Dodaj do ulubionych

on jest ..przyjacielEM partnerem

IP: *.gabo.pl 15.07.04, 22:49
to jak bedzie
er ist Partner Geliebter czy z rodzajnikami??

bo nie chce powiedziec ze to przyjaciel,partner tylko ze jest prrzyjacielem
partnerem
czy to zadna roznica?
moge tak bez rodzajników?
Obserwuj wątek
    • Gość: abelone Re: on jest ..przyjacielEM partnerem IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 23:05
      ale co, ze śpisz z nim?
      • Gość: ku.ku Re: on jest ..przyjacielEM partnerem IP: *.gabo.pl 15.07.04, 23:16
        nie;-)
        po prostu
        "Idealny partner powinien być przyjacielem,partnerem,kochankiem...."
        jeszcze jedno
        Jak będzie
        "musi uważać aby nie był zazdrosny-ale zainteresowany,pozostawił mi swobodę ale
        okazywał troskę"

es soll darauf aufpassen damit(dass)?? er nich eifersuchtig aber(sondern)
        interessiert sein,uberliess mir die Freiheit und zeigte die Sorge?? Tutaj ma
        byc w imperfekcie?zeby okazywał mi...=tutaj nalzey uzyc imp.?

sorry ze pogmatwane ale potrzebne
        • Gość: abelone Re: on jest ..przyjacielEM partnerem IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.04, 00:13
          troszkę się kupy nie trzymałoby to tłumaczenie, ale
          Ein idealer Partner soll/sollte Freund, Partner und Geliebter (in einer
          Person/ zugleich) sein.
          Ja bym pewnie to odniosła do siebie i napisała tak:
          Mein Traummann sollte mein Freund, Partner und Lover (trochę umgs., ale co tam)
          zugleich sein.
          Co do reszty, to o ile sobie przypominam książeczkę ABC der deutschen
          Nebensätze, to alternatywne użycie dass i damit jest czasem durchaus możliwe,
          ja chyba bym użyła tu dass, bo to nie zdanie celowe. Z tym imperfektem, to Ci
          się pomylało, bo w niem. użyjesz raczej f. cz. teraźniejszego, a i jeszcze ja
          bym po "interessiert ist," dała szyk końcowy. I jeszcze, może lepiej, er soll
          darauf achten, dass er nicht mal eifersüchtig wird, dafür aber sein Interesse
          für mich zeigt, mir Freiheit überlässt und sich um mich kümmert. Oczywiście
          możesz po "dass" użyć konstrukcji bezokolicznikowej. "die Sorge zeigen" znaczy
          bardziej, że ktoś okazuje miną etc., że jest zatroskany, a chyba nie o to Ci
          chodziło.
          Jest już późno, piszę bzdury, kot zapędził mysz do dziury ;)
        • ggigus intereressiert sein 17.07.04, 16:37
          ja bym jeszcze dodala, ze lepiej brzmi er interessiert sich für mich, bo
          interessiert sein to wg Dudena: starken Anteil nehmend, Interesse habend,
          zeigend, geistig aufgeschlossen itp. i Duden podaje przyklady -literaraisch,
          politisch interessiert albo an diesem Mädchen sind viele i. - haben viele
          Interesse.
          Rozumiem, ze chodzi Ci o slowo zainteresowany mna, wiec ja bym w tym przypadku
          uzyla interesuje sie mna czyli er interssiert sich für mich. Takze Duden podaje
          przyklad - niemand interssiert sich für ihn - niemand kümmert sich um ihn.
          I jeszcze er soll aufpassen, dass (wg nmie damit nie pasuje) er nicht
          eifersüchtig wird. Chociaz po polsku powiesz on powinien uwazac na to, aby, po
          niem. - wg mnie - lepiej sobie to darauf darowac.
          czy znasz taki chodzacy ideal??
          pozdrawiam
    • sunday Niedawo spotkałem się z takim potworkiem, 16.07.04, 10:30
      jak Lebensabschnittsgefährte...
      • Gość: ggigus czemu potworek? IP: *.dip.t-dialin.net 17.07.04, 01:13
        to bardzo fajne i wiele mowiace slowo
        • Gość: ku.ku Re: czemu potworek? IP: *.gabo.pl 20.07.04, 20:16
          dziewczyny b.dziekuje!!!
          a czy znam taki ideał??
          nie nie znam dlatego chciałam jeszcze cos dodac,tylko pewnie tez bedzie źle

Ein idealler Partner trinkt keinen Alkohol ,raucht nich,macht keine
          Pfand,einfach exiestier er nicht....??
          jeszcze chciałam sie spytac jak było w w zdaniu ze on powinen uważac Abelone
          uzyła "mal" (dass er nicht mal eifersuchtig wird)co to znaczy tutaj
          to "mal"=czemu musi byc uzyte?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka