fakeplant 01.08.06, 16:49 chcialabym zdac ktorys z tych testow tylko nie wiem ktory mi sie bardzie oplaca? niby IELTS jest lepszy bo uznaja go a krajach angielsko jezycznych, tylko niestety wazny jest tylko 2 lata... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
natalia.brzeska Re: IELTS czy CAE 01.08.06, 21:37 Do czego potrzebny Ci ten certyfikat? Jesli chcesz studiowac w Anglii to jak najbardziej IELTS. Odpowiedz Link Zgłoś
fakeplant Re: IELTS czy CAE 01.08.06, 23:52 po prostu zeby cos miec, jakis papier ze umiem jezyk. chcialabym np pojechac na erazmus i z takim egzaminem bedzie mi latwiej to zalatwic po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.brzeska Re: IELTS czy CAE 02.08.06, 11:48 IELTS jest bardziej rozpoznawalny w Anglii. Tutaj malo ludzi robi CAE czy CPE. Jednak te ostatnie sa bardziej rozpoznawalne na kontynencie. Odpowiedz Link Zgłoś
athandavan Re: IELTS czy CAE 03.08.06, 10:50 Ja takze stawiam na IELTS. W Pl dwa lata temu zrobilam CAE - do niczego mi sie nie przydal. Na Erasmusa mozesz jechac nawet na podstawie oceny w indeksie z danego jezyka (sic!) - wiec srednio sie przydaje certyfikat. W kazdym razie w moim przypadku nie patrzyli. IELTS jest jak najbardziej potrzebny jak masz zamiar studiowac w UK - uczelnie przyjmuja na Mastersy juz od 6.5 (University of Reading) - co plus minus jest na podobnym stopniu trudnosci co CAE. Dodatkowo, moim zdaniem nie ma sie co przejmowac faktem, ze IELTS jest wazny tylko przez dwa lata. IELTS jest Ci bowiem potrzebny tylko na poczatku - zeby zaczac studia. Jak juz skonczysz jakis kurs w UK (z BA lub MA degree) nikt - przyjmujac Cie do pracy lub na praktyke - nie bedzie sie Ciebie pytal o certyfikat z jezyka, tylko przy interview pozna czy sie nadajesz czy nie, czy swobodnie wladasz angielskim. A z moich osobistych doswiadczen - chyba latwiej przygotowac sie do IETLSa, gramatyke sprawdzaja tylko w praniu (writing), nie ma dziwnego 'Use of English'. Jak chcesz info (o testach, etc) to pisz na gazetowego. Zdawalam IELTS trzy tygodnie temu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
fakeplant Re: IELTS czy CAE 03.08.06, 15:13 na mojej uczelni nie wystarczy tylko ocena w indeksie i trzeba miec cos zdane (przynajmniej FCE na B)zeby wyjechac na erasmusa. no a ja nie mam. zdalam sobie test zeby byc zwolniona z lektoratow (bo angileski jest na zenujacym poziomie), dostalam 5, ale podobno ten test nie wystarcza. i moga mi powiedziec, ze o co wogole ja sie chce ubiegac jesli nie mam egzaminu... a teraz jestem po pierwszym roku i na studia za granice nie pojade bez jakiegos programu stypendialnego, bo po prostu mnie nie stac. hmmm.... musze jeszcze troche pomyslec o tym wszystkim. dzieki za wszelkie informacje Odpowiedz Link Zgłoś
athandavan Re: IELTS czy CAE 03.08.06, 17:16 Jesli jestes na studiach licencjackich to lepiej zdaj IELTSa. Po pierwszym roku wyjedziesz na stypendium, a po trzecim gdzies do UK na Mastersa. Wowczas IELTS (jesli zdasz w miare wysoko) bedzie jak znalazl. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fakeplant Re: IELTS czy CAE 03.08.06, 19:54 po pierwszym roku juz nigdzie nie pojade, bo nic nie zaczalm zalatwiac. chcialabym na III, przynajmniej w I semestrze. a z SUMem w UK to jak jest? placilabym za studia i wogole sama musialabym sobie organizowac zycie? chodzi mi o mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
athandavan Re: IELTS czy CAE 04.08.06, 10:54 Hej, w UK SUM to wlasnie Masters. Zazwyczaj trwa rok, poniewaz jestesmy w Unii fee jest od 3000 do 4000 GBP za rok (a nie jak wczesniej of 7000- 11000). Ale jest mozliwosc platy ratami trymestrowymi. Do tego dochodzi utrzymanie, wiec nie jest to tania przygoda. Ale jest to jak najbardziej mozliwe! Moja bliska kolezanka jest wlasnie teraz w Exeter i konczy MA in European Studies. Wszystko oplacila sama, a byla wlasnie po licencjacie w Polsce (anglistyka). Mozesz takze zaczac sie starac o stypenia np rzadu brytyjskiego. Informacje o tego typu programach znajdziesz na stronie British Council www.britishcouncil.org/home wejdz w link 'Find out about funding and scholarship'. To takze jest jak najbardziej w zakresie Twoich mozliwosci, bo wlasnie druga moja kolezanka jako stypendystka rzadu brytyjskiego konczy MA in Economics na University of Reading. Jak chcesz napisz na gazetowego, to podam Ci do niej maila. Pozatym poszczegolne uniwersytety maja wlasne programy stypendialne, rozne scholarships czy studentships. Ja akurat mam info nt University of Reading, jesli Cie to interesuje: www.rdg.ac.uk/newstudents/ a teraz kliknij w link: Bursaries and Scholarships for 2006 Entry. Ale jesli masz uniwerek ktory Cie szczegolnie interesuje na bank znajdziesz na jego stronie podobne informacje. No, watek zaczal sie od IELTSa, a podryfowal w strone studiowania w UK. W sumie to dobrze, bo bez takich konkretnych planow, nie ma co sobie dodatkowymi egzminami z jezyka zawracac glowy. No i jeszcze jedno, jesli juz znajdziesz interesujacy Cie uniwerek wejdz na strone ich wymagan jezykowych - na pierwszym miejscu bedzie IELTS. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś