Dodaj do ulubionych

der Zeh/ die Zahe

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 19:31
Jak jest po niemiecku poprawnie palec u nogi? W komputerowym słowniku
niemiecko-polskim 0.76 oraz słowniku dla gimnazjum wyd. Wilga znalazłem, że
der Zeh. W slowniki.onet.pl oraz ling.pl natomiast- die Zahe. Na sprawdzianie
napisałem der Zeh, a facetka twierdzi, że mi tego nie uzna, a w słownikach
innych, niż ten, co ona ma to niby piszą bzdury. Powinienem się kłócić czy
może faktycznie jednak ten der Zeh nie jest zbyt poprawną formą?
Pozdrawiam, Piotrek
Obserwuj wątek
    • Gość: daw Re: der Zeh/ die Zahe IP: *.tvsat364.lodz.pl 30.09.05, 19:40
      Według Dudena:

der Zeh/die Zehe a Plural: die Zehen. Więc możesz się "kłócić".
      • Gość: Jecki beide Formen sind richtig IP: *.pools.arcor-ip.net 30.09.05, 20:10
        - "facetka" powinna sie doksztalcac ! :-)
        j.
        • Gość: nela Re: beide Formen sind richtig IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.05, 22:38
          Der Zeh-jeden palec. Spytaj nauczycielki czy mowi po Polsku-palce, kiedy ma na
          mysli jeden palec. Nie daj sie, bo nie ma racji. Pamietam jak powiedzialam
          mojemu nauczycielowi z angielskiego, bardzo grzecznie,ze to co zaznaczyl w moim
          wypracowaniu jako blad, bledem nie jest i udowodnie mu to, przynoszac jutro
          ksiazke angielska. Na drugi dzien spojrzal, przeprosil i postawil mi 5!
          Pozdrawiam
          • Gość: słownik Re: beide Formen sind richtig IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 23:27
            Zeh, der; -s, -en, Ze|he, die; -, -n [mhd. zehe, ahd. zeha, wohl verw. mit
            zeihen u. eigtl.= Zeiger, also urspr. Bez. des Fingers]: 1. eines der (beim
            Menschen u. vielen Tieren) beweglichen Glieder am Ende des Fußes: aus seinem
            Strumpf schaute eine Zehe, ein Zeh hervor; ich habe mir zwei Zehen, den großen
            Zeh, die kleine Zehe gebrochen; sie stellte sich auf die Zehen, schlich auf
            [den] Zehen durchs Zimmer;
            © Duden - Deutsches Universalwörterbuch 2001
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka