02.08.02, 11:20
w trakcie imprezy imieninowej solenizant opowiada:

- Dokładnie rok temu, dokładnie o świcie, wyszedłem ze swojego namiotu,
poszedłem na południe, skręciłem na zachód, przeszedłem kawałek, następnie
skręciłem na północ i idąc w tym kierunku, wróciłem do swojego namiotu.

Jak ma na imię solenizant?

Obserwuj wątek
    • Gość: LysyDresiarz Re: imieniny IP: 195.112.95.* 02.08.02, 11:24
      Marek ???
      • the_ladybird Re: imieniny 02.08.02, 11:43
        według mojej najlepszej wiedzy, to nie. ale musiałbyś dać przynajmniej
        wskazówkę, jak do tego doszedłeś, bo być może to ja się mylę :)
      • the_ladybird Re: imieniny 02.08.02, 11:53
        Nie. za duży błąd, żebym to ja się miała mylić :)
        • Gość: LysyDresiarz Re: imieniny IP: 195.112.95.* 02.08.02, 11:54
          No Marek Kaminski.

Ewentualnie Odarpi, albo Egigwa.
        • marchewa4 Re: imieniny 02.08.02, 11:56
          the_ladybird napisała:

> Nie. za duży błąd, żebym to ja się miała mylić :)

Mozna podac co najmniej dwie rozne daty imienin naszego solenizanta (odlegle od
          siebie o pol roku).

M.
          • the_ladybird Re: imieniny 02.08.02, 12:04
            drapię się po głowie, czyżby moja znajomość świata była tak niewielka? wydawało
            mi się, że jeśli o świcie, to data jest jedna... wyjaśnisz?
            • Gość: johndoe Re: imieniny IP: *.tlsa.pl 02.08.02, 12:09
              the_ladybird napisała:

> drapię się po głowie, czyżby moja znajomość świata była tak niewielka? wydawało
              >
              > mi się, że jeśli o świcie, to data jest jedna... wyjaśnisz?
              sklaniam si do przyznania racji Tobie. kierunek marszu i swit wskazuja jednoznacznie na jedna date
            • marchewa4 Re: imieniny 02.08.02, 12:15
              the_ladybird napisała:

> drapię się po głowie, czyżby moja znajomość świata była tak niewielka?
              wydawało
              >
              > mi się, że jeśli o świcie, to data jest jedna... wyjaśnisz?

Poki co mailem, zeby nie psuc innym zabawy.

M.
              • the_ladybird Re: imieniny 02.08.02, 12:17
                Marchewa ma rację :D
                oto jak jedno rozwiązanie przesłania inne, równie dobre, choć może nieco
                bardziej wymyślne :D

pozdr.
                • Gość: johndoe Re: imieniny IP: *.tlsa.pl 02.08.02, 12:55
                  the_ladybird napisała:

> Marchewa ma rację :D
                  > oto jak jedno rozwiązanie przesłania inne, równie dobre, choć może nieco
                  > bardziej wymyślne :D
                  >
                  > pozdr.
                  roziwazan teoretycznie jest nawet wiecej.
                  wyobrazcie sobie , ze trasa przypomina lasso, zaczynamy isc od konca sznurka, dochodzimy do petli, robimy obrot i wracamy na koniec sznurka. teraz prosze kogos lepszego ode mnie z geografii, zeby policzyl jak dlugi moze byc "sznurek", gdyby roznica miedzy tym najprostszym rozwiazaniem a tym wynosila 3 dni:)
                  • marchewa4 Re: imieniny 02.08.02, 13:01
                    Gość portalu: johndoe napisał(a):

> the_ladybird napisała:
                    > dochodzimy do petli, robimy obrot i wracamy na koniec sznurka. teraz prosze
                    > kogos lepszego ode mnie z geografii, zeby policzyl jak dlugi moze
                    > byc "sznurek", gdyby roznica miedzy tym najprostszym rozwiazaniem a tym
                    > wynosila 3 dni:)

Dla 3 dni nie chce mi sie liczyc, ale zapeniam Cie, ze dla calkiem sporej
                    liczby niedlugich nawet sznurkow roznica, o ktorej piszesz wynosi mniej wiecej
                    180 dni.

M.
                    • Gość: johndoe Re: imieniny IP: *.tlsa.pl 02.08.02, 13:06

> Dla 3 dni nie chce mi sie liczyc, ale zapeniam Cie, ze dla calkiem sporej
                      > liczby niedlugich nawet sznurkow roznica, o ktorej piszesz wynosi mniej wiecej
                      > 180 dni.
                      >
                      > M.
                      dni tu w PL czy tam :), poza tym jak juz ktos tam rozbill sobie namiot to moze i buty siedmiomilowe ma:). macajac palcem na globusie te rozwiazanie spelniaja warunki zadania
                      • marchewa4 Re: imieniny 02.08.02, 14:58
                        Gość portalu: johndoe napisał(a):

> dni tu w PL czy tam :), poza tym jak juz ktos tam rozbill sobie namiot to
                        > moze i buty siedmiomilowe ma:). macajac palcem na globusie te rozwiazanie
                        > spelniaja warunki zadania

Tu w PL. I bez siedmiomilowych butow, i wcale nie na globusie.
                        Rozwaz polkule poludniowa, a nie tylko polnocna.

M.
                        • Gość: johndoe Re: imieniny IP: *.tlsa.pl 02.08.02, 15:09
                          marchewa4 napisał:

> Gość portalu: johndoe napisał(a):
                          >
                          > > dni tu w PL czy tam :), poza tym jak juz ktos tam rozbill sobie namiot to
                          > > moze i buty siedmiomilowe ma:). macajac palcem na globusie te rozwiazanie
                          > > spelniaja warunki zadania
                          >
                          > Tu w PL. I bez siedmiomilowych butow, i wcale nie na globusie.
                          > Rozwaz polkule poludniowa, a nie tylko polnocna.
                          >
                          > M.
                          no wlasnie . na polkuli pld. nie mozesz byc na biegunie i isc na poludnie, czyli pozostaje lasso. kwestia dlugosci, aby rozwiazaniem moglo byc wiecej dni.
                          oczywiscie znajdujac sie 30 m od bieguna daje nam to 21.12 bodajze, ale bedac dalej od bieguna.......
                          • marchewa4 Re: imieniny 02.08.02, 15:33
                            myslac o 180 dniach roznicy mialem na mysli roznice miedzy biegunem polnocnym,
                            a okoliacmi poludniowego. Dalej uwazam, ze oba rozwiazania sa dobre, a daja
                            daty dosc od siebie odlegle.

M.
                            • Gość: johndoe Re: imieniny IP: *.tlsa.pl 02.08.02, 15:43
                              marchewa4 napisał:

> myslac o 180 dniach roznicy mialem na mysli roznice miedzy biegunem polnocnym,
                              > a okoliacmi poludniowego. Dalej uwazam, ze oba rozwiazania sa dobre, a daja
                              > daty dosc od siebie odlegle.
                              >
                              > M.
                              oczywiascie sa dobre. jednak rozwiazan jest znacznie wiecej jezeli nie bedziemy brali pod uwage odleglosci /w zadaniu jest mowa o spacerze o swicie:)/. jezeli przyjmiemy, ze znajdujemy sie w miwjscu gdzie dni jest juz wiecej niz jeden przez pol roku, to w tych miejscach juz mamy po kilka rozwiazan. kwestia odpowiedzi jaka jest odleglosc od bieguna miejsca, w ktorym juz to zjawisko zachodzi.
                              jezeli rozbijemy sie 100 m od bieguna pld. to oczywista mamy 2 rozwiazanie /do tegoz biegunem pln./
                              • the_ladybird pax, pax! 02.08.02, 15:47
                                rozłożyliście zagadkę na części pierwsze.
                                wiadomo już, jak trzeba ją uściślić, żeby była jednoznaczna. dzięki :)
                                • Gość: johndoe Re: pax, pax! IP: *.tlsa.pl 02.08.02, 15:55
                                  the_ladybird napisała:

> rozłożyliście zagadkę na części pierwsze.
                                  > wiadomo już, jak trzeba ją uściślić, żeby była jednoznaczna. dzięki :)
                                  alez nie ma za co:)
                                  sadzac po twojej aktywnosci dzisiaj, wiesz co ot znaczy nie miec nic do robienia, isn't?:)
                                  • the_ladybird Re: pax, pax! 02.08.02, 15:59
                                    od jutra urlop :D
                                    • Gość: johndoe Re: pax, pax! IP: *.tlsa.pl 02.08.02, 16:01
                                      the_ladybird napisała:

> od jutra urlop :D
                                      czyli mozemy sobie reke podac :)
                  • Gość: Balonus Re: imieniny IP: *.retsat1.com.pl 02.08.02, 13:52
                    Aby zachować jednoznaczność rozwiązania można dodać kryterium, że nigdzie nie
                    idzie się tą samą drogą.
              • marchewa4 Re: imieniny 02.08.02, 12:18
                marchewa4 napisał:

> the_ladybird napisała:
                >
                > > drapię się po głowie, czyżby moja znajomość świata była tak niewielka?
                > wydawało
                > >
                > > mi się, że jeśli o świcie, to data jest jedna... wyjaśnisz?
                >
                > Poki co mailem, zeby nie psuc innym zabawy.
                >
                > M.

Moze dodam tylko jedno:
                W nieco inne wersji, ktora kiedys slyszalem, ten pan spotkal w czasie swojego
                spaceru niedzwiedzia. Wtedy data jest tylko jedna!
                M.
                • Gość: LysyDresiarz Re: imieniny IP: 195.112.95.* 02.08.02, 12:26
                  A byl to niedzwiedz polarny, i data nie ma znaczenia.
                  • marchewa4 Re: imieniny 02.08.02, 12:30
                    Gość portalu: LysyDresiarz napisał(a):

> A byl to niedzwiedz polarny, i data nie ma znaczenia.

Nie rozumiem, co masz na mysli piszac, ze "data nie ma znaczenia".

M.
                    • Gość: LysyDresiarz Re: imieniny IP: 195.112.95.* 02.08.02, 13:19
                      Namiot stal na biegunie polnocnym, a solenizantem byl Marek Kaminski, nasz
                      zdobywca biegunow.
                      • preta Re: imieniny 02.08.02, 16:24
                        Moze jestem nudna, ale oprocz zagadki bardzo tez interesuje mnie rozwiazanie
                        ;-))) Poniewaz sama nie mam zdolnosci dedukcyjnych na Waszym poziomie, wiec
                        lamiglowki czytam i od razu chcialabym znac odpowiedz. Wiem, ze to popsuloby
                        Wam zabawe, ale skoro juz wszyscy znacie odpowiedz, to moze mnie oswiecicie?!
                        No chyba, ze ustalenia sa inne i musze zaczekac do jutra?
                        Pozdrawiam lamaczy glow - preta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka