Dodaj do ulubionych

Do czego to służy?

18.05.06, 09:40
Od zawsze zastanawiałam się do czego służy taki wiszący z tyłu pod spoilerem
samochodu gumowy pasek. Możecie mnie oświecić? Właśnie wczoraj się oderwał -
mam nadzieję, że to nie ma żadnego znaczenia..

Obserwuj wątek
    • pawro2001 Re: Do czego to służy? 18.05.06, 10:17
      Słyszałem, podkreślam, tylko słyszałem, że kiedyś była moda na te paski, bo
      podobno ma to jakis związek z ładunkami elektrycznymi na samochodzie.
      Kompletnie sie na tym nie znam, jeżdżę trzecim samochodem bez tego gadżetu i
      żyję.
    • Gość: Hooba Re: Do czego to służy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 10:20
      Hi Hi to jest tzw. uziemienie samochodu. Ładunki elektryczne, które zbierają
      się podczas jazdy kupy złomu którą jest samochód, mają tym paskiem sobie
      uciekać, aby podczas wychodzenia z samochodu, ten nas nie "kopał" prądem. Stare
      czasy...
      • o-l-o Re: Do czego to służy? 18.05.06, 10:25
        Ten pasek słuzy bezpieczeństwu. Jest wykonany ze specjalnych kompozytów,
        majacych ogromną siłę przyciągania, a jego struktura składa się z neuronów
        przejmujących za kierowcę część zadań w chwili gdy auto zaczyna odrywać się od
        ziemi. Coś jak autopilot w aeroplanie. Jednym słowem taki bacik na kierowcę żeby
        za szybko nie jeździł. Chyba coś namieszałem, ale wiadomo o co chodzi. Musisz
        sobie kupić nowy pasek, jednym słowem.
      • pontus_euxinus Re: Do czego to służy? 18.05.06, 12:10
        Gość portalu: Hooba napisał(a):

> Hi Hi to jest tzw. uziemienie samochodu. Ładunki elektryczne, które zbierają
        > się podczas jazdy kupy złomu którą jest samochód, mają tym paskiem sobie
        > uciekać, aby podczas wychodzenia z samochodu, ten nas nie "kopał" prądem.
        Stare czasy...

nie takie stare. ja, czy raczej moj organizm, mam tendencje do zbierania
        ladunkow... i jak wlasnie wysiadam z auto to strzela mnie taka mala iskierka;)
        troszke to klopotliwe:)
        ale paska nie mam... bo obiachowe sa. jak ktos wymysli ladny wzorek to
        zamontuje:)
    • Gość: PrzemasFZR Re: Do czego to służy? IP: *.adsl.easynet.be 18.05.06, 10:22
      gdy jedziesz autem to samochod ocierajac sie karoseria o powietrze otrzymuje
      pewien ladunek elektryczny - to to samo co doswiadczenie ze szmatka i laska
      ebonitowa ktora przyciaga papierki.
      z racji ze autko jest izolowane od ziemii oponami to ten ladunek "zejdzie"
      dopiero gdy uzyska polaczenie z masa czyli ziemia, np jak dotkniesz auta

moze wtedy przejsc malutka iskierka.

generalnie to nie ma znaczenia i ja bym tego nie uzywal wiec to tylko taki
      gadzet z czasow syren i wartburgow.

olej to
      • stefan4 Re: Do czego to służy? 18.05.06, 11:18
        PrzemasFZR:
        > gdy jedziesz autem to samochod ocierajac sie karoseria o powietrze otrzymuje
        > pewien ladunek elektryczny
        [...]
        > np jak dotkniesz auta moze wtedy przejsc malutka iskierka.
        >
        > generalnie to nie ma znaczenia i ja bym tego nie uzywal wiec to tylko taki
        > gadzet z czasow syren i wartburgow.

Ale właściwie to jest ciekawe. Te syreny i wartburgi NAPRAWDĘ lekko kopały,
        jeśli były bez paska. A nowsze samochody nie kopią. Co z ich karoserii zbiera
        ładunki elektrostatyczne?

Dla samochodów osobowych to nie był wielki problem, bo te ładunki były
        niewielkie i kopnięcie było mniej więcej takie, jak można by otrzymać podając
        rękę osobie ubranej w nylony i inne sztuczności. Ale dla dużych samochodów to
        był już znacznie większy problem. Cysterny z benzyną obowiazkowo woziły
        przyczepiony do karoserii nie żaden paseczek tylko solidny łańcuch, który miał
        obowiązek dotykać szosy i wściekle po niej grzechotać. Uważano to za
        zabezpieczenie przed pożarem. Teraz już chyba nie wożą, prawda?

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
        • o-l-o Re: Do czego to służy? 18.05.06, 11:33
          No bo taka cysterna musiał mieć cięższy przyciągacz, stąd łańcuch.
          A tak na poważnie to mój sejak kopał jak potrzaskany, natomiast misiek już nie.
          I nie jest przywiązany do jezdni.
        • pontus_euxinus Re: Do czego to służy? 18.05.06, 12:16
          stefan4 napisał:

> Ale właściwie to jest ciekawe. Te syreny i wartburgi NAPRAWDĘ lekko kopały,
          > jeśli były bez paska. A nowsze samochody nie kopią. Co z ich karoserii
          zbiera ładunki elektrostatyczne?

Kopia! mam opla corse i fiata punto i kazdy z nich mnie kopie delikatna
          iskierka. wiec cos w tym jest.

Z tego co pamietam, kazda cysterna (i inne pojazdy pewnie tez) przewozaca mat.
          wybuchowe jest w taki pasek wyposazona.

> Teraz już chyba nie wożą, prawda?

jak wyzej, woża, tylko ze nie lancuchy a solidnie grube paski.
    • Gość: passat Prawde piszecie ale nie do konca ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 12:34
      To ze ładunki odprowadza z karoserii to prawda ale bardziej chodzi tu o moment
      tankowania zeby iskra nie przeskoczyla.Co do "kopania" to jest to problem
      elektryzowania sie naszych ubran pocierajac nimi dupskiem o siedzenie.Dlatego
      samochod "kopie" przy wysiadaniu ze Wy jestescie "z ładunkiem" a nie karoseria
      samochodu.Wystarczy zmienic pokrowce na siedzeniach albo np. koraliki drewniane
      polozyc i sprawdzic ...zadnego kopania nie bedzie.
      • stefan4 Re: Prawde piszecie ale nie do konca ! 18.05.06, 13:35
        passat:

> Co do "kopania" to jest to problem elektryzowania sie naszych ubran pocierajac
        > nimi dupskiem o siedzenie.

Czyli kierowcy cystern pocierają silniej (może mają większe dupska) i dlatego
        potrzebują znacznie solidniejszych pasków?

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
        • johannes11 Re: Prawde piszecie ale nie do konca ! 19.05.06, 13:54
          Kobietki też mają duże :)))))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka