IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 09:31
Czy mozna przewozić dziecko przodem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu,
jeżeli w samochodzie jest poduszka
Obserwuj wątek
    • klemens1 Re: fotelik 13.08.04, 12:24
      Gość portalu: ptysia napisał(a):

> Czy mozna przewozić dziecko przodem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu,
      > jeżeli w samochodzie jest poduszka

2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
      4) przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy
      na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną
      dla pasażera;
      5) przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat
      na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego.

Co nie jest zabronione, jest dozwolone. Poczytaj też instrukcję fotelika - jest
      ona ważniejsza w tym przypadku niż KD.
      • edytkus Re: fotelik 16.08.04, 05:08
        Nie, to niebepzieczne dla dziecka. W ogole nie powinno sie wozic dzieci na przednim siedzeniu!
        • klemens1 Re: fotelik 16.08.04, 11:27
          edytkus napisała:

> Nie, to niebepzieczne dla dziecka. W ogole nie powinno sie wozic dzieci na
          prz
          > ednim siedzeniu!

W ogóle nie powinno się wozić dzieci, to niebezpieczne.
          • edytkus Re: fotelik 16.08.04, 17:26
            klemens1 napisał:

> edytkus napisała:
            >
            > > Nie, to niebepzieczne dla dziecka. W ogole nie powinno sie wozic dzieci
            > na
            > prz
            > > ednim siedzeniu!
            >
            > W ogóle nie powinno się wozić dzieci, to niebezpieczne.
            >

W ogole nie powinno sie jezdzic autem, a najlepiej nie wychodzic z domu (chociaz wtedy moze na
            glowe spasc samolot) ;)
            • klemens1 Re: fotelik 16.08.04, 23:24
              > W ogole nie powinno sie jezdzic autem, a najlepiej nie wychodzic z domu (chocia
              > z wtedy moze na
              > glowe spasc samolot) ;)

Życie jest niebezpieczne. Lepiej nie kusić losu i popełnić samobójstwo.
              • edytkus Re: fotelik 17.08.04, 05:09
                Wracajac do tematu ;)
                1. przednie miejsce pasazera uchodzi za najniebezpieczniejsze w aucie
                2. na swiecie jest tylko jedna firma ktora produkuje foteliki do montazu na przednim siedzeniu z
                wlaczona poduszka pow. Fotelik wyszedl na rynek w zeszlym roku, w USA kosztuje kilaset $, i
                przypomina metalowa kapsule. Niestety kompletnie nie pamietam nazwy producenta :(
                • klemens1 Re: fotelik 17.08.04, 15:07
                  edytkus napisała:

> Wracajac do tematu ;)
                  > 1. przednie miejsce pasazera uchodzi za najniebezpieczniejsze w aucie

Nie ma co demonizować. Wypadki przeciętnym ludziom zdarzają się rzadko (ja
                  miałem tylko jeden), a to, które miejsce jest najniebezpieczniejsze to
                  statystyka.
                  Kiedyś mama mi mówiła żebym w czasie jazdy pociągiem zajmował miejsce w
                  środkowych wagonach, bo w pierwszym i ostatnim jest najniebezpieczniej. Jakiś
                  czas później słyszałem o wypadku pociągu - wykoleiły się tylko środkowe wagony.

> 2. na swiecie jest tylko jedna firma ktora produkuje foteliki do montazu na
                  prz
                  > ednim siedzeniu z
                  > wlaczona poduszka pow. Fotelik wyszedl na rynek w zeszlym roku, w USA
                  kosztuje
                  > kilaset $, i
                  > przypomina metalowa kapsule. Niestety kompletnie nie pamietam nazwy
                  producenta
                  > :(

... i do jazdy tyłem, bo przodem to można chyba w każdym wozić. W niektórych
                  samochodach są wyłączniki poduszki pasażera - to lepsze niż metalowe kapsuły.
                  • edytkus Re: fotelik 17.08.04, 17:41
                    klemens1 napisał:

> edytkus napisała:
                    >
                    > > Wracajac do tematu ;)
                    > > 1. przednie miejsce pasazera uchodzi za najniebezpieczniejsze w aucie
                    >
                    > Nie ma co demonizować. Wypadki przeciętnym ludziom zdarzają się rzadko (ja
                    > miałem tylko jeden), a to, które miejsce jest najniebezpieczniejsze to
                    > statystyka.

Co nie zmienia faktu ze najwiecej urazow/wypadkow smiertelnych dotyczy pasazera na przednim
                    siedzeniu. Zetknelam si ekiedys z tlumaczeniem, calkiem sensownym, ze kierowca widzac ze dojdzie
                    do kolizji instynktownie wykreca aby ochronic siebie narazajac pasazera.

> > 2. na swiecie jest tylko jedna firma ktora produkuje foteliki do montazu
                    > na
                    > prz
                    > > ednim siedzeniu z
                    > > wlaczona poduszka pow. Fotelik wyszedl na rynek w zeszlym roku, w USA
                    > kosztuje
                    > > kilaset $, i
                    > > przypomina metalowa kapsule. Niestety kompletnie nie pamietam nazwy
                    > producenta
                    > > :(
                    >
                    > ... i do jazdy tyłem,

Ach tak, przeprszam ze niedopowiedzenie ale wydawalo mi sie ze to logiczne.

>bo przodem to można chyba w każdym wozić.

ale nie na przednim siedzeniu, np. w USA to jest calkiem zabronione

W niektórych
                    > samochodach są wyłączniki poduszki pasażera - to lepsze niż metalowe kapsuły.

Ten fotelik zostal zaprojektowany z mysla o autach gdzie nie ma tylnich siedzen, np. polciezarowkach, i
                    metalowa oslona ma zatrzymac nacisk poduszki powietrznej. I nie zgodze sie ze wylaczenie poduszki
                    jest lepsze niz uzycie specjalnego fotelika. W ogole nie powinnismy sie nad tym zastanawiac i fotelika
                    na przodzie nie montowac (ani przodem ani tylem)!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka