cereusfoto 18.05.06, 09:40 Od zawsze zastanawiałam się do czego służy taki wiszący z tyłu pod spoilerem samochodu gumowy pasek. Możecie mnie oświecić? Właśnie wczoraj się oderwał - mam nadzieję, że to nie ma żadnego znaczenia.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawro2001 Re: Do czego to służy? 18.05.06, 10:17 Słyszałem, podkreślam, tylko słyszałem, że kiedyś była moda na te paski, bo podobno ma to jakis związek z ładunkami elektrycznymi na samochodzie. Kompletnie sie na tym nie znam, jeżdżę trzecim samochodem bez tego gadżetu i żyję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hooba Re: Do czego to służy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 10:20 Hi Hi to jest tzw. uziemienie samochodu. Ładunki elektryczne, które zbierają się podczas jazdy kupy złomu którą jest samochód, mają tym paskiem sobie uciekać, aby podczas wychodzenia z samochodu, ten nas nie "kopał" prądem. Stare czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
o-l-o Re: Do czego to służy? 18.05.06, 10:25 Ten pasek słuzy bezpieczeństwu. Jest wykonany ze specjalnych kompozytów, majacych ogromną siłę przyciągania, a jego struktura składa się z neuronów przejmujących za kierowcę część zadań w chwili gdy auto zaczyna odrywać się od ziemi. Coś jak autopilot w aeroplanie. Jednym słowem taki bacik na kierowcę żeby za szybko nie jeździł. Chyba coś namieszałem, ale wiadomo o co chodzi. Musisz sobie kupić nowy pasek, jednym słowem. Odpowiedz Link Zgłoś
pontus_euxinus Re: Do czego to służy? 18.05.06, 12:10 Gość portalu: Hooba napisał(a): > Hi Hi to jest tzw. uziemienie samochodu. Ładunki elektryczne, które zbierają > się podczas jazdy kupy złomu którą jest samochód, mają tym paskiem sobie > uciekać, aby podczas wychodzenia z samochodu, ten nas nie "kopał" prądem. Stare czasy... nie takie stare. ja, czy raczej moj organizm, mam tendencje do zbierania ladunkow... i jak wlasnie wysiadam z auto to strzela mnie taka mala iskierka;) troszke to klopotliwe:) ale paska nie mam... bo obiachowe sa. jak ktos wymysli ladny wzorek to zamontuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PrzemasFZR Re: Do czego to służy? IP: *.adsl.easynet.be 18.05.06, 10:22 gdy jedziesz autem to samochod ocierajac sie karoseria o powietrze otrzymuje pewien ladunek elektryczny - to to samo co doswiadczenie ze szmatka i laska ebonitowa ktora przyciaga papierki. z racji ze autko jest izolowane od ziemii oponami to ten ladunek "zejdzie" dopiero gdy uzyska polaczenie z masa czyli ziemia, np jak dotkniesz auta moze wtedy przejsc malutka iskierka. generalnie to nie ma znaczenia i ja bym tego nie uzywal wiec to tylko taki gadzet z czasow syren i wartburgow. olej to Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Do czego to służy? 18.05.06, 11:18 PrzemasFZR: > gdy jedziesz autem to samochod ocierajac sie karoseria o powietrze otrzymuje > pewien ladunek elektryczny [...] > np jak dotkniesz auta moze wtedy przejsc malutka iskierka. > > generalnie to nie ma znaczenia i ja bym tego nie uzywal wiec to tylko taki > gadzet z czasow syren i wartburgow. Ale właściwie to jest ciekawe. Te syreny i wartburgi NAPRAWDĘ lekko kopały, jeśli były bez paska. A nowsze samochody nie kopią. Co z ich karoserii zbiera ładunki elektrostatyczne? Dla samochodów osobowych to nie był wielki problem, bo te ładunki były niewielkie i kopnięcie było mniej więcej takie, jak można by otrzymać podając rękę osobie ubranej w nylony i inne sztuczności. Ale dla dużych samochodów to był już znacznie większy problem. Cysterny z benzyną obowiazkowo woziły przyczepiony do karoserii nie żaden paseczek tylko solidny łańcuch, który miał obowiązek dotykać szosy i wściekle po niej grzechotać. Uważano to za zabezpieczenie przed pożarem. Teraz już chyba nie wożą, prawda? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
o-l-o Re: Do czego to służy? 18.05.06, 11:33 No bo taka cysterna musiał mieć cięższy przyciągacz, stąd łańcuch. A tak na poważnie to mój sejak kopał jak potrzaskany, natomiast misiek już nie. I nie jest przywiązany do jezdni. Odpowiedz Link Zgłoś
pontus_euxinus Re: Do czego to służy? 18.05.06, 12:16 stefan4 napisał: > Ale właściwie to jest ciekawe. Te syreny i wartburgi NAPRAWDĘ lekko kopały, > jeśli były bez paska. A nowsze samochody nie kopią. Co z ich karoserii zbiera ładunki elektrostatyczne? Kopia! mam opla corse i fiata punto i kazdy z nich mnie kopie delikatna iskierka. wiec cos w tym jest. Z tego co pamietam, kazda cysterna (i inne pojazdy pewnie tez) przewozaca mat. wybuchowe jest w taki pasek wyposazona. > Teraz już chyba nie wożą, prawda? jak wyzej, woża, tylko ze nie lancuchy a solidnie grube paski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: passat Prawde piszecie ale nie do konca ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 12:34 To ze ładunki odprowadza z karoserii to prawda ale bardziej chodzi tu o moment tankowania zeby iskra nie przeskoczyla.Co do "kopania" to jest to problem elektryzowania sie naszych ubran pocierajac nimi dupskiem o siedzenie.Dlatego samochod "kopie" przy wysiadaniu ze Wy jestescie "z ładunkiem" a nie karoseria samochodu.Wystarczy zmienic pokrowce na siedzeniach albo np. koraliki drewniane polozyc i sprawdzic ...zadnego kopania nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Prawde piszecie ale nie do konca ! 18.05.06, 13:35 passat: > Co do "kopania" to jest to problem elektryzowania sie naszych ubran pocierajac > nimi dupskiem o siedzenie. Czyli kierowcy cystern pocierają silniej (może mają większe dupska) i dlatego potrzebują znacznie solidniejszych pasków? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
johannes11 Re: Prawde piszecie ale nie do konca ! 19.05.06, 13:54 Kobietki też mają duże :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś