Dodaj do ulubionych

Banalne pytanie-prośba o tłumaczenie

IP: 212.122.206.* 24.04.05, 19:00
Mam wielką prośbę gdyż staram się zrozumieć tekst i utknęłam na takich 2
zdaniach>
So jubelt die Fachwelt,nachdem es einem internationalen Forscherteam gelungen
ist,das Erbgut zweitertodbringender Malaria-Verursacher zu entschlüsseln.In
sechsjähriger Arbeit knackten die Wiisenschaftler Genomsequenzen des Malaria-
Erregers Plasmodium falciparum und Erbmaterial der Anopheles-Mücke,die das
tückische Leiden überträgt.

Dziekuję z góry jeśli znajdzie się osoba która mi przybliży tekst w języku
polskim.
Obserwuj wątek
    • Gość: ludek Re: Banalne pytanie-prośba o tłumaczenie IP: *.adsl.hansenet.de 24.04.05, 20:05

Tak swietuje swiat fachowcow,po tym jak gronu badaczy udalo sie rozszyfrowac kod
      genetyczny ,drugiego w kolejnosci smiertelnego wirusa malarii .W czasie 6
      letniej pracy badawczej zlamali oni sekwencje /genomatyczna???/ wirusa malarii
      Plasmodium fal....oraz material dziedziczny komara Anophelaes ,ktory przenosi te
      podstepne cierpienia chorobowe.

tak na kolanie i na szybko
      z tlumaczeniami jak z kobietami:
      jak ladne to nie sa wierne
      jak wierne to nie sa ladne

• Gość: a niektore Re: to ani wierne ani ladne :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 20:21
      • Gość: Nadia Re: Banalne pytanie-prośba o tłumaczenie IP: 212.122.206.* 24.04.05, 21:05
        Dziękuję bardzo.
        Kiedy ja w końcu będę sobie tak dobrze radziła z tym językiem -ciągle śie go
        uczę ale to nie takie proste.
      • Gość: Maciejewski Re: Banalne pytanie- rany boskie!!! IP: *.chello.pl 24.04.05, 21:17
        Ludzie!
        OD KIEDY malaria jest wywoływana przez wirusy!? Czyżby "nowe odkrycie"?

"...zweiertodrbringender..." Tu chyba był błąd: Czy nie powinno być "zweier
        todbringender"? Mielibysmy tu - to wynika logicznie z dalszego ciągu -
        tzw. "bezrodzajnikowy dopełniacz przydawki w liczbie mnogiej".
        A teraz do tekstu:
        So jubelt die Fachwelt,nachdem es einem internationalen Forscherteam gelungen
        ist,das Erbgut zweitertodbringender Malaria-Verursacher zu entschlüsseln.In
        sechsjähriger Arbeit knackten die Wiisenschaftler Genomsequenzen des Malaria-
        Erregers Plasmodium falciparum und Erbmaterial der Anopheles-Mücke,die das
        tückische Leiden überträgt.

W światku specjalistów zapanowała radość, po tym jak międzynarodowy zespół
        badaczy zdołał rozszyfrować genom dwóch sprawców zabójczej malarii. W ciągu
        sześcioletniej pracy naukowcy rozgryźli sekwencje genomu zarazka malarii
        Plasmodium f. i materiał genetyczny komara A. przenoszącego tę podstepną
        chorobę.

No, taka jest moja wersja "na gorąco".
        A tak w ogóle polecam "Podręczny słownik medyczny" wyd. przez PZWL a nade
        wszystko wyszukiwarki internetowe w razie wątpliwości CZY jest malaria i CO ją
        powoduje
        • Gość: ludek Re: Banalne pytanie- rany boskie!!! IP: *.adsl.hansenet.de 24.04.05, 21:25
          ze nie jestem medykiem to nie rozrozniam pomiedzy zarazkiem a wirusem ,ot co !
          a chodzilo o przetlumaczenia "w celu zrozumienia sensu"
          do zweier... tez maialem watpliwosci ...dlatemu tak wylizlo jak jest.
          • Gość: Maciejewski Re: Banalne pytanie- rany boskie!!! IP: *.chello.pl 24.04.05, 21:34
            Ludek,

o zarodźcu malarycznym to na pewno nauczali na lekcjach biologii w szkole
            średniej (a może nawet i w podstawowej), bo to cholerstwo ma b. dziwny cykl
            rozwojowy.
            Medykiem być nie trzeba - wystarczy porównać zakresy pojęciowe, żeby sie nie
            wkopać: Każdy wirus jest zarazkiem, lecz nie każdy zarazek to wirus. W razie
            niepewnosci na wszelki wypadek zostajemy przy pojeciu "zarazek" i powinno byc z
            grubsza OK.
            • Gość: ludek Re: Banalne pytanie- rany boskie!!! IP: *.adsl.hansenet.de 24.04.05, 22:03
              he he ja mam ino volkshochschule panocku! a na tych zarozkach to sie nijak
              wyznaje ,bo toc wszycko bez te nawozy śtucne
              • Gość: Pippi Re: Banalne pytanie- rany boskie!!! IP: *.protonet.pl 25.04.05, 19:29
                Gość portalu: ludek napisał(a):

> he he ja mam ino volkshochschule panocku! a na tych zarozkach to sie nijak
                > wyznaje ,bo toc wszycko bez te nawozy śtucne

Lieber ludek,
                seit wann "knackten" = rozszyfrować?
                ..... die Probleme knacken = problemy rozgryzać!!
                Geheimschrift = Chiffreschrift ---> chiffrieren --> dechiffrieren
                MfG.
                • ochmis Oj Pippi, Pippi! 25.04.05, 20:10
                  Seitdem die polnischen Untergrundskämpfer den Kode geknackt haben, mowimy
                  knackem = rozszyfrowac. :-)
                  MfG
                  ENIGMA

P.S.
                  chiffrieren-dechiffrieren sagen Zabojady, wir Deutschen bevorzügen
                  verschlüsseln-entschlüsseln oder sogar Entziffern oder... :-)))
                  • Gość: Pippi Re: Oj Pippi, Pippi! IP: *.protonet.pl 25.04.05, 20:23
                    ochmis napisał:

> P.S.
                    > chiffrieren-dechiffrieren sagen Zabojady, wir Deutschen bevorzügen
                    > verschlüsseln-entschlüsseln oder sogar Entziffern oder... :-)))
                    1. Nicht nur die Froschfressern sagen so!
                    2. ...., verschlüsseln-entschlüsseln oder sogar Entziffern, - das weiss ich ja
                    auch, trotzdem, du hast bei mir einen Schnaps!
                    MfG.
                    • ochmis Wann und wo? 25.04.05, 20:33
                • Gość: ludek Re: Banalne pytanie- rany boskie!!! IP: *.adsl.hansenet.de 26.04.05, 01:40
                  toc napisalem "zlamamac" a maciejewski poprawil,notabene slusznie i ladniej na
                  rozszyfrowac
                  piwo dla mnie ,sznapsa nie lubie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka