Dodaj do ulubionych

ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 11:00
ostatnio dostałem mandat za wyprzedzanie na dwupasmówce szybkiego ruchu.
Był znak zakaz wyprzedzania gdy ja jechałem lewym szybszym pasem.
Jechałem znacznie szybciej niż samochody na prawym.
Następnie droga zwężała się do jednego pasa i tam stali panowie polucjanci.
Łapali wszystkich jak ulęgałki. Za mną od razu dwóch.
Nie chciałem się zgodzić na przyjęcie mandatu. Gdyż Zmiana pasa nastąpiła z
konieczności nakazu na drodze bowiem tuż przed miejscem zaterzymania
wyrysowane były strzałki o obowiązku zjazdu na prawy pas.
Co o tym myślicie ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Staruch Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? IP: *.fys.sdu.dk 25.11.03, 11:16
      mysle, ze mieli prawo dac mandat. Mysle, ze ten znak byl 100+300m przed
      zwezeniem. Mysle (znowu!), ze zarzadcy driogi chodzilo o uporzeadkowanie ruchu
      przed zwezeniem.Swoja droga, to nie wiem, ajk sie maja zachowac 2 samochody
      jadace dokladnie obok siebie na tychze 2 pasach w momencie przejechania obok
      znaku. ktorys musi przyspieszcy a drugi zwolnic i to juz moze spelniac warunki
      wyprzedzania.
      "wyprzedzanie" - przejeżdżanie (przechodzenie) obok pojazdu lub uczestnika
      ruchu poruszającego się w tym samym kierunku;
      • kelo Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? 25.11.03, 12:01
        Ustawodawca zakłada, że z prawej nie wolno wyprzedzać, więc zwolnienie auta na
        lewym pasie nie może być odebrane jako przyspieszenie tego na prawym. Uff.
        • klemens1 Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? 25.11.03, 13:32
          kelo napisał:

> Ustawodawca zakłada, że z prawej nie wolno wyprzedzać, więc zwolnienie auta
          na
          > lewym pasie nie może być odebrane jako przyspieszenie tego na prawym. Uff.

Na jednokierunkowej z wyznaczonymi pasami ruchu wolno.
          Ciekawsze jest co innego - definicja wyprzedzania. Wynika z niej ze ten co
          jedzie wolniej tez wyprzedza - przejezdza obok innego uczestnika ruchu
          poruszajacego sie w tym samym kierunku.
          • Gość: Staruch Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? IP: *.fys.sdu.dk 25.11.03, 16:44
            Tak Klemesie, to samo mi przyszlo do glowy gdy kopiowalem te definicje!To chyba
            kolejny absurd naszego kodeksu!
            PS. skad wziales to "z wyznaczonymi pasami ruchu" - widzialem to w jednej
            ksiazce, ale w kodeksie tego nie ma!
            • Gość: Staruch Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? IP: *.fys.sdu.dk 26.11.03, 11:44
              w tej definicji powinno byc na koncu dodane: z wieksza predkoscia. A tak, to
              jak jest zakaz wyprzedzania i ktos mnie wyprzedza (w normalnym tego slowa
              znaczeniu), to powinienem dodawac gazu, zeby nie wyprzedzac (w znaczeniu
              definicji kodeksowej), no bo przeciez jest zakaz wyprzedzania="przejezdzania
              obok innego pojazdu poruszajacego sie w tym samym kierunku". Ale jaja!
              • klemens1 Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? 26.11.03, 15:37
                "10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi Z WYZNACZONYMI
                PASAMI RUCHU, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
                1) na jezdni jednokierunkowej,"

Niejaki Olo/kelo ubolewajacy nad ludzka glupota twierdzi ze kodeks jest
                jednoznaczny i wszelkie problemy tu podejmowane sa sztuczne. Sam masz przyklad
                z definicja wyprzedzania. Przykladow jest wiecej, bede je podawal (nie
                wszystkie na raz).
                • Gość: Staruch Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? IP: *.fys.sdu.dk 26.11.03, 16:17
                  nieuwazny jestem a do tego niedowiarek. Sprawdzilem, rzeczywiscie, przeoczylem
                  to. Sorki.
                  • Gość: pazdzioch Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? IP: *.chello.pl 26.11.03, 22:58
                    Panowie Szlachta,to w koncu można czynie?Bo sie pogubiłem.
                    Pozdr.
                    • kelo Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? 27.11.03, 06:25
                      Wyprzedź z prawej na autostradzie a potem spróbuj odmówić przyjęcia mandatu
                      karnego, przejdź przez sprawę w Sądzie Grodzkim, gdzie podpierając się
                      cytatami z tego forum odnośnie wyprzedzania z prawej strony udowodnisz, że
                      miałeś rację. Wygraj tę sprawę a następnie dokładnie nam zacytuj uzasadnienie
                      wyroku. Wtedy wszyscy się odnajdziemy.
                    • klemens1 Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? 27.11.03, 13:10
                      Gość portalu: pazdzioch napisał(a):

> Panowie Szlachta,to w koncu można czynie?Bo sie pogubiłem.
                      > Pozdr.

"10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi Z WYZNACZONYMI
                      PASAMI RUCHU, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
                      1) na jezdni jednokierunkowej,"

co w tym jest niejasnego?
                • kelo Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? 27.11.03, 06:22
                  klemens1 napisał:

>Przykladow jest wiecej, bede je podawal (nie
                  > wszystkie na raz).
                  ----------------------------------------
                  Zacznij od "jezdni okrężnej ronda", oczywiście cytując kodeks
                  • Gość: Staruch Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? IP: *.fys.sdu.dk 27.11.03, 09:51
                    na milosc Boska, kelo, czy Ty pracujesz na "nocna zmaine"?Czy piszesz z
                    Australii?Coz za dziwna pora na buszowanie po sieci.Pzdr.
                  • klemens1 Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? 27.11.03, 13:09
                    kelo napisał:

> klemens1 napisał:
                    >
                    > >Przykladow jest wiecej, bede je podawal (nie
                    > > wszystkie na raz).
                    > ----------------------------------------
                    > Zacznij od "jezdni okrężnej ronda", oczywiście cytując kodeks

Zaczne od tego co jest w kodeksie. "Jezdnia okrezna" jest moim opisem jezdni
                    dookola wyspy ronda. Pisalem to juz chyba ze 3 razy, jestem pewien ze rowniez
                    teraz nie zaczaisz i bedziesz zanudzal czyms co juz dawno jest wyjasnione.
                    • kelo Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? 27.11.03, 13:36
                      > Zaczne od tego co jest w kodeksie. "Jezdnia okrezna" jest moim opisem jezdni
                      > dookola wyspy ronda. Pisalem to juz chyba ze 3 razy, jestem pewien ze
                      rowniez
                      > teraz nie zaczaisz i bedziesz zanudzal czyms co juz dawno jest wyjasnione.

O jakiej jezdni wokół wyspy mówisz? Czy taka "jezdnia wokół wyspy ronda" ma
                      swoją definicję? Klemens, jak może istnieć jezdnia wokół ronda jak w kodeksie
                      nie istnieje pojęcie "ronda". Co w takim razie zostało wyjaśnione? Ja się nie
                      muszę zaczajać, nie jesteś w stanie poplątać czegoś co jest bardzo proste.
                      • klemens1 Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? 28.11.03, 13:12
                        > O jakiej jezdni wokół wyspy mówisz? Czy taka "jezdnia wokół wyspy ronda" ma
                        > swoją definicję? Klemens, jak może istnieć jezdnia wokół ronda jak w kodeksie
                        > nie istnieje pojęcie "ronda".

To ze czegos nie ma w kodeksie nie oznacza ze tego nie ma.
                        Jezdnia jest to czesc drogi przeznaczona do ruchu pojazdow. Jezdnia wokol
                        wysepki ronda istnieje, bo jest to czesc drogi przeznaczona do ruchu pojazdow.
                        Dodatkowo jezdnia ta jest oddzielona od innych (wlotowych i wylotowych) liniami
                        krawedziowymi. Jezeli nie jest to jezdnia, to co to jest? Moze pobocze?
                        • Gość: wredny Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.03, 03:00
                          klemens1 napisał:

> To ze czegos nie ma w kodeksie nie oznacza ze tego nie ma.
                          Opraw to w ramki

> Jezdnia wokol wysepki ronda istnieje .....
                          Ciekawe - bo rondo w KD nie "istnieje"

> Jezeli nie jest to jezdnia, to co to jest?
                          A kto to wie ,moze i nie jezdnia bo wg. Ciebie ma byc "wokol wysepki ronda"
                          a takiego ustrojstwa KD nie przewiduje.

• Gość: henryk Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? IP: *.ostrow-maz.sdi.tpnet.pl 08.12.03, 18:34
                  Powinienes zacytowac dalsza czesc kodeksu gdzie jest powiedziane ile musi byc
                  pasow i gdzie aby ozna wyprzedzac z prawej strony.
                  • Gość: henryk Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? IP: *.ostrow-maz.sdi.tpnet.pl 08.12.03, 18:39
                    Sorki. Ten post umiescil sie za daleko.
                    Co do ronda w kodeksie brak takiego okreslenia ale jest"skrzyzowanie o ruchu
                    okreznym"
                    • Gość: wredny Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.03, 02:49
                      Gość portalu: henryk napisał(a):

> Co do ronda w kodeksie brak takiego okreslenia ale jest"skrzyzowanie o ruchu
                      > okreznym"

Chcialem tylko zauwazyc ze czegos takiego jak rondo nie ma w KD
                      To tylko nazwa potoczna.
                  • Gość: tori Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? IP: *.zambrow.sdi.tpnet.pl 10.12.03, 01:09
                    Brawo Panie Henryku, no właśnie przeczytajcie sobie ile musi być pasów ruchu
                    aby można było wyprzedzać z prawej strony. Pozdrawiam Ps. zaglądajcie do kodeksu
                    • staruch5 Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? 10.12.03, 08:59
                      no wlasnie, zagladnij, albo zobacz watek o wyprzedzaniu z prawej na
                      autostradzie. Autor watku byl wlasnie w sytuacji, w ktorej wolno bylo
                      wyprzedzac z prawej. Jezeli uwazasz odwrotnie, to nie umiesz czytac kodeksu.
                      • Gość: tori Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? IP: *.zambrow.sdi.tpnet.pl 14.12.03, 00:17
                        Do starucha5, nnie wiem skąd ten pseudonim ale jest bardzo trafny. Przecież
                        wyraźnie jest napisane przez MArio cyt.: "ostatnio dostałem mandat za
                        wyprzedzanie na dwupasmówce szybkiego ruchu" to nie autostrada prawda????
                        • staruch5 Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? 14.12.03, 16:35
                          Rany Boskie,
                          watek sie nazywal "wyprzedzanie z prawej na autostradzie" ale tam jest tez o
                          2pasmowkach.
                          To co Ty uwazasz za dwupasmowke (i Mario) to sie nazywa droga dwujezdniowa. Ona
                          sklada sie z jezdni jednokierunkowych (chco niestety -o tym tez pisalismy -
                          glownie tac, ze tego nie ma explicite w kodeksie). A na jezdni jednokierunkowej
                          z wyznaczonymi pasami ruchu mozna wyprzedzac z prawej.
                          zamiast sie czepiac mnie, to trzeba bylo przeczytac to, co polecalem.

"""10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z
                          wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

na jezdni jednokierunkowej;"""
                          • staruch5 Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? 14.12.03, 16:39
                            to co Ty wypisujesz (teraz zagladnalem do Twych poprzednich postow)
                            to: "dzwonili, ale nie w tym kosciele".
                            Zacytuje Ci jeszcze raz wiekszy fragmnet tego, co powyzej:

"""10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z
                            wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

na jezdni jednokierunkowej;

na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze
                            zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do
                            jazdy w tym samym kierunku."""

I Ty, jak i wiele innych osob, odnosi te ilosc pasow ruchu bardzo czesto do
                            jezdni jednokierunkowej. Blad! Tam nie ma to znaczenia!
                            • Gość: tori Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? IP: *.zambrow.sdi.tpnet.pl 15.12.03, 00:38
                              ty to jesteś jak ci politycy "mówimy, że jak jest różowe to róożowe chyba że
                              zmieni się na fioletowe ..." pozdrawiam
                              • staruch5 Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? 15.12.03, 08:53
                                wykazales sei wysokim poziommem w dyskusji. Odpadles. No, ale przynajmniej nie
                                uzywales rynsztoka.
                                raczej nie rozumiem Twojego listu.
          • Gość: wredny Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.03, 03:19
            klemens1 napisał:

> Ciekawsze jest co innego - definicja wyprzedzania. Wynika z niej ze ten co
            > jedzie wolniej tez wyprzedza - przejezdza obok innego uczestnika ruchu
            > poruszajacego sie w tym samym kierunku.

