Gość: nie po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 11:26 czy ktos zna taka strone z niemieckim: żle przepisalam i mi nie wchodzi : www.abtei.therfreebizhost.com dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kasia Re: stronka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 12:05 tobie może chodzi o www.republika.pl/abtei Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie po Re: stronka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 14:16 abtei.thefreebizhost.com/ mialas racje to wlasnei ta stronka mozna tez wejsc z twojego adresu dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jecki Finger (und Augen) weg !!! IP: *.arcor-ip.net 18.08.05, 22:08 Kochani, zajrzalem tam. Ta "stronka" jest jedna wielka katastrofa stylistyczna, ortograficzna, no i - przede wszystkim - merytoryczna ("tlumaczenia" przyprawiajace o zgroze w formie jezenia sie wlosow, zimnych potow, gesiej skorki etc. Niech Was wszystkich reka Boska wespol z Papiezem Beniem bronia od wchodenia w ten kit ! :-) j. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: styl: minimalizm 19.08.05, 06:52 :))) kurz und klein schlagen - na kwaone jabłko an allen Ecken und Enden sparen - oszczędzać angst und bange sein - trwożliwie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: styl: minimalizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 07:48 Jecki to poleć lepszą dla początkujących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jecki nie m o g i e m, bo nie wiem... :-((( IP: *.arcor-ip.net 19.08.05, 16:56 j. Odpowiedz Link Zgłoś
roulettka Re: nie m o g i e m, bo nie wiem... :-((( 19.08.05, 17:33 a ja mogę polecić stronkę, która wydaje mi się jest bardzo pożyteczna :) www.german.pl POZDRAWIAM ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: nie m o g i e m, bo nie wiem... :-((( 19.08.05, 17:38 no proszę i co my tu mamy? Zwillingsformen jak w linku abtei powyżej tu troszkę lepiej, aczkolwiek nie einwandfrei, ciekawe kto złodziej? Zwillingsformeln Feuer und Flamme sein - być zapalonym Gift und Galle spucken - wyzywać kogoś (nienawidzieć) Himmel und Hölle in Bewegung setzen - poruszyć niebo i ziemię (dosł. "niebo i piekło") Lug und Trug - oszukaństwo Mittel und Wege finden -znaleźć środki i sposoby ab und an - niekiedy an Ort und Stelle - na miejscu an allen Ecken und Enden - w każdym zakątku Angst und Bange - z lękiem / obawą auf Heller und Pfennig - co do grosza auf Knall und Fall - raptownie auf Schritt und Tritt - na kazdym kroku / krok w krok auf diese Art und Weise - w ten sposób außer Rand und Band - rozhukany / rozwydrzony bei Nacht und Nebel - potajemnie bei Wind und Wetter - przy każdej pogodzie dann und wann - czasami des Langen und Breiten - długo / obszernie drunter und drüber - przewrócone do góry nogami durch dick und dünn - na dobre i złe fix und fertig - całkowicie gotowy gang und gäbe - ogólnie przyjęte ganz und gar - kompletnie , zupełnie hieb und stichfest - twarde jak żelazo hoch und heilig - na wszelkie świętości im Großen und Ganzen - ogólnie rzecz biorąc in Bausch und Bogen verurteilen - hurten osądzać in Hülle und Fülle - pod dostatkiem / w bród in Saus und Braus leben - życ hucznie / wystawnie jemandem Brief und Siegel geben - komuś coś przyrzec jemandem Hals- und Beinbruch wünschen - życzyć komuś szczęścia, powodzenia klipp und klar - jasno i przejrzyście kreuz und quer - wzdłuż i wszerz kurz und bündig - krótko i węzłowato kurz und klein - na drobny mak mit Ach und Krach - ledwo, ledwo mit Fug und Recht - słusznie mit Kind und Kegel - z całym dobytkiem mit Leib und Seele - ciałem i duszą mit Lust und Liebe - z miłością / entuzjazmem / zaangażowaniem mit Rat und Tat - radą i czynem mit Sack und Pack - ze wszystkim, co się posiada mit Zittern und Zagen - z wahaniem / drżeniem nach und nach - stopniowo / z biegiem czasu ohne Rast und Ruhe - bez chwili wytchnienia recht und billig - słusznie samt und sonders - wszystko bez wyjątku sang- und klanglos - bez rozgłosu seit eh und je - od dawien dawna steif und fest - z uporem / uparcie unter Dach und Fach bringen - wykonać coś do końca weit und breit - powszechnie / wszędzie / jak okiem sięgnąć mit Pauken und Trompeten - z hukiem (oblać egzamin) noch und noch - bardzo dużo hier und da - tu i ówdzie durch und durch nass - kompletnie przemoczony Freund und Feind - każdy / wszyscy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abtei Re: Finger (und Augen) weg !!! IP: *.kosson.com 01.09.05, 14:33 faktycznie zrobiłem trochę literówek przy przepisywaniu z kserówki. dostałem ją kiedyś tam i długi czas się tym nie interesowałem. odnośnie prawidłowości tłumaczeń, to jest to sprawa dyskusyjna. można te wyrażenia tłumaczyć na wiele sposobów i dla mnie są w miarę jasne nawet jeśli tłumaczenie składa się z jednego słowa.skoro aż tak wiele błędów jest na tej stronie, to czemu nie pomożesz nam w jej tworzeniu i poprawianiu ewentualnych błędów. zarejestruj się, ja dodam ci odpowiednie uprawnienia do edycji postów i pokaż co potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abtei Re: Rozmawiasz ze mna ? IP: *.kosson.com 01.09.05, 18:01 Tak. Z tobą.Skojarz sobie j. temat mojej odpowiedzi, a sie domyślisz, że do ciebie piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jecki Nie lubie, IP: *.arcor-ip.net 01.09.05, 18:13 kiedy domorosle dupki odzywaja sie do mnie z malej litery... O moje kojarzenie zas sie nie frasuj; pytanie bylo li tylko retoryczne. Z nadawanych przez Ciebie "uprawnien" zas bez wielkiej przykrosci rezygnuje. :-) j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abtei Re: Nie lubie, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 09:47 ok. to teraz juz wiem wszystko czego chcialem sie dowiedziec. zorientowalem sie, ze zamiast kulturalnie porozmawiac ze mna o tym co nie podoba ci sie na stronie, zeby mogl poprawic ewentualne bledy, ty potrafisz mnie jedynie wyzywac. mialem nadzieje, ze powiesz mi co dokladnie nie podoba ci sie w warstwie stylistycznej, gramatycznej i merytorycznej, ale ty wolisz trzymac sie ogolnikow, ktorych ja wole nie komentowac, bo uwazam je za co najmniej bezpodstawne. od tej pory zatem bede ignorowal wszelkie posty twojego autorstwa, bo nie maja one zupelnie nic wspolnego z tzw. "konstruktywna krytyka", ktora to jest przeze mnie mile widziana. mimo wszystko dziekuje ci za twoj komentarz. postaram sie zdwoic wysilki, zeby w przyszlosci nie dac ci powodu, do wydawania rownie niepochlebnych opinii o serwisie Abtei pozdrawiam Jacek Wolszczak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jecki patrz: IP: *.arcor-ip.net 02.09.05, 16:03 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=516&w=27853999&a=28489729j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jecki i jeszcze: IP: *.arcor-ip.net 02.09.05, 16:06 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=516&w=27853999&a=28489729 Odpowiedz Link Zgłoś