inna_mama 02.02.05, 21:16 Gdzies kiedys juz te zagadke slyszalam, a dzis ktos mi ja zadal, a ja nie pamietam odpowiedzi. Moze ktos to zna: Krolewna Sniezka podala zupe. Za ile minut poda drugie danie? ????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Olaka Re: Krolewna Sniezka IP: *.ib.tcz.pl / *.tcz.pl 06.02.05, 12:49 no..za ile ?? moze wogule nie poda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Krolewna Sniezka IP: *.VERIZONE.COM.PL / *.verizone.com.pl 06.02.05, 16:35 za cztery minuty. bo poda osiem drugich (w domyśle dań) . a 8/2 = 4 :] ta zagadka jest z filmu Roberto Beginiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMPiotr Re: Krolewna Sniezka IP: *.pl / *.zlo.cxt.pl 06.02.05, 17:20 Sorry, ale bez sensu, "za ile minut" to nie to samo co "ile minut". Poda 8/2 to zaczy poda 4, a nie za 4 minuty. PM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uważny Drugie dania królewny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 18:25 Rzeczywiście nie to samo, ale co z tego. Zagadka-żarcik prawdopodobnie powinna brzmieć: Królewna Sniężka podała krasnoludkom i sobie zupę. Ile poda drugich dań? Oczywiście osiem drugich! Acha, to znaczy cztery!? (Ewentualnie zmiana kolejności ):Cztery! - Czemu? - Osiem drugich! Pytanie o minuty nie ma sensu, chyba,że na filmie wykombinowano coś ciekawszego. Filmu nie znam, a temu, kto widział, coś się - jak widać - potasowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMPiotr Re: Drugie dania królewny IP: *.pl / *.zlo.cxt.pl 06.02.05, 19:31 Wycofuję się ze swoich wcześniejszych uwag krytycznych. Nie dostrzegłem pewnego, ważnego chyba faktu. Cytuję: "Za ile minut poda drugie danie?" Myślę, że autorowi chodziło o czasownik "zapodać" (rozdzielony na wzór jez.niemieckiego),wtedy ten żatr, wariacja na temat, ma sens i staje się sympatyczną zagadką. Tzn. jeśli wcześniej mówi się, że ona zapodaje potrawy to wtedy jest OK. Pozdrawiam PM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uważny Re: Drugie dania królewny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 20:41 Być może jestem upierdliwy, ale w języku polskim nie dzieli sie słów, jak w języku niemieckim i nie można powiedzieć "On za okno słonił" ani "za zupę podał" przy czym zapodać oznacza "powiedzieć, nagadać, naskarżyć"(Wg Słownika Języka Polskiego), więc zapodać zupę jest cokolwiek bez sensu. Jesli ktoś mówi,że zapodaje potrawy, to pewnie ma na myśli zwykłe podawanie.Zapodać można wiadomość:"Zaraz podam zupę!" Chciałbym zauważyc,że tu nie ma autora , tylko cytowanie niezbyt dobrze zapamiętanej(tak wygląda) zagadki.Pozdrówka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMPiotr Re: Drugie dania królewny IP: *.pl / *.zlo.cxt.pl 06.02.05, 22:36 Ja tak to sobie skojarzyłem, moze na wyrost, ale wtedy jakoś ta zagadka lepiej wygląda. Szukałem po prostu jakiegoś związku i związało mi się :-) PM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMPiotr Re: Drugie dania królewny - Do Uważnego IP: *.pl / *.zlo.cxt.pl 06.02.05, 22:42 Panie Uważny, czy my się czasem nie znamy ? M to imię czy nazwisko ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uwżny Do eMPiotra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 23:07 M - nazisko Piotr - imię. Być może, tylko skąd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMPiotr Re: Drugie dania królewny - Do Uważnego IP: *.pl / *.zlo.cxt.pl 06.02.05, 23:27 Chyba jednak nie, łudziłem się, że M to imię. Ale cóż, teraz już się znamy, prawda ? Aha jestem ze Złotoryi. Pzdr. PM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uważny Do eMPiotra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 23:38 Przynajmniej imiona nas łączą. Miło mi się z Tobą spiera i reagujesz na to bardzo kulturalnie, a wiem,ze potrafisz rugnąć.Jesteś -widzę - oblatany w takich zagadkach. Ja jestem z Łodzi, więc słabe szanse, że sie przypadkiem spotkamy, ale kto wie. Pewnie jesstem znacznie starszy od Ciebie, ale też lubię zagadki.Pzdr.PM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osochosi ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 00:47 nie rozumiem tej zagadki, o co w niej chodzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uważny Re: ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 14:36 Jak się okazuje - nikt nie rozumie. Formułowane sa podejrzenia, o co w niej chodzi. Wg mnie chodzi o gre słów. Poda osiem drugich (w domysle -dań)a więc 4, bo 8/2=4."Inna mama" coś na początku pokręciła i stąd to zamieszanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Re: Krolewna Sniezka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 20:03 za 20 minut bo tyle mniej więcej trzeba czekać na dostawe pizzy Odpowiedz Link Zgłoś
zgryzliwy1 Re: Krolewna Sniezka 11.02.05, 00:43 lukas - co watek to Twoj "odkrywczy" wpis , dlugo nad odpowiedzia myslisz ? PS a moze przeniosles sie tu z AUTO-MOTO ,od kiedy tam trzeba sie logowac Odpowiedz Link Zgłoś