Jasny gwint a ja myslalem ze to wymijanie bo w stosunku do siebie jada w
            przeciwnych kierunkach - co z tego ze kierowcy nie patrza sobie wtedy w oczy

A slyszal takie okreslenie "duch przepisow" ????
    • Gość: tac Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.03, 10:47
      > ostatnio dostałem mandat za wyprzedzanie na dwupasmówce szybkiego ruchu.
      > Był znak zakaz wyprzedzania gdy ja jechałem lewym szybszym pasem.
      > Jechałem znacznie szybciej niż samochody na prawym.

Znak zakazu wyprzedzania dotyczy wszystkich pojazdów na jezdni niezależnie
      którym pasem się poruszają.
      pozdr
    • mejson.e5 Pewnie, że mandat! 27.11.03, 23:05
      Podsumowując wszystkie konkretne i filozoficzne wypowiedzi:
      1. Był znak "Zakaz wyprzedzania".
      2. Ty, Mario, wyprzedzałeś za znakiem.
      3. Gliniarze Cię zobaczyli i zatrzymali.
      4. Zaproponowali Ci mandat.
      5. Ty odmówiłeś.
      6. W sądzie grodzkim powtórzysz to, co ja napisałem w punktach 1-5.
      7. Dostaniesz grzywnę większą od proponowanego mandatu.

No i tyle by było jako odpowiedź na pytanie, co o tym myślę.
      To, że złapanych było więcej, to tylko oznacza więcej kasy z mandatów i to, że
      znaki drogowe spora liczba kierowców uważa za mało znaczące.
      Wcale to nie oznacza tego, że będąc w większości (ukarani), przegłosowaliście
      policjantów. Większość od racji lepsza jest tylko w sejmie...
      Na pewno nie w sądzie.
      Tak więc, Mario, najmniejszą grzywnę dostaniesz, jak nie będziesz dyskutował z
      sędzią, tylko wyrazisz skruchę.

Pozdrawiam,
      Mejson
      • westfal Re: absolutnie nie 28.11.03, 09:09
        tez bym zaprotestowal
        wedle przepisow ue (tam zmierzamy), musiales dojechac do samego zwezenia
        a wiec zachowales sie prawidlowo
        samochody jadacy prawym pasem maja obowiazek wposcic lewy pas do ruchu (na
        zasadzie - przepuszczamy co drugi pojazd)
        nie bylo wiec zadnego wyprzedzania tylko wlaczenie sie do ruchu na jezdnie
        jedno pasmowa
        pod znakiem zakazu wyprzedzania powinno byc wyjaznienie "za 200 .... metrow"
        • Gość: Staruch Re: absolutnie nie IP: *.fys.sdu.dk 28.11.03, 09:25
          Westfal, ladnie piszesz, ale piszesz, jak byc powinno, a tak nie jest. Wg
          polskich przepisow manadat sie nalezal. Komniec kropka.
          • westfal Re: absolutnie nie 28.11.03, 10:42
            a od kiedy to na jezdni dwu-pasmowej zachodzi moment wyprzedzania, jesli kazdy
            pojazd jedzie po swoim pasie !?
            na jezdni wielo-pasmowej, znak zakazu wyprzedzania nie moze (nie powinien) byc
            ustawiony bez dodatkowego opisu od kiedy tzn. za ile metrow lub na jakim
            odcinku zakazuje sie wyprzedzanie i jakich pojazdow ten zakaz dotyczy

nie wiem co pisze w pkd ale bym nie zaplacil i sprawe wygral, jesli konieczne
            to nawet w sadach ue
            • kelo Re: absolutnie nie 28.11.03, 10:45
              > a od kiedy to na jezdni dwu-pasmowej zachodzi moment wyprzedzania, jesli
              kazdy pojazd jedzie po swoim pasie !?
              ------------------------------------------------
              Teraz już przestaję się dziwić czemukolwiek, co wydarzy się na polskich
              drogach.
            • Gość: Staruch Re: absolutnie nie IP: *.fys.sdu.dk 28.11.03, 10:59
              jezlei masz polskie prawo jazdy, to podpadasz pod ponowny egzamin (ale prawie
              wszyscy podpadamy...). Ty uwazasz za wyprzedzanie sytuacje, kiedy jest 1 pas w
              danym kierunku, dojezdzasz do tylu poprzedzajacego Cie auta, zmieniasz pas na
              ten do ruchu w przeciwna strone, wyprzedzasz jedziesz szybciej od niego, po
              jego lewej stronie (no sporadycznie po prawej) i potem wracasz na swoje
              miejsce. tak rozumialo sie wyprzedzanie jakies 30lat temu w Pl. teraz jest
              inaczej. Tzn. to stare wyprzedzanie to jest nadal wyprzedzanie, ale pojawilo
              sie tez nowe... Definicje kodeksowa pisalem w sasiednim watku. Ona wlasnie
              dopuszcza wyprzedzanie przy przejezdzaniu obok siebie na wielopasmowce. Tyle
              tylko ze z niej nie wynika, ze musiz jechac szybciej. Ale to juz inny problem.
            • klemens1 Re: absolutnie nie 28.11.03, 13:17
              westfal napisała:

> na jezdni wielo-pasmowej, znak zakazu wyprzedzania nie moze (nie powinien)
              byc
              > ustawiony bez dodatkowego opisu od kiedy tzn. za ile metrow lub na jakim
              > odcinku zakazuje sie wyprzedzanie i jakich pojazdow ten zakaz dotyczy

Jezeli jest bez opisu to obowiazuje na odcinku bezposrednio za znakiem do
              najblizszego skrzyzowania lub znaku odwolujacego i dotyczy wszystkich pojazdow
              silnikowych.
            • Gość: wredny Re: absolutnie nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.03, 02:42
              westfal napisała:

> a od kiedy to na jezdni dwu-pasmowej zachodzi moment wyprzedzania, jesli
              > kazdy pojazd jedzie po swoim pasie !?

Paradne
              Jezeli jedziesz szybciej od innego samochodu w tym samym kierunku i na tej
              samej jezdni to wyprzedzasz - ilosc pasow nie ma nic z tym wspolnego.
              Poczytaj czasem KD zanim cos napiszesz.
          • Gość: henryk Re: absolutnie nie IP: *.ostrow-maz.sdi.tpnet.pl 08.12.03, 18:47
            Niestety nie ma racji.Pierwszenstwo z lewej ma pojazd wtedy gdy jest np 3 pasy
            i dwa pojazdy jada skrajnymi pasami i chca wjechac na srodkowy. Zaden z nich
            (tych 2 pojazdow nie jedzie srodkowym). Jesli byly 2 pasy i jeden z pojazdow
            zmienia pas to pierwszenstwo ma ten ktory na tym pasie jedzie.
            • Gość: etam Re: absolutnie nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.03, 11:32
              Gość portalu: henryk napisał(a):

> Pierwszenstwo z lewej ma pojazd wtedy gdy jest np 3 pasy
              > i dwa pojazdy jada skrajnymi pasami i chca wjechac na srodkowy.

Pierwszenstwo wtedy ma wlasnie pojazd z prawej.(pomylka ?)

www.bpj.pl/5/z12.html
              " ....poruszające się równolegle do siebie pojazdy A i B sygnalizują zamiar
              wjazdu na ten sam pas ruchu. Zgodnie ze wskazaną wcześniej zasadą kierujący
              pojazdem B powinien ustąpić pierwszeństwa pojazdowi A, który wjeżdża na ten pas
              ruchu z prawej strony. "

autoswiat.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=7165
              "....gdy na jezdni trzypasowej pojazdy ze skrajnych pasów wjeżdżają na pas
              środkowy. Ustawa określa tu jednoznacznie, iż pierwszeństwo ma pojazd
              wjeżdżający z prawego pasa. "

• Gość: wredny Re: absolutnie nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.03, 03:38
          westfal napisała:

> nie bylo wiec zadnego wyprzedzania tylko wlaczenie sie do ruchu na jezdnie
          > jedno pasmowa

Co slowo to bzdura
          wiesz chociaz co to wlaczanie sie do ruchu - watpie

wyprzedzanie bylo bo przejechal obok samochodow na prawym pasie za znakiem i
          wcale nie musial tego konczyc zjazdem na prawy pas - tego tez nie kumasz

> pod znakiem zakazu wyprzedzania powinno byc wyjaznienie "za 200 .... metrow"

co Ty pleciesz , zakaz obowiazuje od tego znaku (proste jak drut)- tego tez nie
          wiesz
          jak bylby potrzebny 200 m dalej to by go tam postawili

PS
          pytanie - chodziles na kurs prawa jazdy ????
          czytales przepisy KD ????
          jestes samobojca ????

• Gość: marek Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.03, 20:12
      mysle, ze nie masz racji
      • westfal Re: marku o ktorym poscie myslisz ? 01.12.03, 14:53
        no coz, domyslam sie, ze my polacy jetesmy pepkiem swiata i wszystko wiemy i
        robimy najlepiej
        dobrze by bylo ale niestety tak nie jest
        pojezdzij po europie do ktorej zmierzamy a moze sie sie czegos nauczysz
        (to do poprzednikow)
        • staruch5 Re: marku o ktorym poscie myslisz ? 01.12.03, 15:11
          Powiedzial bywalec!ha,ha.
          Wesfal napisal
          na jezdni wielo-pasmowej, znak zakazu wyprzedzania nie moze (nie powinien) byc
          ustawiony bez dodatkowego opisu od kiedy tzn. za ile metrow lub na jakim
          odcinku zakazuje sie wyprzedzanie i jakich pojazdow ten zakaz dotyczy

a w winnym poscie:
          ze pwoinnismy pojezdzic po Europie.

Chlopie, nie ucz ojca dzieci robic!

Sadzac z nicku, to jezdzisz po RFNie.
          Jak czesto na autostradzie np. w RFN (bo najblizej) widzisz takie oznakowanie?
          Na drogach krajowych w Danii i RFN to jest dosc czeste, ale na autostradach
          jakos tego nie widuje. We Francji tez to nie jest regula.

A co do definicji wyprzedzania.
          Zebys nie wiem ile jezdzil po Europie, to i tak polskiej definicji kodeksowej
          wyprzedzania nie zmienisz!

Wiecej (albo przynajmniej troche) pokory, synu (jak mawial ksiadz proboszcz)!
          • westfal Re: marku o ktorym poscie myslisz ? 02.12.03, 07:14
            staruch5 napisał:

> Chlopie, nie ucz ojca dzieci robic!

pewnie masz ich duzo bo nie masz czasu na jazde samochodem

>
            > Sadzac z nicku, to jezdzisz po RFNie.

zupelnie niezle koncypujesz

> Jak czesto na autostradzie np. w RFN (bo najblizej) widzisz takie
            oznakowanie?

w normalnych warunkach, pomijajac roboty drogowe, wogole nie ma zakazu
            wyprzedzania na uatobanach

> Na drogach krajowych w Danii i RFN to jest dosc czeste, ale na autostradach
            > jakos tego nie widuje. We Francji tez to nie jest regula.

pewnie bywasz tam tylko we snie a nie zawsze wszystko sie sni
            >
            > A co do definicji wyprzedzania.
            > Zebys nie wiem ile jezdzil po Europie, to i tak polskiej definicji
            kodeksowej
            > wyprzedzania nie zmienisz!

przy odrobinie cierpliwosci i rzeczowych argumentach, wszystko mozna zmienic

>
            > Wiecej (albo przynajmniej troche) pokory, synu (jak mawial ksiadz proboszcz)!

wyobraz sobie, ze do twojego proboszcza nie chodze i nie wiem co mawial, bo ja
            z innej parafii, ojczulku
    • Gość: etam Re: ZAKAZ WYPRZEDZANIA NA DWUPASMÓWCE MANDAT ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.03, 02:33
      Gość portalu: MARIO napisał(a):

> ostatnio dostałem mandat za wyprzedzanie na dwupasmówce szybkiego ruchu.
      > Był znak zakaz wyprzedzania gdy ja jechałem lewym szybszym pasem.

Co niby ma tlumaczyc to ze jechales szybszym pasem ?

> Jechałem znacznie szybciej niż samochody na prawym.

To wystarczy - wyprzedzales tam gdzie tego zabranial znak.
      Moze sie myle , ale odnioslem wrazenie iz uwazasz ze wyprzedzanie jest wtedy
      gdy konczysz ten manewr zjechaniem na prawy pas ??
      A tak nie jest - samo to ze jechales szybciej od samochodow na prawym pasie
      bylo wyprzedzaniem.

pozdrawiam
      etam

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka