerowa.
              • nazimno Z innych zrodel wiem, ze widocznosc byla znosna. 04.12.13, 14:22
                Gdyby byla zerowa to by w ogole nie jechali z taka szybkoscia.

Po prostu jest coraz wiecej lemingow bezodstepowych na drogach w Europie,
                Polska nie jest tu zadnym wyjatkiem (pocieszajace, nie?).

Brak wyobrazni daje po kufrach.
                Wystarczy sie na to uczulic i uwazac.

• pacanek_ten_prawdziwy Re: Z innych zrodel wiem, ze widocznosc byla znos 17.12.13, 23:18

Hallo nazimno

Hmm gdyby ich pojazdy byly wyposazone w
                  Automatische Distanzregelung ACC
                  i kierowcy uzywali by tego wynalazku ,moze by bylo mniej lemingow bezodstepowych na drogach w Europie ?????

www.volkswagen.de/de/technologie/innovative-technologien/innovation_technikspecial.html
                  Zeby ciebie nie rozjuszyc napisze. ze jest to technika zastosowana nie tylko w Golfie 7 ale i w innych markach samochodowych .
                  • nazimno spamer w golfie 7 18.12.13, 09:59
                    • pacanek_ten_prawdziwy Re: Do nazimno 18.12.13, 11:50

Hallo przyjacielu
                      ( bo tak czesto jak my dwoje do siebie piszemy to musimy byc juz przyjacielami)

Naprawde nie rozumiem twojej "blokady psychicznej " na nowosci motoryzacyjne .
                      Nawet jak te nowosci techniczne sa w samochodach VW
                      • nazimno Drogi "Przajacielu Pacanku" 18.12.13, 12:05
                        O tych "nowinkach" wiem od dawna wiec to nic nowego nie jest.
                        To, czy ja lubie golfa o liczbie porzadkowej "n",
                        czy tez nie lubie - nie zmienia niczego merytorycznie.

Co do nowosci motoryzacyjnych, to nie istnieje nic takiego jak "blokada psychiczna".

Sa rozwiazania sensowne i niezawodne, natomiast inne nimi NIE SA, ktorykolwiek
                        to bylby kontekst.

Sa tez rozwiazania wyjatkowo drogie i w kontekscie uzytecznosci - bezsensowne.
                        Nie napisze Ci, o ktore mi chodzi.
                        Nie bede Ci sypac karmy do pojemnika.

Jako wskazowke dam Ci jedno zdanie.

"Wiele systemow bezpieczestwa stwarza zludne gwarancje dla zadufanych w nich kierowcow" az do tego stopnia, ze traca wlasne umiejetnosci z dziedziny techniki prowadzenia,
                        powodujac wypadki, ktore normalnie nigdy by sie nie zdarzyly"

• pacanek_ten_prawdziwy Re: Drogi "Przajacielu Pacanka" 18.12.13, 12:21

Hallo

calkowicie zgadzam sie z tym przez ciebie podanym cytatem :
                          "Wiele systemow bezpieczestwa stwarza zludne gwarancje dla zadufanych w nich kierowcow" az do tego stopnia, ze traca wlasne umiejetnosci z dziedziny techniki prowadzenia,
                          powodujac wypadki, ktore normalnie nigdy by sie nie zdarzyly"

Dlatego ja zawsze mowie ze te systemy powinne byc widziane jako pomoc dla kierowcy a nie tego kierowce zastepowac dopuki nie sa perfekcyjne .

I skoro juz zaczoles normalnie i bez zbednego obrazania pisac to napisz mi prosze , czy ogladales te nowosci tech, w VW-ach i czy uwazasz je za dobre ???

Bo ja pomimo ze Golfem 7 jeszcze nie jezdze ( a licze juz dni ) to jestem zachwycony tymi nowinkami tech. ktore mozna dodatkowo zamowic .
                          Samoczynne utrzymywanie odleglosci , hamowanie awaryjne w miescie , dynamiczne sterowanie swiatlami, to wszystko wydaje mi sie ,pomaga w betpiecznej jezdzie .

