Gość: K.Lomb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 21:58 Jakie jest pole powierzchni figury, z punktów której widać kwadrat o boku długości a pod kątem niemniejszym niż 45 stopni Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spamik4 Re: Pole figury 26.01.06, 11:04 Tekst zadanka dość niejednoznaczny. Rozumiem, że chodzi o: 1. Najmniejszą powierzchnię figury. 2. Kwadrat w całości mieści się wewnątrz tej figury. Chyba, że się mylę ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: Pole figury IP: *.cbk.waw.pl / *.cbk.waw.pl 26.01.06, 11:19 a^2 * (4 + pi*3/2) Odpowiedz Link Zgłoś
spamik4 Re: Pole figury 26.01.06, 12:11 Nie bardzo mogę się zgodzić z "Grześkiem" ! Wg moich wyliczeń, figura taka będzie miała kształt ośmiokąta foremnego i pole równe: 3*sgrt2+4 = 8,24264.... To oczywiście przy założeniach, jak w moim poprzednim post-ie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Pole figury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 12:23 Figyra przypomina raczej kwiatek z osmioma płatkami o brzegach w kształcie ćwierci okręgów o promieniach:R=a i r=połowie przekątnej kwadratu. Narysuj figurę (linię) z punktów ktorej widać kwadrat (bok lub jego przekątna) pod katem 45 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.Lomb Re: Pole figury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 12:13 Powinno być a^2*(3+ 3/2 pi) - Sam kwasrat nie należy do poszukiwanej figury - ma ona kwadratową dziurę.Jeśli jednak uznałeś,że z punktu w kwadracie widać cały kwadrat - to w porządku. Trzeba by uściślić definicje "widzenia pod katem". Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
spamik4 Re: Pole figury 27.01.06, 21:10 Tak, zasugerowałem się współliniowością punktów A, B i C (zaznaczone na rysunku) i dałem sobie spokój z dalszym badaniem. Tymczasem to co dzieje sie pomiędzy tymi punktami, nie odpowiada bynajmniej temu wnioskowi. Dla zainteresowanych do obejrzenia rysunek pod linkiem: img386.imageshack.us/img386/8746/koniczynka8xo.png Obliczenie pola to już czysta algebra, więc daruję sobie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś