Gość: Andrej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.07, 21:42 Poprawnie będzie 1/ czy 2/ ? 1/ das Buch des Alexanders von Humboldt oder 2/ das Buch des Alexander von Humboldts Trochę ta 2/ nielogicznie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: borgia weder- noch! Genitiv odpada zupełnie - pogoogluj IP: *.iesy.net 17.10.07, 22:28 to zobaczysz - nikt nie używa takich wygibasów - po co? Mówi się: Das Buch von Aleksander von Humboldt.... Ewentualnie - Alexander von Humboldts Buch "soUNDso" handelt von... ale to też höchst unwahrscheinlicher Ausdruck... nie ma czegoś takiego.... no jaa tak nie mówię, (co dużo nie znaczy - i) - pewnie jacyś zaraz podniosą tu krzyki w niebogłosy.... jak zwykle... Odpowiedz Link Zgłoś
ortomio_29 Re: weder- noch! Genitiv odpada zupełnie - pogoog 20.10.07, 21:54 wygibasy czy nie, ale jak juz jest, to czemu by nie uzyc? ;) np.: das Buch meines Mannes.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borgia Co ma piernik do wiatraka? IP: *.iesy.net 21.10.07, 00:04 mości ortomo_29 - o czym mość farmazonisz....? Niech mość przeczyta o co w ogóle chodzi, zanim cóś palnie bez sensu (mianowicie! - o Genitiv + imię z nazwiskiem!)- a nie że Genitiv wcale w niemieckim nie istnieje! (! --> wiadomo że Buch meines Mannes - się U ż Y W A! ja inaczej n i g d y nie twierdziłam!!!! )... Podobno waszmość się już 19 lat dojcza uczy - ale czy nie widzi różnicy między Buch von Alex. v. Humboldt a Buch meines Mannes? Co ma to jedno do tego drugiego? - litości! Odpowiedz Link Zgłoś
ortomio_29 Re: Co ma piernik do wiatraka? 21.10.07, 00:33 Szanowna Borgio...nie zaprzeczalam istnieniu genitiv w jezyku niemieckim. Stwierdzilam jeno, ze malo jest uzywany.... ucze sie niemieckiego.. a nie dojcza...byc moze w tym problem...? A teraz bez bez zlosci poczytamy razem>:: : Gość: Andrej 17.10.07, 21:42 Odpowiedz Poprawnie będzie 1/ czy 2/ ? 1/ das Buch des Alexanders von Humboldt oder 2/ das Buch des Alexander von Humboldts problem w odmianie imienia czy nazwiska, ja sie ciagle ucze ... ...i ciesze sie na poprawki..jestem nawet wdzieczna...:) Odpowiedz Link Zgłoś
ortomio_29 Re: Forma Genitiv imion osób z 'von' 20.10.07, 21:50 jestem za 1 i zarazem trzymam flage za genetiv. Fakt, malo uzywany, ale poprawny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borgia wiesz co? szkoda gadać z takim betonem w IP: *.iesy.net 21.10.07, 00:20 konserwie jak ty.... :( no przecież ci do jasnej cholery tłumaczę - wklep w googla sobie jakiś Buch des/der kogoś - (i chodzi o imię i nazwisko - a nie meines Hundes - do jasnej cholery!) - a zobaczysz co ci wyskoczy - mianowicie - wielkie gów...no!!! Bo się mówi Buch von Heniuś Sieńkiewicz - a nie Buch des Heniuś Sieńkiewiczs (czy inny wygibas!)..... schluß, aus, ENDE! comprende? Zajarz to chłopie i nie zawracaj tu już d.... - jakimiś Buchem meines Mannes... co za głąb! Odpowiedz Link Zgłoś
ortomio_29 Re: wiesz co? szkoda gadać z takim betonem w 21.10.07, 00:53 Ja...dziekuje...super forum, super Türsteher Borgia... betonem jestem..konserwa... Borgia,du bist gerade durchgefallen... Test nicht bestanden. Konserwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borgia ucz się ucz .... ale nie dawaj już porad innym... IP: *.iesy.net 21.10.07, 14:38 ortomio_29 napisała: >problem w odmianie imienia czy nazwiska, ja sie ciagle ucze ... >...i ciesze sie na poprawki..jestem nawet wdzieczna...:) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=516&w=70806976&a=70827621 Odpowiedz Link Zgłoś