Dodaj do ulubionych

proszę o pomoc

13.01.11, 13:02
Jak przetlumaczyc (starajac zachowac sie formy gramatyczne) zdanie: "Działa w nim wiele instytucji i placówek kulturalnych gromadzących bezcenne zabytki". "Kultureinrichtungen sammelden..."? Brzmi okropnie. Problem mam tez z tymi "bezdcennymi zabytkami", bo nie sa to przeciez "Dankmäle", a "Funde" albo "Artefake" to troche za malo. Nie kazdy zabytek mozna tez okreslic jako "Kunstschatz"...
Pomocy...!
Obserwuj wątek
    • pis_da_deby Re: proszę o pomoc 13.01.11, 14:21
      alva7 napisała:

> Jak przetlumaczyc (starajac zachowac sie formy gramatyczne) zdanie: "Działa w n
      > im wiele instytucji i placówek kulturalnych gromadzących bezcenne zabytki". "Ku
      > ltureinrichtungen sammelden..."? Brzmi okropnie. Problem mam tez z tymi "bezdce
      > nnymi zabytkami", bo nie sa to przeciez "Dankmäle", a "Funde" albo "Artefake" t
      > o troche za malo. Nie kazdy zabytek mozna tez okreslic jako "Kunstschatz"...
      > Pomocy...!

Moze:

.. die Kunst-Exponate (Kultur-Exponate) von unschätzbarem Wert aufbewahren (sammeln)

ale ja sadze dostaniesz jeszcze lepsze propozycje.
    • szoppracz09 Re: proszę o pomoc 13.01.11, 15:04
      Zabytek to zdecydowanie Denkmal.

Funde i Arkefakte to archeo.

A Kunst to Kunst.

Jeśli chodzi Ci o zabytki bez wzgledu na to, czy są bezcenne czy też masz do czynienia z neolityczną skorupą, trzymaj się słowa Denkmal. Jeśli są wśród nich dzieła sztuki, pisz tak, jak doradził pis. Jeśli zaś piszesz w kontekście archeo, mogą być Funde. Wszystko zależy od kontekstu.

Jeśli piszesz o czymś "wykopaliskowym", możesz uzyć słowa archäologisch. Tkaniny wykopaliskowe to "archäologische Gewebe". I tak dalej :-)

www.targi-denkmal.pl/index.php?p=news&kid=9&pkid=235
    • szoppracz09 Re: proszę o pomoc 13.01.11, 15:09
      Skorupy to archeo :-) Tłumaczenie polis ubezpieczeniowych ogłupia :-)
      • alva7 Re: proszę o pomoc 13.01.11, 22:39
        dziekuje!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka