intuix 12.03.08, 11:49 Jak w temacie. Co znaczy ten zwrot. Dopisane było również I'm Polish. dodam że ten napis znalazł się na koszulce, w związku z tym musi tu być coś niezwykłego:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
la_dolce_vita Re: Don't taser me! 12.03.08, 13:02 taser=en.wikipedia.org/wiki/Taser takim czyms potraktowany zostal Polak na lotnisku w Kanadzie, z ktorego nie umial sie wydostac przez 10!!! godzin. W konsekwencji facet zmarl. www.news8.net/news/stories/1107/473116.html wpisz w googla pole tasered in canada - wyskoczy ci mnostwo linkow Odpowiedz Link Zgłoś
intuix Re: Don't taser me! 12.03.08, 13:36 Dzięki serdeczne! La dolce vita jak zwykle niezawodna. 100% trafiona odpowiedź. Koszulki reklamowano jako przydatne na lotniskach!:) Ale bardziej interesuje mnie pochodzenie tego słowa i jego tłumaczenie na język polski - czy takowe istnieje, a jeżeli nie, czy ktoś mógłby coś zaproponować. Odpowiedz Link Zgłoś
intuix Re: Don't taser me! 12.03.08, 13:38 jejku, ale jestem fujara. W linku do wikipedii, który otrzymałem od la_dolce_vita jest napisane jak byk: "The trademarked name Taser is an acronym for "Thomas A. Swift's Electric Rifle", named after the science fiction teenage inventor and adventurer character Tom Swift". Przepraszam za zamieszanie! Odpowiedz Link Zgłoś
karul w polskim 13.03.08, 01:35 spotkalem sie z terminem "paralizator", co dobrze oddaje dzialanie tego urzadzenia. nawiasem mowiac "don't taser me" jest jeszcze jednym przykladem latwosci z jaka w angielskim rzeczownik (a taser) zamienia sie w czasownik (to taser). znana jest tez piswonia "tazer". Odpowiedz Link Zgłoś
chris-joe Re: w polskim 13.03.08, 10:22 Swego czasu, swiezo po tym, jak policja zatlukla "przez pomylke" pewnego Brazylijczyka w metrze londynskim, odwiedzalem to miasto z mym brazylijskim przyjacielem. Sprawilem mu wowczas T-shirt (metody domowe: projekt i wydruk na komputerze, wprasowanie zelazkiem) w barwach Brazylii z tekstem "Don't shoot, I'm Brazilian!". Koszulka robila furore, ciagle ktos pytal, czy moze sobie z mym Brazylijczykiem zrobic zdjecie. Ze tez wowczas pomyslu nie opatentowalem! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
karul czy sugerujesz 16.03.08, 16:34 lub wiesz, ze ten brazylijczyk nie zostal zastrzelony przez pomylke, ze policja chciala zabic tego elektryka? Odpowiedz Link Zgłoś