Dodaj do ulubionych

ang FCE CAE ?

16.05.06, 18:30
Witam! Mam pytanie odnośnie poziomu ang - FCE i CAE. Właśnie kończę liceum z
poziomem FCE. Niestety, spóżniłam się troszkę i nie zdąrzyłam zapisać się na
egzamin na sesję letnią:( Poczekam do zimy i wtedy go zdam. Mam pytanie, czy
wtedy od września mogę spokojnie uczyć się z podr do CAE i np. zdać egzamin
CAE w sesji letniej 2007? Myślicie, że jestem w stanie tego dokonać? Wiem, że
przede wszystkim, zależy to od predyspozycji, ale zależy mi bardzo na tym
języku i egzaminach. Czekam na Wasze opinie:) Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • curiously_green Re: ang FCE CAE ? 16.05.06, 19:53
      czesc!

mnie sie udalo zdac CAE na B po roku od FCE na A. moze nie tyle w gre wchodzily
      moje predyspozycje, co predyspozycje nauczyciela, ktory z glowa (i oczywiscie z
      dobrymi materialami) nas przygotowywal. do tego krecil sie w okolicy native
      speaker, ktory tez pomogl. srednio wychodzilo 4 godz. anglika na tydzien plus
      intensywne cwiczenie testow przed samym egzaminem.

zycze powodzenia i trzymam kciuki:)
      • vanilla5 Re: ang FCE CAE ? 16.05.06, 21:12
        Dzięki za odpowiedź:) A możesz mi powiedzieć jeszcze, czy uczyłeś/aś się w
        szkole czy na korepetycjach? To też jest ważne, bo nie wiem na co mam się teraz
        zdecydować. Do matury przygotowywałam się na korepetycjach (miałam ją w tym
        roku:D) i teraz myślę nas intensywnym kursem wakacyjnym bądź kursem
        standardowym od września. W grę wchodzą jeszcze korepetycje. Co mi polecisz?
        Pozdrawiam serdecznie:)
        • curiously_green Re: ang FCE CAE ? 16.05.06, 22:44
          w moim wypadku wygladalo to tak, ze w szkole (tez w liceum) bylo kilka osob
          przymierzajacych sie do CAE i zorganizowano dla nas grupe, mielismy wlasnie 4
          godziny tygodniowo ostrych przygotowan przez caly rok szkolny. no i na szczescie
          zadzialalo, bo prawie wszyscy zdali. wiesz, nie chcialabym cie wprowadzac w
          blad, bo jesli jakas strategia zadzialala w moim przypadku, to niekoniecznie
          zadziala w twoim, i na odwrot. chcialam tylko podac przyklad, bo jako, ze mnie
          sie udalo, czemu tobie mialoby sie nie udac?
          ogolem mysle, ze twoje plany brzmia dobrze we wszystkich wariantach, a
          najwazniejsze to po prostu miec jak najwiecej kontaktu z jezykiem, bo jednak ten
          przeskok z FCE na CAE jest spory (przynajmniej ja to tak odczulam). zawsze przed
          samym zapisaniem na egzamin mozesz sobie sama zorganizowac taki test
          diagnostyczny. sa dostepne testy o formacie i trudnosci dokaldnie odpowiadajacym
          temu na egzaminie. sprobuj napisac w domku, bez sciagania i z monitorowaniem
          czasu. wynik z kilku takich testow powinien ci pokazac, jakie masz szanse na
          zdanie.
          powodzenia i nie poddawaj sie:)
          • vanilla5 Re: ang FCE CAE ? 17.05.06, 12:16
            Dzięki za słowa otuchy:) W tym problem, że poziom mojego angielskiego w liceum
            był strasznie nieski, więc muszę inwestować, niestety, w płatne korepetycje i
            inne kursy.. Mam nadzieję, że uda mi się zrealizować moje plany:) A jeszcze
            zapytam, z jakich książek uczyłaś się do FCE i CAE? Ja mam do FCE Golda i
            Longmana - Vocabulary&Grammar:) Może jest jeszcze coś godnego polecenia?
            Pozdrawiam serdecznie:)
            • curiously_green Re: ang FCE CAE ? 17.05.06, 14:36
              hmmm...dokladnych tytulow niestety nie pamietam, bo to bylo 7 lat temu. cos mi swita, ze mialam ksiazki
              z wydawnictwa heinemann, rowniez przykladowe testy i wydawaly mi sie trudniejsze od innych, wiec
              moze to by bylo cos dla ciebie?
    • islay Re: ang FCE CAE ? 17.05.06, 16:47
      Hej, mi tez sie udalo zdac CAE rok po FCE, a jak 2 osobom sie udalo, to to jest
      mozliwe (oba egzamy na B):D
      uczylam sie ang tylko w szkole jezykowej, 2x90 min w tygodniu, w tym 90 min z
      native speaker'em; do tego jeszcze troche sluchanek i testow przed samym
      egzaminem

i z doswiadczenia powiem, ze zaluje jednego: ze zdawalam FCE; skoro masz w
      planach celowac wyzej to po co tracic kase na FC? no, chyba, ze chodzi o
      zdobycie doswiadczenia w zdawaniu egzaminow, ale po nowej maturze chyba Ci tego
      nie brak

powodzenia i kondolencje z powodu nowej matury :D
      • vanilla5 Re: ang FCE CAE ? 17.05.06, 18:32
        Dzięki;) Nie jest tak źle - jeszcze TYLKO prezentację w piątek i wakacje...:)
        Połączę przyjemne z pożytecznym, więc ang nie zabraknie podczas moich wakacji:P
        A myślisz, żeby nie zdawać FCE? Mhm w sumie chciałam pójść po kolei, ale sama
        nie wiem.. W sumie ok 600 zł, a mogę te pieniądze zainwestować w dodatkowe
        kursy do CAE lub w inny język. Sama nie wiem:) A znasz jakieś dobre podręczniki
        do FCE i CAE godne polecenia? Pozdrawiam serdecznie:)
    • testman Re: ang FCE CAE ? 17.05.06, 22:52
      najważniejsze pytanie to co dla ciebie znaczy poziom FCE. czy ma być to
      fce-zdam-na-C czy fce-zdam-na-A.

Z doświadczenia nauczycielskiego wychodzi mi, że osoby, które dostają "C"
      powinny jeszcze przez rok poszlifować język na poziomie FCE zanim przejdą na
      poziom wyżej. Bez tego "postoju" błędów w pisaniu i mówieniu będzie bez liku.

Jak ktoś ma poziom dobry B lub A, to może się rzucać na CAE w rok. Miałem
      takiego ucznia rok temu. Najpierw zdał FCE na B a potem CAE na A. Jednak to
      wymagało wysiłku: 5 lekcji w szkole i 4 godziny w szkole językowej ze mną ;)
      oczywiście własne zainteresowania po angielsku.
      • jersey.girl Re: ang FCE CAE ? 18.05.06, 00:05
        Na Twoim miejscu w ogole bym darowala sobie FCE i podeszla od razu do CAE w
        czerwcu 2007. FCE to pieniadze wyrzucone w bloto, jezeli zamierzasz podchodzic
        do CAE, wiem bo sama mam ;). Zdalam FCE na A w czerwcu 2001, a potem CAE tez na
        A w czerwcu 2002, wiec spokojnie mozna w rok sie przygotowac. Wielkiej roznicy
        miedzy tymi poziomami nie zauwazylam, a Listening wydawalo mi sie latwiejsze na
        CAE (a moze ja sie tak w tym poprawilam ;)). Do CPE juz nie podeszlam, bo zdalam
        sobie sprawe, ze akurat w moim przypadku zaden z tych certyfikatow jest nic nie
        warty ;(. Moje FCE i CAE siedza sobie gdzies w szufladzie.
        • islay Re: ang FCE CAE ? 18.05.06, 08:41
          W wiekszosci szkol jezykowych robia egzaminy probne; jesli FCE idzie ci dobrze
          (lub za dobrze), to sobie go odpusc, strata kasy :)

z dobrych ksiazek to niesmiertelny M. Vince ("Advanced Language Practice")
          i niesmiertelny "Testbuilder"
          lepiej nikogo jakims Gethinem nie katowac :D

moje certyfikaty tez wyladowaly glebokow w... szufladzie, skonczylam na
          anglistyce ;)
        • vanilla5 Re: ang FCE CAE ? 18.05.06, 17:28
          Witam! Dziękuję serdecznie za Wasze porady! Mam nadzieję, że uda mi się
          zrealizować moje językowe plany:) Mam jeszcze "chrapkę" na francuski.. ;) Muszę
          wziąć się za to ostro, ale najpierw przede wszystkim odpocząć po maturze,
          która, dzięki Bogu, już jutro kończy się dla mnie:) Jeszcze raz serdecznie
          dziękuję! Piszcie jeszcze jakieś swoje wskazówki i porady - są one dla mnie
          bardzo cenne i na pewno mi się przydadzą. Pozdrawiam:)

P.S. A z tymi testami do FCE to różnie.. Muszę nad tym jeszcze przysiąść i
          pomyśleć co dalej:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka