amused.to.death 05.12.04, 18:19 brakuje mi polskiego dobrego odpowiednika:((( I nie może być opisowo, musi być bardzo 'muzycznie':( cały zwrot: 'subtle use of varied textures within a double-chorus framework' (to opis utworu muzycznego) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emka_1 Re: double-chorus ??? 05.12.04, 18:57 kontekst uszczegółowiony?:( jeśli to efekt gitarowy, to nie ma odpowiednika po polsku, ew. podwójny chorus:( bo podwójna multiplikacja dzięku brzmi ciut idiotycznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: double-chorus ??? 05.12.04, 19:07 podwójny chorus nie brzmi źle - przynajmniej łatwo się domyślić o co chodzi. Ten tekst to fragment opisu jednego z XVII wiecznych wykonań pewnego hymnu kościelnego. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 :)) 05.12.04, 19:14 twój nick mnie zasugerował:) ale tu będzie raczej chodziło o jakąś figurację chorałową, albo zdwojony chór:( obawiam się, że więcj nie pomogę:( Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: :)) 05.12.04, 19:18 :) dzięki anyway:))) hm...może to po prostu podwójny chór? eh, przydałoby się teraz trochę wiedzy muzycznej:( Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: :)) 05.12.04, 19:26 może być podwójny chór, ale jeszcze może być refren pieśni:( Odpowiedz Link Zgłoś
allexamina Re: :)) 06.12.04, 02:15 Just to clarify the meaning of 'double' before the chorus: a typical choral ensemble sings music in 4 parts, each assigned to a different voice range: soprano (high female – S), alto (low female – A), tenor (high male – T), and bass (low male – B). Hence a double-chorus is nothing else but a set of TWO distinct SATB groups. Incidentally, a women's chorus consists of two soprano parts and two alto parts (SSAA), while a men's chorus consists of two tenor parts and two bass parts (TTBB). Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Allexamina... 06.12.04, 14:09 Allexamina!- jesteś wielka!!! W swoim tekscie miałam też skrót SATB, ale pomyślałam, że będę się później tym martwić:))) a tu proszę wszystko jasne dzięki Tobie:)) Odpowiedz Link Zgłoś
allexamina Re: Allexamina... 07.12.04, 06:31 Dzieki, choc wielka nie jestem, tylko w kilku chorach spiewalam sopranem zreszta (odpowiedni dowcip dolacz tu...) ;^) Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: double-chorus ??? 05.12.04, 20:10 Wyrażenie double-chorus znalazłam w kontekście Bacha i jego Pasji wg św Mateusza. Porównaj test polski z linku powyżej: "Już w samym wstępie do Pasji "Chodźcie, córki, pomóc mi opłakiwać..." Bach wykorzystał potężny podwójny chór, za pomocą którego przedstawia realistyczny obraz Jerozolimy" z fragmentem po angielsku St Matthew: A. Double chorus, 2 orch, 2 organ, soloists; 24 scenes B. Chorus narrates- included in dialogue C. Procession to Cross- 2 choirs- disciples, bystanders D. Final presentation of chorale is followed by Evangelist- tearing of Temple veil Double chorus wygląda mi tu na podwójnych chór... Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: double-chorus ??? 05.12.04, 20:17 muchas gracias, I.nes:))) To właśnie to. Też próbowałam pod Pasją Bacha, bo znalazłam to po angielsku, ale najwidoczniej złe linki otwierałam:))) Odpowiedz Link Zgłoś