misiek4111
12.06.15, 19:13
Zwykle z Krakowa do Chrzanowa jadę swoim autem, jednak dość często korzystam z pociągu. Staram się nigdy nie jeździć autobusem lub busem ze względu na sposób jazdy kierowców. Jednak w tym tygodniu zmuszony byłem pojechać autobusem firmy Lajkonik (kurs w środę rano relacji Kraków - Oswięcim, wyjazd z dworca w Krakowie godz. 9.10). Dwukrotnie przy zmianie pasa kierowca awaryjnie przyhamował i odbił kierownicą, gdyż o mało co nie doprowadził do kolizji z jadącymi sąsiednim pasem autami. Przyczyną było to, że lewą rękę miał opartą o okno, a na ręce trzymał głowę, tak więc spod tego kąta nie widział w lusterkach co dzieje się z tyłu. Autobus, jak już wspomniałem, prowadził jedną ręką (prawą), cały czas musiał korygować tor jazdy, gdyż najeżdżał na pobocze i na lewy pas. Dodatkowo gdy dojeżdżał do poprzedzających aut ( przy wyprzedzaniu się ciężarówek) siadał na zderzaku poprzednika przy prędkości ok. 80 km/h. Jako, że to był kurs z Krakowa do obozu w Oświęcimiu, było w nim dużo turystów z zagranicy, przede mną siedzieli jacyś Amerykanie i kilkukrotnie słyszałem słowo "tailgating" i ich niepokój. Tym razem kierowca nie rozmawiał przez telefon, ale właściwie zawsze gdy muszę jechać autobusem lub busem ma to miejsce. O wyczynach busiarzy jadących DK79 przez Krzeszowice nie będę już pisał. Na szczęście na tej trasie jeżdżą pociągi, droższe i wolniejsze, ale jazda nimi nie jest przeżyciem traumatycznym.
Co do ostatniego wypadku autobusu pod Częstochową, okazuje się, że kierowca jechał 100 przy ograniczeniu do 80 i oczywiście rozmawiał przez telefon, co wg mnie jest w Polsce normą. Pada tylko pytanie dlaczego nikt z dorosłych na to nie reagował, w końcu opiekunowie muszą reagować na każde zagrożenie dla dzieci. No chyba, że rozmowa przez telefon tym zagrożeniem wg nich nie jest.
Na marginesie, jakże naiwne jest samo sprawdzanie stanu pojazdu przed wyjazdem przez policję, w sytuacji gdy większość kierowców "zawodowych" nie powinno w ogóle jeździć po drodze publicznej.
Receptą byłaby instalacja kamerki rejestrującej przejazd autobusu jak i zachowanie kierowcy przez cały czas jazdy.