baart1 08.09.06, 19:38 Jak w temacie. Będę wdzięczny za podpowiedzi. Pozdrawiam. Bartek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kwiatek_leona Re: Co to znaczy "off we go"? 08.09.06, 20:01 Jadziem, panie Zielonka :))) Ruszamy, startujemy Odpowiedz Link Zgłoś
tuti Re: Co to znaczy "off we go"? 09.09.06, 12:04 no to w droge! No to spadamy! Odpowiedz Link Zgłoś
edavenpo Off topic do Kwiatka 11.09.06, 18:42 Odpowiadasz na : kwiatek_leona napisała: > Jadziem, panie Zielonka :))) ___ Az sie usmiechnelam jak to przeczytalam bo to jest wyrazenie ktorego lubila uzywac moja babcia i nie slyszalam go u nikogo innego... ;-))) Nie jestes przypadkiem z okolic Torunia? Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Re: Off topic do Kwiatka 11.09.06, 20:34 No tak, w moim wieku zaczyna sie juz nawet u innych wzbudzac nostalgie :))) Jestem z okolic Lodzi, krainy bawelna i zalewajka plynacej... Odpowiedz Link Zgłoś
edavenpo Re: Off topic do Kwiatka 16.09.06, 12:57 No to niedaleko ;-) Fakt, u mnie w rodzinie ciagle uzywa tego okreslenia od czasu - tak samo jak slowa gwarowego 'jadziem' ktore chyba pochodzi z tych okolic. Eeeeech nostalgia ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: Off topic do Kwiatka 16.09.06, 17:51 A ja jestem z okolic Rzeszowa i to powiedzenie jest mi znane od dziecka (dzieki Kwiatuszku) tak moj tata mowil...jak bylem mlody, ale nigdy wtedy nie wiedzialem co to znaczy (to ponoc z jakiegos filmu, czy kabaretu) nostalgia...i lza sie w oku kreci, oj kreci Odpowiedz Link Zgłoś
independent-girl Re: Off topic do Kwiatka 23.09.06, 21:19 Mmmmm, zalewajka... Chyba trzeba namówić babcię,żeby ugotowała...tylko ona taką dobrą gotuje :-) I kto by się spodziewał,że na English Only mi się o tym przypomni...:) Jami! Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Re: Off topic do Kwiatka 18.09.06, 21:04 Pogrzebalam kapinke w Googlu. Wyglada na to, ze piosenke "Jadziem panie Zielonka" wykonywala Orkiestra Uliczna z Chmielnej. Slowa do niej napisal Wladyslaw Szlengel - poeta, który zginął w czasie powstania w Getcie warszawskim w kwietniu 1943r. Odpowiedz Link Zgłoś
gienia.gienia Re: Co to znaczy "off we go"? 12.09.06, 09:34 sebastianbak napisał: > dosłownie: spadamy Zgadza się. Odpowiedz Link Zgłoś
toya666 Re: Co to znaczy "off we go"? 12.09.06, 12:54 Wiec czy "off you go" znaczy "spadaj"? Jestem w Irlandii teraz i jak ktos mowi"off you go" ma na mysli cos w stylu naszego "no to idz/ jestes wolny/ dalej...". Bo sa to sytuacje raczej bardzo zyczliwe :) Wiec "spadaj" nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: Co to znaczy "off we go"? 12.09.06, 12:55 Bo bezżadnych zabarwień znaczy to: idż, ruszaj,ale tak zartobliwie, może "idź se już"? Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Co to znaczy "off we go"? 24.09.06, 05:39 I owe, I owe, so off to work I go.. Venus Odpowiedz Link Zgłoś