dinozaury.dwa 15.05.06, 22:00 Czy ktos z Panstwa wie, ak taki tytul brzmi po angielsku? Oraz wyrazenie "praca dyplomowa inzynierska". Serdecznie dziekuje za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mayaosa Re: "prof. dr hab inz". po angielsku 25.05.06, 14:11 professor,person with a post-doctoral degree, engineer- moze tak??? "engineering thesis" pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
girl_who_loves_sx Re: "prof. dr hab inz". po angielsku 25.05.06, 18:03 Jestes tak utytulowany, ze spokojnie mozesz sie podpisywac "prospective Nobel Prize laureate" Odpowiedz Link Zgłoś
dinozaury.dwa Re: "prof. dr hab inz". po angielsku 26.05.06, 21:29 To nie o mnie chodzi, tylko o przetlumaczenie tytulu,,, komus, kogo tenze prof. dr hab. promuje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
athandavan Re: "prof. dr hab inz". po angielsku 26.05.06, 23:19 Z tego co wiem, w Anglii nie ma tytulu dr.hab. Tytul otwierajacy droge kariery akademickiej do dr. Niedawno spotkalam sie z przypadkiem, ze Professor to raczej tytul honorowy, niz naukowy. Nosil go 'zwyczajny' doktor, ktory juz tyle pracowal na danym uniwersytecie, ze 'zrobili' z niego profesora. Kolejna fajna sprawa - w PL doktorzy zazwyczaj mlodzi... tutaj ok 50-siatki. I tez sie tytuluja 'doktor'. Ale do meritum. proponuje dwa wyjscia: - albo zostawic po polsku tytyl naukowy promotora (caly) - albo przetlumaczyc na angielski - wtedy wystarczy tylko 'Professor X Y' (kolejna sprawa - jak ktos juz jest profesorem, to sie zazwyczaj jego wczesniejszy 'doktor' nie liczy.) Mam nadzieje, ze cos pomoglam. Dobrej nocki. Odpowiedz Link Zgłoś
dinozaury.dwa Re: "prof. dr hab inz". po angielsku 01.06.06, 23:43 Wlasnie w tym tkwi problem - ze nie wszystkie polskie tytuly daja sie przelozyc na angielski.. Ja zdecydowalam w koncu, ze tytul w calosci zostawie po polsku. O honorowej profesurze tez slyszlam, wiec nie chcialam komplikowac sprawy. Tlumacze w ramach uslugi kolezenskiej, oficjalnych uprawnien do tego nie mam :) Ale ciekawa jestem, jak mozna by przetlumaczyc np mgra polonistyki - master of arts in/of/at Polish philology??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
robak.rawback polonistyka 04.06.06, 13:53 dinozaury.dwa napisał: > Ale ciekawa jestem, jak mozna by przetlumaczyc np mgra polonistyki - master of > arts in/of/at Polish philology??? MA in Polish Studies Odpowiedz Link Zgłoś
waldek1610 Doctor of Polish Philosophy or simply a waitress:) 03.06.06, 08:57 dinozaury.dwa napisał: > "prof. dr hab inz". po angielsku > Czy ktos z Panstwa wie, ak taki tytul brzmi po angielsku? > Oraz wyrazenie "praca dyplomowa inzynierska". > Serdecznie dziekuje za pomoc Moj ojciec mial znajomego inzyniera ktory przyjechal do Stanow no i robil na ...tokarce :) Na przyjeciu u znajomych przedstawia sie; "Inzynier Leszek" na to drugi gosc podajac mu reke; "Hydraulik Jerzy" :) Odpowiedz Link Zgłoś