Dodaj do ulubionych

FILOLOGIA< STOSUNKI CZY LINGWISTYKA????

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.04, 18:01
Mam wielką prośbę do osób studiujących te kierunki, bądz posiadających
znajomych którzy się na nich uczą.Czym różnią się owe kiesrunki, co się na
nich studiuje, jaką po nich można mieć pracę??Czy to ciężkie studia??Czy nie
żałujecie swojego wyboru??
Obserwuj wątek
    • Gość: filolog Re: FILOLOGIA< STOSUNKI CZY LINGWISTYKA???? IP: *.pool212171.interbusiness.it 06.07.04, 18:09
      studiuje na filologii..sa to studia na temat przede wszystkim danego jezyka...
      w dalszej kolejnosci ..kultury .. historii... etc. ... czy sa trudne ... to
      zalezy czy masz predyspozycje... a tego nie dowiesz sie poki nie zaczniesz
      studiowac ...zaden ale to zaden egzamin tego nie zweryfikuje...nawet
      najbardziej wysublimowany... natomiast jesli chodzi o lingwistyke to studia b.
      ale to b. ciezkie ... dotycza glownie budowy etc. jezyka ...studia dla
      tlumaczy... po filologii masz wieksze mozliwosci pracy... lingwistyka jest
      bardziej jednostronna... filologia to studia typowo
      humanistyczne ...lingwistyka zawodowe....
      • kala9 Re: FILOLOGIA< STOSUNKI CZY LINGWISTYKA???? 09.07.04, 23:49
        Czy po filologii naprawde ma sie wieksza mozliwosc zdobycia ciekawej pracy?
        Wydawalo mi sie, ze juz lepiej studiowac lingwistyke. Nie mam dokladnych
        informacji dotyczacych tego kierunku, ale czy tam przypadkiem nie jest
        obowiazkowa nauka 2 jezykow na wysokim poziomie?
        A poza tym uwazam, ze kierunki jezykowe najlepiej robic jako drug fakultet.
        Albo idac na filologie i nie majac w planach bycia tlumaczem badz nauczycielem,
        szykowac sie na zdobywanie dodatkowych kwalifikacji.
        • Gość: rafal Re: FILOLOGIA< STOSUNKI CZY LINGWISTYKA???? IP: *.lublin.mm.pl 10.07.04, 14:31
          jestem doktorantem na lingwistyce stosowanej. skonczylem tez magisterskie 4
          lata temu, i uwazam ze tylko lingwistyka, ktos u gory przede mnna mowil ze
          filologia daje szersze spektrum i lepsze mozliwosci pracy niz lingwistyka-
          bzdura- dokladnie na odwrot, uwazam, ze absolwent lingwistyki stosowanej ma
          taka sama wiedze jezykowa niz absolwent filologii, a na dodatek zna biegle
          drugi jezyk...lepszy tez jest w translacji,i kwestiach bardziej
          praktycznych...na filologi jest zbyt duzo czytania literatury....
          • nadja Re: FILOLOGIA< STOSUNKI CZY LINGWISTYKA???? 11.07.04, 14:47
            Co to znaczy "zbyt duzo czytania literatury"?
            Dla kogo zbyt duzo?Dlaczego zbyt duzo?
            W czym czytanie literatury przeszkadza?
            n

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka