nazimno 02.06.14, 16:43 www.worldlifeexpectancy.com/cause-of-death/road-traffic-accidents/by-country/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qqbek Re: Wypadkowy Atlas Swiata: 02.06.14, 18:04 Ciekawe co na to kilku forumowych mędrców od 'nienaturalnosci' ruchu lewostronnego. Bo wygląda na to, że tam jednak najbezpieczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Wypadkowy Atlas Swiata: 02.06.14, 18:45 qqbek napisał: > Ciekawe co na to kilku forumowych mędrców od 'nienaturalnosci' ruchu lewostronn > ego. Bo wygląda na to, że tam jednak najbezpieczniej. 1. Namibia 2. Suazi 3. Malawi 6. Tajlandia. Dalej nie chce mi się grzebać. Ciekawym jest jak co mądrzejszy na tym forum... robi z siebie idiotę. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Wypadkowy Atlas Swiata: 02.06.14, 19:26 agios_pneumatos napisał: > 1. Namibia 6000km dróg twardych. Doskonały obiekt do porównań - zwłaszcza, że kraj o powierzchni Polski i Francji razem wziętych zamieszkuje całe 2 miliony mieszkańców. > 2. Suazi Mikroskopijna enklawa w RPA. RPA chyba ma ciut lepsze wyniki? > 3. Malawi Małe, tranzytowe i gęsto zaludnione państwo. > 6. Tajlandia. Argument przyjęty. > Ciekawym jest jak co mądrzejszy na tym forum... robi z siebie idiotę. Popatrz na kraje rozwinięte a nie rozwijające się :) "Mądralo". Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 To nie ma żadnego wpływu. 06.06.14, 16:51 Ruch lewostronny był kiedyś regułą. Był bardziej naturalny. Pewnie nie wiesz dlaczego. A to ciekawe. Większość ludzi jest praworęcznych. Kiedy dawno temu 2 zbrojnych konnych mijało się na leśnej drodze, to łatwiej zaatakować niespodziewanie kiedy mijają się lewymi ramionami praworęczni. Mijanie się prawymi ramionami na wąskiej leśnej drodze utrudnia niespodziewany atak. Mijano się więc prawymi ramionami jako znak; "nie mam wrogich zamiarów". Dlatego Anglicy, którzy pierwsi wprowadzili pojazdy mechaniczne, stosowali ruch lewostronny. Potem na prowadzenie wyszli Francuzi i oczywiście musieli Anglikom na złość zrobić, M. Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus Re: To nie ma żadnego wpływu. 07.06.14, 10:26 mariner4 napisał: > Ruch lewostronny był kiedyś regułą. Był bardziej naturalny. W dalszym ciagu JEST b. naturalny. FYI Mieszkam w Australii. Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus Re: To nie ma żadnego wpływu. 07.06.14, 10:40 osmanthus napisała: > mariner4 napisał: > > > Ruch lewostronny był kiedyś regułą. Był bardziej naturalny. > > W dalszym ciagu JEST b. naturalny. > FYI > Mieszkam w Australii. PS W 2013 bylo u nas 5.16 zejsc w wyniku wypadkow samochodowych w przeliczeniu na 100 tys mieszkancow Ale chyba lepszym wskaznikiem jest liczba zejsc w przeliczeniu na 100 tys. pojazdow albo, jeszcze lepiej na miliard pojazdo- kilometrow... Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Ale dlaczego uczysz ojca dzieci robić? 07.06.14, 21:35 Dwa lata mieszkałem i jeździłem w Wielkiej Brytanii i też bardziej mi się ruch lewostronny podobał. Odpowiedz Link Zgłoś
black.blue Trochę inaczej to było 12.06.14, 00:32 Nieco pokręciłeś :) Właśnie dlatego, że większość ludzi trzymała broń w prawej ręce, w lewej ręce dzierżyła.. no, co..? tarczę! Dlatego przyjęło się na duktach mijanie z tarczą osłaniającą od potencjalnego wroga, a w każdym razie nieznajomego o nieznanych zamiarach. Czyli lewymi bokami. Kraje wyspiarskie natomiast przyjęły w ruchu lądowym zasadę morską: jako że armaty były "po prawej ręce" z racji podpływania do nabrzeża prawą burtą, na pełnym morzu statki też mijały się prawymi burtami. Stąd ruch lewostronny w UK i jej koloniach, Japonii i paru innych państwach. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Wypadkowy Atlas Swiata: 15.06.14, 03:09 Ciekawe jak do naszego wyniku w liczbie śmierci w wypadkach przyczyniają się "kompetencja" naszych lekarzy i brak ratownictwa drogowego? Wg słów znajomego z zachodu, który od 20-tu lat współpracuje z polskim oddziałem jego firmy, najbardziej boi się wypadku w Polsce i tego, że potem "zaopiekują się" nim polscy lekarze. Brzmi nieładnie, ale pomyślcie sami: ile razy słyszeliście, że schorzenie nieuleczalne w Polsce, staje się uleczalne po wyjeździe na emigrację i to podczas pierwszej wizyty? Ja znam conajmniej kilka takich wypadków. Wiem, anecdata i nieważne, przecież tych 90% nieuków nie powinno psuć opinii wszystkim lekarzom w Polsce, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Wypadkowy Atlas Swiata: 15.06.14, 08:25 Ta problematyka znana jest wylacznie zakulisowo. Nikt oficjalnie nie bada tego zjawiska. A kierowcom trzeba wbic w lby, aby przy robieniu idiotyzmow mieli to na uwadze. Odpowiedz Link Zgłoś