Dodaj do ulubionych

Jolkowicze DF

24.08.05, 21:21
Witam.Staram sie rozwiazywac jolki od mniej wiecej roku i, przyznaje, roznie
mi to wychodzi. Mam pytanie,czy zdarza sie wa korzystac ze slownikow, jesli
tak, to jak czesto? Czy rozwiazujecie jolki od razu, regularnie i
konsekwentnie az do ostatniego wyrazu, czy tez zdarza sie wam po kilku
pierwszych wpisach odlozyc gazete do czasu lepszej "weny"? pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • bertland Re: Jolkowicze DF 28.08.05, 17:02
      Rozwiązuję jolki w DF od jakichś ośmiu lat i u mnie jest to żelazny punkt
      każdego poniedziałkowego (dawniej czwartkowego) planu dnia. Co do "pomocy
      naukowych" to korzystam z encyklopedii na interii, googli i słownika
      Kopalińskiego online oraz z własnych notatek, których się już trochę uzbierało.
      Z reguły rozwiązuję całą, ale czasami zostaje mi kilka pustych kratek. Co do
      sposobu rozwiązywania to rzeczywiście od czasu do czasu, trudno jest taką jolkę
      ugryźć lub rozwiąże się ją do połowy a potem się człowiek "zawiesza". Wtedy
      najlepiej zrobić sobie parę godzin przerwy, a najlepiej odłożyć ją do jutra.
      Najgorzej gdy się wpada - jak ja to nazywam - w "ślepe tory myślowe". Bardzo
      często jest tak, że dane określenie szukanego słowa, można rozumieć dwojako, a
      nawet trojako. Przykład z ostatniej jolki: kant to zarówno brzeg, rant jak i
      oszustwo. Ale właśnie na tym polega cały urok tej krzyżówki. Z ostatniej jolki
      najbardziej podobały mi się dwa hasła: kuka w gwarze (gżegżółka) i głos jak
      jajeczka (skrzek). Właściwie mam już całe hasło zakumulowanej jolki
      sierpniowej, brakuje mi tylko autora sentencji (wysyłam tylko rozwiązanie
      hasła, raz na miesiąc). Jutro wszystko się wyjaśni.
      Pozdrawiam
      • Gość: brumbrum Re: Jolkowicze DF IP: *.netax.pl / *.crowley.pl 04.09.05, 22:32
        Rozwiązuje jolki od czasu do czasu. Korzystam z encyklopedii, sł. Kopalińskiego
        i słownika wyrazów obcych. Kiedy mam np. dwie, czy trzy litery z początku
        słowa, biorę po prostu sł. wyr. obcych i sprawdzam po kolei. Żmudne to, ale
        często tak właśnie znajdowałam najbardziej pokręcone słowa:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka