andziaburza 13.07.08, 18:20 Do tej pory Ada nosiła miękkie paputki,no ale teraz czas na porządne obuwie ,bo córcia rwie się do chodzenia.Wiem,że muszą być solidne tzn.powinny mieć usztywnioną pietkę,ale jak ustalić rozmiar? Pozdrawiam mamy i ich pociechy Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
0.mamamartynki Re: Pierwsze butki. 13.07.08, 20:26 Witaj Co do bucików to jest taka zasada, że wkładka powinna być przynajmniej o 1cm dłuższa od długości stopki, w przypadku sandałek z odkrytymi paluszkami 0,5cm. Ja zabieram ze sobą zawsze patyczek długości stopki mojej Martyny i tak mierzę długość wkładki w buciku. Oczywiście dziecko koniecznie musi te buciki przymierzyć i przejść się kilka kroków. Acha i jeszcze unikaj butów, które sięgają wysoko ponad staw skokowy bo przez to w nienaturalny sposób go unieruchamiają i zaburzają naukę chodzenia. Życzę powodzenia przy kupnie pierwszych bucików( a nie jest to prosta sprawa Pozdrawiam Odpowiedz Link
edzia.79 Re: Pierwsze butki. 14.07.08, 11:57 idz do sklepu z maluchem i poprzymieraj buciki. moja Ola ma 12mies i sandalki nr 19 Odpowiedz Link
migi-79 Re: Pierwsze butki. 14.07.08, 22:59 Najlepiej przymierzyć i zeby to były buciki z usztywnianą piętką. Odpowiedz Link
katenowak Re: Pierwsze butki. 16.07.08, 15:29 moja Zula miała 11 mies jak jej chciałam kupic butki i co ja przezyłam w sklepie jak pani zaczeła jej mierzyc a potem przymierzać to był taki cyrk na kółkach że koniec świata no i nie chciała w tym chodzic więc kupiłam jakieś tanie i zaczełam przyzwyczajać no i po kilku dniach kupiłam z sztywną piętką i wcale nie za kostę tylko do kostki bo właśnie czytałam że takie buty blokuja rozwój stawu skokowego usztywniając go nienaturalnie zresztą tu w Irlandii nie kupi sie taki za kostkę dla maluchów a oni mają takią miarkę która pokazuje jaki nr butka powinien być i jaka szerokość czyli odpowiednio dłuższe i nie opinajace bardzo stópki Odpowiedz Link
edzia.79 Re: Pierwsze butki. 17.07.08, 09:55 w Smyku i w Bartku i chyba w CCC tez sa miarki na ktorych stawiasz nozke i mierzysz numer stopki. Ola ma z usztywniana pietka i pod kostke (nie takie jak ortopedyczne) Odpowiedz Link