Dodaj do ulubionych

przykryj sznurek figurą wypukłą

IP: *.cbk.waw.pl / *.cbk.waw.pl 06.04.05, 15:31
mamy 1 metr sznurka. możemy go dowolnie układać na płaszczyźnie, a następnie
trzeba dobrać figurę wypukłą o najmniejszej powierzchni taką, która całkowicie
przykryje sznurek.

Kto znajdzie ulożenie sznurka wymagające figury o największej powierzchni?

Na początek przykład: sznurek tworzy dwa odcinki o długości 1/2 każdy, pod
kątem prostym. Figurą przykrywającą taki układ jest trójkąt prostokątny
o powierzchni 0.125.
Obserwuj wątek
    • Gość: Minona Re: przykryj sznurek figurą wypukłą IP: *.szaf.anax.pl / 195.136.80.* 06.04.05, 17:18
      trapez... ?
      • Gość: 100 Re: przykryj sznurek figurą wypukłą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 17:48
        Złożyć sznurek na pół - tworzymy w ten sposób kąt pełny , którego ramiona się
        pokrywają .Figura , która go pokryje , to koło . Czy tak ?
        • Gość: grzesiek Re: przykryj sznurek figurą wypukłą IP: *.cbk.waw.pl / *.cbk.waw.pl 06.04.05, 18:13
          > Złożyć sznurek na pół - tworzymy w ten sposób kąt pełny , którego ramiona się
          > pokrywają .Figura , która go pokryje , to koło . Czy tak ?

Nie trafione. Kolo o odpowiedniej średnicy owszem go pokryje, ale na pewno
          nie będzie to figura najmniejsza z możliwych. Sznurek zlożony na pól to jakby
          pól sznurka, czyli matematycznie odcinek o dlugości 1/2, który da się przykryć
          figurą wypuklą o dowolnie malej powierzchni.
          Dla każdego konkretnego ulożenia sznurka trzeba dobrać figurę o minimalnej
          powierzchni.
          • Gość: 100 Re: przykryj sznurek figurą wypukłą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 18:22

"Kto znajdzie ulożenie sznurka wymagające figury o największej powierzchni?"
            Myślałam , że na to pytanie chcesz odpowiedzi ?
            • Gość: 100 Re: przykryj sznurek figurą wypukłą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 18:36
              Gdyby nawet , to i tak żle , bo większa byłaby figura obejmująca prosty odcinek
              bez składania . Nie znam się i działam tylko wyobrażnią :))
            • Gość: grzesiek Re: przykryj sznurek figurą wypukłą IP: *.visp.energis.pl 06.04.05, 19:58
              > "Kto znajdzie ulożenie sznurka wymagające figury o największej powierzchni?"
              > Myślałam , że na to pytanie chcesz odpowiedzi ?

Dokładnie o to mi chodzi! Ale co to znaczy "wymagające"? To znaczy, że przy
              danym ułożeniu nie można już znaleść figury o mniejszej powierzchni. Stąd
              mowa o minimalnej powierzchni dla konkretnego ułożenia.

Minimalizujemy przy konkretnym ułożeniu, a maksymalizujemy w zbiorze różnych
              ułożeń.
              • Gość: 100 Acha ! n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 20:05
    • re4ct0r Re: przykryj sznurek figurą wypukłą 06.04.05, 22:04
      Wg mnie nalezy ulozyc sznurek na okregu o obwodzie rownym 2m. Sznurek pokryje
      tylko polowe tego okregu, z czego wynika ze najmniejsza figura wypukla ktora
      mozna pokryc taki sznurek jest polkole o promieniu R=2/pi/2=~0,3183. Pole
      polkola wynosi P=pi*R^2/2=~3,1415*0,3183^2/2=~0,1591
      • Gość: grzesiek Re: przykryj sznurek figurą wypukłą IP: *.visp.energis.pl 06.04.05, 23:07
        > Wg mnie nalezy ulozyc sznurek na okregu o obwodzie rownym 2m. Sznurek pokryje
        > tylko polowe tego okregu, z czego wynika ze najmniejsza figura wypukla ktora
        > mozna pokryc taki sznurek jest polkole o promieniu R=2/pi/2=~0,3183. Pole
        > polkola wynosi P=pi*R^2/2=~3,1415*0,3183^2/2=~0,1591

Też mi się tak wydaje. Przynajmniej takie rozwiązanie jest napewno najlepsze spośród
        wszystkich kołowych. Ale czy nie ma lepszych kształtów? Może ktoś potrafi
        wykazać że ten jest najlepszy, a może znajdzie jeszcze lepszy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka