21.06.06, 00:02
witam
szukam wszelkich informacji od osób które podchodziły do egzaminu na ten
certyfikat, w szczególności interesuje mnie poziom trudności w porównaniu z np
cae lub cpe. szukam również informacji na temat dobrych kursów na ten
certyfikat na terenie poznania.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • natalia.brzeska Re: toles 21.06.06, 15:16

Trudno porównać z CPE, gdyż jest to język prawniczy. Ale oczywiście lepiej mieć
      CPE i podchodzić niż CAE. Interesuje Cię poziom basic czy advanced?
      Proponuje samemu się przygotowac. Jst sporo książek do tego (w polskich
      księgarniach jezykowych).
      Polecam m.in English for Contract and Company Law. Powinno być na Anglistyce w
      Poznaniu, na wydziale prawa pewnie też.
      • pav3 Re: toles 21.06.06, 18:31
        interesuje mnie poziom advanced tylko nie wiem jaki to jest poziom tak naprawde,
        obecnie sie przygotowuje do cae wiec mnie troche zniecheciłas szczerze mowiac.
        • natalia.brzeska Re: toles 21.06.06, 21:08
          pav3 napisał:

> interesuje mnie poziom advanced tylko nie wiem jaki to jest poziom tak
          naprawde
          > ,
          > obecnie sie przygotowuje do cae wiec mnie troche zniecheciłas szczerze
          mowiac.

Jest bardzo, ale to bardzo dużo słownictwa/terminologii prawniczej.

Na oficjalnej stronie TOLES jest jeden sample test, ale on się ma nijak do
          tego, co jest w rzeczywistości.

Ale...jeśli 'przerobisz' tą książkę, której tytuł podałam w poprzednim poście
          (no i nauczysz się wszystkiego z niej), to szanse na pomyślne zdanie są bardzo
          duże. Zresztą, tego egzaminy nie można nie zdać. Po prostu dostaje się niską
          notę.
          • pav3 Re: toles 21.06.06, 22:25
            aha...dziekuje za pomoc w takim razie, wychodzi na to że szkoda pieniędzy na kurs.
            Problem w tym, że ja nie chce go robić dla samego "papierka", ja musze po prostu
            umieć to wszystko o czym piszą na stronie tolesa i british council.Pytanie czy
            sama ksiazka mnie tego nauczy.Trzeba bedzie przejzec ksiazke, ale jakby sie
            znalazł ktoś kto chodził na taki kurs to bede wdzieczny za wszelkie opinie
            • natalia.brzeska Re: toles 22.06.06, 09:51
              pav3 napisał:

ale jakby sie
              > znalazł ktoś kto chodził na taki kurs to bede wdzieczny za wszelkie opinie

Wątpię, gdyż w Polsce jest to jeszcze bardzo mało popularny egzamin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka