Dodaj do ulubionych

nicht w zdaniu pojedynczym

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.03, 12:25
Od razu zacznę od konkretnego przykładu:
<<Ist der Hund zufrieden?
Nein, der Hund ist nicht zurieden.>>
czy
<<Nein, der Hund ist zufrieden nicht.>>
i DLACZEGO???
Czy poprawna jest pozycja <<nicht>> w zdaniu:
<<Sie steck in die Vase nicht das Gras, sondern die Blume.>>
A skąd problem? We fr. i ang. pozycja ne...pas czy not jest obok czasownika
i chyba nie można tego przenosić na niem. :)
Obserwuj wątek
    • basia553 Re: nicht w zdaniu pojedynczym 09.10.03, 14:30
      Richtig ist:
      Nein, der Hund ist nicht zufrieden.
      W niemieckim czasownik uwielbia byc na koncu zdania.
      • basia553 Re: nicht w zdaniu pojedynczym 09.10.03, 14:32
        Nacisnelam klawisz przed skonczeniem listu. A wiec czasownik, to juz wiadomo,
        chyba ze zdanie jest zaprzeczeniem. Wtedy jak wyzej.
        • ggigus Re: nicht w zdaniu pojedynczym 09.10.03, 17:27
          Basiu, mala uwaga techniczna - zufrieden nie jest czasownikiem, a
          przymiotnikiem. tutaj w funkcji przydawki jest jaki? - zadowolony.
          A pytanie dotyczylo pozycji nicht. O ile dobrze pamietam, w niemieckim
          zaprzeczenie musi sie pojawic po czasowniku, Niemcy maja dosc sztywny szyk
          zadania.
          • miriam21 Re: nicht w zdaniu pojedynczym 09.10.03, 23:32
            hallo,

chyba czegos nie rozumiem,

1. ich habe mich entschlossen das nicht zu tun (zaprzeczenie przed
            czasownikiem "tun")

2. Ok ich mache das also nicht - (zaprzeczenie po czasowniku)

co tu jest sztywne?

pozdrawiam
            Ania
            • Gość: początkujący Re: nicht w zdaniu pojedynczym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 09:17
              Ale się namieszało :) Z tego co wiem to:
              <<nicht>> ląduje na końcu zdania, kiedy zaprzecza je całe;
              a poza tym pojawia sie przed tą częścią zdania, którą chcemy zaprzeczyć.
              Mam rację?
              Dlatego wydaje mi się, że poprawne jest to zdanie:
              <<Sie steckt in die Vase nicht das Gras, sondern die Blumen.>>
              Ale w odpowiedzi na pytanie:
              <<Der Hund ist nicht zufrieden.>>
              mam wątpliwości. Przecież taka odpowiedź zaprzecza całe zdanie -> nicht na
              koniec, a tak nie jest.
              • crannmer Re: nicht w zdaniu pojedynczym 10.10.03, 09:59
                Gość portalu: początkujący napisał(a):

> Ale się namieszało :) Z tego co wiem to:
                > <<nicht>> ląduje na końcu zdania, kiedy zaprzecza je całe;
                > a poza tym pojawia sie przed tą częścią zdania, którą chcemy zaprzeczyć.
                > Mam rację?

Z tym "na koncu" to bym polemizowal.
                Ich werde es nicht machen.
                Ich mache es nicht.

> Dlatego wydaje mi się, że poprawne jest to zdanie:
                > <<Sie steckt in die Vase nicht das Gras, sondern die Blumen.>>

To zdanie jest poprawne. Znaczy "NIE TRAWE, a kwiaty wklada do wazonu".

> Ale w odpowiedzi na pytanie:
                > <<Der Hund ist nicht zufrieden.>>
                > mam wątpliwości. Przecież taka odpowiedź zaprzecza całe zdanie -> nicht na
                > koniec, a tak nie jest.

Zaprzeczeniem "zufrieden" jest "nicht zufrieden", a reszta zdania mowi tylko,
                ze pies znajduje sie w stanie, jak ostatni czlon opisuje ;-)

Nie wnikajac w glebie gramatyki (ktore w normalnym urzywaniu jezyka jedynie
                przeszkadzaja), zdanie "Der Hund ist nicht zufrieden." jest ze wszech miar
                poprawne.

POzdr.

C.
                • Gość: początkujący Re: nicht w zdaniu pojedynczym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 11:04
                  No tak, <<nicht>> nie pojawia się na końcu w przypadku orzeczenia składającego
                  się z 2 czasowników.
                  EOT
                  Dziękuję wszystkim i polecam się na przyszłośc!!!
                  • crannmer Re: nicht w zdaniu pojedynczym 10.10.03, 11:57
                    Gość portalu: początkujący napisał(a):

> No tak, <<nicht>> nie pojawia się na końcu w przypadku orzeczenia s
                    > kładającego się z 2 czasowników.

I takich regul chcesz uzywac w mowie praktycznej, w czasie realnym rozmowy?

=:-O

Pozdr.

C.
                    • krwawy Re: nicht w zdaniu pojedynczym 10.10.03, 12:11
                      crannmer napisał:
                      > I takich regul chcesz uzywac w mowie praktycznej, w
                      czasie realnym rozmowy?

Ja "podejrzuję" (tak zwykł mawiać pewien wojskowy), że
                      kolega początkujący usilnie pragnie zdobyć któryś z
                      szeroko na tym forum dyskutowanych certyfikatów.

pozdr.

• Gość: początkujący Re: nicht w zdaniu pojedynczym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 12:27
                        certyfikat, bardzo chętnie; ale tak naprawdę, to zacząłem się uczyć tego języka
                        jakiś miesiąc temu, do tego uczę się sam i na razie jeszcze nie wiem, jak
                        powiedzieć po niemiecku: "Ala ma kota".
                        Nie, to wiem "Ala hat eine Katze". Dobrze?
                        Od czegoś muszę zacząć, nie?
                        • krwawy Re: nicht w zdaniu pojedynczym 10.10.03, 12:37
                          Wybacz mi tę odrobinę złośliwości w mojej poprzedniej
                          wypowiedzi ale wydaje mi się, że zbyt dużą wagę
                          przykładasz do regułek.
                          Oczywiście, że od czegoś trzeba zacząć ale Ty gryziesz
                          ten kij chyba ze złej strony.
                          A wszystkie certyfikaty to "o kant dupy roztrzaść", jak
                          mawiają moi śląscy znajomi.
                          • 4you Re: (OT) certyfikaty 10.10.03, 12:56
                            O przepraszam, teraz trzeba dokumentować wszystko, również znajomość języka.
                            Taki certyfikat powiększa "grono" dokumentów starającego się o pracę!
                            Nie polemizuję tu o poziomie znajomości języka, jeżeli ktoś ma uczciwie zdany
                            certfikat, to coś tam umie, no nie?
                          • Gość: początkujący Re: nicht w zdaniu pojedynczym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 13:21
                            Od tej chwili żadnych regułek. Tak to jakoś samo wyszło.
                            Teraz będę zasypywał was konkretnymi zdaniami, a liczę na to, że w dalszym
                            ciągu szanowni grupowicze będą mi pomagać, odpowiadając już teraz tylko w
                            sposób: <<Ja, richtig.>> lub <<Nein, nicht richtig.>>
                          • Gość: początkujący Uwaga: nie na temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 13:23
                            No, nareszcie zaczęliśmy prostować wątek, ale chyba nie ma szans, żeby zacząć
                            skręcać do lewego marginesu
                        • Gość: wernerek Re: nicht w zdaniu pojedynczym IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.10.03, 14:41
                          "...na razie jeszcze nie wiem, jak
                          powiedzieć po niemiecku: "Ala ma kota".
                          Nie, to wiem "Ala hat eine Katze". Dobrze?
                          Od czegoś muszę zacząć, nie?" (poczatk...)

Niedobrze. Powinno byc "Ala hat einen Kater"
                          (dopiero jak pojmiesz "dwuznacznosc" tej wypowiedzi , bedzie postep)
                          • basia553 Re: nicht w zdaniu pojedynczym 10.10.03, 15:08
                            Auch "Ala hat einen Kater" ist zweideutig. Entweder hat das besagte
                            Mädchen eine Mieze, oder eine durchgezechte Nacht hinter sich!
                            • Gość: Der gestiefelte Ka Re: nicht w zdaniu pojedynczym IP: *.mitre.org 10.10.03, 15:34
                              basia553 napisała:

> Auch "Ala hat einen Kater" ist zweideutig. Entweder hat das besagte
                              > Mädchen eine Mieze, oder eine durchgezechte Nacht hinter sich!

Vielleicht trifft beides zu?

Der gestiefelte Kater
                • ggigus zdanie niepoprawne 10.10.03, 21:36
                  Otoz jak mi szepnal pewnien native speaker niemieckiego - zdanie Der Hund ist
                  nicht zufrieden jest bledne. Powinno ono brzmiec, jak mowi rodowity native
                  speaker, der Hund ist unzufrieden, to jest wlasciwe po niemiecku zaprzeczenie
                  czasownika byc, oznaczajacym stan.
                  Mala uwaga do poczatkujacego - nie ma sensu szczegolnie na poczatku, odwolywac
                  sie do innych jezykow, w dodatku tak malo spokrewnionych ze soba jak niemiecki
                  i angielski czy niemiecki i francuski, bo w glowie powstaje bigos. Lepiej
                  porownywac bardziej spokrewnione ze soba jezyki jak np. niemiecki i
                  niederlandzki, o ile juz trzeba porownywac. Na poczatku, zanim pojawi
                  sie "wyczucie" jeyzkowe, trzeba sie uczyc raczej pamieciowo. Tak przynajmniej
                  uczy moje doswiadczenie.
                  • basia553 Re: zdanie niepoprawne 11.10.03, 10:25
                    Masz racje i nie. Nie bede juz zabierala sie za tlumaczenie gramatyki, bo po 30
                    latach uzywania jez.niemieckiego na codzien möwie bardziej na wyczucie nie
                    zastanawiajac sie nad regulami.
                    Ale konkretny przyklad. Budowa tego zdania zalezy od kontekstu. Bo np. mozesz
                    powiedziec "Die Katze ist zufrieden, aber der Hund ist nicht zufrieden".
                    ale: "Die Katze ist zufrieden, der Hund ist unzufrieden". Rozumiesz co chce
                    powiedziec?
                    • ggigus Re: zdanie niepoprawne 13.10.03, 15:54
                      Basiu, problem polega na tym, ze czasownik byc okresla stan i dlatego zdanie
                      Hund ist nicht zufrieden nie ma sensu. Po polsku tez nie powiesz - pies nie
                      jest zadowolony, tylko pies jest niezadowolony, bo chodzi o stan psa. Nie
                      mowisz - nie jestem zadowolona, bo pada tylko jestem niezadowolona, bo pada, bo
                      zmienasz stan - z zadowolenia na niezadowolenie.
                      • Gość: początkujący Re: zdanie niepoprawne IP: *.isep.pw.edu.pl 14.10.03, 19:52
                        Gwoli przypomnienia, omawiane zdanie zostało wyrwane z kontekstu - było
                        odpowiedzią na pytanie.
                        Więc moim zdaniem dialog:
                        Czy piest jest zadowolony?
                        Nie, pies nie jest zadowolony.
                        po polsku jest poprawne. Ale po niemiecku...
                        • miriam21 Re: zdanie niepoprawne 14.10.03, 20:28
                          "Gosciu" drogi,
                          my tu gadu gadu juz w 30. kolejce, a Ty dalej na odpowiedz czekasz...

Uwazam, ze to co piszesz po polsku tak brzmipo niemiecku:

Ist der Hund zufrieden?
                          Nein, der Hund ist unzufrieden.

Czy chodzi Ci o cos innego?
                          pozdrawiam

Ania
                          bez psa ale z dzieckiem
            • ggigus Re: nicht w zdaniu pojedynczym 13.10.03, 16:02
              Sztywne jest wlasnie miejsce, gdzie umieszczasz nicht.
              W pierwszym zadniu lokujesz je kolo tun, bo inaczej powstalby bigos. W zdaniu
              ich habe mich nicht entschieden das zu tun nicht wedruje tam, gdzie jest jego
              miejsce - czyli kolo czasownika entscheiden. W polskim te reguly sa b. wolne,
              bo uzyskujesz w ten sposob intonacje zdania (chociaz po przemysleniu w ym
              zdaniu jak to powyzej niekoniecznie, bo inaczej wypowiedz jest niejasna)
              w drugim przykladzie po ok koniecznie przecinek, bo to wtracenie
              czyli mamy
              oki, ich mache das nicht (also jak mowi moj osobisty native speaker nie pasuje
              jako partykula wzmacniaja tutaj, ale Niemcy tak stosuja partykuly, ze ciezko
              jest to sobie przyswoic i tym bardziej wytlumaczyc reguly. Also ma raczej
              znaczenie - wiec, kiedy kontynuujesz cos)
              oki, ich mache das nicht - nicht towarzyszy zaprzeczajacemu zaimkowi - Tego
              nie robie, mozesz tez powiedziec - oki., das mache ich nicht i akcentujesz
              zaimek ich. Ale szczegolnie w przykladze drugim nicht ma tylko jedno miejsce
              czyli jest sztywne
              • basia553 Re: nicht w zdaniu pojedynczym 13.10.03, 17:08
                odpowiem tylko na koncöwke: jesli chcesz to ich podkreslic, to z cala pewnoscia
                powiesz:ICH mache das nicht! Wierz mi, tak sie na codzien möwi.
                Co to jest natice speaker? wszyscy sie na toto powoluja, a ja nie wiem czym sie
                to je?
                • miriam21 Re: nicht w zdaniu pojedynczym 13.10.03, 18:05
                  Kochani,

my tu mamy problem, poniewaz jedni mowia bo sie tak nauczyli w szkole i jeszcze
                  pamietaja zasady. Inni, tak jak np. ja uczyli sie wprawdzie w szkole, ale
                  mieszkaja teraz od wielu lat w Niemczech i mowia bardziej na wyczucie. Zreszta
                  w szkole mialam bardzo zle oceny z niemieckiego bo pani odpytywala z
                  gramatyki... Jak tu rozpoczelam studia nie gralo to zadnej roli. Dzisiaj dyplom
                  mam, pracuje, a jak czegos nie wiem to pytam sie najczesciej meza, tylko ze on
                  mi tez nic nie potrafi wytlumaczyc, bo to Pani Basiu "native Speaker" - czyli
                  Niemiec z krwi i kosci, a poza tym informatyk a nie germanista...

Dzieki za to forum!
                  pozdrawiam
                  Ania
                  • Gość: ggigus Re: nicht w zdaniu pojedynczym IP: *.dip.t-dialin.net 13.10.03, 19:36
                    Aniu!
                    Jestem w tej konfortowej sytuacji, ze od paru lat mieszkam w Niemczech,
                    studiowalam niemiecki i znam dobrze gramatyke polskiego, wiec czesto sie
                    odzywam na forum. A w dodatku moj niemiecki maz to tlumacz, germanista i w
                    ogole fetyszysta swojego jezyka, wiec niejako z przymusu musze byc oblatana w
                    zawilosciach niemieckiego.
                    pozdrawiam
                    • miriam21 Re: nicht w zdaniu pojedynczym 13.10.03, 20:43
                      Hallo Gigusiu (nie podpisalas sie to nie wiem jak inaczej...),

pisze tego maila juz drugi raz, bo gdzies mi zaginal ten napisany przed
                      paroma sekundami...

Najwazniejsze na poczatek:
                      Mam nadzieje, ze nie poczulas sie urazona moim mailem:-))).

Naprawde uwazam, ze osobie poczatkujacej zbytnie wglebianie sie w gramatyke nie
                      koniecznie pomaga, a wrecz przeciwnie - moze odebrac cala radosc z uczenia sie
                      jezyka. Podstawy owszem, sa niezbedne ale czy rozkladanie prostych zdan na
                      czynniki pierwsze tez ? Moze najlepiej jest podac jakis zrozumialy przyklad? Ja
                      uczylam sie przez porownywanie zdan, duzo czytalam i sluchalam, kladac nacisk
                      na zrozumienie tresci i dosc szybko opanowalam jezyk, mogac swobodnie sie nim
                      poslugiwac. Mysle, ze dla poczatkujacego nie jest wazne czy "Hund ist nicht
                      zufrieden" czy tez w 100% prawidlowo: "Der Hund ist unzufrieden" i tak kazdy
                      wie o co chodzi, a zrozumienie niuansow tego zdania przyjdzie z czasem.

A poza tym, on sam sobie zyczy aby mu powiedziec, "Ok", "nicht ok"
                      I... zostan wierna temu forum, napewno sie od Ciebie czegos nauczymy.:-))

pozdrawiam
                      Ania
                      • Gość: ggigus Re: nicht w zdaniu pojedynczym IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.03, 21:18
                        Hej, Ania! pozdrawiam, urazona,alez czemu??
                        tez jestem Ania
                        pozdrawuiam jeszcze raz serdecznie
                • Gość: ggigus Re: nicht w zdaniu pojedynczym IP: *.dip.t-dialin.net 13.10.03, 19:33
                  Wiem, wiem Basiu, ze sie mowi po prostu ich mache das nicht, bo sama odp aru
                  lat mieszkam w Niemczech. Ale Ania podala na tyle ciekawe przyklady (ktore
                  wczesniej przeoczylam i stad ta pozna odpowiedz), ze musialam je omowic, bo
                  slowo nie w polskim jezyku mozna przesuwac, w niemieckim nie. A native speaker
                  to z anglielskiego i oznacza osobe mowiaca w ojczystym jezyku, native speaker
                  niemiecki to po prostu rodowity Niemiec, a ja dla zabawy uzylam slowa
                  angielskiego, o po prostu Muttersprachler Deutsch
                  pozdrawiam
    • basia553 Re: nicht w zdaniu pojedynczym 14.10.03, 08:31
      Dziekuje Dziewczyny, ten native speaker mnie juz przesladowal.
      Maz (tez Niemiec) ucieszyl sie, ze ma teraz "tytul".
      Pozdrawiam wszystkich! Pewnie sie jeszcze nie raz tutaj spotkamy!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka