Dodaj do ulubionych

Czy cert. ACE przyda się w szukaniu pracy lektora?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 11:17
Mam tytuł mgr,ale nie z dziedziny filologicznej.Dorywczo chciałabym znaleźć
pracę jako lektor, czy to mozliwe, gdy ma sie tylko certyfikat?
Obserwuj wątek
    • tysialek Re: Czy cert. ACE przyda się w szukaniu pracy lek 11.11.04, 11:48
      Przede wszystkim ten certificate nazywa się CAE, jeśli chodzi o "Advanced".
      OWszem, do nauki na najniższych poziomach, albo dzieci to na pewno wystarczy.
      trochę to wszystko zależy od szkoły, widzimisię dyrektora, albo oceny, którą
      dostałaś, bo jeśli C, to tak średnio dobrze swiadczy o lektorze (przynajmniej
      jak ja dostałam C to się tym nie chwaliłam, raczej doświadczeniem w nauczaniu).
      Ale próbuj, to oczywiście jest już jakiś "dość wysoki" poziom i masz co
      przekazywać innym.
      Pozdr
      • Gość: baba Re: Czy cert. ACE przyda się w szukaniu pracy lek IP: *.acn.waw.pl 11.11.04, 14:59

Zdesperowany dyrektor Cie wezmie.
        Mysle o takich, ktorym ktos zrezygnowal nagle i kicha.Wtedy przyjmie Cie na
        zastepstwo, ale za wakacje juz nie dostaniesz ani grosza. Stazu tez nie zrobisz.
        Niemniej lata pracy Ci sie licza, ubezpieczenie, na jakis czas dobre i to.
        W zadnym razie nie licz na szkole jezykowa !
        Polecam taki portal przy kuratorium mazowieckim 'nauczyciele poszukujcy pracy"-
        dyrektorzy desperaci tam zagladaja (wiadomosc pewna).
        Zycze powodzenia
      • Gość: Advanced'ka Re: Czy cert. ACE przyda się w szukaniu pracy lek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 17:22
        Dzięki za odpowiedź! ACE to oczywiście literówka ...
    • justa_79 Re: Czy cert. ACE przyda się w szukaniu pracy lek 12.11.04, 14:21
      wg MEN wymagany jest certyfikat plus kurs metodyczny. a przez szkoły językowe -
      filologia lub kolegium językowej. w praktyce CPE zdane na A nie wystarcza.
    • i.nes Re: Czy cert. ACE przyda się w szukaniu pracy lek 13.11.04, 15:04
      Zacytują info z forum English Teachers na temat kwalifikacji do nauczania języków obcych:

4. Kwalifikacje do nauczania języków obcych w przedszkolach i klasach I-III
      szkół podstawowych posiada również osoba, która legitymuje się dyplomem
      ukończenia:

1) studiów magisterskich na kierunku pedagogika w zakresie nadającym
      kwalifikacje do pracy w przedszkolach lub klasach I-III szkół podstawowych lub

2) studiów wyższych zawodowych:

a) na kierunku pedagogika w zakresie nadającym kwalifikacje do pracy w
      przedszkolach lub klasach I-III szkół podstawowych lub

b) w specjalności nadającej kwalifikacje do pracy w przedszkolach lub klasach I-
      III szkół podstawowych albo

3) zakładu kształcenia nauczycieli w specjalności nadającej kwalifikacje do
      pracy w przedszkolach lub klasach I-III szkół podstawowych,

a ponadto świadectwem znajomości danego języka obcego w zakresie co najmniej
      podstawowym, o którym mowa w załączniku do rozporządzenia, i która ukończyła
      studia podyplomowe lub kurs kwalifikacyjny, w zakresie wczesnego nauczania
      danego języka obcego.

Załącznik do rozporządzenia
      Ministra Edukacji Narodowej i Sportu
      z dnia 10 września 2002 r.

ŚWIADECTWA POTWIERDZAJĄCE ZNAJOMOŚĆ JĘZYKÓW OBCYCH

1. Podstawowa znajomość języka:

1) Język angielski:

a) First Certificate in English (FCE), Cambridge University, ocena A lub B,

b) TOEFL - Test of English as a Foreign Language (z wynikiem 173-213 pkt -
      dawne 500-550 pkt z testu, najmniej 3,5 pkt z pracy pisemnej - TWE, i najmniej
      50 pkt z egzaminu ustnego TSE), Educational Testing Service, Princeton, USA.

3. Biegła znajomość języka:

1) Język angielski:

a) Certificate of Proficiency in English (CPE), Cambridge University, ocena A,
      B lub C,

b) TOEFL - Test of English as a Foreign Language (z wynikiem powyżej 250 pkt,
      dawne 600 pkt z testu, najmniej 5 pkt z pracy pisemnej - TWE, i powyżej 50 pkt
      z egzaminu ustnego - TSE), Educational Testing Service, Princeton, USA.
      • Gość: ejeska Re: Czy cert. ACE przyda się w szukaniu pracy lek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 11:25
        oj, chyba zniknął akurat punkt drugi-o CAE..
    • angel.28 Re: Czy cert. ACE przyda się w szukaniu pracy lek 14.11.04, 15:38
      Hmm, strach sie przyznawac na tym forum ale ja ucze majac zdane CAE na B a mgr
      z innej dziedziny. Przygotowuje sie do CPE a w planach mam CELTe. Oczywiscie
      nie ucze wyzszych poziomow tylko dzieci oraz mlodziez do poziomu intermediate
      plus wakacyjne obozy jez. gdzie jest sie i lektorem i opiekunem i organizatorem
      po trochu. okropna jest nagonka na tych bezczelnych ktorzy nie ukonczywszy
      filologii maja smialosc robic konkurencje w nauczaniu... Nie mialam wiekszych
      problemow ze znalezieniem pracy, aktualnie ucze w fajnej szkole jezykowej gdzie
      jestem doceniana (pracuje 3 rok i mam same kontynuacje z poprzednich lat, to
      chyba o czyms swiadczy?) Metodyczka na hospitacjach ocenila mnie pozytywnie. Do
      kazdych zajec porzadnie sie przygotowuje, nie moge sobie przeciez pozwolic na
      podejscie: a cos sie wymysli w czasie zajec... Pare slow odnosnie
      przygotowywania: Niektorzy lektorzy pracuja po 10 godzin dziennie - czy ktos
      kto pracuje tyle siada wieczorem po pracy do komputera i przygotowuje sie na
      nast. dzien? Mnie by sie chyba nie chcialo. Pracuje popludniami max po 5,5
      godziny.Nie zrozumcie mnie zle, nie chce przez to powiedziec ze ludzie ktorzy
      pracuja duzo, nie przygotowuja sie dobrze do zajec. Smutno mi tylko ze od razu
      zarzucacie niekompetencje komus kto ma jakos potwierdzone umiejetnosci jezykowe
      i stara sie robic to co robi jak najlepiej z pasja i zaangazowaniem. Czy to ze
      mam zdany CAe na B oznacza ze jestem zbyt kiepska jezykowo zeby uczyc dzieciaki
      i nizsze poziomy? Przeciez nikogo do FCE nie przygotowuje... Zdesperowani
      dyrektorzy - ile w was jadu.
      ups, az sie boje razow ktore zaraz spadna na moja glowe od rozwscieczonych
      filologow...
      Advanced'ka, I keep my fingers crossed
      • Gość: baba Re: Czy cert. ACE przyda się w szukaniu pracy lek IP: *.acn.waw.pl 14.11.04, 16:41

Pracujesz w Warszawie ?
        jesli tak, to mialas bardzo duzo szczescia, albo po prostu znajomosci.
        Nie uwazam, ze zatrudnianie takich osob jak Ty jest bledem- wrecz przeciwnie,
        ale realia rynku pracy w Warszawie sa takie, a nie inne.
        Moze gdzie indziej jest latwiej.
      • Gość: Advanced'ka Cert. CAE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 18:22
        Angel, dzięki za odpowiedź :-), I keep my fingers crossed for You too :-).
        Ale ,jak widać, zdania są mocno podzielone. Ja mam zamiar szukać pracy lektora
        w szkole językowej . Zobaczymy, jak będzie. Mam jeszcze pytanie, czy musiałaś
        robić jakiś kurs metodyczny, pedagogiczny.
        Pzdr.
        • Gość: baba Re: Cert. CAE IP: *.acn.waw.pl 15.11.04, 20:35

Jesli w Wawie, tos sie z choinki urwala, ale jesli gdzie indziej, to trzymam
          kciuki :-)
          Niemniej wymagania rosna wszedzie- na Twoim miejscu przymierzalabym sie
          przynajmniej do licencjatu, bo zawsze bedzie wiecej znaczyl niz PCE w naszym
          milujacym rodzime papierki kraju.
          Pozdrawiam
          • Gość: Advanced'ka Re: Cert. CAE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 20:42
            Nie z Wa-wy tylko ze Śląska i nie z choinki, bo wiem,że mogą być trudności.
            Skończyłam inne studia i pracuję w zawodzie, a pracę lektora (jeśli takową
            znajdę) traktować będę jako dodatkową. Dokształcam się nadal ( w zawodzie),
            licencjatu z ang. (kolegium) nie planowałam...
            • Gość: baba Re: Cert. CAE IP: *.acn.waw.pl 15.11.04, 20:58

Nie zrozum mnie zle, nie chcialam Cie obrazac- po prostu znam warszawskie
              realia (moja przyjaciolka NATIVE SPEAKER miala problemy ze znalezieniem pracy
              mimo doswiadczenia w nauczaniu) i stad ten tekst z choinka. Jeszcze kilka lat temu
              brali i tu po CAE do szkol jezykowych, ale bardzo szybko wymagania rosna.Nie
              ludz sie, ze tylko tu.
              Licencjat to jeszcze dlugo mocny papier bedzie.
              Pozdrawiam
              • angel.28 Re: Cert. CAE 16.11.04, 21:50
                Kurs metodyczny... jest taka niepisana umowa miedzy mna a szefowa ze zrobie
                tylko najpierw musze miec CPE bo inaczej nie dostane sie na CELTe. I na pewno
                zrobie, mysle ze dobry kurs metodyczny to swietna sprawa. No i nie wiadomo co
                bedzie kiedys. Zawsze majac CPE i CELTe mam wieksze szanse no i jestem
                madrzejsza ;-)
                A co do realiow... masz, Babo ;-) racje. Ciezko bylo, wyslalam ze 20 cv zanim
                ktos sie raczyl odezwac. Ale sie udalo. Moja kolezanka z licencjatem z
                warszawskiego NKJA tez miala klopoty ze znalezieniem pracy. A taka patowa
                sytuacja to panuje na calym rynku pracy niestety. Ciezkie dla nas czasy.
                Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka