Dodaj do ulubionych

Zagadka matematyczna

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 17:53
Jeżeli (A+B)/C=D
a pierwiastek z (D+C)=E
przy D-B=-1

to ile wynosi F?

Życzę powodzenia.
Obserwuj wątek
    • red_raven Re: Zagadka matematyczna 02.11.04, 21:33
      3

nie podam teraz dlaczego jest to 3 bo nie chce psuc innym zabawy
      • Gość: Mr.Damien Re: Zagadka matematyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 23:35
        Gratulacje! Oto zagadka nr.2:

Jeżeli A=1,2,3,4 C=3,1,2,4 F=2,?,3? i B=H
        To ile wynosi D?

• Gość: Zoltanek_Brunet24 Re: Zagadka matematyczna IP: *.chello.pl 03.11.04, 20:26
          A przypadkiem nie B=F? Moim zdaniem tu sie wkradł błąd!

odp. to 4123
          • Gość: Mr. Damien Re: Zagadka matematyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 21:21
            Błędu nie ma na pewno. Nad Twoim kryterium B=F siedziałem 5 min. i udało mi się
            dojść do sensownego uzasadnienia wyniku 4123 - wiem o co Ci chodziło. Wydaje mi
            się jednak że droga do rozwiązania tego zadania przy B=H jest znacznie krótsza.
            Spróbuj jeszcze raz. Powodzenia
            • Gość: tomek Re: Zagadka matematyczna IP: *.acn.waw.pl 13.11.04, 00:55
              1243?
    • Gość: Maru Re: Zagadka matematyczna IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 12.11.04, 23:50
      Mógłbyś napisać, jak doszedłeś do F. Próbowałem dojść do F poprzez jakiś ciąg, ale nie ustaliłem podobieństwa kolejnych liczb
      • Gość: tomek Re: Zagadka matematyczna IP: *.acn.waw.pl 13.11.04, 00:43
        nie znam uzasadnienia odpowiedzi, więc pewnie autor będzie musiał Ci pomóc.
        Sam jednak znalazłem takie: za kolejne litery alfabetu (ABCDE...) podstawiasz
        123123123...
        Wtedy działa, choć takie rozwiązanie wydaje mi się głupie i najpewniej nie o
        nie chodzi
        • Gość: Maru Re: Zagadka matematyczna IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 13.11.04, 12:55
          Możliwe że masz rację, ja wczoraj próbowałem przedstawić jakąkolwiek liczbę w postaci tylko cyfry, ale nie wyszło, potem zamiast literaz wpisałem a1, a2, jakby to był ciąg, i przestawiłem wszystkie ax tak, żeby występowało tam a6, czyli F, ale to chyba też i nie o to chodzi...
    • riience Re: Zagadka matematyczna 13.01.25, 10:16
      F może być dowolną liczbą, ponieważ nic z wcześniejszych założeń jej nie dotyczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka