Gość: dawidoos IP: 217.149.244.* 05.01.05, 19:11 j/w^ - kojarzy ktos? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dawidoos Re: wilczy bilet IP: 217.149.244.* 06.01.05, 20:08 no... keine Vorschläge?! :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abel0ne Re: wilczy bilet IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 20:11 no Laufpass geben, to dać komuś wilczy bilet, chyba, coś jescze było z blauer Schein, ale musiałabym sprawdzić, Odpowiedz Link Zgłoś
abel0ne Re: wilczy bilet 06.01.05, 21:01 w związku z edukacją może i coś było o niebieskim papierku, ale nie jestem w stanie tego sprawdzić, a "blauer Schein w edukacji" znalazłam w innym znaczeniu, więc tego nie masz co zapamiętywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiggerific Re: wilczy bilet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 21:21 wilczy bilet to są fatalne referencje, jeśli tak to można ująć, które uniemożliwiają np. znalezienie zatrudnienia w zawodzie ma niewiele wspólnego z Laufpass geben Odpowiedz Link Zgłoś
abel0ne Re: wilczy bilet 06.01.05, 21:25 i owszem, są dwa znaczenia wilczego biletu. Pierwotne, związane z edukacją, oznaczało wyrzucenie ze szkoły za jakieś przewinienie. Wiadomo, że takeigo ucznia, zadna inna szkoła przyjąć nie chciała. Teraz wilczy bilet słyszy się rzadzieć w tym znaczeniu, pewnie i onbchodzenie się z uczniem jak z jajkiem ma na to wpływ. Drugie znaczenie to ogólnie pozbycie się kogoś z jakiejś sfery, zawodowej, ale i osobistej, dlatego Laufpass jest jak najbardziej na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aas Re: wilczy bilet IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 07.01.05, 07:02 "owszem, są dwa znaczenia wilczego biletu. Pierwotne, związane z edukacją, > oznaczało wyrzucenie ze szkoły za jakieś przewinienie." to po niemiecku "blauer Brief" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pippi Re: wilczy bilet IP: *.protonet.pl / *.protonet.pl 06.01.05, 20:25 Was ist das: "wilczy bilet" ? Wo der Woff hin will? MfG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pippi Re: wilczy bilet IP: *.protonet.pl / *.protonet.pl 06.01.05, 20:27 Wolf, Wolf !! MfG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: wilczy bilet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 09:08 Miałam cicho siedzieć. bo cos tam nie za bardzo.. ale tu chyba trzeba coś wytlumaczyć. "Wilczy bilet " to jest pojęcie chyba z zaboru rosyjskiego. Chodziło nie tylko o wyrzucenie ucznia, ale też o wyraźny ZAKAZ dla innych szkól przyjmowania go . Stosowany głownie za przewinienia polityczne. Wydaje mi się, że mógl istnieć i w zaborze pruskim. Teraz niestosowany w naszym kręgu kulturowym, stad może zanikla i nazwa. Moze należaloby poszukać w literaturze. Przeciez teraz, jezeli uczeń został wyrzucony z najgorszą nawet opinią, inna szkoła MOZE go przyjąć, jeśl tylko chce. Pomijając trudnosci z samym wyrzuceniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: wilczy bilet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 09:11 No i skad ta nazwa "blauer Brief" ? Może wlasnie dawano takie kolorowe świadectwo i ono bylo sygnałem "nie wolno przyjmowac" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: wilczy bilet IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 07.01.05, 09:32 www.wispor.de/wp-red-b.htm Odpowiedz Link Zgłoś