Gość: ptysia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 09:31 Czy mozna przewozić dziecko przodem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu, jeżeli w samochodzie jest poduszka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klemens1 Re: fotelik 13.08.04, 12:24 Gość portalu: ptysia napisał(a): > Czy mozna przewozić dziecko przodem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu, > jeżeli w samochodzie jest poduszka 2. Kierującemu pojazdem zabrania się: 4) przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera; 5) przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego. Co nie jest zabronione, jest dozwolone. Poczytaj też instrukcję fotelika - jest ona ważniejsza w tym przypadku niż KD. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: fotelik 16.08.04, 05:08 Nie, to niebepzieczne dla dziecka. W ogole nie powinno sie wozic dzieci na przednim siedzeniu! Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: fotelik 16.08.04, 11:27 edytkus napisała: > Nie, to niebepzieczne dla dziecka. W ogole nie powinno sie wozic dzieci na prz > ednim siedzeniu! W ogóle nie powinno się wozić dzieci, to niebezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: fotelik 16.08.04, 17:26 klemens1 napisał: > edytkus napisała: > > > Nie, to niebepzieczne dla dziecka. W ogole nie powinno sie wozic dzieci > na > prz > > ednim siedzeniu! > > W ogóle nie powinno się wozić dzieci, to niebezpieczne. > W ogole nie powinno sie jezdzic autem, a najlepiej nie wychodzic z domu (chociaz wtedy moze na glowe spasc samolot) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: fotelik 16.08.04, 23:24 > W ogole nie powinno sie jezdzic autem, a najlepiej nie wychodzic z domu (chocia > z wtedy moze na > glowe spasc samolot) ;) Życie jest niebezpieczne. Lepiej nie kusić losu i popełnić samobójstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: fotelik 17.08.04, 05:09 Wracajac do tematu ;) 1. przednie miejsce pasazera uchodzi za najniebezpieczniejsze w aucie 2. na swiecie jest tylko jedna firma ktora produkuje foteliki do montazu na przednim siedzeniu z wlaczona poduszka pow. Fotelik wyszedl na rynek w zeszlym roku, w USA kosztuje kilaset $, i przypomina metalowa kapsule. Niestety kompletnie nie pamietam nazwy producenta :( Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: fotelik 17.08.04, 15:07 edytkus napisała: > Wracajac do tematu ;) > 1. przednie miejsce pasazera uchodzi za najniebezpieczniejsze w aucie Nie ma co demonizować. Wypadki przeciętnym ludziom zdarzają się rzadko (ja miałem tylko jeden), a to, które miejsce jest najniebezpieczniejsze to statystyka. Kiedyś mama mi mówiła żebym w czasie jazdy pociągiem zajmował miejsce w środkowych wagonach, bo w pierwszym i ostatnim jest najniebezpieczniej. Jakiś czas później słyszałem o wypadku pociągu - wykoleiły się tylko środkowe wagony. > 2. na swiecie jest tylko jedna firma ktora produkuje foteliki do montazu na prz > ednim siedzeniu z > wlaczona poduszka pow. Fotelik wyszedl na rynek w zeszlym roku, w USA kosztuje > kilaset $, i > przypomina metalowa kapsule. Niestety kompletnie nie pamietam nazwy producenta > :( ... i do jazdy tyłem, bo przodem to można chyba w każdym wozić. W niektórych samochodach są wyłączniki poduszki pasażera - to lepsze niż metalowe kapsuły. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: fotelik 17.08.04, 17:41 klemens1 napisał: > edytkus napisała: > > > Wracajac do tematu ;) > > 1. przednie miejsce pasazera uchodzi za najniebezpieczniejsze w aucie > > Nie ma co demonizować. Wypadki przeciętnym ludziom zdarzają się rzadko (ja > miałem tylko jeden), a to, które miejsce jest najniebezpieczniejsze to > statystyka. Co nie zmienia faktu ze najwiecej urazow/wypadkow smiertelnych dotyczy pasazera na przednim siedzeniu. Zetknelam si ekiedys z tlumaczeniem, calkiem sensownym, ze kierowca widzac ze dojdzie do kolizji instynktownie wykreca aby ochronic siebie narazajac pasazera. > > 2. na swiecie jest tylko jedna firma ktora produkuje foteliki do montazu > na > prz > > ednim siedzeniu z > > wlaczona poduszka pow. Fotelik wyszedl na rynek w zeszlym roku, w USA > kosztuje > > kilaset $, i > > przypomina metalowa kapsule. Niestety kompletnie nie pamietam nazwy > producenta > > :( > > ... i do jazdy tyłem, Ach tak, przeprszam ze niedopowiedzenie ale wydawalo mi sie ze to logiczne. >bo przodem to można chyba w każdym wozić. ale nie na przednim siedzeniu, np. w USA to jest calkiem zabronione W niektórych > samochodach są wyłączniki poduszki pasażera - to lepsze niż metalowe kapsuły. Ten fotelik zostal zaprojektowany z mysla o autach gdzie nie ma tylnich siedzen, np. polciezarowkach, i metalowa oslona ma zatrzymac nacisk poduszki powietrznej. I nie zgodze sie ze wylaczenie poduszki jest lepsze niz uzycie specjalnego fotelika. W ogole nie powinnismy sie nad tym zastanawiac i fotelika na przodzie nie montowac (ani przodem ani tylem)! Odpowiedz Link Zgłoś