Tylko to samoczynne parkowanie tylem w poprzeczne luki parkingowe uwazan za nie najlepsze rozwiazanie .
                          Pa parkingach przy duzych centrach handlowych wole miec bagaznik od strony drogi niz skierowany do tylu .

• nazimno Rada na zimno i calkiem na spokojnie. 18.12.13, 12:32
                            Jezeli zamowisz te "bajeranckie opcje", to wystawia Ci za to rachunek, poniewaz nie ma nic za darmo. Dodatkowa konsekwencja beda koszty usuwania ewentualnych awarii tych opcji w niedalekiej przyszlosci, o czym swiadcza rozmaite dyskusje na forach samochodowych.

Zamow tylko to, co jest konieczne wg Twoich wymagan eksploatacyjnych.
                            W koncu to Ty wykladasz kase, a nie ja.

Jesli umiesz jezdzic, to bajery NIE SA CI potrzebne. (moje prywatne zdanie)

System automatycznego parkowania JEST takim bajerem.

Nie potrzebujesz go ZUPELNIE.

• pacanek_ten_prawdziwy Re: Rada na zimno i calkiem na spokojnie. 18.12.13, 18:28
                              Hallo nazimno

Hmmm masz racje ze za" bajery " poprawiajace bezpieczenstwo jazdy trzeba niestety zaplacic .
                              Ten Golf 7 ktory mam odebrac 10.01.2014 placi mi firma i mam nim jezdzic 9 miesiecy , dlatego te ewentualne naprawy o ktorych piszesz ( a nie dotycza te naprawy i innych marek ????) beda usuwane ma gwarancji -
                              • nazimno Kazdy jest dorosly. 19.12.13, 10:33
                                Decyzje podejmuje sie wg wlasnego rozeznania.
                                Ja mam moje wlasne wymagania i wg tego dobieram opcje.
                                Nie bede sie rozpisywac na ten temat z zasady.
                                To moja prywatna sprawa.

Tak czy inaczej, jesli za cos placi firma, kryteria oceny moga sie lekko zmodyfikowac.
                                Moze byc tez tak, ze to kierownictwo firmy zastrzega sobie wybor opcji wg ich
                                wlasnego uznania. Nie ma sensu kopac sie z koniem w takim wypadku.
                                • pacanek_ten_prawdziwy Re: Kazdy jest dorosly a pisze jak dziecko 19.12.13, 18:20

Hallo nazimno !!!

Znowu zrobiles mi metlik w glowie .
                                  Tu piszesz do mnie :
                                  "Jesli umiesz jezdzic, to bajery NIE SA CI potrzebne. (moje prywatne zdanie)
                                  System automatycznego parkowania JEST takim bajerem. "

Hmmm ,ale ja pisalem o takich rzeczach jak :
                                  "Samoczynne utrzymywanie odleglosci , hamowanie awaryjne w miescie , dynamiczne sterowanie swiatlami, to wszystko wydaje mi sie ,pomaga w bezpiecznej jezdzie . "

Czyli jesli twoja wypowiedz dotyczy tych wszystkich asystetow bezpieczenstwa bo :
                                  "Jesli umiesz jezdzic, to bajery NIE SA CI potrzebne."
                                  tzn ze ty jezdzisz samochodem w wersji podstawowej ???
                                  Bo juz wielokrotnie przekonales na tu, ze jestes dobrym kierowca i umiesz jezdzic wiec "bajerow " nie potrzebujesz .

Hmmm, tylko czy jazda po drodze z szybkoscia 100 km/h na swiatlach "krotkich " gdzie widzialnosc na nich wynosi w super warunkach do 50 m ma cos z tym wspolnego???
                                  Podawales tu przeciez wzory matematyczne na czas reakcji kierowcy , na czas reakcji ukladu hamulcowego , na droge hamowania .
                                  I dlatego, czy ja umiem jezdzic czy nie powinno miec wplywu na dodatkowe "bajery" poprawiajace widocznosc , czy skracajace moj czas reakcji , przez samoczynne rozpoczecie hamowania -

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka