Dodaj do ulubionych

Czy to prawda, że w Grecji jest zakaz jazdy na

05.05.08, 10:07
światłach w dzień?
Wybieram się w tym tygodniu i nie wiem co robić.
Obserwuj wątek
    • wojtek33 Re: Czy to prawda, że w Grecji jest zakaz jazdy n 05.05.08, 10:10
      Nawet jeśli nie ma zakazu, to na 100% nie ma nakazu, więc w czym
      problem?
      • klemens1 Re: Czy to prawda, że w Grecji jest zakaz jazdy n 05.05.08, 10:29
        Może odruch bezwarunkowy włączania świateł po odpaleniu silnika?
        Może fobia związana z przekonaniem o niewidzialności samochodu bez świateł w
        dzień?
      • doktor_xol Re: Czy to prawda, że w Grecji jest zakaz jazdy n 05.05.08, 10:34
        wojtek33 napisał:

> Nawet jeśli nie ma zakazu, to na 100% nie ma nakazu, więc w czym
        > problem?

W tym, że chcę jeździć bezpiecznie, ale nie chcę dostać mandatu. Może zrezygnuje
        z wyjazdu i zabiorę się ze znajomymi? Mają dwa wolne miejsca.
        • tiges_wiz Re: Czy to prawda, że w Grecji jest zakaz jazdy n 05.05.08, 10:38
          www.pzmtravel.com.pl/pzminfo/jazda,na,swiatlach,276.html
          juz marek dawal ten link. jezeli an znalazl, to znaczy, ze ty tez mogles.

GRECJA: Obowiązkowe w nocy; w dzień dozwolone tylko w przypadku widoczności
          ograniczonej warunkami atmosferycznymi.

Moim zdaniem to oznacza, ze jak swieci slonce to jest zakaz.
          • iberia.pl do tiges_wiz 05.05.08, 13:26
            naprawde nie widzisz, ze to jest nie kto inny jak ow wczesniej
            niezalogowany marek ?Po co karmicie trolla?
            • tiges_wiz Re: do tiges_wiz 05.05.08, 14:30
              ja nie jestem ani wrozka ani policja.
              jak dla mnie moze zostac.

po za tym ja wiem, kto to jest ten pan, ale najpierw nie trzeba bylo pisac
              glupot, to by nie mieli powodu na tworzenie takich watkow.
        • klemens1 Re: Czy to prawda, że w Grecji jest zakaz jazdy n 05.05.08, 11:26
          > W tym, że chcę jeździć bezpiecznie, ale nie chcę dostać mandatu.

Wyłącz światła w dzień, to będziesz jeździł bezpiecznie.
          • doktor_xol Re: Czy to prawda, że w Grecji jest zakaz jazdy n 05.05.08, 12:10
            klemens1 napisał:

> > W tym, że chcę jeździć bezpiecznie, ale nie chcę dostać mandatu.
            >
            > Wyłącz światła w dzień, to będziesz jeździł bezpiecznie.

Miało być "włącz", prawda?
            • kozak-na-koniu Re: Czy to prawda, że w Grecji jest zakaz jazdy n 05.05.08, 12:23
              Nie, jeśli je włączysz - wtedy ktoś jadocy z przeciwka może
              niezauważyć np. pieszego lub rowerzysty.
              • doktor_xol Re: Czy to prawda, że w Grecji jest zakaz jazdy n 05.05.08, 13:00
                kozak-na-koniu napisał:

> Nie, jeśli je włączysz - wtedy ktoś jadocy z przeciwka może
                > niezauważyć np. pieszego lub rowerzysty.

Ale ja nie jeżdżę na rowerze.
              • tbernard Re: Czy to prawda, że w Grecji jest zakaz jazdy n 05.05.08, 13:08
                kozak-na-koniu napisał:

> Nie, jeśli je włączysz - wtedy ktoś jadocy z przeciwka może
                > niezauważyć np. pieszego lub rowerzysty.

To nie dokładnie tak. Problem ze świeceniem i niezauważaniem nie jest związany z
                pojedynczym, czy raz na jakiś czas spotkanym kimś świecącym który miałby
                oślepiać lub tak uwagę absorbować. Problem się pojawia, gdy wszyscy świecą i
                układ postrzegania zaczyna podświadomie trenować odruch: ignoruj wszystko co nie
                świeci.
                My niby wiemy, że nie należy ignorować ale analiza tego co nam przez oko wpada
                choćby nie wiem co, to jest selektywna ze względu na szybkość. Tak się składa,
                że najszybciej przemieszczające się obiekty świecą, więc chcąc nie chcąc
                zwiększa się wycinanie wśród obiektów nieoświetlonych. Ja w każdym razie czegoś
                takiego doświadczyłem (na szczęście cudem do niczego nie doszło) wobec
                rowerzysty a ze wzrokiem nigdy problemów nie miałem podczas badań.
                • kozak-na-koniu Re: Czy to prawda, że w Grecji jest zakaz jazdy n 05.05.08, 14:39
                  "Znam ten ból" - i dlatego jestem zwolennikiem zasady: "albo
                  wszyscy, albo nikt".
            • klemens1 Re: Czy to prawda, że w Grecji jest zakaz jazdy n 05.05.08, 13:08
              > Miało być "włącz", prawda?

Miało być "wyłącz" i było "wyłącz". Tyle było już tu wątków o szkodliwości zapalania
              świateł w dzień że możesz sobie poszukać i poczytać dlaczego właśnie "wyłącz".
              • doktor_xol Pytanie do Pani Iberii 05.05.08, 13:21
                klemens1 napisał:

> > Miało być "włącz", prawda?
                >
                > Miało być "wyłącz" i było "wyłącz". Tyle było już tu wątków o szkodliwości zapa
                > lania
                > świateł w dzień że możesz sobie poszukać i poczytać dlaczego właśnie "wyłącz".

No, trochę poczytałem tych wątków i stwierdzam, że to same bzdury. Chyba to
                oczywiste, że oświetlony obiekt lepiej widać? Po co szukacie problemów tam gdzie
                ich nie ma?
                Mam pytanie do Pani Iberii: pisze Pani, że jeździła na Krecie z włączonymi
                światłami (popieram!) - czy nie miała Pani kłopotów z tamtejszą policją?
                • klemens1 Re: Pytanie do Pani Iberii 05.05.08, 13:28
                  > No, trochę poczytałem tych wątków i stwierdzam, że to same bzdury. Chyba to
                  > oczywiste, że oświetlony obiekt lepiej widać?

Problem w tym, że tam gdzie ty odkryłeś że oświetlony obiekt lepiej widać i
                  zadowolony zakończyłeś swój proces rozumowania, nieco bardziej rozgarnięci
                  zauważają nieco więcej aspektów świecenia z których wnioski już tak optymistyczne
                  nie są.
                  Twoje i tobie podobnym rozumowanie jest na poziomie "jak brakuje pieniędzy na
                  podwyżki to trzeba dodrukować". Niby na pierwszy rzut oka fajnie, ale na drugi już nie.
                  • Gość: na zimno Brak scislosci. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.05.08, 14:40

Obiektem oswietlonym moze byc conajwyzej np. Wawel w nocy.

Pojazd jest obiektem wyposazonym w rozmaite swiatla sluzace do
                    aktywnego oswietlania drogi lub do zaznaczenia gabarytow
                    i ew. obrysu pojazdu.

Tak wiec:"Niby na pierwszy rzut oka fajnie, ale na drugi
                    już nie."

• klemens1 Re: Brak scislosci. 05.05.08, 15:07
                      > Obiektem oswietlonym moze byc conajwyzej np. Wawel w nocy.
                      >
                      > Pojazd jest obiektem wyposazonym w rozmaite swiatla sluzace do
                      > aktywnego oswietlania drogi lub do zaznaczenia gabarytow
                      > i ew. obrysu pojazdu.

Dzięki za wyjaśnienie, bo nikt nie był w stanie się połapać o co chodzi.
                      • Gość: na zimno A ty w szczegolnosci. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.05.08, 15:24

Na szczescie grzecznie podziekowales. Kindersztuba robi swoje.

Co do nakazu wlaczania swiatel: ten nakaz byl nieskutecznym
                        zaklinaniem prawdziwych przyczyn wypadkow. Zaklinacze
                        nie chca przyznac sie do bledu. Skorzystali na tym handlarze
                        zarowek i akumulatorow, te ostatnie sa wyjatkowo dla srodowiska
                        szkodliwym produktem. Pozytywne skutki sa znikowe, jesli nie zadne.

Juz raz dawno temu idioci wpadli na pomsl ze sprzedaza alkoholi
                        po 13. Jedynym, ktory na tym dobrze wyszedl byl Pan Dudek
                        (shakin` Dudi) wokalista. Sprzedal mnostwo plyt ze swoja piosenka.

• foreks wrocilem dzis z Aten 06.05.08, 22:28
      nikt nie jezdzi, za tunelami jest nakaz "lights off".
      • Gość: marek Jak to nikt? IP: *.tpnet.pl 07.05.08, 08:26
        Iberia podobno jeździ.
        • iberia.pl Re: Jak to nikt? 07.05.08, 11:48
          Gość portalu: marek napisał(a):

> Iberia podobno jeździ.

nie PRZEINACZAJ, napisalam, ze jezdzilam, czas PRZESZLY-dotarlo?EOT-
          czyli mowiac twoim jezykiem koniec dyskusji.
          • Gość: marek Re: Jak to nikt? IP: *.tpnet.pl 07.05.08, 12:01
            iberia.pl napisała:

> nie PRZEINACZAJ, napisalam, ze jezdzilam, czas PRZESZLY-dotarlo?EOT-
            > czyli mowiac twoim jezykiem koniec dyskusji.

Ale teraz już nie będziesz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka