IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 17:29
Witam wszystkich !
Zagadka nie jest trudna, wystarczy wszystko uważnie przeczytać i wyciągnąć
odpowiednie wnioski.

Proszę uzasadnić jaka liczba powinna się znaleść w miejsce X :
55, 20, [La : 58], [Ac : 96], 24, 27, 29, 48, 6, X

Powodzenia !
Obserwuj wątek
    • Gość: k0$mit@ Re: aimehc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 17:42
      Wykryłem błąd !

Powinno być tak :

55, 20, [La : 58], [Ac : 96, 98], 24, 27, 29, 48, 6, X
      • Gość: PM Re: aimehc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 18:29
        X=17
        • Gość: k0$mit@ To jest poprawne rozwiązanie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 19:34
          Może ktoś inny pokusi się o wyjaśnienie ?

Życzę przyjemności z myślenia.
          • Gość: darekw Re: To jest poprawne rozwiązanie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 12:31
            Chemia: pierwiastki zaczynają się na "C"
            • Gość: k0$mit@ Re: To jest poprawne rozwiązanie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 12:35
              Mniej więcej o to mi chodziło ;)
              • Gość: PM Re: To jest poprawne rozwiązanie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 12:58
                Gość portalu: k0$mit@ napisał(a):
                > Mniej więcej o to mi chodziło ;)

A konkretnie?Czemu mniej więcej?Pytałas przecież o uzasdnienie i kolega je
                podał.
                • Gość: k0$mit@ Re: To jest poprawne rozwiązanie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 13:12
                  Dokładnie chodziło mi o taki zapis:
                  "
                  Skoro aimehc czytane wstecz daje chemia, należy się spodziewać zagadki
                  nawiązującej do tego przedmiotu. Mamy podane jakieś liczby, których znaczenia
                  powinniśmy się domyśleć. Pytanie w jaki sposób ? Liczby+chemia = układ okresowy
                  (to równanie ma wiele rozwiązań). No to szukamy takowego i sprawdzamy:
                  55 -> masas atomowa cezu kontynuując sprawdzanie kolumnami (poprzez niszczęsne
                  lantanowce i aktynowce) dochodzimy do chloru o masie atomowej 17 !
                  "
                  Rozumiem, że większości nie chciałoby się tyle pisać, tylko z doświadczenia
                  wiem, że taka analiza bywa pomocna w rozwiązywaniu trudeniejszych zadań (czyli
                  nie takich jak to).

Życzę przyjemności z myślenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka