Gość: Ola IP: *.acn.pl 06.11.03, 15:38 Macie jakieś? Odnośnie np speaking? Jak to w realu wygląda? Nie chodzę na żaden kurs, to nie wiem..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jony Re: Tips na CAE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.03, 18:05 Podbijam watek. Chodze na kurs i wszelkie rady wkazane. plisss Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Tips na CAE 15.11.03, 18:25 Well, speakin's speaking. You need to present both conversational skills and be able to express your opinions. As far as I know you take the exams in pairs, so your communicating skills are also estimated. Therefore you should activate your interlocutor and ask about their opinion on the given subject, so be turn-taking and not dominate the entire discussion. The assessed aspect are: fluency (meaning speaking with natural speed, I define cuz there's been recently a debate somewhere here concerning what's fluency exactly), grammar, vocabulary, pronunciation and unfortunately i don't remember anything more... And generally I don't think it's that difficult (however I didn't take it, but some of my students did, and they were all successful). Good luck, KOciamama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angry Re: Tips na CAE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.03, 23:51 WAL SIE NA RYJ ja chodze na kurs i place zeby jakiemus miechowi mowic to co mi tam mowia jak takis madry to napisz mi adres jakiejs fajnej roboty to pojde tam im sie zatrudnie jelopie jeden!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hanyszka Re: Tips na CAE 17.11.03, 14:59 Angry, I've spend some time trying to guess what really mean. If your command of English is such 'good' as your Polish knowledge, I think the odds are against your passing CAE exam. Odpowiedz Link Zgłoś
hanyszka Re: Tips na CAE 17.11.03, 14:55 mialam wlasnie mock exam w sobote na speaking. Zdaje teraz, w grudniu.Akurat ta czesc egzaminu jest sympatyczna i malo stresogenna. Kociamama ma racje, ze sprawdzaja tez zdolnosci/umiejetnosci komunikacyjne, musisz wspoldzialac z tym partnerem, ktorego Ci przydziela na egzamin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Tips na CAE IP: *.acn.pl 18.11.03, 22:12 No byłam i chyba przeszło. Popatrzyłam co tam babeczka pisała na karteczke: ja 3,5 punktu, panienka, która była ze mną 2,5. Skala ocen na teście: 0 - 5. Teraz w niedzielę 30ego listening i 10 grudnia byczy pisemny 6cio godzinny. Największy problem to mojego dzidziusia nakarmić... nie wiem, czy mi się na jakiejś przerwie uda... Wish me luck :)) Odpowiedz Link Zgłoś
chica33 Re: Tips na CAE 19.11.03, 10:51 Uda Ci sie:-) pomiedzy paper 1 a paper 2 jest 30 minut przerwy, pomiedzy 2 a 3 - godzina:-))) POWODZENIA!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saba Re: Tips na CAE IP: *.adsl.wanadoo.nl 19.11.03, 21:32 Ola, Jesli chodzi o speaking na CAE to polecam piwko przed egazminem ;-) i mowie to calkiem powaznie, sprawdzona metoda! Zdawalam CFE, CAE i LCCA (+ jeszcze pare egzaminow z innego jezyka) ale tak dobrze jak wtedy po tym piwku to zaden inny jezykowy ustny egazmin mi nie poszedl. Powodzenie! (ale pamietaj - tylko jedno male!) Odpowiedz Link Zgłoś