d0minika 02.07.05, 21:39 Ostatnio oglądałam musical "Chicago" i w jednej z piosenek wychwyciłam zwrot "he had it coming" i nie mogę sobie poradzić z przetłumaczniem go. Czy to coś w sensie "sam się o to prosił"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
waldek.usa Re: He had it coming ? 02.07.05, 21:43 d0minika napisała: > Ostatnio oglądałam musical "Chicago" i w jednej z piosenek wychwyciłam zwrot > "he had it coming" i nie mogę sobie poradzić z przetłumaczniem go. > Czy to coś w sensie "sam się o to prosił"? ► cos w tym rodzaju, badz "nalezalo mu sie" (dostac po pysku, np.), dopraszal sie (powyzszego) Odpowiedz Link Zgłoś
d0minika Re: He had it coming ? 02.07.05, 21:45 A czy ten zwrot zbudowany jest na tej samej zasadzie, co np. "he had his car repaired"? Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: He had it coming ? 02.07.05, 22:03 Z gramatycznego punktu widzenia tak. Ale have sth. coming to w sumie idiom i wyjątek wśród takich fraz. Z krewniaków występuje jeszcze: "to see something coming". A niezłe tłumaczenie to jeszcze: "doigrał się" Odpowiedz Link Zgłoś
d0minika Re: He had it coming ? 03.07.05, 21:34 Dzięki za wszystkie odpowiedzi:) A drążąc temat - co oznacza podany przez Ciebie zwrot "to see something coming"? Odpowiedz Link Zgłoś
axxolotl Re: He had it coming ? 03.07.05, 22:13 >"to see something coming" w przenosni czy doslownie? Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: He had it coming ? 03.07.05, 22:13 Spodziewać się czegoś, zwykle czegoś złego. Być na coś przygotowanym. Np.: He felt dizzy and was shuddering with fear. A sudden gush of wind came violently from the side. He never saw it coming. He collapsed and fell overboard. To taki mały marynistyczny akcent ;) Nie z Conrada bynajmniej <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: He had it coming ? 03.07.05, 01:13 Chyba bardziej "mógł się tego spodziewać". Odpowiedz Link Zgłoś